Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pozdrav kolege!
Imam jednu nedoumicu vezanu za ispit 2.8 pa bih molila kolege koji su to polozili ili ga sad spremaju za pomoc. Rec je o racunanja racia tekuce i ubrzane likvidnosti i kod sastavljanja podbilansa likvidnih i kratkoročno vezanih sredstava i kratkoročnih izvora finansiranja i podbilansa dugoročno vezanih sredstava, kapitala I dugoročnih obaveza. Naime, da li se u racunanje ukljucuju avr i pvr ili ne, i ako da, gde ide avr a gde pvr?
Imam neka resenja gde ih je neko ukljucio a neko ne, jedan na jednom mestu drugi na drugom, pa vise nisam pametna sta je ispravno.

Hvala unapred!

Kolege,
da li je moguce da niko nema odgovor na moje pitanje!!!! Ocigledno na ovom forumu ne vazi pravilo - koliko dajes toliko ti se i vraca. A ja sve sto sam imala delila sam sa drugima...

Kolege,
da li je moguce da niko nema odgovor na moje pitanje!!!! Ocigledno na ovom forumu ne vazi pravilo - koliko dajes toliko ti se i vraca. A ja sve sto sam imala delila sam sa drugima...

Možda ste malo preoštri, problem je što mnogi imaju istu nedoumicu. Ja sam polagala 2.8. u junu i imala sam isti problem, sva sreća na ispitu nije bilo takvog zadatka. Ja se samo sećam da je profesor na konsultacijama rekao da se avr i pvr uključuju kod izračunavanja tekuće, ali ne i ubrzane likvidnosti.

Možda ste malo preoštri, problem je što mnogi imaju istu nedoumicu. Ja sam polagala 2.8. u junu i imala sam isti problem, sva sreća na ispitu nije bilo takvog zadatka. Ja se samo sećam da je profesor na konsultacijama rekao da se avr i pvr uključuju kod izračunavanja tekuće, ali ne i ubrzane likvidnosti.

Hvala puno koleginice na odgovoru. Svaka sugestija mi je dobro dosla.

Kolege,
I ja sam u junu imala slican problem jer na predavanje nisam uspela da odem jer mi je tog dana bila slava!
Zato sam skinula sva ispitna pitanja sa resenjima koje su imale nase kolege u Republici Srpskoj. U tim zadacima sam pokusavala da provalim kada se koristi, a kada ne.
Sto kaze koleginica "slobpetrovic" mnogi to ne znaju pa ne zele javno da lupetaju po forumu, ali sve nas uvek muci isti problem kada se radi o 2.8!

Da li neko ima iskustva sa polaganjem 2.3- Upravljanje kadrovima? Da li mogu da se koriste samo pitanja koja su u knjizi?

Za predmete 2.4 - Informacioni sistemi i 2.5- Korporativno i poslovno pravo, da li mogu da se koriste pitanja sa sajta http://www.*************/srrs?

Hvala unapred!

Izlazim prvi put!

Da li je neko od kolega ko sprema 2.8 resio ovaj zadatak?
Svaka pomoc dobrodosla.

Izvrsiti analizu I saciniti finansijski izvestaj za preduzece “Dunav”, na osnovu sledecih pokazatelja:
A)Profitabilnost prihoda I rentabilnost angazovanog kapitala
1.god 2.god. 3.god. 4.god
a)1Profitabilnost redovnih (poslovnih)prihoda u % 6,5 7,2 8,0 9,0
a)2Ekonomicnost u %(rashoda prema prihodima) 93,5 92,8 92,0 91,0
a)3Paritet nabavnih I prodajnih cena 1:1,02 1:1,05 1:1,07 1,1,09
a)4Prinos na angazovani capital u % 16,5 16,0 14,1 14,5

Napomena: u tekucoj godini je potencijal deo nove fiksne imovine (opreme).
Vrednost u poenima:
a)1 = 4.poena; a)2 = 3.poena; a)3 = 3.poena; a)4 = 3.poena

B) Likvidnost i obrt obrtnih sredstava
1.god 2.god. 3.god. 4.god
b)1 Ubrzana likvidnost 0,70:1 0,60:1 0,80:1 0,98:1
b)2 Tekuca likvidnost 1,30:1 1,60:1 1,95:1 2,05:1
b)3 Koefi.obrta obtnih sredstava 3,0 4,0 4,8 3,2
b)1 = 4.poena; b)2 = 4.poena; b)3 = 3.poena
forma i zakljucci ……….. izvestaja dodatno donose 4.poena

a oko cega se lomis?

problem mi je jer cu u decembru izaci prvi put na ispit tj. 2.1..
ne znam sta me ocekuje na ispitu,kakva ce pitanja biti,kakvi zadaci itd.itd.
ono sto sam skinula sa mediafire , mi se cini nedovoljno. :(
tako da me malo frka uhvatila,priblizava se ispitni rok,a ja ne znam sta mi je bitno da spremim.
P.S. draga kayka,hvala ti sto si se zaineresovala za moje pitanje!

Back