Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kolege, da li nego zna kako da se reši ovaj zadatak (Ispit 2.8 - Jun 2010.):

14.Akcijski capital preduzeca “Sava” cini 2.000 obicnih akcija, cija je nabana vrednost 1.500.dinara po akciji. Posle emisije (koja je vrsena 1. februara tekuce godine), akcije su prodate uz premiju od 10%, odnosno po ceni od 1.650 dinara. Trzisna cena akcija na 31.decembar tekuce godine je 1.800 dinara po akciji. Na bazi datih podataka , odgovotiti na pitanja:

a) Koju vrednost ce imati akcijski capital u bilansu stanja sastavljenom na dan 31.12. tekuce godine?
(5.poena)
b) Da li I na koji nacin promena cena akcija preduzeca “Sava” utice na njegove sopstvene finansijske izvestaje?
(5.poena)
Po mom mišljenju, odgovorila bih ovako:
a) akcijski kapital u bilansu stanja na dan 31,12. tekuće godine će imati vrednost 2000 kom akcija X nabavna vrednost 1500 din = 3,000,000 dinara
b) efekat naknadnih promena trzisnih cena akcija se ne evidentira u poslovnim knjigama emitenta, pa tako i ne utiče na njegove sopstvene finansijske izveštaje.
Dodatno pitanje koje, ako bi se postavilo, u obliku: kako se efekti naknadnih promena trzisnih cena emitovanih akcija prezentuju u finan.izveštajima investitora ( kupca akcija) ? Odgovor bi bio: Ulaganja u kupovinu akcija drugog lica, investitor inicijalno vrednuje po nabavnoj ceni ( u našem zadatku to je 2000 kom X 1650 dinara, tj u visini izdatka koje je imao da bi došao u njihov posed. Nakon toga, na svaki naredni bilans stanja , akcije treba prezentovati u skladu sa MRS 39 - po fer vrednosti ako je tu vrednost moguće pouzdano izračunati ili po nabavnoj vrednosti.
Efekat mogućeg smanjenja trzisne cene ispod nabavne cene treba uključiti u bilans uspeha kao rashode.
Efekat mogućeg povećanja trzisne cene iznad nabavne cene, treba prezentovati ili kroz bilan uspeha, ili kroz bilan stanja ( u korist revalorizacionih rezervi).
AKo ne valja, nek neko demantuje.

nazalost, tako je...................... ako se SRRS ne "izbori" da se u Zakon uvrste ova zvanja - za koja se cimamo - uzalud se bavimo ovim
Sve što čovek uloži u sebe nije uzalud. Kako god, ali jednoga dana ( mada u našoj zemlji to ne ide tako brzo kako druge države to na jednostavniji način i u daleko kraće vreme reše) biće potrebna licenca kao i za mnoga druga stručna zanimanja. Pored samog dokumenta, bitna je kontinuirana edukacija, kojom ćemo sebe nadogradjivati, jer ovo zanimanje traži potpunu posvećenost, veliku volju i želju da se bude uvek u toku. Ko to ovako ne shvata, nek se zadovolji sa mnogim i raznovrsnim poslovima koje nudi računovodstvo, knjigovodstvo i finansije.
Knjige u šake, pa na učenje.
Srećno svima.

Pozdrav svim kolegama!
Svašta nešto sam čitala na netu i u ovoj temi, mada iskreno nju nisam uspela da iščitam celu i i dalje imam dilemu.. Naime, negde sam pročitala da je za polaganje dovoljna samo potvrda firme da sam radila na poslovima računovodstva.. E sad, meni u ugovoru piše neko bzvz radno mesto, ali radim i ponajviše računovodstvo, knjigovodstvo, finansije.. Da li je to zaista, naravno pored polozenih ispita dovoljno za sticanje zvanja? Inače završila sam ek fakultet u Bg, smer računovodstvo i revizija i radim nekih godinu dana..

Svakog roka je isti raspored ispita,koliko se ja secam.Isti ispiti su prvog kao i drugog vikenda roka,bio to decembar ili juni.Za 2.4 i 2.6 mislim da su prvog vikenda,za ostale nisam sigurna.

jasno je za raspored, to je isto, nego datumi me zanimaju[/QUOTE]
Pa ako ti kazem prvog i drugog vikenda u decembru,znaci 4ti i 11ti decembar,otprilike.Ovo je samo okvirno,u svakom slucaju u Savezu ce ti bolje reci,ako se jave na telefon : ).

Pozdrav svim kolegama!
Svašta nešto sam čitala na netu i u ovoj temi, mada iskreno nju nisam uspela da iščitam celu i i dalje imam dilemu.. Naime, negde sam pročitala da je za polaganje dovoljna samo potvrda firme da sam radila na poslovima računovodstva.. E sad, meni u ugovoru piše neko bzvz radno mesto, ali radim i ponajviše računovodstvo, knjigovodstvo, finansije.. Da li je to zaista, naravno pored polozenih ispita dovoljno za sticanje zvanja? Inače završila sam ek fakultet u Bg, smer računovodstvo i revizija i radim nekih godinu dana..

Nema veze sta ti pise u ugovoru, samo nek ti iz te firme daju potvrdu da si radila na knjigovodstvenim poslovima i koliko dugo i to je to, cak i ne proveravaju, mozes i da slazes. :D

Back