Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kolege kakvo misljenje ste dali i kako ste uradili poslednji zadatak iz Revizije?
Ja sam napisala: " Po nasem misljenju osim za efekte eventualnih korekcija do kojih bi mozda doslo da smo bili u mogucnosti da prisustvujemo popisu zaliha FI istinito i objektivno prikazuju fin. polozaj..." (tako je naveo primer na predavanju :think:)
Neevidentiranje kratkorocnog kredita je greska ispod praga znacajnosti tako da nije bitna ispravka FI.
Hipoteku sam stavila u okviru 4.-og pasusa zbog skretanja paznje na eventualne probleme u buducnosti ako Drustvo ne bude moglo da servisira kredite,
To je bar bilo moje misljenje. :sad2:
Ako sam i omanula moze bar da mi da koji poen na trudu :rotf:
Ja bolje od ovoga nisam mogla :bye:

Ja sam napisala: " Po nasem misljenju osim za efekte eventualnih korekcija do kojih bi mozda doslo da smo bili u mogucnosti da prisustvujemo popisu zaliha FI istinito i objektivno prikazuju fin. polozaj..." (tako je naveo primer na predavanju :think:)
Neevidentiranje kratkorocnog kredita je greska ispod praga znacajnosti tako da nije bitna ispravka FI.
Hipoteku sam stavila u okviru 4.-og pasusa zbog skretanja paznje na eventualne probleme u buducnosti ako Drustvo ne bude moglo da servisira kredite,
To je bar bilo moje misljenje. :sad2:
Ako sam i omanula moze bar da mi da koji poen na trudu :rotf:
Ja bolje od ovoga nisam mogla :bye:

Slicno sam i ja napisala ali sam ja stavila misljenje sa rezervom:think:
Valjda cemo uspeti da polozimo, ne uci mi se opet revizija:dash:

Pozdrav kolege!

Ovo su bili zadaci iz 2.8. decembar 2010:

Pitanja na zaokruzivanje po 2 poena (negde fale svi ponudjeni odgovori a i mozda nije bas do slovce kako je pisalo na ispitu, ali bitno je da imate tacna pitanja):

1.Sta podrazumeva ocena finansijske pozicije i profitabilnosti preduzeca:
a) prinosni polozaj
b) imovinski
c) prinosni, imovinski i finansijski polozaj

2.Sta se podrazumeva pod vrednovanjem imovine
a) bilansna imovina jednaka bruto imovini
b) neto imovina jednaka sopstvenom kapitalu
c) imovina preduzeca jednaka bruto imovini plus latentne rezerve minis skriveni gubici

3. Sta je rentabilnost odlozenog kapitala
a)
b)
c) rezultanta obrta kapitala i profitabilnosti prihoda

4.Sta su vremenska razgranicenja
a)
b) jedan od osnovnih koncepata iz okvira
c)

5.Sta spada u elemente FI
a) imovina
b) obaveze
c) potencijalna imovina
d) potencijalne obaveze

6.Kako nastaje gudvil
a) ne znam sta je pisalo
b) iz maticno zavisnog odnosa
c) spajanjem uz pripajanje

Pitanja da se napisu po 3 poena:

7. Sta su poslovne politike prema mrs 8?
8. Kvalitativne karakteristike finansijskih izvestaja prema okviru?
9. Nabrojati set konsolidovanih finansijskih izvestaja?
10. Osnovne pretpostavke okvira?
11. Koji metodi se koriste prema mrs 31?
12. Kako se sastavlja konsolidovani bilans uspeha?

Zadaci:

13. Sastaviti izveštaj na osnovu racija. Bili su za likvidnosti (tekuća, trenutna i ubrzana) i zarada po akciji, dividende po akciji i neto sredstva po akciji. 30 poena

14. Zadatak koji se odnosi na mrs 23. Kredit od 20.000.000, kamatna stopa 10%, na 3 godine, objekat se gradi od 1.6.2009 do 1.6.2011.
a) izracunati ukupnu kamatu 5 poena b) koji iznos se moze kapitalizovati tj. ukljuciti u nabavnu vrednost 6 poena c) kako se knjizi iznos koji nemoze da se kapitalizuje 7 poena

15. Zarada po akciji 12 poena

16. Konsolidovanje (napisati sta je jedno preduzeće za drugo, ko ulazi u krug konsolidovanja i koliko iznosi manjinsko učešće) 10 poena

Pozz

Pozdrav kolege!

