Han van Zem
Buduća legenda
- Poruka
- 31.081
Sigurno da sa vrhunskim kamerama i objektivima ima manje potrebe za popravkom, ali i onda ima mesta za poboljsanje. Sa merom naravno. Imati meru je prava umetnost.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Sigurno da sa vrhunskim kamerama i objektivima ima manje potrebe za popravkom, ali i onda ima mesta za poboljsanje. Sa merom naravno. Imati meru je prava umetnost.
Bog nam je dao sposobnost da prepoznamo lepotu, a Adobe nam je dao alat da je poboljsamo.![]()
bilo šta može da bude perfekcijom kada se "nakaleme" dodaci u boji..svetlu..kontrasti..ili briše višak/dodaje nepostojeće? Zar je to umentnost fotografije-samo umetnost update kao kada slikar dodaje svoje boje?to je linija manjeg otpora da se čeka na trenutak i uslika baš taj trenutak! Ovako fotkamo bilo kada-bilo šta a ostalo se editovanjem odradi...meni TO nije umetnost(friziranje) ..no , stvar ukusa i navika(koje na žalost gutaju izvorni pristup fotografiji-jer se udvara nečemu veštačkom i to veštačko postaje merodavno za "lepotu" i manipulaciju kriterijumima..Apatar udradi deo posla Al , mašinerija je glupa, Tu glopost mozemo da popravimo u mračnoj komori,, To se od uvek radilo i to je taj jedan jedini proces koji postoji. Sirova fotografija je sirovina. Proizvod je sirova fotografija koja se kultiviše u mračnoj komori, to jest u Lajtrumu i fotošopu.
ne razumem zašto ulepšavati realu? zašto nije dovoljno toliko koliko od Boga? potruditi se da snimamo kada svetlost daje najbolje..ili već da krademo od dana, noći...god. doba itg? ovako se uzdamo u PS-odradiće on to već sve...bilo šta može da bude perfekcijom kada se "nakaleme" dodaci u boji..svetlu..kontrasti..ili briše višak/dodaje nepostojeće? Zar je to umentnost fotografije-samo umetnost update kao kada slikar dodaje svoje boje?
to je linija manjeg otpora da se čeka na trenutak i uslika baš taj trenutak! Ovako fotkamo bilo kada-bilo šta a ostalo se editovanjem odradi...meni TO nije umetnost(friziranje) ..no , stvar ukusa i navika(koje na žalost gutaju izvorni pristup fotografiji-jer se udvara nečemu veštačkom i to veštačko postaje merodavno za "lepotu" i manipulaciju kriterijumima..
Tol, kamera nije oko. Kamera ne vidi onako kako mi vidimo. HDR je mnogo priblizniji onome sto mi vidimo od default fotografije koju kamera napravi. Zatim, ekspozicija koju kamera prepoznaje, nije ni blizu ekspozicije kakvu oko prepoznaje (ili mozak), da se tako izrazim.
ne razumem zašto ulepšavati realu? zašto nije dovoljno toliko koliko od Boga? potruditi se da snimamo kada svetlost daje najbolje..ili već da krademo od dana, noći...god. doba itg? ovako se uzdamo u PS-odradiće on to već sve...bilo šta može da bude perfekcijom kada se "nakaleme" dodaci u boji..svetlu..kontrasti..ili briše višak/dodaje nepostojeće? Zar je to umentnost fotografije-samo umetnost update kao kada slikar dodaje svoje boje?
to je linija manjeg otpora da se čeka na trenutak i uslika baš taj trenutak! Ovako fotkamo bilo kada-bilo šta a ostalo se editovanjem odradi...meni TO nije umetnost(friziranje) ..no , stvar ukusa i navika(koje na žalost gutaju izvorni pristup fotografiji-jer se udvara nečemu veštačkom i to veštačko postaje merodavno za "lepotu" i manipulaciju kriterijumima..
jasno, kamera je uredjaj koji beleži realu..a naše oko to vidi drugačije, tj svako oko drugačije vidi i doživljava..i to je prirodno
zato i kažem da doterivanje fotke ide iz razloga da se potvrdi naš doživljaj...ali ako je svaki doživljaj unikatan...to drugima neće ništa značiti?do li dopadanje i traženje svojeg dela lepote? No, tako je i u drugim umetnostima, zar ne?
ne zagovaram ovde ama ništa, samo filozofiram.
A el mešaš ti boju kad slikaš, il samo onako istreseš iz tube? Dal boju i razmažeš po platnu, il je samo spontano spustiš na platno, pa gde prirodno padne, tu joj je i mesto--- Ipak mislim da je ti boju na platno nanosiš tamo gde ti oćeš, a ne tamo gde sama padne, kad je ispustiš. Drugo.. šta sa hromatskim aberacijama. . Hromatske aberacije su nešto što ne postoji al se na fotografijama pojavljuje, jer je to u prirodi svetla koje prolazi kroz optiku. Šta sa levelsima. A šta sa činenicom da je fotografija dvodimenzionalna,a svet koji gledamo oko nas i čarolija trenutka koju oćemo da zabeležimo je treodimenzionalna. Kako nešto , treodimenzionalno, predstaviti u punom sjaju. a sa dvodimenzionalnim mogucnostima? Odgovori na sva ta pitranja leže u mracnoj komori od kako postoji fotografija. A mracna komora danas je PS. Da ne pricam o nedostatcima punog foramata, koji beleži sve, i ono što vidiš,, pa ti se dopada , i ono što ne vidiš i ne dopada ti se, i nikad ga ne bi usllikala. A šta je sa problemima koji se javljaju usled malog senzora.? Pa niko te levelse ne podešava , jer voli... nego jednostavno nisu u redu, niti mogu biti. U redu su samo onda kad je svetlo baš idealno,,, a ti umeš da podesiš ekspoziciju isto tako idealno,+. A ni to baš nije lako... Svi veliki fotografi sveta su od uvek koristili mracnu komorui u njoj radili sve ono što se danas u PS ili u Lajt rumu radi, s tim što u ovim programima moze da se uradi još više, a za krace vreme. Na kraju, Muzika je muzika, bez obzira dal je puštaš na vinilu , ili na cd plejeru. Fotografija kao umetničko delo, sastoji se iz nekoliko faza. Slikanje je najosnovinija i najvažnija, Bez toga nema ništa. Druga je postprocesing, ili editing, to jest obrada, i treca je prezentacija.

