Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
malo je bezveze sto je dao zadatke koje nije obradio na konsultacijama ili bar skrenuo paznju. DA li se secas kakvi su bili ti zadaci, tj.da li su bili iz ovih oblasti pa da mozemo bar nesto zakljuciti na osnovu ovih priprema? a moze li se stici sve uraditi, za ova gore 4 zadatka ima da pises i pises ....

znas sta, ja sam bila na konsultacijama u roku jun 2010 i tada smo prokomentarisali postojanje foruma i da bi nam se osvetili ili sta vec dali su 7 zadataka i umanjili broj bodova tako da mislim da je brdo ljudi tada popadalo...onda je u decembru 2010 dao iste skripte i pretrcao je sve zadatke uz milion grescica koje smo ispravljali i nista nam nije rekao sta bi mogli da daju.... u junu 2011 nisam isla na konsultacije i tada je dao ta dva zadatka soko i elan koji jesu bili u skripti ali ih nije ni pomenuo na konsultacijama po mojim informacijama od drugih kolega

i sad... jedino sto znam je da dugo nije dao leveridz, i koeficijente akcija i diskontovanje toka i odluku o kupovini ili lizingu...zato nekako mislim da ce to biti to...
uvek ali uvek je rekao da se famozni 9 zadatak daje na ispitu jer tu sve proveravaju iz odstupanja...

e sad, za sve ove ostale, znaju za forum, znaju za zesa, i gledaju sve ovo jer znam da postoji i osoba koja ih je informisala...isto tako postoji i nacin da se bas ne uci a da se prodje ispit a to znate svi kako ide u korumpiranoj zemlji srbiji

2.6 Poreski sistem
1.Bavimo se prodajom aparata za merenje secera u krvi. Nabavili smo ih za 5000, trenutna prodajna cena im je 6500. Poklanjamo bolnici 8 aparata.
da li treba obracunati pdv i na koji iznos? I da li je bolnica treba da prijavi poklon?

2.Pravno lice uzelo je u zakup putnicki auto po ceni od 90 eura x 102.5 kurs. Izvrsen je remont motora sto je po ugovoru palo na teret zakupodavca 236000 sa pdv. Zakupac je promenio svecice i platio 2000. Da li ulaze ovi troskovi u obracun zakupnine? Da li tekuce i investiciono odrzavanje ulazi u obracun, ono sto placa zakupac?
zna li neko? :(

Srecno svima danas : ))))

ma stvarno nisu normalni

2.7 zaista ne mozes da stignes da uradis za 3 sata.
Danas smo trazili Skobicu da produze vreme.
Veruj mi, sve sam znala da radim i nisam stigla da uradim jedan zadatak
Jednostavno nije bilo vremena ni da uradis a kamoli da proveris....

Stvarno nije u redu. Sramota je da neki kao vrhunski studenti ekonomskog izlaze po 3 puta na njihov ispit jer nema vremena....
Zar ne vide po prolaznosti da moraju nesto da promene....
Hajde da potpisemo neku peticiju, da pisemo mejl savezu....ovako vise ne ide...
Evo ja licno, u jednom roku sam dala 2 u drugom 4 u trecem 2 i onda vec tri roka vucem ovaj jedan....Definitivno nije problem u meni....i to sam ukapirala danas.....

Na 2.7 danas pet zadataka: 1. obračun po aktivnostima, 2. Odstupanje sa kontribucijom, 3.prinos na investicije (AVALA), 4. Faktoring (SOKO) i 5. investiciono ulaganje( mašine standard i de lux)... Ja sam prvi put izlazila... meni je vremena bilo taman dosta s tim što sam glavu digla samo jednom da popijem vodu :)
znači ako je dobro uvežbano moguće je da se uradi za 3 sata, ali nema vraćanja ako nešto nije dobro... ja sam pogrešila samo na odstupanjima koja mi se nisu uklopila... šanse da položim su oko 70-80% :)
čujemo se za 2.8 u junu...:)

Ajde sad srecnici sa 2.7........Stvarno su nenormalni sa vremenom. Da li se neko seca nekih rezultata? Da li je u drugom stvarni kontribucioni 582.000???

meni je isto 582.000, valjda je to ok cim su se poklopila oba obracuna.
Definitino je bezobrazluk raditi tolike zadatke za 3 sata, na kraju nemas pojma sta si uradio. ja sam uradila sve zadatke ali nijednom se nisam osvrnula nazad pa sta bude,
valjda ce biti za prolaz :worth:

2.7 dok nismo zaboravili:
ispravite me ako gresim

1.primer 19 -25 poena (dva usluzna odeljenja, raspored tr,po aktivnostima...)
2.primer 9 -20 ili 25 poena(odstupanja,kontribucija,tu se pojavilo da treba izracunati fiksni budzet, fleksibilni i stvarni)
3.primer 21 -20 ili 25 poena(soko)
4.primer 15 -20 poena(masina standard i de lux)
5.primer 20 -10 poena(PIN-ovi)

3 sata za tako obimne zadatke je premalo!

