Саветник председника Србије: Хрвати су клептомани

Krivo rezonirate. Činjenica je da su Hrvati u prošlosti koristili ćirilicu, a to što su je uzeli od Bizantinaca, preko Srba, može biti samo na ponos vama. Što se tiče svojatanja, mislim da i tu problematiku postavljate sasvim pogrešno. Na ovom kulturnom prostoru, gdje su se prožimali vjerski, kulturni i politički utjecaji, pravo je bogatstvo što različiti narodi dijele određene kulturne tekovine. Nitko ne spori da je ćirilica dio srpske baštine ili njene inaćice dio bugarske, makedonske, ruske i ine baštine, ali kulturni utjecaji se šire i prožimaju prostor i vrijeme. Ako ćemo sve ograničiti na upotrebu od strane onih koji su nešto izmislili ili prvi počeli koristiti, onda se mnoštvo praktičnih i kulturnih tekovina ne bi smjelo koristiti ili bi bile zatvorene za uzak krug naroda. Široka upotreba ćirilice među narodima na ovim prostorima bi trebalo biti pozitivna stvar koja bi trebala jačati suradničke odnose među narodima, a ne jabuka razdora.

Poslednja izmena:
Krivo rezonirate. Činjenica je da su Hrvati u prošlosti koristili ćirilicu, a to što su je uzeli od Bizantinaca, preko Srba, može biti samo na ponos vama. Što se tiče svojatanja, mislim da i tu problematiku postavljate sasvim pogrešno. Na ovom kulturnom prostoru, gdje su se prožimali vjerski, kulturni i politički utjecaji, pravo je bogatstvo što različiti narodi dijele određene kulturne tekovine. Nitko ne spori da je ćirilica dio srpske baštine ili njene inaćice dio bugarske, makedonske, ruske i ine baštine, ali kulturni utjecaji se šire i prožimaju prostor i vrijeme. Ako ćemo sve ograničiti na upotrebu od strane onih koji su nešto izmislili ili prvi počeli koristiti, onda se mnoštvo praktičnih i kulturnih tekovina ne bi smjelo koristiti ili bi bile zatvorene za uzak krug naroda. Široka upotreba ćirilice među narodima na ovim prostorima bi trebalo biti pozitivna stvar koja bi trebala jačati suradničke odnose među narodima, a ne jabuka razdora.

:hahaha::hahaha::hahaha: па ево сам показујеш да нисте нормални.... КАКО сте "УЗЕЛИ ОД бИЗАНТИНАЦА"..... па јбт - УЗЕЛИ СТЕ ЋИРИЛИЦУ ОД СРБАаааааа..........алоооооооооо............:sanke:

A je li i 800.000-1.000.000 pobijenih Srba u Jasenovcu isto pretjerivanje?!

700.000

Ali ti pobijeni Srbi iz Jasenovca nisu posle izlazili na izbore kao Bosnjaci "ubijeni" u Srebrenici

Kazu da je preko 500 njih glasalo, sto govori verovatno da su preterali sa brojkom i to dosta

Ja licno ne verujem da je tamo ubijeno vise od 2500 - 3000 ljudi

Ocigledno im je Vatikan izdeklamovao nalog da se hitno medju Srbe ubace,...
posto su srpski autohtonisticki istoricari RAZBILI obmane berlinsko becke istorije
i ostavili ih da lebde bez proslosti,...da i dalje tumaraju za krunom kralja Tomislava,...
koju im jedino Makedonci mogu izgraditi u svojim anticko kicerajskim radionicama!!!

Valjda je to ovom pomocniku jasno,...ali ipak bira nacin,...diplomata je!!!!

Ocigledno im je Vatikan izdeklamovao nalog da se hitno medju Srbe ubace,...
posto su srpski autohtonisticki istoricari RAZBILI obmane berlinsko becke istorije
i ostavili ih da lebde bez proslosti,...da i dalje tumaraju za krunom kralja Tomislava,...
koju im jedino Makedonci mogu izgraditi u svojim anticko kicerajskim radionicama!!!

Valjda je to ovom pomocniku jasno,...ali ipak bira nacin,...diplomata je!!!!

Све им је овде објашњено - али се и даље праве блесави:

http://www.jadovno.com/knjige-feljt...slavna-dalmacija-istorijski-pregled-1901.html

Украли су и кравату.Кравату су носили и измислили Срби Крајишници.

Тачно - КАО ШТО СУ ПОКРАЛИ И ПРИЈАВИЛИ КАО СВОЈЕ СВЕ ОБИЧАЈЕ СРБА КРАЈИШНИКА..... а они имају врло специфичне обичаје.......

