Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
:worth:Molim za pomoc u vezi knjizenja poreske amortizacije iz 1.8.
Trazi se samo da se proknjizi na odgovarajuca konta.:think:

Poreska amortizacija se ne knjizi.
Ona se obracunava iskljucivo za poreske svrhe i prikazuje se u poreskom bilansu. Ona se u njemu uporedjuje sa racun.amortizacijom i zajedno sa ostalim elementima (prihodima i poreskim priznatim rashodima) utice na visinu obaveze za porez na dobit jednog pravnog lica.

Poreska amortizacija se ne knjizi.
Ona se obracunava iskljucivo za poreske svrhe i prikazuje se u poreskom bilansu. Ona se u njemu uporedjuje sa racun.amortizacijom i zajedno sa ostalim elementima (prihodima i poreskim priznatim rashodima) utice na visinu obaveze za porez na dobit jednog pravnog lica.
:confused:Hvala
Mada sam ja i dalje u nedoumici jer:konto 540 mi je 3 000 000 dinara a pise da proknjizim poresku amortizaciju od 2 500 000.
Sto vise trazim resenje manje znam tj.da li i kako to da proknjizim?
Unapred zahvalna :hvala:

oko 2.7 samo da vam kazem...konacno se setih sta je bilo sad u junu....
1. odstupanje poslovni izvestaj o uskladjivanju
2. plate inzenjera tj. zadatak elan
3. soko
4. performanse menadzera

tek sad sam pronasla zabelesku sa proslog roka

ja definitivno tipujem na ili diskontovanje novc toka ili lux i stand masinu
pored toga ili koeficijenti sa akcijama ili leverage

i naravno odstupanje i npr....stope uzrocnosti

ajd da vidimo sutra sta nam bog da... meni vise smesno vec treci put izlazim, prvi put onako, drugi put kao naucila ali on dao neka dva zadatka koja nisu bila u skripti... sad sam opet sve prosla ....

malo je bezveze sto je dao zadatke koje nije obradio na konsultacijama ili bar skrenuo paznju. DA li se secas kakvi su bili ti zadaci, tj.da li su bili iz ovih oblasti pa da mozemo bar nesto zakljuciti na osnovu ovih priprema? a moze li se stici sve uraditi, za ova gore 4 zadatka ima da pises i pises ....

:confused:Hvala
Mada sam ja i dalje u nedoumici jer:konto 540 mi je 3 000 000 dinara a pise da proknjizim poresku amortizaciju od 2 500 000.
Sto vise trazim resenje manje znam tj.da li i kako to da proknjizim?
Unapred zahvalna :hvala:

Pa sad, na tebi je izbor da li da verujes savetima kolega ili ne.
I skoro sam sigurna da svi mi koji kliknemo na opciju "odgovorite sa citatom" radimo to jer sigurno znamo odgovor na pitanje, iz prakse ili iz teorije.

Pa sad, na tebi je izbor da li da verujes savetima kolega ili ne.
I skoro sam sigurna da svi mi koji kliknemo na opciju "odgovorite sa citatom" radimo to jer sigurno znamo odgovor na pitanje, iz prakse ili iz teorije.
Naravno da verujem kolegama sa foruma jer ovde smo svi sa istim ciljem i dobrom voljom.Mene buni a ti reci,naravno ako te ne smaram,da li uopste se evidentira i kako, ako je odgovor pozitivan, razlika po osnovu amortizacije od 500 000.
Nestrpljivo cekam tvoj odgovor jer mi samo taj podatak treba pa da zavrsim poslednji zadatak.
Veliko hvala na utrosenom vremenu.:hvala:

Drage kolege molim za pomoc u vezi ispita 1.8 sastavljanje finansijskih izvestaja.

Zadatak 15 - jun 2008
Preduzece je po zavrsnom racunu za 2007. godinu ostvarilo neto gubitak u iznosu od 160.000 dinara. U maju 2008. godine preduzece je uspelo da naplati u potpunosti otpisano potrazivanje od kupca u iznosu od 360.000 dinara. Proknjizi.