Ovo su bili zadaci iz 2.8. decembar 2010:

Pitanja na zaokruzivanje po 2 poena (negde fale svi ponudjeni odgovori a i mozda nije bas do slovce kako je pisalo na ispitu, ali bitno je da imate tacna pitanja):

1.Sta podrazumeva ocena finansijske pozicije i profitabilnosti preduzeca:
a) prinosni polozaj
b) imovinski
c) prinosni, imovinski i finansijski polozaj

2.Sta se podrazumeva pod vrednovanjem imovine
a) bilansna imovina jednaka bruto imovini
b) neto imovina jednaka sopstvenom kapitalu
c) imovina preduzeca jednaka bruto imovini plus latentne rezerve minis skriveni gubici

3. Sta je rentabilnost odlozenog kapitala
a)
b)
c) rezultanta obrta kapitala i profitabilnosti prihoda

4.Sta su vremenska razgranicenja
a)
b) jedan od osnovnih koncepata iz okvira
c)

5.Sta spada u elemente FI
a) imovina
b) obaveze
c) potencijalna imovina
d) potencijalne obaveze

6.Kako nastaje gudvil
a) ne znam sta je pisalo
b) iz maticno zavisnog odnosa
c) spajanjem uz pripajanje

Pitanja da se napisu po 3 poena:

7. Sta su poslovne politike prema mrs 8?
8. Kvalitativne karakteristike finansijskih izvestaja prema okviru?
9. Nabrojati set konsolidovanih finansijskih izvestaja?
10. Osnovne pretpostavke okvira?
11. Koji metodi se koriste prema mrs 31?
12. Kako se sastavlja konsolidovani bilans uspeha?

Zadaci:

13. Sastaviti izveštaj na osnovu racija. Bili su za likvidnosti (tekuća, trenutna i ubrzana) i zarada po akciji, dividende po akciji i neto sredstva po akciji. 30 poena

14. Zadatak koji se odnosi na mrs 23. Kredit od 20.000.000, kamatna stopa 10%, na 3 godine, objekat se gradi od 1.6.2009 do 1.6.2011.
a) izracunati ukupnu kamatu 5 poena b) koji iznos se moze kapitalizovati tj. ukljuciti u nabavnu vrednost 6 poena c) kako se knjizi iznos koji nemoze da se kapitalizuje 7 poena

15. Zarada po akciji 12 poena

16. Konsolidovanje (napisati sta je jedno preduzeće za drugo, ko ulazi u krug konsolidovanja i koliko iznosi manjinsko učešće) 10 poena

Pozz

LSJV,
H V A L A !!!
Jedino si se ti setila da posaljes test!
Svaka cast!
Mnogi su me razocarali na ovom forumu, kada dobiju ono sto im treba, vise se i ne jave, da makar podele svoje iskustvo sa ostalima.:evil:
Bravo jos jednom za tebe!!!:klap:

Ispit Upravljanje kadrovima 2.3.
Pitanja su bila prilicno teska.
1. Nesto u vezi diskriminacije, isplate jednake vrednosti(bio je primer) i trebalo je objasniti.
2. Z teorija
3. Interno regrutovanje, eksterno regrutovanje i angazovanje strucnjaka za zaposljavnje kadrova
4. Cini mi je Haryjeva teorija
5. Ne mogu da se setim

Ako se neko seca, pisite. Ono sto je bilo u junu, nije bilo sada. :think:

za sve koji planiraju da polazu 1.9. test izgleda otprilike ovako.... po secanju
ima par pitanja 7ili 8 koja se odnose na teoriju ovog predmeta nose nesto smesno bodova otprilike 10-15. Ukupno ima 12 pitanja, poslednja tri su zadaci u kojima ima da se radi ohohhooooo :whistling: . U svakom slucaju ono sto je najbitnije je da je ona jedna knjiga, sto je preporucena za taj ispit sasvim dovoljna :manikir: . Vazno je da se uvezbaju zadaci sa kraja knjige i posebno obrati paznja na sve planove-tabele i obracune date u knjizi. I onda ce sve biti OK :super: . Poslednja tri zadatka nose cak 80 poena :dash: . Idemo dalje.... :D