Еј....... па када су пријавили ДА СУ ГУСЛЕ 'РВАЦКЕ...... немам речи.......:zblesav:..... а Шиптари пријавили да су Високи Дечани шиптарски.........:zblesav::zblesav::zblesav:

Тачно - КАО ШТО СУ ПОКРАЛИ И ПРИЈАВИЛИ КАО СВОЈЕ СВЕ ОБИЧАЈЕ СРБА КРАЈИШНИКА..... а они имају врло специфичне обичаје.......

Еј....... па када су пријавили ДА СУ ГУСЛЕ 'РВАЦКЕ...... немам речи.......:zblesav:..... а Шиптари пријавили да су Високи Дечани шиптарски.........:zblesav::zblesav::zblesav:
После свега тога ће и једни и други добити гајде да прошире капацитет плућа.

Mi ništa ne krademo. Zapadno od Drine nema nikakvih Srba nego tu žive Hrvati katolici, Hrvati pravoslavni kršćani, Hrvati muslimani, Hrvati ateisti itd. Vjeroispovijest nema nikakve veze s pripadnošću narodu! Srbi su u Srbiji (istočno od Drine)! Ćirilica jest hrvatsko pismo i to je odavno poznato, nije riječ ni o kakvom "najnovijem primjeru. "

Tugo moja, idi spavaj...

700.000

Ali ti pobijeni Srbi iz Jasenovca nisu posle izlazili na izbore kao Bosnjaci "ubijeni" u Srebrenici

Kazu da je preko 500 njih glasalo, sto govori verovatno da su preterali sa brojkom i to dosta

Ja licno ne verujem da je tamo ubijeno vise od 2500 - 3000 ljudi

3000 ili 8000?
Ne bih htio zvučati kao da nemam poštovanja prema žrtvama, ali politički je to sasvim svejedno.
Ni jedan i drugi broj ne mijenjaju smisao.

A na povjesničarima / istoričarima je da se dogovore oko jednog broja koji će onda smatrati relevantnim.
Pritom mislim na ozbiljne, znanstvenika, kojima su bitne činjenice - i ništa drugo.
Takvi ljudi moraju biti potuno oslobođeni bilo kakve politike ili političkog utjecaja.
Znanstveni rad u pravom smislu riječi.

I onda ostaviti političkim temama da se prepucavaju tko koga zašto i kako, ali da taj broj više ne dira.

Jednako tako i za Jasenovac, Oluju, Vukovar, Sarajevo, itd.

Саветник председника Србије за културу Радослав Павловић рекао је да је код „присвајања ћирилице” у Хрватској реч о вишевековној клептоманији, која је присутна у делу хрватске јавности, хрватских власти и установа у култури.

radoslav-pavlovic-SNS625.jpg

„Не треба се ничему чудити. Настали су на антисрпству и ако престану са причом о лошим Србима, ако престану са клептоманијом, доводе у питање и свој опстанак. То је логичан процес коме се једино можемо са ове стране ругати, јер он заслужује једино ругање и научни осврт”, рекао је Павловић.

Он је оценио да се против тога не може много учинити, јер, како се изразио, „њихова клептоманија припада једном менталитету и они ће стално да узимају туђе упаљаче и чаше са стола”.
„Наша држава треба да објасни да је ћирилица писмо вероватно старије од појма српске нације и хрватске нације, да води практично и графички порекло из винчанске културе, а да ће ови да краду, крашће – ни прво ни задње”, указао је Павловић.

Он је рекао да се не би зачудио ни да Свети Сава буде проглашен Хрватом, имајући у виду проглашавање Руђера Бошковића за Хрвата или покушај „неких становника Хрватске да ставе Николу Теслу међу Хрвате, заборављајући да су у августу 1941. усташе поклале комплетно село Смиљан и комплетну фамилију Тесла”.

„Необично је да кољу своје”, уочио је Павловић.

Говорећи о покушају установљавања хрватске православне цркве, Павловић је рекао да је појам „хрватско православље” парадоксалан, али да се не би зачудио кад би били уведени појмови „мушка жена”, „обучена голотиња” или „бикини из 16 делова”.

Он је подсетио на то да су се 1900. године у Дубровнику, за који каже да је „јуче пре подне ушао у састав Хрватске”, на земаљским изборима за Сабор далматински само двојица становника Дубровника – један фратар и један обућар, изјаснили као Хрвати.

„Шта треба радити – позвати историчаре, лингвисте који би историјски релевантно осветлили ко су заправо Марин Држић, Иван Гундулић, шта су говорили, шта се писало, али то неће умањити њихову клептоманију”, закључио је Павловић.