Što se tiče 2.5, sve uobičajeno. Bilo je možda par pitanja kojih nema u testovima sa MF, sve ostalo se ponavlja...ali ajd' da napišemo (otprilike ovako):

1. Kakvo je dejstvo opšte i pojedinačne pravne norme?
2. Na koji način se u pravnim poslovima građanskog prava ispoljava imovinska sankcija – navedite 2 tipična pravna sredstva, karakteristična za obligaciono pravo, koja se koriste za zaštitu pravom zaštićenih dobara?
3. Šta znači pravna sposobnost, a šta poslovna sposobnost?
4. Kada privredno društvo postaje pravno sposobno?
5. Kakao za obaveze društva odgovara ortak, komplementar, komanditor, član doo, doo, ortačko društvo, komanditno društvo?
6. Odgovornost profesionalnog računovođe za pričinjenu štetu.
7. Sa kim poslodavac može da skolpi ugovor o privremenim i povremenim poslovima?
8. Ponovili prethodno pitanje greškom
9. Koje vrste privrednih subjekata postoje prema zakonu o registraciji privrednih subjekata – navesti najmanje 5?
10. Šta podrazumeva ekvivalentnost prestacija?
11. Koji je minmalni novčani ulog za OD, KD, DOO i AD zatvorenog i otvorenog tipa?
12. Koji su elementi pismene forme ugovora, kako se sačinjava i šta sadrži?
13. Odnos zakona o radu, kolektivnog ugovora, pravilnika o radu i ugovora o radu.

Pozdrav svim vrednim ljudima...:super:

Što se tiče 2.5, sve uobičajeno. Bilo je možda par pitanja kojih nema u testovima sa MF, sve ostalo se ponavlja...ali ajd' da napišemo (otprilike ovako):

1. Kakvo je dejstvo opšte i pojedinačne pravne norme?
2. Na koji način se u pravnim poslovima građanskog prava ispoljava imovinska sankcija – navedite 2 tipična pravna sredstva, karakteristična za obligaciono pravo, koja se koriste za zaštitu pravom zaštićenih dobara?
3. Šta znači pravna sposobnost, a šta poslovna sposobnost?
4. Kada privredno društvo postaje pravno sposobno?
5. Kakao za obaveze društva odgovara ortak, komplementar, komanditor, član doo, doo, ortačko društvo, komanditno društvo?
6. Odgovornost profesionalnog računovođe za pričinjenu štetu.
7. Sa kim poslodavac može da skolpi ugovor o privremenim i povremenim poslovima?
8. Ponovili prethodno pitanje greškom
9. Koje vrste privrednih subjekata postoje prema zakonu o registraciji privrednih subjekata – navesti najmanje 5?
10. Šta podrazumeva ekvivalentnost prestacija?
11. Koji je minmalni novčani ulog za OD, KD, DOO i AD zatvorenog i otvorenog tipa?
12. Koji su elementi pismene forme ugovora, kako se sačinjava i šta sadrži?
13. Odnos zakona o radu, kolektivnog ugovora, pravilnika o radu i ugovora o radu.

Pozdrav svim vrednim ljudima...:super:

Sta si odgovorila na pitanje br. 4 pod v ili g,mislim da je tu bila caka..i na pitanje 11 za kd i od???

Sta si odgovorila na pitanje br. 4 pod v ili g,mislim da je tu bila caka..i na pitanje 11 za kd i od???

ja bih stvarno volela neko da mi kaze koji je minimalni novcani ulog za ortacko i kd.. U Zakonu ne pise, pitala profesora, on mi kaze 500 evra, uz napomenu da nije ni on siguran. Ja i dalje tvrdim da tu samo treba da se napise kakvi ulozi mogu biti, a nikakav iznos se ne spominje...molim razuverite me ako gresim...

Sto se tice 2.4, cula sam da priznaju svojim recima ;)

Back