Drage kolege! pošto vidim da se javljaju i oni koji polažu za zvanje računovođe isto kao i ja, pokušaću nekako da pomognem. Do sada sam položila poreski sistem i računovodstvo troškova, u junskom roku. Za ova dva ispita pripremala sam se samo pomoću zadataka na predavanjima, pošto oni za oba ispita nose po 70 bodova.

U ovome roku izlazila sam na reviziju. Test po meni uopšte nije težak. Pripremala sam se iz preporučene literature. Iz kodeksa bilo je dovoljno naučiti ;

- šta je IFAC-ov etički kodeks, osnovni principi, i da znaš deo A.
- iz veće knjige trebalo je znati osnovne podele kontrola i načela

Ne mogu da se setim pojedinačno pitanja, ali su se u glavnom bazirala na osnovama, nije bilo nikakvih začkoljica.

Ispit 1.7 sam pripremala iz predloženog udžbenika. Ima pet pitanja koja se sastoje iz delova a, b, neki i c, a njihov zbir nosi 20 bodova.

Pitanja koja su bila i kojih mogu da se setim su:

- ko su stejkholderi, njihova veza sa organizacijom, PEST analiza
- preduslovi za kriminalnu radnju i zašto pojedini menadžeri ignorišu pojavu kriminalnih radnji
- šifrovanje, hakerisa, virusi
- disciplinske mere koje se mogu preduzeti u slučaju nepoštovanja procedura vezanih za bezbednost podataka.

To je ono čega mogu da se setim.

Ispit 1.2 takođe sam pripremala iz predloženog udžbenika, pomogao mi je i test koji je zes okačio na mediafire.

Eto toliko od mene, nadam se da sam nekima makar malo pomogla.

Pozzzzzzzz:bye:

Drage kolege! pošto vidim da se javljaju i oni koji polažu za zvanje računovođe isto kao i ja, pokušaću nekako da pomognem. Do sada sam položila poreski sistem i računovodstvo troškova, u junskom roku. Za ova dva ispita pripremala sam se samo pomoću zadataka na predavanjima, pošto oni za oba ispita nose po 70 bodova.

U ovome roku izlazila sam na reviziju. Test po moni uopšte nije težak. Priprmala sam se iz preporučene literature. Iz kodeksa bilo je dovoljno naučiti ;

Ne mogu da se setim pojedinačno pitanja, ali su se u glavnom bazirala na osnovama, nije bilo nikakvih začkoljica.

Ispit 1.7 sam pripremala iz predloženog udžbenika. Ima pet pitanja koja se sastoje iz delova a, b, neki i c, a njihov zbir nosi 20 bodova.

- preduslovi za kriminalnu radnju i zašto pojedini menadžeri ignorišu pojavu kriminalnih radnji
- disciplinske mere koje se mogu preduzeti u slučaju nepoštovanja procedura vezanih za bezbednost podataka.

Ispit 1.2 takođe sam pripremala iz predloženog udžbenika, pomogao mi je i test koji je zes okačio na mediafire.

LSJV,
H V A L A !!!
Jedino si se ti setila da posaljes test!
Svaka cast!
Mnogi su me razocarali na ovom forumu, kada dobiju ono sto im treba, vise se i ne jave, da makar podele svoje iskustvo sa ostalima.:evil:
Bravo jos jednom za tebe!!!:klap:

Slazem se sa tobom, da mnogi samo iskoriste informacije a nista ne podele sa ostalima.
Ali ja se drzim one: dobro se dobrim vraca! I naravno za sve sto ti treba tu sam!