У Хрватској је недавно, у организацији Хрватске академије знаности и умјетности, одржан научни скуп на којем је ћирилица проглашена хрватском баштином, а хрватски филолози устврдили да је најпознатији српски ћирилични споменик Мирослављево јеванђеље из 12. века „писано хрватском ћирилицом и старославенским језиком хрватске редакције”.

Најновији примјер присвајања ћирилице је споменик ћирилици у Широком Бријегу у Федерацији БиХ, где је директор локалне туристичке организације Грго Микулић исклесао у камену ћирилична слова, објашњавајући да је реч о словима из старог хрватског писма из 15. века.

извор: www.index.hr/vijesti/clanak/savjetnik-predsjednika-srbije-hrvatskoj-kleptomaniji-se-mozemo-samo-rugati
http://www.nezavisne.com/novosti/drustvo/Pavlovic-Hrvatskoj-kleptomaniji-se-treba-samo-rugati-175012.html
http://srbin.info/2013/01/prisvajaj...le-njegovu-familiju-i-kompletno-selo-smiljan/

Hrvatska država nastala je na genocidu nad srpskim narodom i to je njihova najveća i izvorno originalna kulturna baština. Tačka!

Па јбт...... ми вас у медијском животу уопште овде и не помињемо и не третирамо А ВИ СВАКОГ БОГОВЕТНОГ ДАНА НЕШТО КЛЕПТОМАНИШЕТЕ ОД СРБА А СРБА КОД ВАС СКОРО УОПШТЕ ВИШЕ И НЕМА ....... .... болес' ...... лепо је рекао човек,
дијагноза је 100% тачна........

п.с. Изгледа да сте заболи свој глупи нос У АРХИВЕ И ДОКУМЕНТЕ па сте схватили ШТА ЈЕ СВЕ СРПСКО... па онда брже-боље ДАЈ ПРОГЛАШАВАЈ ДА ЈЕ ТО 'РВАЦКО.... јадни сте и жалосни...

Jadan i žalostan si ti, jer uopće nisi razumio što sam napisao.

Na stranu to što je kretenarija davati dijagnoze za cijeli narod (ako se dobro sjećaš, to je radio Rašković, ozbiljni znanstvenik i član SANU: Srbi su lud narod) nego je još veće ludilo da takve fantazije izlaze javno iz usta savjetnika predsjednika države.

A da malo pogledamo kleptomaniju Srba?

Prof. dr. Jovan Deretić, ima američki doktorat:
- Aleksandar Makedonski je bio Srbin, prezimenom Karanović
- Srbi su još u pradavnini osvojili Indiju i ondje zaveli demokraciju
- Helenska kultura zapravo je srp­ska kultura
- u šesnaestom stoljeću je u "turskoj vojsci srpski jezik bio ispred turskog"
- srpski narod je star 3500 godina, a arijevci su njihovi potomci

No dobro, nije sve kleptomanija, nešto spada i u ludilo, valjda ono Raškovićevo...

Jadan i žalostan si ti, jer uopće nisi razumio što sam napisao.

Na stranu to što je kretenarija davati dijagnoze za cijeli narod (ako se dobro sjećaš, to je radio Rašković, ozbiljni znanstvenik i član SANU: Srbi su lud narod) nego je još veće ludilo da takve fantazije izlaze javno iz usta savjetnika predsjednika države.

A da malo pogledamo kleptomaniju Srba?

Prof. dr. Jovan Deretić, ima američki doktorat:
- Aleksandar Makedonski je bio Srbin, prezimenom Karanović
- Srbi su još u pradavnini osvojili Indiju i ondje zaveli demokraciju
- Helenska kultura zapravo je srp­ska kultura
- u šesnaestom stoljeću je u "turskoj vojsci srpski jezik bio ispred turskog"
- srpski narod je star 3500 godina, a arijevci su njihovi potomci

No dobro, nije sve kleptomanija, nešto spada i u ludilo, valjda ono Raškovićevo...

А што се правиш да си дебил када знам да ниси... пре свега Павловић свакако НИЈЕ мислио на цео народ како ти покушаваш да подметнеш - НЕГО НА ЦЕЛОКУПНУ ПОЛИТИКУ, НА ИЗВРШНУ ВЛАСТ КОЈА ПОДРЖАВА ЛУДИЛО НАЈВАЖНИЈИХ ИНСТИТУЦИЈА КОЈЕ ПРЕДСТАВЉАЈУ ДРЖАВУ...

