Саветодавни кутак

^blajbinger ako su crno bele, posle mozes u photoshopu da ih obojis, meni je to nekako dojajan proces. Podseca me na ono kada sam bio klinac pa visio nad bojankama :D

Evo primer

original

oldcar.jpg

Posle jedno 15 minuta bojenja

remakew.jpg

^blajbinger ako su crno bele, posle mozes u photoshopu da ih obojis, meni je to nekako dojajan proces. Podseca me na ono kada sam bio klinac pa visio nad bojankama :D

Evo primer

original

oldcar.jpg

Posle jedno 15 minuta bojenja

remakew.jpg
Идеја је врло занимљива, а управо сам ових дана размишљала како би било да пробам да неке ц/б фотографије обојим, али, још не знам како. Да ли може један кратак туторијал по ФШ, или барем нека веза до објашњења? :)

Pogledajte prilog 268495Pogledajte prilog 268496Pogledajte prilog 268497

Prve dve su obradjene, treca nije. Molim za kritiku, ovo su moje prve slike , prvim fotoaparatom. ;)

pejsaz-zalazak, vezba na zadatu temu, bez nekih velikih zamerki ali ne ostavlja neki jak utisak, puno ovakvih zalazaka uraditi pa pronaci neki sa pricom ili idejom jos ne vidjenom

stepenice, oclicno uocena dubina i solidno pokazana, ali ovaj gelender ubija, ili ga celig nekako prekomponovati ili ga potpuno izbaciti makar tacku po tacku u PSu

ispucaj 1000-2000 za nedelju dana pa vidi sta valja i tome se posveti, i puno fotografija gledaj po netu npr http://35photo.ru/

pozdrav,

pejsaz-zalazak, vezba na zadatu temu, bez nekih velikih zamerki ali ne ostavlja neki jak utisak, puno ovakvih zalazaka uraditi pa pronaci neki sa pricom ili idejom jos ne vidjenom

stepenice, oclicno uocena dubina i solidno pokazana, ali ovaj gelender ubija, ili ga celig nekako prekomponovati ili ga potpuno izbaciti makar tacku po tacku u PSu

ispucaj 1000-2000 za nedelju dana pa vidi sta valja i tome se posveti, i puno fotografija gledaj po netu npr http://35photo.ru/

pozdrav,

Zalazak sam fotografisam sa prozora pa nisam umeo bolje, hdr sam redio preko Photomatix-A.

Zalazak sam fotografisam sa prozora pa nisam umeo bolje, hdr sam redio preko Photomatix-A.

Drugar, lepo ti bakyy rece... samo nemoj da te mnogo plasi s onim rusima... mnogo rada i znanja treba za ono... a i tehnicke podrske...
a tebi, na, kako kazes, samom pocetku, sve to narocito fali....
Moja bi ti preporuka bila da ovako, s pocetka ne ostavljas mnogo vremena na postproces, da ne dangubis uz racunar nego da lepo, aparatom i voljom podkovan krenes...
da ucis o kadru i kompoziciji, o blendi i ekspoziciji, o dof-u i medjusobnoj povezanosti svega toga, a kroz vezbu i primere...
Tako ces najbolje da naucis... a na svakih 1028 slika (+ - 235) ces sam sebi najbolju kritiku da das... kad uporedis ono od onda i to sad....
Ako planiras da se stvarno posvetis tome, opet, kako je vec receno, moras da pronadjes sebe na nekoj od strana, pa da tamo svoj podpis i stil razvijes i da se onda tek posvetis u potpunosti....
I jos jedan, onako, privatni savet...
imaj na umu da, kako dr Protic rece
"NISTA TO NE VALJA"
Meni se to pokazalo kao najbolji savet i motivacija... a vecina fotografa.... nije... kompetentna da ti ponudi savet il sugestiju.... opet, zavisi od toga kako se sam postavis prema celoj prici, ali...
ne bih se ja mnogo oslanjao na druge a upucene... sem za neke cisto tehnicke detalje....
pa, kad se sumira....
Gledaj, probaj da iskopiras, ponovi mnogo puta...
Spremi se na mnogo razocaranja i budi uporan.
ono sto ti se svidi, pokazuj svima, ali, ne trazi ocenu.... sami ce vec da ti kazu...

Moje nikad nisam brojao....
Kad odem da slikam, pljesnem 20-50-200-500, zavisi koliko vremena i volje imam, zavisi i sta slikam...
pa sednem kuci, listam, pa jednu, dve, petnaest.... izvucem, promuljam malo kroz fotoducan i tako, ostavim negde...
neretko se i hvalim, jelte... al' ono sto sam hteo da ilustrujem decaku je da se ne obeshrabruje nego da bude uporan,
da treba puno da radi i dosta da uci,
da ce kritike i pohvale same vec da dodju, ali, ne i da na njih treba mnogo da se oslanja.
Da trazi licno zadovoljstvo u fotografiji, a ne odobravanje i potvrdu drugih.
a najvise od svega, da to licno ostvarenje donosi mnogo vise zadovoljstva kad je rezultat samostalnog ucenja i licnog truda...

Kad odem da slikam, pljesnem 20-50-200-500, zavisi koliko vremena i volje imam, zavisi i sta slikam...
pa sednem kuci, listam, pa jednu, dve, petnaest.... izvucem, promuljam malo kroz fotoducan i tako, ostavim negde...
neretko se i hvalim, jelte... al' ono sto sam hteo da ilustrujem decaku je da se ne obeshrabruje nego da bude uporan,
da ce kritike i pohvale same vec da dodju, ali, ne i da na njih treba mnogo da se oslanja.
a najvise od svega, da to licno ostvarenje donosi mnogo vise zadovoljstva kad je rezultat samostalnog ucenja i licnog truda...

A meni je zadovoljstvo da me drugi hvale....:roll:

Da kazu "Jao sto je lepo, jao sto je lepo....!" :mrgreen:

A meni je zadovoljstvo da me drugi hvale....:roll:

Da kazu "Jao sto je lepo, jao sto je lepo....!" :mrgreen:

Ima i toga, dabome

ali...

Обзиром да је Милунка поставила ѕанимљиву тезу о коришћењу блица и изјаснила се против, хтео би овде да напишемм неколико речи о томе. Кад се блицеви и у опште расвета користе како треба, посматрач ни на који начин не види да су они коришћени. Коришћење расвете је често неизоставни део стварања уметничких фотографија, Исто ко и статив. Дакле, расвета , то јест блицеви су неопходан алат. Предпостављам да је она мислила само на коришћење директног блица, који се налази на кровбу апарата. Код неких модела, могуће је штеловањње и овог блица, Он се додуше користи само у крајњој нужди.
ОНај екстернои блиц који се монтира и синхонизује са апаратом је већ нешто сасвим друго. А да не причам о бочним блицевима који се крију иза софт боксова, или иза кишобрана.

Back