) pa se kolorit koji vidimo okom (ili zamišljeni) ugradjuje u celinu, zavisno od tehnika i stila koji želimo da prikažemo
kamera ne beleži realu. Pogotov ne ono magično mistično, llepo i posebno,,zbeg čega nešto hoćemo da slikamo... Pa to onda ipak treba malo odcrtati. A ukloniti nezeljeno. Jako mi jre drago da ovde filoofiraš ,jer mi to daje ščagfotr da pišem i objašnjavam i drugima ono što mislim da je važno.
Šta mislite o ovoj?
![]()
Нежељени су много пута и разни каблови, уличне светиљке, бандере, климе по фасадама... Уистину сметају доживљају мотива.ukloniti nezeljeno.

Slažem se za kontrast i ekspoziciju, a blur je dodatno upropastio stvar.
Šta mislite o ovoj?
![]()

Šta mislite o ovoj?
![]()

Šta mislite o ovoj?

Obe fotografije su interesantne. Svaka na svoj nacin. Velika slika siri perspektivan nemir - pogled unakrsno skakuce po celoj slici i istrazuje ima li tu jos nesto ... Mala slika je slozena i miruje - pogled je skoncentrisan vise na centar slike koji daje slici pokret - zivot. Da nije toga centra(u ovoj slozenoj verziji), slika bi bila "mrtva"(nezanimljiva).
Mada ima zanimljivih "slozenih" motiva i nisu ni malo dosadni![]()