Исто тако апсолутно ниси разумео изјаву др Рашковића СРБИ СУ ЛУД НАРОД - то уопште није речено у пежоративном смислу те речи... али очигледно га ниси разумео као што наше домаће НВО-краве нису разумеле изјаву Чивутина Енрика Јосифа: СРБИ СУ НЕБЕСКИ НАРОД.... и годинама ту изјаву изврћу и преврћу како им се наврне а уопште не разумеју шта је он хтео да каже...

Што се тиче проф.др Јована Деретића - има много истинитих података које он наводи... међутим, има и фрапантних - и све док наше најважније научне институције не буду потврдиле његове наводе и доказе - ЈА СЕ НЕЋУ ПОЗИВАТИ НА ЊЕГА.

А ваша јебена држава и ваши званичници НИСУ РЕАГОВАЛИ НА ИМБЕЦИЛНЕ, УВРЕДЉИВЕ И КЛЕПТОМАНСКЕ тзв:НАУЧНЕ ДОКАЗЕ КОЈЕ СУ ИЗНОСИЛИ ВАШИ ВАЈНИ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ...... у томе је разлика између нас и вас.......

Što mi vama da "krademo" ?

Pa vi ste preko Vuka maznuli hrvatski jezik.

Prodajete Ivana Meštrovića kao "srpskog vajara". Ne bi imali
pola Beograda sa skulpturama da vam Meštrović nije napravio Pobednika,
Dušana i što sve ne. I dali smo vam Hrvata Tomu Rosandića za jedinog
"vajara" koji je čemu. I Pančića, onog od omorike.

I onoga renegata Andrića za, uz Crnjanskog, najboljeg vašeg pisca u 20. st.

Niste u 19. st. mogli napisati roman pa ste preveli Šenou 1892.- neki Mita Đorić.
Uz falsifikate. U historiografiji ste kaskali za Franjom Račkim, što je priznao i Ilarion Ruvarac.

Pokušavali ste maznuti hrvatske franjevačke pisce iz Bosne- pa skoroje
Brankica Čigoja objavila knjigu od najstarijim ćirilskim SRPSKIM natpisima, od kojih
je dobar dio hrvatski (n.pr. Povaljska listina na Braču iz 1250.).
Čakavski-pravi srpski.

Milorad Pavić, još jedan renegat, izumio "srpski barok". Kojeg nije nikada bilo.
Valjda će Andrija Maurović i Julio Radilović postati velikani srpskog stripa ?

I sad prtlajte, pokušavajući maznuti hravtsku književnost Dubrovnika i Dalmacije:
Deset vekova srpske književnosti.

Deset vekova

http://www.hrsvijet.net/index.php?o...ne-batine&catid=87:kulturna-batina&Itemid=358

Stvarno- Jovan Splavić je najbolja vaša slika...

http://www.scribd.com/doc/105475573/Mirko-Tomasović-Jovan-Splavić-ponovljen

Poslednja izmena:
А што се правиш да си дебил када знам да ниси... пре свега Павловић свакако НИЈЕ мислио на цео народ како ти покушаваш да подметнеш - НЕГО НА ЦЕЛОКУПНУ ПОЛИТИКУ, НА ИЗВРШНУ ВЛАСТ КОЈА ПОДРЖАВА ЛУДИЛО НАЈВАЖНИЈИХ ИНСТИТУЦИЈА КОЈЕ ПРЕДСТАВЉАЈУ ДРЖАВУ...

Ma nemoj, tko to iz izvršne vlasti ili političara podržava ili komentira ovu priču oko ćirilice? Pa imaju oni pametnijeg posla nego se zayebavati s pizzdarijama!

А ваша јебена држава и ваши званичници НИСУ РЕАГОВАЛИ НА ИМБЕЦИЛНЕ, УВРЕДЉИВЕ И КЛЕПТОМАНСКЕ тзв:НАУЧНЕ ДОКАЗЕ КОЈЕ СУ ИЗНОСИЛИ ВАШИ ВАЈНИ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ...... у томе је разлика између нас и вас.......

Nije ni tvoja jebena država reagirala na imbecilne, uvredljive i kleptomanske tzv. znanstvene dokaze Jovana Deretića! U čemu je onda razlika između nas i vas?
Koji ti je? :eek:

Милорад Павић,па ренегат?Ебо Хрвата којем је име Милорад!Је л' постоји нешто на овом свету што нисте покрали?

Ti toliko trtljaš s tim imenima da sam apsolutno siguran da nemaš pojma što predstavlja pojam nacionalnosti.

Милорад Павић,па ренегат?Ебо Хрвата којем је име Милорад!Је л' постоји нешто на овом свету што нисте покрали?