Da li je stav za knjizenje ovakav?

241- 360.000 / 202- 360.000
209- 360.000 / 685- 360.000

Hvala unapred

Kolege ja i dalje nisam dobila odgovor da li je stav za knjizenje dobar? Molim za pomoc!

Naravno da verujem kolegama sa foruma jer ovde smo svi sa istim ciljem i dobrom voljom.Mene buni a ti reci,naravno ako te ne smaram,da li uopste se evidentira i kako, ako je odgovor pozitivan, razlika po osnovu amortizacije od 500 000.
Nestrpljivo cekam tvoj odgovor jer mi samo taj podatak treba pa da zavrsim poslednji zadatak.
Veliko hvala na utrosenom vremenu.:hvala:

Ne knjizi se uopste.
Racunovodstvena amortizacija saglasno metodu obracuna koji je u usvojen i nalazi se u racun.politikama se knjizi i to na k-tu 540.
Poreska amortizacija je samo reper koji ti pokazuje da li je tvoja racunovodstvena u skladu sa propisima. Dakle, poreska uprava propisuje stope po amort.grupama i one se mogu razlikovati od onih koje koristis u racunovodstvene svrhe. Ako je tvoja racun.amortizacija obracunata na iznos od 3.000.000 din, toliko knjizis na k-tu 540. Medjutim, poreski priznato je samo 2.500.000. U poreskom bilansu imas red u koji upisujes iznos racunovodstvene i iznos poreske amortizacije. Razlika od 500.000 din uticace na povecanje tvoje poreske osnovice za obracuna poreza na dobit. Za toliko je tvoja amortizacija u knjigama veca od poreski priznate.

Poslednja izmena:
Kolege ja i dalje nisam dobila odgovor da li je stav za knjizenje dobar? Molim za pomoc!

Ja to knjizim: 241/202 za 360 000
209/ 360 000
350 160 000
685 200 000
Ovo deluje haoticno ali nesto me zeza.U svakom slucaju drugi stav je 209 duguje za 360 000 a potrazuje 350 za 160 000 i 685 za 200 000

Nazalost, ovo nije tacno jer Mirjana ima potpuno otpisano potrazivanje. Dakle, njega vise nema u knjigama, isknjizeno je. Tu vise nema ni kupca ni ispravke.
Ako se direktno otpisano potrazivanje naplati, stav za knjizenje je 241/685.

Poslednja izmena:
Ne knjizi se uopste.
Racunovodstvena amortizacija saglasno metodu obracuna koji je u usvojen i nalazi se u racun.politikama se knjizi i to na k-tu 540.
Poreska amortizacija je samo reper koji ti pokazuje da li je tvoja racunovodstvena u skladu sa propisima. Dakle, poreska uprava propisuje stope po amort.grupama i one se mogu razlikovati od onih koje koristis u racunovodstvene svrhe. Ako je tvoja racun.amortizacija obracunata na iznos od 3.000.000 din, toliko knjizis na k-tu 540. Medjutim, poreski priznato je samo 2.500.000. U poreskom bilansu imas red u koji upisujes iznos racunovodstvene i iznos poreske amortizacije. Razlika od 500.000 din uticace na povecanje tvoje poreske osnovice za obracuna poreza na dobit. Za toliko je tvoja amortizacija u knjigama veca od poreski priznate.
97
Hvala na objasnjenju,sad mi je jasnije.
:klap: za tebe.

Imam jos jedan problem u vezi rezervisanja ispit 1.8

Test jun/2008 zadatak 16
Preduzece je prodalo proizvode uz dvogodisnju garanciju opravke i servisiranja. Na ime ocekivanih troskova u garantnom roku, a na osnovu iskustva izvrsena je rezervacija u iznosu od 200.000 din. Do isteka perioda garancije izvrsena je zamena delova u vrednosti od 250.000 din. Proknjizi.

Da li je stav za knjizenje ovakav i sta sa razlikom od 50.000?
541-200.000/400-200.000
400-250.000/102-250.000

Molim za pomoc i hvala unapred :worth:

Back