Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
mozda cu zamoliti za preveliku uslugu ali da nema neko mozda odgovore na testove koje je zes okacio iz 2.9? stvarno necu stici mnogo da ucim, radim i imam malu bebu i zaista ne mogu citati svu preporucenu literaturu trazeci odgovore pa bih da spremim makar skriptu i te testove. Tacne odgovore mozete poslati na sladjana.jajic@yahoo.com. Ako neko moze da mi pomogne HVALA mnogo.

I ja se pridruzujem tvojoj molbi, jer manje-vise imam slicne probleme! :think:
Ono sto me nervira kod ovakvih testova su ponudjeni dvosmisleni odgovori: za jedan odgovor znas da sigurno nije tacan, za drugi da jeste, ali preostala dva uvek naprave problem - koji je od njih preostali pravi?! :besna:

I ja se pridruzujem tvojoj molbi, jer manje-vise imam slicne probleme! :think:
Ono sto me nervira kod ovakvih testova su ponudjeni dvosmisleni odgovori: za jedan odgovor znas da sigurno nije tacan, za drugi da jeste, ali preostala dva uvek naprave problem - koji je od njih preostali pravi?! :besna:

Da nisi ti mozda uspela da nadjes odgovore iz 2.9 za test iz juna 2008.godine? Ja nikako ne uspevam da pronadjem te odgovore, vrtim se u krug vec 3dana:dash:
Mnogo komplikovano mi izgleda ova revizija:rtfm:

Da nisi ti mozda uspela da nadjes odgovore iz 2.9 za test iz juna 2008.godine? Ja nikako ne uspevam da pronadjem te odgovore, vrtim se u krug vec 3dana:dash:
Mnogo komplikovano mi izgleda ova revizija:rtfm:

U potpunosti se sa tobom slazem! :rida:
Sto se pitanja na koja treba nesto napisati tice deluju mi kao maciji kasalj u odnosu na ona sa ponudjenim odgovorima. Sve "okruglo pa na cose!"
Da ja sada polazem 2.9 iz juna 2008. ovako bih odgovorila:
11. b) i g)
12. b) i g)
13. a) i v)
14. v) i g) mada moze da bude i b) :think:
15. b) i v) ali mora da radi i pod g) :besna:
16. a) i b)
17. a) i b) jer tako pise u skripti mama Alex ali je na predavanju u nedelju rekao v) :dash:
18. a) i v)
19. a) i b)
20. b) i g) ali i pod v) igra ulogu zar ne?! :brus:

A sta ti mislis? :bye:

Poslednja izmena:
...sto se tice nedoumica za 2.6 zadatak sa prevozom i zaradom.............odradite to odvojeno......za zaradu/platu se predaju PP OD a za troskove prevoza poreska prijava PP OPJ 1.....zadnji test - jun 2010 je bio sa dosta "caka" poput ove.....ja sam odradio sve zadatke sa mediafire 2.6 i opet prosao sa nekih 60 poena......

U potpunosti se sa tobom slazem! :rida:
Sto se pitanja na koja treba nesto napisati tice deluju mi kao maciji kasalj u odnosu na ona sa ponudjenim odgovorima. Sve "okruglo pa na cose!"
Da ja sada polazem 2.9 iz juna 2008. ovako bih odgovorila:
11. b) i g)
12. b) i g)
13. a) i v)
14. v) i g) mada moze da bude i b) :think:
15. b) i v) ali mora da radi i pod g) :besna:
16. a) i b)
17. a) i b) jer tako pise u skripti mama Alex ali je na predavanju u nedelju rekao v) :dash:
18. a) i v)
19. a) i b)
20. b) i g) ali i pod v) igra ulogu zar ne?! :brus:

A sta ti mislis? :bye:

meni nista ne izgleda kao maciji kasalj:(. Inace se slazem s tobom za ove tvoje odgovore, i ja mislim tako jedino sto ja mislim da bi kod pitanja br.19 odgovor mogao da bude i pod g):think:
Preci cu jos i bosanske testove, tamo vec imamo tacne odgovore i to je to, pa sta bude. Prijavila sam i informacione a jos nisam ni pocela uciti:dash:

meni nista ne izgleda kao maciji kasalj:(. Inace se slazem s tobom za ove tvoje odgovore, i ja mislim tako jedino sto ja mislim da bi kod pitanja br.19 odgovor mogao da bude i pod g):think:
Preci cu jos i bosanske testove, tamo vec imamo tacne odgovore i to je to, pa sta bude. Prijavila sam i informacione a jos nisam ni pocela uciti:dash:

U pravu si, pitanje 19. moze da bude i pod g), ali kada se pominje ekspert prvo se istice nnjegova kompetentnost i veza sa klijentom tj. ako je sa njim povezan na neki nacin to moze da ugrozi njegovu objektivnost.
Zato sam smatrala da pod a) podrazumeva i g). :roll:
Stvarno obozavam dvosmislene odgovore! :histericna:
I meni nista drugo ne preostaje nego da dobro proucim odgovore na bosanskim testovima. :bye:

