Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
U ovoj postavci ima jedna nelogicnost, moraju biti dati odvojeno troskovi reprezentacije (koji se priznaju u iznosu od 0,5% ukupnog prihoda, a troskovi reklame i propagande se priznaju u iznosu od 5% ukupnog prihoda. pretpostavicu da se u tvom primeru iznos odnosi na reklamu i propagandu pa ce resenje biti:
1420000+125000+10500 (jer se priznaje samo 5% od 7390000 tj. 369500)+23000+311000-286000=1603500

Hvala. Da, i meni je malo nelogično, ali možda zato što je zadatak sa starijeg testa kada su stope bile drugačije.
Šta ti misliš o rešenju koji sam predložila Dulexx- u u postu iznad ovog?

A šta misliš o ovom rešenju: 1.420.000 + 125.000 - 26.450 + 23.000 + 311.000 - 286000 = 1.566.550
A 26.450 se dobija: 7.390.000x5% + 7.390.000x0.5% = 406.450 i obzirom da je izdatak od 380.000 manji od priznatog tj. 406.450, razlika od 26.450 utiče na smanjenje dobiti koja se oporezuje.
???

nema ovo smisla jer je tvoj izdatak 380000, tj primila si fakture na taj iznos i toliko si knjizila rashode u BU.

Pod pretpostavkom da je kredit odobren baš 01,06,2009,godine, to bi bilo rešenje zadatka.
Mrs 23 nema više alternativu, tako da se MORA priključiti nabavnoj vrednosti obračunata kamata za ceo period izgradnje( pribavljanja) osn.sredstava. Kad se okonča izgradnja (pribavljanje) ostatak kamata po kreditu ide na rashode tekućeg perioda.
Kamata je 2 miliona godišnje pod uslovom da se ceo iznos kredita vraća nakon isteka 3 godine.Zavisi sta stoji u postavci zadatka.

hajde ako neko cita a zna ... :) za 1.8. :rtfm:
Preduzece je po zavrsnom za 2007 godinu ostvarilo neto gubitak u iznosu od 160000. U maju 2008 preduzece je uspelo da naplati u potpunosti otpisano potrazivanje od kupca u iznosu od 360000 dinara.
pa kaze samo Proknjiziti!?!?
osim 241/675 treba li jos nesto :dash::dontunderstand::brus:
:hvala:

i srecno svima sutra :super:

Hvala puno.
Pozdrav.
kolega Vukadinov, dovoljno je nauciti test sa mediafire koji je objavljen i nakupices 50-tak bodova. Ne bude sve isto ali se dosta ponavlja.Ja sam procitala knjigu i naucila test i polozila.
Suludo je uciti po onakvoj knjizi u kojoj se cak i citavi pasusi ponavljaju
I autor vise nije znao sta bi jos tu ubacio od podela pa je ponavljao
Ja sam rizikovala i uspelo je pozz

2.7 je bio"super"
sami zadaci
1.nemam pojma
2.kompanija koristi satandardni obracun troskova i rezultati standardizacije su sledeci...(primer 9)
3.Kompanija, kojom upravlja vlasnik, naglo je uvecala prodaju...(ali nije sasvim isti ni sa jednim koje mi imamo u primerima)
4.ELAN -primer 22.(verovatno i on modifikovan)

od ova 4 zadatka ja znam da uradim samo drugi.njegova postavka nije sasvim ista kao u nasim primerima, ali sta ces, ako se zna,valjda se moze uraditi.valjda, jer meni kraj nije dobar.
pretpostavljam da je isto i sa drugim zadacima?!

2.7 je bio"super"
sami zadaci
1.nemam pojma
2.kompanija koristi satandardni obracun troskova i rezultati standardizacije su sledeci...(primer 9)
3.Kompanija, kojom upravlja vlasnik, naglo je uvecala prodaju...(ali nije sasvim isti ni sa jednim koje mi imamo u primerima)
4.ELAN -primer 22.(verovatno i on modifikovan)

od ova 4 zadatka ja znam da uradim samo drugi.njegova postavka nije sasvim ista kao u nasim primerima, ali sta ces, ako se zna,valjda se moze uraditi.valjda, jer meni kraj nije dobar.
pretpostavljam da je isto i sa drugim zadacima?!

Prvi je isti kao poslednji iz one skripte. Rec je o budzetiranju nultog nivoa.
Treci je, ako sam ga ja dobro procitala, skroz isti kao u skripti. Jedino su brojevi drugaciji.

onda sam ja pobrkala.moj 4-i je tvoj 1-i ELAN , zadnji zadatak u skripti.
Kakav je bio zadnji zadatak na ispitu?
3-i je imao dodatna mala pitanja koja nose po 1-2 poena.ipak se postavka zadatka malo razlikuje.

kako si ti uradila?
Pa ja nisam primetila sustinsku razliku, osim nacina na koji su pitanja postavljena. Bese da uradimo performanse koje se "svidjaju" vlasniku, zatim obe marze i sva izracunavanja u vezi sa obrtnim sredstvima(stanje gotovine, obrt sredstava, racia likvidnosti, dane vezivanja zaliha, dane naplate potrazivanja i placanja obaveza). Na kraju je bilo da prokomentarisemo iste u kontekstu poslovanja preko finansijskih mogucnosti i da damo predloge za poboljasanje po stavkama (finansiranje, dani vezivanja zaliha, kreditiranje kupaca, faktoring)
Cetvrti zadatak je bio procena kapitalne investicije sa aspekta neto sadasnje vrednosti i interne stope prinosa. Otezavajuca okolnost je bila sto je dao da se ubaci i efekat inflacije koji je, tek da ne bude dosadno, bio razlicit za razlicite tokove.
Uradila sam sve. Mislim da sam zeznula nesto oko faktoringa jer mi je paznja vec bila na granici posle toliko dugog sedenja. I nisam sigurna jesam li ispravno obracunala ulaganje u obrtni kapital u cetvrtom zadatku.

2,6 je bio baš maraton ako si želeo sve zadatke za predješ i obezbediš sebi dobar prolaz.
Jedan sat više bi bio taman da se sve uradi, iznova letimično iskontroliše, i to je to.
Ali, šta je - tu je. Šta smo uradili - uradili smo.
Idemo dalje ................ sad se valje skoncentrisati na sledeću nedelju.

2,6 je bio baš maraton ako si želeo sve zadatke za predješ i obezbediš sebi dobar prolaz.
Jedan sat više bi bio taman da se sve uradi, iznova letimično iskontroliše, i to je to.
Ali, šta je - tu je. Šta smo uradili - uradili smo.
Idemo dalje ................ sad se valje skoncentrisati na sledeću nedelju.

ni ja nisam stigla ni da pogledam svoj rad samo sam pisala, pisala, pisala i jedva stigla do kraja, stvarno nema smisla, 2 sata za toliko zadataka, valjda nisam gresila mnogo :whistling:
a sad interna :dash::besna:

2.6. јуче је био преобиман чак и за оне који су спремили све. Многа питања су захтевала поред решења и објашњење. Чини ми се да је био обимнији од свих до сада.
А само је још 15-20 минута довољно да се уради све и још једном баци поглед на рад. Али ту флексибилности нема... :-(

Back