Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
LJUDI DA LI JE MOGUĆE DA NIKO NE ZNA / NEMA ILI NEĆE DA POSTAVI NIŠTA ZA 2.3 ??? ILI BAR DA PROKOMENTARIŠE KAKAV JE TEST?

Nisam prva koja traži ove informacije na forumu i niko ne odgovara.Pomozite, knjiga je užasno dosadna, a pisac se raspline pri svakoj temi, pa piše na dugačko i na široko... :rtfm:

Znam da su mnogi oslobođeni ovog ispita...ali molim one koji nešto znaju da napišu.

- Da li se na sva pitanja odgovara samostalno/opisno ili ima i onih na zaokruživanje? (ako ima, koliko jednih, koliko drugih?)
- Sećate li se bar nekih pitanja? Ili koje oblasti najviše padaju?

Na MF ima jedan test za 2.3 koji je smešten u Folder za 1.7, i u kojem su pitanja postavljena kao da se samostalno pišu odgovori...? Ali ne znam čak ni da li je to ceo test, jer ima samo 9 pitanja....

Može li mala pomoć za 2.7. zadatak budžetiranja nultog nivoa? Zašto kad radimo za odelenje rukovanja materijalom kad pređemo na nivo 2 ne prepisujemo i radnike iz 1.nivoa , a kad radimo odelenje održavanja podrazumeva se da se plate inženjera i radnika prepisuju i u sledeće nivoe da bi ih opet na kraju oduzeli? Možda sam malo zapetljala ali nadam se da će neko razumeti šta me muči :)
hvala unapred!

mislim da je ovo samo stvar tehnike: kod prvog odeljenja nivo 1 se ne menja tokom sledeca dva nivoa a kod drugog odeljenja se menja pa je logicnije prvo definisati novo stanje pa oduzeti prethodno.

ako bi isti princip koristila za oba odeljenja (princip iz prvog)
odeljenje 2 bi bilo (nivo 2)
plate majstora 110000
materijal 48000
troskovi naruc. 600
tr. drzanja zal 600
ot 50000
eksterni iz -90000
ukupno 119200

ako bi isti princip koristila za oba odeljenja (princip iz drugog)
odeljenje 1 bi bilo (nivo 2)

troskovi zarada 300.672
troskovi lizinga 166.400
umanjeno za troskove 1 nivoa -300.672
ukupno 166.400

ja bar tako mislim, i to mi je jedino logicno objasnjenje a iz prilozene literature ne mogu zakljuciti drugacije.

nadam se da sam ti pomogla, ako mislis drugacije pisi da ne zivim u zabludi :hvala:

Ja takodje izlazim na ovaj ispit..i mucim muku kao i ti :( Ovo su neka pitanja koja mi je prijateljica poslala:

- nesto u vezi diskriminacije, isplate jednake vrednosti(bio je primer) i trebalo je objasniti.
- Z teorija
- interno regrutovanje, eksterno regrutovanje i angazovanje strucnjaka za zaposljavnje kadrova
- cini mi je Haryjeva teorija
-razlike izmedju supervizora i menadzera
-nabrojati odgovornosti supervizora
-prednosti i nedostaci internog regrutovanja kadrova
-izvori autoriteta
-efikasnost i efektivnost
-opasnosti na radu u kancelariji (racunovodstvu)
-bocna komunikacija
-disciplinske mere menadzmenta
-rizici prilikom odabira kadrova (tako nekako glasi pitanje)

LJUDI DA LI JE MOGUĆE DA NIKO NE ZNA / NEMA ILI NEĆE DA POSTAVI NIŠTA ZA 2.3 ??? ILI BAR DA PROKOMENTARIŠE KAKAV JE TEST?

Nisam prva koja traži ove informacije na forumu i niko ne odgovara.Pomozite, knjiga je užasno dosadna, a pisac se raspline pri svakoj temi, pa piše na dugačko i na široko... :rtfm:

Znam da su mnogi oslobođeni ovog ispita...ali molim one koji nešto znaju da napišu.

- Da li se na sva pitanja odgovara samostalno/opisno ili ima i onih na zaokruživanje? (ako ima, koliko jednih, koliko drugih?)
- Sećate li se bar nekih pitanja? Ili koje oblasti najviše padaju?

Na MF ima jedan test za 2.3 koji je smešten u Folder za 1.7, i u kojem su pitanja postavljena kao da se samostalno pišu odgovori...? Ali ne znam čak ni da li je to ceo test, jer ima samo 9 pitanja....