Zato što mu je tata, kajkavski Hrvat i brat kajkavskoga pjesnika Nikole Pavića iz Međimurja,
u Beogradu izbušio mamu pa da ne pravi skandale, eto maloga Milorada. Dok drugi naši bušitellji nisu bili tako
tankoćutni, pa je nećak Grge Novaka ipak ostao Hrvat:
http://www.alexandria-press.com/arhiva/No_1/novak_u_sjeni_pentagona.htm

Slobodan Prosperov Novak upravo radi na “Povjesti hrvatske književnosti”, u šest svezaka, koja će imati 4000 stranica. Novak kaže: “Izdavač tog dela je privatni nakladnik iz Zagreba “Antibarbarus”, a urednik Albert Goldštajn. Prvi svezak se pojavio na kraju 1996. i posvećen je srednjovekovnoj književnosti od doseljenja pa do Krbavske bitke iz 1493. U taj svezak nisu uključeni pisci na latinskom jeziku iz XV veka, jer su oni tretirani u drugom svesku koji obrađuje razdoblja humanizma, renesanse i manirizma i omeđen je pojavom Kašićeve “Ilirske gramatike” iz 1604. Taj svezak je štampan prošle jeseni. Državna komisija za knjigu odbila je da finansira taj projekat, što je izazvalo dosta bure i polemika. Treći svezak je već kod izdavača i bit će štampan čim to finansijski bude moguće. U tom delu je obrađena književnost baroknog razdoblja do pojave knjige “Razgovor ugodni naroda slovinskoga”, 1756.
...............
Meni nije trebalo da mi Slovenci kažu da je Slovenija njihova dežela, pa da ja shvatim da je meni to Hrvatska. Uostalom, Hrvatska je bila i jedina domovina mojoj pokojnoj majci, Beograđanki koja je moga oca upoznala još kasnih četrdesetih kada je ljetovala u Dubrovniku.
........
Akademik Miroslav Pantić nedavno je ponovno govorio o ovim temama. Pitali su ga u “Vremenu” za komentar povodom epistola Mandićevih i Lasićevih, onih zanimljivih pisama objavljenih u “Vijencu”, a koja su tretirala problem odnosa hrvatske i srpske književnosti. Ponovo je akademik tvrdio da kad se govori o Dubrovniku između hrvatstva i srpstva treba da stoji veznik “i”. Kako ponovo griješi taj profesor! On nikako da shvati da nije moguće da ja ili on napišemo knjigu “Dubrovnik i Hrvatska”, ali je moguće da se napiše knjiga s naslovom “Dubrovnik i Srbija”. Knjiga “Dubrovnik i Hrvatska” bila bi besmislena. Ta dva pojma formiraju metonimiju. Tu je dio cjelina, a cjelina dio i to je sva tajna toga nesporazuma.
.......
Rođen sam u Beogradu, ne za svaki slučaj, kako je to ružno jednom Goran Babić insinuirao Antunu Šoljanu, nego doista slučajno. Mama Beograđanka htjela me roditi u kući svoje majke, moje bake, i tako su moji dokumenti još i danas na nekom Vencu, samo sam zaboravio kojem. Možda Savskom?
Čim sam malo ojačao, željeznicom su me vratili u moj Dubrovnik. I tamo sam se školovao i završio gimnaziju. Književnost sam studirao u Zagrebu, ali djelomično i u Italiji. Mentor mi je bio arheolog i povjesničar, inače moj stric Grga Novak, tada predsjednik Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti. Radio sam sa mnogim divnim ljudima. U Institutu za teatrologiju bio sam asistent Marku Fotezu, Marijanu Matkoviću, Slavku Batušiću. Na Filozofski fakultet u Zagrebu pozvan sam 1977, i to kao nastavnik starije hrvatske književnosti. U međuvremenu, radio sam u Rimu četiri godine na tamošnjoj slavistici, dosta putovao, a onda sam se u Zagreb, nakon jednog mekog spuštanja iz Italije, a preko Austrije, vratio 1988. Do tada sam objavio knjige koje su bile dosta dobro primljene od kritike: "Planeta Držić", "Zašto se Euridika osvrnula", "Dubrovnik iznova", "Vučistrah i dubrovačka tragikomedija", "Hrvatska drama do narodnog preporoda", "Kad su đavli voljeli hrvatski"...

Ako misliš na RH, a ne na hrvatske filmove unutar SFRJ, prilično se slažem.
Filmovi su nam, za razliku od vaših... u banani.

Баш је било пре неких 2-3 месеца, на РТЛ 2 у оној емисији Студио 45 тема: "зашто су хрватски филмови лоши у односу на српске" или тако нешто.

Back