U ovome roku izlazila sam na reviziju. Test po moni uopšte nije težak. Priprmala sam se iz preporučene literature. Iz kodeksa bilo je dovoljno naučiti ;

Koleginice,hvala puno na podeljenom iskustvu.Pozzzzzzzz:hvala:

[QUOTE="M&S";15757613]Drage kolege,
da li neko zna nesto o ispitima za Ovlascenog Javnog Racunovodju:

3.1 Usluge revizije i uveravanja
3.2 Menadzment performansi
3.3 Stratesko poslovno planiranje i razvoj
3.4 Slozeno korporativno izvestavanje
3.5 Strateski finansijski menadzment

Sta prijaviti za decembarski rok?
Hvala
:ceka:[/QUOTE]

CAO JA BI TREBALA TO DA POLAYEM U JUNU 2011 PA ME INTERESUJE DA LI SI TI ILI BILO KO DRUGI SAZNAO NESTO O ISPITIMA I ROKOVIMA

Dragi moji,
ja sam odlucila da upisem kurs na SRRS-u medjutim kasno sam se ukljucila,vec je poceo decembarski rok.Sada moram da cekam junski.Zavrsila sam visu poslovnu (trogodisnje studije) i imam 3 godine radnog iskustva u agenciji za knjigovodstvo.Moje pitanje glasi da li moram da upisujem kurs za Racunovodju ili odmah mogu upisati kurs za Ovlascenog racunovodju.I bilo bi divno kada bi me neki dobri ljudi uputili na to sta sledece da radim.Da li da kupujem knjige ili kopiram (gde mogu nabaviti kopije),da li vec od Nove godine da pocnem da ucim za junski rok,kad se prijavljuje za sledeci rok.....
Znam da vam je vec dosadilo da odgovarate na ovakva pitanja,ali ja bih bila mnogo srecna i veoma zahvalna kada biste me uputili u sve detalje ovog kursa.

Hvala :)

Dragi moji,
ja sam odlucila da upisem kurs na SRRS-u medjutim kasno sam se ukljucila,vec je poceo decembarski rok.Sada moram da cekam junski.Zavrsila sam visu poslovnu (trogodisnje studije) i imam 3 godine radnog iskustva u agenciji za knjigovodstvo.Moje pitanje glasi da li moram da upisujem kurs za Racunovodju ili odmah mogu upisati kurs za Ovlascenog racunovodju.I bilo bi divno kada bi me neki dobri ljudi uputili na to sta sledece da radim.Da li da kupujem knjige ili kopiram (gde mogu nabaviti kopije),da li vec od Nove godine da pocnem da ucim za junski rok,kad se prijavljuje za sledeci rok.....
Znam da vam je vec dosadilo da odgovarate na ovakva pitanja,ali ja bih bila mnogo srecna i veoma zahvalna kada biste me uputili u sve detalje ovog kursa.

U informatoru SRRS stoji da lice sa zavrsenom visom skolom mora da ima cetiri godine rada u racunovodstvu da bi moglo da polaze ispite za Ovlascenog racunovodju a tri godine za Racunovodju.
Ti sada odluci da li ti vise odgovara da sacekas jos jednu godinu pa da polazes za Ovlacenog ili da na neki nacin dobijes potvrdu za jos jednu godinu (ne znam da li u Savezu proveravaju potvrde o radnom iskustvu) ili da upises za Racunovodju i krenes sa polaganjem ispita u junu.
Sto se tice literature za Ovlascenog tu ti mogu pomoci...:bye:

Dragi moji,

I ja sam bila u toj situaciji i zvala sam ih u Savez pa su mi rekli da i sa 3 godine radnog iskustva moze da se polaze za Ovlascenog racunovodju ali da sertifikat moze da se dobije tek kada imas 4 godine iskustva. Svakako ne mozemo da polozimo sve ispite u jednom roku pa ti savetujem da krenes u junu sa ispitima i taman dok sve polozis vec ces imati 4 godine iskustva:)
Pozdrav:bye:

Drage kolege,
Moja koleginica sa posla koja se dvoumila da li da upise za licencu, jer je muce sva pitanja kao i nas, poslala je mail savezu. U prilogu postavljam pitanje koje je poslala i odgovor koji joj je stigao iz Saveza, pa koga zanima, može da pročita.

