Саветодавни кутак

Mislim da mi je uspelo :think: - moze li i preko 800 x 642 Pixel na foto-takmicenju?

IMG_4429.JPG

Poslednja izmena:
da budem iskren meni je acdsee super za te sitne stvari zbog batch komande.. konvertovanje formata, promenu dimenzija i slicno odradi u par klikova na velikom broju fotki :)

onaj photoshopov bridge jednostavno ne mogu da svarim .. bas mi je grozan onako preglomazan i lose optimizovan..
zagusi mi sva jezgra i brdo rama proguta :dash:

U pitanju je scratch disk, odnosno prostor na hard disku koji Photoshop koristi za obradu fotografije. Idi na Edit---Preferences----Performance i u prozoru koji ti se otvori videćeš prozor pod nazivom "Scratch disks", odštikliraj C: i štikliraj D: ili sve particije koje imaš, sem sistemske C:.

"Srediti u Photoshopu" znaci sta? :mrgreen:

de si vojnik...
Pa vidiš. Od kako se pojavila digitalna fotografija, fotošop je zapravo mračna komora. Mračna komora za digitalne fotografije. Sve što je moglo u mračnoj komori da se postigne, ubačeno je i u fotošop. i dodato mnogo toga, što u običnoj mk nije moglo.
Dakle Digitalna fotografija, naročito u RAW formatu je zapravo negativ fotografije, samo što je za razliku od nekadašnjih negativa on dobro vidljiv. Dakle nekada, kad je postojao samo film... fotografi su daleko bolje poznavali tehniku samih fotoaparata i naravno samu tehnologiju dobijanja fotosa. Morali su inace bi sve bilo besmisleno skupo. A velike umetnicke fotografije, dobijane su savrsenim skladom, aparat 80% , rad u mracnoj komori 20 %... ilio približno. Tako je i sad, samo što je sad sve brže, negativ je odmah vidljiv, a rezultati rada primetni automatski.

Poslednja izmena:
de si vojnik...
Pa vidiš. Od kako se pojavila digitalna fotografija, fotošop je zapravo mračna komora. Mračna komora za digitalne fotografije. Sve što je moglo u mračnoj komori da se postigne, ubačeno je i u fotošop. i dodato mnogo toga, što u običnoj mk nije moglo.
Dakle Digitalna fotografija, naročito u RAW formatu je zapravo negativ fotografije, samo što je za razliku od nekadašnjih negativa on dobro vidljiv. Dakle nekada, kad je postojao samo film... fotografi su daleko bolje poznavali tehniku samih fotoaparata i naravno samu tehnologiju dobijanja fotosa. Morali su inace bi sve bilo besmisleno skupo. A velike umetnicke fotografije, dobijane su savrsenim skladom, aparat 80% , rad u mracnoj komori 20 %... ilio približno. Tako je i sad, samo što je sad sve brže, negativ je odmah vidljiv, a rezultati rada primetni automatski.

Pozdrav!

Kod mene se Photoshop i Lightroom startuju sa Windowsom. :D

Fotografije prvo pregledam kroz Lightroom, kropujem, nivelisem, otklanjam aberaciju, svetlosni sum, podesavam svetlinu i zasicenost boja, senki, hajlajta, crne, bele, kontrast, ekspoziciju, itd. To je obavezan ritual pre nego sto eksportujem fotku za dalju obradu u Photoshopu.

U Photoshopu se desava magija (nema ogranicenja vise). Tu nestaju ili se stvaraju nepravilnosti na povrsinama, predmeti menjaju mesta, nestaju, Lens correction fingira razne objektive, Liquify uvodi zlatnu razmeru u prostor, objekte i subjekte,...

Kada sam zadovoljan postignutim, vreme je za famozni Image size. :D

Pozdrav!

Kod mene se Photoshop i Lightroom startuju sa Windowsom. :D

Fotografije prvo pregledam kroz Lightroom, kropujem, nivelisem, otklanjam aberaciju, svetlosni sum, podesavam svetlinu i zasicenost boja, senki, hajlajta, crne, bele, kontrast, ekspoziciju, itd. To je obavezan ritual pre nego sto eksportujem fotku za dalju obradu u Photoshopu.

U Photoshopu se desava magija (nema ogranicenja vise). Tu nestaju ili se stvaraju nepravilnosti na povrsinama, predmeti menjaju mesta, nestaju, Lens correction fingira razne objektive, Liquify uvodi zlatnu razmeru u prostor, objekte i subjekte,...

Kada sam zadovoljan postignutim, vreme je za famozni Image size. :D

Pa naravno. Igraj se. Iz igre se nauči svašta. Meni je zaita žao , što ovde mogu da okačim samo one svoje fotografije, koje nisu dovoljno dobre za prodaju.... Usput, ne radim STOCK. Inace, ona prenagla potreba da se PS proglasi za suvišan, a takve primere ceš naći i ovde, dolazi od cinjenice da mnogi pretruju, pa EDIT bude vazniji od same fotke. No to su i nako dečije bolesti, kroz koje se prolazi u sferama amterskog zezanja sa svim ovim

...i kada se sve tako "isfrizira-ispeglaju bore i skine višak celulita" u PS dobija se veštački ambijent :(

budi majstor i samo svojim iskustvom i aparatom ovekoveči lepotu

Apatar udradi deo posla Al , mašinerija je glupa, Tu glopost mozemo da popravimo u mračnoj komori,, To se od uvek radilo i to je taj jedan jedini proces koji postoji. Sirova fotografija je sirovina. Proizvod je sirova fotografija koja se kultiviše u mračnoj komori, to jest u Lajtrumu i fotošopu.

Back