Ima li neko neki ispitni rok za 1.5?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Postovane koleginice i kolege,
od danas,pa na dalje i u buduce ... ponovo sljaka
ima tu svega,a bice jos vise ako se potrudite i u elektronskoj formi mi dostavite sve sto vam u ruke dodje:
Zelim vam mnogo uspeha u narednom roku![]()
sve je objavljeno na sajtu Saveza.Ima li neko neki ispitni rok za 1.5?
Ispit 2.7, zadatak priprema budzeta gotovine, kod izracunavanja salda dobavljaca je greska, treba da bude 60% od septembarske prodaje, tj 360.000,00, da li sam u pravu?![]()
Ispit 2.7, zadatak priprema budzeta gotovine, kod izracunavanja salda dobavljaca je greska, treba da bude 60% od septembarske prodaje, tj 360.000,00, da li sam u pravu?![]()
Koleginice da li si mislila na ovo
Saldo dobavljača
60% od vrednosti robe kupljene u septembru a prodaće se u decembru 60% od 400.000 =240.000
Hajde samo malo pojasni pitanje pa da pokusam da pomognem odgovorom
ako sam dobro shvatila, mislis da, kod placanja dobavljacima, umesto 370.000, treba da bude 360.000. tih 370.000 je preneti saldo zakljucno sa 30.06.znaci, tu cifru ne treba izracunavati.data je u postavci zadatka.
Zdravo,
Moze li neko napisati/opisati kako izgleda na ispitu, i kakvi su kriterijumi kod ocenjivanja (prolaznosti). Prvi put izlazim sad u decembru. Jos mi nisu stigle knjige, tako da nemam pojma koliko je obimno. Napisite kakvi su sami ispiti, a gradivo cemo valjda nekako savladati![]()
U postavci:
a)vrednost zaliha svakog prvog u mesecu bude na nivou tromesecne prodaje i
b)se nabavke placaju svakog 10-og dana u narednom mesecu.
Znaci, zalihe su:septembar, oktobar i novembar.Ali, u septembru se placaju-oktobar, novembar i decembar..Vrednost zaliha je 60% od iznosa prodaje za oktobar, novembar i decembar.
c)3. Nabavna vrednost robe iznosi 60%
i koji je saldo dobavljaca na da 30.09?
pa mislim da je greska kod izracunavanja salda dobavljaca, jer saldo dobavljaca na dan 30.09 treba da bude obaveza dobavljacima koja ce biti placena 10. oktobra. u septembru je kupljeno robe za 600.000 a 60% od toga je 360.000, nije mi jasno zasto oni ovde koriste podatak za decembar, nema logike
Gresis. Zaboravljas jedan vazan zahtev u postavci zadatka a to je da tvoje zalihe moraju biti na nivou tromesecne prodaje.
Dakle:
30.08.2011
Zalihe koje drzis na lageru moraju biti u vrednosti prodaje za IX, X I XI mesec
Nabavka se knjizi na k-tu dobavljaca i to 60% vrednosti prodajne.
Dobavljaca zatvaras 10-og septembra uplatom na njegov tekuci. racun.
30.09.2011
Zalihe moraju biti u vrednosti prodaje za X, XI I XII mesec.
Za X i XI si vec knjizila i platila 10.09. Dakle, te zalihe su vec tu. I placene su.
Ostaje ti na 30.09.obaveza prema dobavljacu prakticno samo za decembar odnosno za 60% prodaje iz decembra.
Dobavljac je otvoren, obaveza na ovaj datum postoji i bice zatvorena isplatom dobavljaca 10.oktobra
koleginice,
isla sam prostom logikom, i logikom kojom je objasnjen postupak za 10.avgust, odnosno 10 septembar. dakle na dan 10. oktobra imamo sledeca placanja:
prihodi od prodaje za septembar 600.000
nabavna vrednost pr.robe 60% 360.000 obaveza za placanje 10.oktobar
pocetne zalihe 972000
krajnje zalihe(540+480+400)*0,60 852000
dakle imamo smanjenje zaliha od -120000 sto znaci da nema obaveza za dobavljace po osnovu zaliha.
ako bi primenila tvoju logiku na 10. septembar onda ovaj zadatak u knjizi nije tacan, probaj
to sto se trazi da se zalihe drze na nivou tromesecne prodaje nema veze sa obavezama prema dobavljacima. na dan 30.09 zalihe iznose (okt+nov+dec)*60% = 852.000.
Da li sam i dalje u pravu![]()
Ne treba primeniti logiku na 10.septembar nego na kraj meseca. Jer na 10.septembar ti ni nemas obavezu prema dobavljacu. Ti je tada prakticno izmirujes.
Nikako nije tacna izjava da zalihe nemaju veze sa obavezama prema dobavljacima. Zalihe koje ti drzis radi dalje prodaje nisi sama proizvela nego si ih nabavila od dobavljaca i po tom osnovu si mu duzna. Dakle, postoji tvoja obaveza.
Napravi neki vremensku pravu i na joj obelezi kretanje obaveza. Videces da se neprestano preplicu. Kraj meseca, 10-ti u narednom mesecu, ...I u svakoj fazi ti ili stvaras obavezu ili je izmirujes.
I ne zaboravi da se od tebe trazi saldo dobavljaca na dan 30.09.
Na dan 29.09.ti si "cista" prema dobavljacu jer si mu platila 10.09. i zalihe koje drzis u septembru zadovoljavaju potrebu nivoa tromesecne prodaje.
Ali vec dana 30.09. ti stvaras obavezu jer moras obezbedjivati zalihe za sledeci period takodje u nivou tromesecne prodaje ali za naredna tri meseca.
Ne izmirujes ti dobavljaca u odnosu na ostvareni prihod nego u odnosu na nabavljenu robu. Prodaja ne prati nabavku jer nabavku drzis na vecem nivou od mesecne prodaje.ocigledno je da se ne razmemo! primenila sam logiku istu koja je objasnjena za placanja za 10. septembar koja se odnose na obaveze na dan 31. avgust. dakle mi 10. oktobra placamo ono sto je ostalo na saldu obaveza 30. septembra !
naravno da sam zalihe nabavila od dobavljaca ali moram uzimati u obzir razliku izmedju pocetnih i krajnjih zaliha i to mi je obaveza prema dobavljacu ako su krajnje zalihe vece od pocetnih, ako su manje, znaci da u tom mesecu nisam nista nabavljala nego sam prodavala ono sto vec imam na zalihama! i po tom osnovu sam ostvarila prihode od prodaje od 600.000 cija nabavna vrednost iznosi 360.000 koje moram izmiriti 10. oktobra! nadam se da me sada razumes
Ne izmirujes ti dobavljaca u odnosu na ostvareni prihod nego u odnosu na nabavljenu robu. Prodaja ne prati nabavku jer nabavku drzis na vecem nivou od mesecne prodaje.
Zalihe na kraju avgusta su 600+540+480 odnosno 60% od toga a to je 972.000. Da nema prethodnih zaliha placas mu upravo toliko. Ali ih ima jer su postojale zalihe na pocetnom stanju.
Ti nisi prodala sve zalihe u septembru. Prodala si samo 600. To ti naplacujes od kupca i to nema veze sa saldom dobavljaca, ne treba to brkati.
Zalihe na kraju septembra su 540+480+400 odnosno 60% od toga a to je 852.000. 60% od 540 i 480 si platila 10.septembra odnosno te zalihe su ti vec u magacinu i placene su. Nisu placene ove nove koje nabavljas po osnovu decembarske prodaje.