Pitanje:
Postovani,
Razmisljam da polazem pri Savezu ispite za ovlascenog racunovodu, ali
me zanima koliko su vase licence priznate u svetu? Buduci da nas zakon
ne propisuje obavezno posedovanje licence za obavljanje
racunovodstvenih poslova, da li postoji mogucnost da se u odredenoj
buducnosti izmenama Zakona ustanovi neko novo telo koje ce izdavati
licence, kao sto je bio slucaj sa Revizorima. Jednostavno bih zelela
da znam koliko ce mi se ulozen trud, vreme i novac jednog dana
isplatiti, ne bih zelela da sve bude uzalud.
Ne znam da li znate da u Komori ovlascenih revizora ne priznaju ni
jedan ispit polozen pri savezu.

Odgovor:
Postovana,
Savez RR Srbije je punopravni clan Medjunarodne federacije racunovodja
i sertifikati Saveza su priznati od strane svih ostalih
organizacija-clanica IFAC-a. Na bilatelarnoj osnovi sertifikati su u
potpunosti priznati na istom jezickom podrucju dok se u drugim
jurisdikcijam moze zahtevati polaganje ispita razlike (u vecini
slucajeva iz oblasti poreza i prava kao i poznavanje domicilnog
jezika).

Sto se tice mogucnosti promene Zakona - u toku 2011 ce sigurno biti
izmena buduci da je sadasnji Zakon veoma konfuzan i neprimenljiv.
Projekat izmene koji je iniciirala Svetska banka je vec u toku. Sa
obzirom na manjkavosti sadasnjeg Zakona, licno ne verujem da je moguce
da ce novi biti losiji. U svakom slucaju, ne ocekuje se osnivanje
nekog novog tela s obzirom na losa iskustva u pogledu osnivanja i
funkcionisanja Komore ovlascenih revizora.

Zahvaljujemo se na informaciji o Komori i priznavanju nasih ispita.
Koliko je meni poznato postoji vise sudskih sporova pokrenutih protiv
Komore zbog zloupotreba i nepostovanja Zakona. U svakom slucaju
verujem da ste tu informaciju dobili usmenim putem i da cete tesko
istu dobiti napismeno - sto je mozda jos jedan dokaz nepravilnosti u
radu Komore.

U svakom slucaju sertifikat Saveza, kao organizacije koja postoji i
radi preko 60 godina je siroko prihvacen na trzistu, tako da sticanje
sertifikata, kao profesionalne kvalifikacije ni u kom slucaju ne
predstavlja uzalud potroseno vreme i sredstva.

Za sva dodatna pitanja mozete nas kontaktirati na telefone 011/334310
ili 011/3344404

Pozdrav

----------------------------------------------------

2.4 DECEMBAR 2010, PITANJA NA ZAOKRUZIVANJE, SKRIPTA JE NA MEDIAFIRE
1) Prilikom unosenja stavki glavne knjige, ponudjeni obim atributa kod obrade naloga za knjizenje je
a) Fiksan za sve stavke unutar naloga
b) Promenjiv u zavisnosti od datih vrednosti
c) Definisan zakonom

2) Glavne komponente racunarskog sistema su
a) hardver i softver
b) hardver, komunikaciona mreza i sistemski softver
c) hardver i aplikacioni softver

3) pristup projektovanom resenju se obezbedjuje lozinkom da bi se
a) obezbedio kvalitetan rad sistemskog softvera
b) ogranicio pristup podacima samo ovlascenim korisnicima
c) izvrsila standardizacija rada knjigovodstvene evidencije

4) modem je
a) uredjaj za kriptografiju podataka
b) uredjaj za povezivanje na mrezu
c) nijedno od ove 2 definicije

5) koja je funkcija test procesora
a) pisanje, modifikovanje, cuvanje i stampanje dokumenata
b) priprema grafickih prezentacija
c) obrada tabela

6) programski jezik
a) sluzi za upravljanje svim resursima racunara
b) sluzi za upravljanje velikim bazama podataka
c) omogucava pisanje aplikativnog programa

7) u osnovne cinioce poslovanja spadaju
a) kontisti
b) kontni okvir
c) partneri

8) definisati potrebne logicnke kontrole vezane za knjizenje deviznih stavki u nalogu glavne knjige
a) nema posebnih kontrola
b) kontrolise se postojanje kursa i sifre valute i registar kursne liste
c) konrolise se da li proizvod deviznog iznosa i kursa valute odgovara dinarskoj protivrednosti u nalogu