Ja takodje izlazim na ovaj ispit..i mucim muku kao i ti :( Ovo su neka pitanja koja mi je prijateljica poslala:

- nesto u vezi diskriminacije, isplate jednake vrednosti(bio je primer) i trebalo je objasniti.
- Z teorija
- interno regrutovanje, eksterno regrutovanje i angazovanje strucnjaka za zaposljavnje kadrova
- cini mi je Haryjeva teorija
-razlike izmedju supervizora i menadzera
-nabrojati odgovornosti supervizora
-prednosti i nedostaci internog regrutovanja kadrova
-izvori autoriteta
-efikasnost i efektivnost
-opasnosti na radu u kancelariji (racunovodstvu)
-bocna komunikacija
-disciplinske mere menadzmenta
-rizici prilikom odabira kadrova (tako nekako glasi pitanje)

NA strani 84imate pitanja za 2.3. iz juna 2011. A evo da ponovimo:
PITANJA ZA 2.3. UPRAVLJANJE KADROVIMA (NISU BAS DOSLOVCE BILA TAKVA PITANJA, ALI JE SUSTINA TA) - JUN 2011
1. Case u vezi komunikacije (četiri podpitanja u vezi case-a): a) pet problema u vezi sa komunikacijom u preduzeću Sunce, b). predložiti pet rešenja za poboljšanje komunikacije u preduzeću, c) objasniti značaj i vrste formalne komunikacije, d) objasniti značaj efektivne komunikacije u preduzeću
2. Upavljane performansama: a) Nacrtati dijagram procesa upravljanja performansama b).U kojim oblastima se mogu javiti mogućnosti i/iil pretnje?
3. a). Svrha i tri osnovna cilja intervjua; b). greške ispitivača u vezi intervjua; c). prednosti intervjua
4. Tuckmanovih pet faza formiranja tima
5. Savetovanje: a). Objasniti probleme koji se javljaju unutar samog pojedinca, probleme prouzrokovane radom organizacije koji deluje na pojedince, probleme koji su eksterni za pojedince i za radne organizacije; b) U kojim oblastima se najčešće angažuju savetnici?

Sva su pitanja esejskog tipa, nema pitanja na zaokruzivanje...

Pitanje iz 2,7, zadatak XX, prinos na investicije, kako dobija amortizaciju od 20.000 rsd za tacku 2 - prodaja osnovnih sredstava od 200.000? :think:[/QUOTE

Pogledaj taj zadatak u knjizi, str.151... ima podatak da je prodata za 20.000. verovatno greška u prekucavanju zadatka. Slična greška je i primeru X piše da je naplata u drugom mesecu 10% a rešenje je urađeno sa 9% kao u knjizi.

I slažem se da je na onim nivoima samo tehnička stvar, ja ću da odaberem jedan način da ne komplikujem sebi život :)

Pozdrav svima koji su se javili za 2.3.

Što se tiče poruka iz ranijih rokova, pretraživala sam ih da bi našla nešto o 2.3 ali izgleda da mi je ovo iz juna 2011 promaklo....

Svakako hvala što ste podelili informacije i imali strpljenja da ponovite pitanja koja su već postavljena.

Sad je situacija dosta jasnija... :klap: a biće korisno i onima koji su mi poslali poruke u potrazi za ovim info.

Pitanje iz 2,7, zadatak XX, prinos na investicije, kako dobija amortizaciju od 20.000 rsd za tacku 2 - prodaja osnovnih sredstava od 200.000? :think:[/QUOTE

Pogledaj taj zadatak u knjizi, str.151... ima podatak da je prodata za 20.000. verovatno greška u prekucavanju zadatka. Slična greška je i primeru X piše da je naplata u drugom mesecu 10% a rešenje je urađeno sa 9% kao u knjizi.

pa jeste prodato za 20.000. Ali je nabavna vrednost 200.000 a vek trajanja 4 godine? prodaju knjizimo na sledeci nacin:
duguje potrazuje
kupci 20.000
N.V. osnovnih sredstava 200.000
I.V. osnovnih sredstava 150.000
gubitak od prodaje 30.000

sta ne razumem u ovom zadatku

možda grešim, ali možda je logika ovakva:
neobračunata amortizacija bi trebalo da bude 50.000 (200.000/4 godine), a kontribucija pre amortizacije je 30.000... što bi moglo da znači je ovih 20.0000= amortizacija-kontribucija...?
ispravite me ako sam na pogrešnom putu ;)

pa izgleda da je tako,izgubljena kontribucija je prakticno gubitak od prodaje a neobracunata am je usteda koja nam povecava dobitak

Back