Kolege,
i ja se nadovezujem na test iz 2.9 iz juna 2008.Da li neko ima rešenje zadatka iz tog testa?Teorija mi nekako i ide ali zadatak-katastrofa.Mislim da je svima koje u decembru polažu 2.9
potrebna ova pomoć.Hvala unapred

Zesu je neko poslao svoje misljenje za taj zadatak i ja se sa njim slazem.
Prvo sto se vidi da bilans stanja nije u ravnotezi je aktiva nije jednaka pasivi. Zato je po meni to kriticno podrucje revizije i treba dati negativno misljenje da "FI ne daju istinito i objektivno po svim materijalno znacajnim pitanjima prikaz finansijskog polozaja Drustva "A" iz Surcina" :manikir:

Da li neko ima iskustva sa polaganjem 2.3- Upravljanje kadrovima? Da li mogu da se koriste samo pitanja koja su u knjizi?

Za predmete 2.4 - Informacioni sistemi i 2.5- Korporativno i poslovno pravo, da li mogu da se koriste pitanja sa sajta http://www.*************/srrs?

Hvala unapred!

Izlazim prvi put!

sto se tice kadrova, okacila sam pitanja koja su bila. greskom su mi prodali knjigu za 1.7, a ne za 2.3, ali sam ipak uspela da polozim. a sto se tice 2.4 koristi pitanja koja su okacena + bosanske. ako nema okacenih puskica, poslacu kolegi zesu. sad sam videla, imas puskice okacene i to bas po pitanjima. za 2.5 takodje imas puskice.

Pozdrav koleginice,
ovo je moje resenje sto nemora da znaci da je tacno i potpuno. Bilo bi lepo kad bi jos neko dao svoje resenje pa da uporedimo.

REŠENJE:

Preduzeće ”Dunav”

IZVEŠTAJ

Primaju: Direktori - ”Dunav”-a
Šalje: Analitičar – Ovlašćeni računovođa
Datum: X-X-2010
Predmet: Tumačenje I ocenjivanje zbirnog pregleda za četvorogodišnji period

Sledeći komentari se baziraju na finsijskoj racio analizi finansijskih izveštaja preduzeća “Dunav” za četvorogodišnji period.

A)Profitabilnost prihoda i rentabilnost angažovanog kapitala

Profitabilnost redovnih prihoda se konstantno poboljsavala, od prve godine kada je iznosila 6,5% do četvrte godine kada je dostigla vrhunac od 9,0%. Rukovodstvo treba da pokuša da otkrije razlog ovih promena (npr.uštede na ceni, povećanje prodajne cene i dr.) i da nastoji da ga održi.
Međutim, tekući nivo profitabilnosti zahteva najviši relativni nivo neto poslovnih sredstava, a kao što vidimo prinos na njih opada od prve godine kada je prinos na angažovani kapital iznosio 16,5% do četvrte kada je bio 14,5%. Rukovodstvo treba ohrabriti da na njabolji način korisi raspoloživa sredstva. Značajan pad u period između druge i treće godine je rezultat sticanja novih sredstava koja tek treba da generišu prinos.
Ekonomičnost iz godine u godinu opada što je rezultat rasta rashoda a smanjenja prihoda. U prilog tome govori I paritet nabavnih I prodajnih cena koji je iz godine u godinu bio sve veći.

B) Likvidnost i obrt obrtnih sredstava

Koeficijenti ubrzane (norma od 1:1 do 0,7:1) i tekuće (tradicionalno se smatralo da većina preduzeća sa koeficijentom tekuće likvidnosti od 2:1 ili većim mogu da održe svoju kreditnu sposobnost. Međutim, u skorije vreme cifra od 1,5:1 se smatra normom) likvidnosti su važni indikatori kratkoročne mogućnosti razvoja preduzeća.
Generalno, preduzeće ima dovoljno likvidna sredstva za izmirenje kratkoročnih obaveza.
Koeficijent obrta obrtnih sredstava konstantno raste do treće godine I onada beleži pad sa 4,8 na 3,2. To bi mogao da bude rezultat povećanog iznosa ulaganja u stalna sredstva, ali bi takođe mogao da ukazuje na opadanje prodaje. Rukovodstvo treba da se postara da se silazni trend ne nastavi.

Moram samo da prokomentarisem da jeste odgovor tacan i potpun ali isto tako doslovce prepisan iz knjige:) Trebalo bi malo vise svojim recima da se dodaju neki komentari.
Bez ikakve lose namere, samo konstatujem:)

Nas dve izgleda da se jedine mucimo sa 2.9! :dash:
Posto sam vikendom u haosu zbog dece, napisi sta ti mislis pa cu ti ja posle preneti svoje misljenje. :bye:

ko zna, mozda samo nas dve i dodjemo na polaganje:)
ovo su moji odgovori:
1.b
2.a i c
3.a
4.a
5.a i b
6.b
8.a
9.c i d
10.a
11.b i c?
12.
13.d
14.
15.d
da ti naglasim da apsolutno nemam doidrnih tacaka sa revizijom na poslu, ovo sam otprilike resavala jer literaturu nisam citala:dash:
:bye:

Back