9) operativni sistem racunara
a) upravlja racunarskim resursima
b) ovbezbedjuje pisanje aplikativnog programa
c) stiti podatke od neovlascenog pristupa

10) indikatori konta u bazi podataka kontnog plana sluze za
a) definisanje uslova za logicke kontrole
b) za klasifikaciju konta u kontnom okviru
c) za definisanje zakonskih podela

23) Knjizenje naloga glavne knjige se vrsi
a) Automatski
b) Samo se ispravljaju nalozi knjige
c) Knjize se svi uneti nalozi

24) Ciljevi razvoja informacionog podsistema pacunovodstva su
a) Tacne i pouzdane informacije
b) Smanjenje broja zaposlenih u racunovodstvu
c) Smanjenje troskova knjigovodstvenih evidencija

25) Preciznije odrediste zatvaranja analitickih stavki u informacionom podsitemu racunovodstva pripada
a) Sintetickoj glavnoj knjizi
b) Operativnoj evidenciji
c) Finansijsko analitickoj evidenciji u okviru glavne knjige

26) Prilikom obracuna zarada potrebno je odrediti da odredjeni parametri kao sto su procenti i varijable, moraju radi zastite i funkcionalnog odrzavanja
a) Biti sastavni deo programa
b) Biti nezavisni od programa i povereni korisniku na odrzavanje
c) Rezreseni kombinacijom(sastavni deo programa i nezavisni deo programa) na osnovu procene projektanata.

27) Automatizacija kancelarijskog poslovanja izmedju ostalog podrazumeva
a) Elektronsku razmenu podataka po EDIFAC standardima
b) Elektronsku postu
c) Izradu potrenih knjigovodstvenih evidencija

28) U operativnu memoriju se smestaju
a) Svi sistemski i aplikativni programi koji se nalaze u racunarskom sistemu
b) Svi programi i podaci koji se u tom trenutku obradjuju u racunaru
c) Svi podaci koji pripadaju informacionom podsistemu na kome se radi.

29) Osnovna konfiguracija lokalne mreze (LAN) se sastoji od
a) Servera i radnih stanica
b) Servera i modema
c) Radnih stanica i mreznih adaptera

30) Formalne kontrole su
a) Kontrole uzrocnosti
b) Kontrole korisnika
c) Kontrole forme i obaveznosti unosa u okviru racunovodstvenog informacionog sistema

31) Sigurnost rada informacionog sistema preduzeca obezbedjuje se ako se zastiti
a) Softver i podaci
b) Sistemski softver
c) Podaci aplikacija

OVO JE BUKVALNO SVE STO VAM TREBA ZA ISPIT.

SRECNO I MOLIM VAS POSALJITE NESTO ZA 2.7, 2.8 I 2.9

KISS

Hvala ti Slobpetrovic na podeljenim informacijama sa nama.
Reci cu vam da mi je bilo doslo da placem kad sam procitala da Komora ne priznaje licencu Saveza.
Pomislila sam: na sta sam ja potrosila proteklih godinu ipo dana? Ko ce da mi nadoknadi sav ovaj trud, pare i potroseno vreme?!
Sad sta je tu je. Ja sam dosla do kraja i nista mi drugo ne preostaje nego da sacekam i taj famozni Zakon. Pa cemo videti ko je bio u pravu. :bye:

Nikii,
U pravu ste i ja sam se isto tako osećala, ali valjda ce se sve isplatiti jednog dana. Malo sam gledala oglase za posao i za sva malo ozbiljnija radna mesta licenca se zahteva ili je poželjna.Čula sam za jednog kolegu koji je otišao u Kanadu i uspeo da nađe posao sa ovom licencom. Ne znam da li je davao neku razliku, ali sam čula da je oduševljen i totalno zgranut našim računovodstvom (mislim na zakone, poreske uprave,odgovornosti i sl.) u odnosu na njihovo. Tamo je kaže sve sređenije i lakše. Budući da u ovoj našoj Srbiji ništa ne ide na bolje, mnogi od nas će verovatno krenuti njegovim stopama. :(

Back