SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Cao drustvo, evo i nas dve da vam se pridruzimo :cao: :D
Porodila sam se 8.2. u 21:09 u Visegradskoj i na ovaj lepi svet je dosla Marta sa 4,5kg i 56cm :klap: evo sad smo vec drugi dan kuci, menjanje pelena nije problem, Maki je imala vec 2 stolice, obe zlatne boje, sto je dobro jel tako?! :think:
E sad imam samo 1 mali problem... Marta je flegma... obozavaaaaaaaa dete da spava, pa to vam je! :eek: :hahaha: znaci ne budi se, nit je ni u porodilistu, ni kad su mi je donosili na podoj, ta se ne da probuditi... e sad, meni svako prica drugu pricu, jedni da je budim na svaka 3h kako znam i umem, a drugi da je pustim da spava dok ne zaplace sama... a ona bi spavala vala 5 ili 6h po mojoj proceni tako, a to je malo previse za bebu od 5 dana :eek: i sad ne znam sta da radim... :brus:

Eto i vas!!!!:klap: Bas lepo sto je sve dobro proslo i sto ste na svom terenu.. ja se slazem sa suzom da je budis danju ipak ona ima samo 5 dana i mora tj. potrebno joj je da jede!!!!

ja bih da pasterizujem.
k`o krastavcice.

dalje, uopste ne znam kako da dajem obroke i u koje vreme...
od ujutru do jedan je samo sisa kad mu dajem povrce (od sutra, povrce sa mesom), posle samo sise, do jedno pet, pola shest kad mu dam vocnu kashicu, onda oko sedam, pola osam zzitarice i na zavrshim sa sisom pred spavanje...

el treba da uvecem i neshto ujutro - neke zzitarice sa vocem shto se prave sa vodom?

O toj tvojoj pasterizaciji ja pojma nemam nit cula :cool::think:.
E sad za to voce- mene su naucili da voce skoro nekako truli u crevima i sporo se vari i da je bolje davati ga pre podne a za uzinu popodne ostaviti sokice.
Ako si vec za to da uvedes tri obroka onda treba u tom uzrastu da budu za dorucak zitarice i vec uz tu kasicu vocna (ja recimo pomesam vocnu i zitarice) ili posle nje, ili malo kasnije kao uzinu das voce.
Sa osam meseci bi dete trebalo da ima tri obroka, dve uzine i podoj rano ujutru i taj pred spavanje i to ti je o rasporedu hranjenja.

O toj tvojoj pasterizaciji ja pojma nemam nit cula :cool::think:.
E sad za to voce- mene su naucili da voce skoro nekako truli u crevima i sporo se vari i da je bolje davati ga pre podne a za uzinu popodne ostaviti sokice.
Ako si vec za to da uvedes tri obroka onda treba u tom uzrastu da budu za dorucak zitarice i vec uz tu kasicu vocna (ja recimo pomesam vocnu i zitarice) ili posle nje, ili malo kasnije kao uzinu das voce.
Sa osam meseci bi dete trebalo da ima tri obroka, dve uzine i podoj rano ujutru i taj pred spavanje i to ti je o rasporedu hranjenja.
e samo mi kazzi josh, a kako to pomeshash?
koje zzitarice BAS koristish?
el to koristish te shto se meshaju sa vodom? el mogu kupovne kashice da mesham sa tim zzitaricama il` ne?
el mogu taj obrok kompletno da zamenim npr. hippovom kashicom od kajsije?

ponekad sam VRLO glupa.

Hipp voćne kašice sadrže i pirinčanu kašu, ja ih zato ne mešam sa gotovom pirinčano-kukuruznom
kašicom, a da li postoji još neka za decu do osmog meseca, zaista nisam videla..

Maslačak, ta kašica koju pominješ, može bez problema da zameni večeru npr. ili doručak.

Nije loše da probate deci da date pečene jabuke ili kruške, oljušte se i napravi se džep od alu.folije
i tako se stavi na 15-20 minuta u rernu, budu savršeno mekane, ne izgube sve vitamine i hranljivu vrednost a mekane su i mogu se izgnječiti viljuškom, dobije se isti efekat kao da su blendirane.
Takvo voće ja mešam sa gore pomenutom kašicom.

Ako neko ima neku ideju za doručak-večeru, neka napiše... Već je dosadila svaka kombinacija koju smo isprobali za naš uzrast.

Ja koristim Hipp kasice u roze kutiji za dorucak a u plavoj kutiji za veceru- i da, one se razmute sa vodom. Kad napravim kasicu zeljene gustine u nju dodam pola teglice vocne kasice iz teglice bilo koje marke koju kupim i to je to za dorucak.
E sad na tim kutijama Hipp kasica pise za koji su uzrast i koje su sa a koje bez glutena pa nadji onu koju tvoj sin moze da jede. Mislim da ih ima za bebe od 4, 6, 8 meseci...

Ispečem uglavnom jednu jabuku i jednu krušku. Pošto moje dete to obožava, ona odmah pojede
pola, odnosno, polovinu jabuke i polovinu kruške... Ostatak lepo izgnječim u kašicu, stavim u teglicu
i u frižider do sutra.. ništa ne smeta da odstoji do sutra...

A instant "pečenje na ringli" :lol: Narendaš jednu jabuku, staviš u posudu i na ringlu, recimo na 2 ili
kako ti je već numerisano na šporetu, sve u svemu ne na najjače... I tako dok ne promeni boju i izgleda
kao da se istopilo.. sličan je efekat kao da je pečeno.

Ja koristim Hipp kasice u roze kutiji za dorucak a u plavoj kutiji za veceru- i da, one se razmute sa vodom. Kad napravim kasicu zeljene gustine u nju dodam pola teglice vocne kasice iz teglice bilo koje marke koju kupim i to je to za dorucak.
E sad na tim kutijama Hipp kasica pise za koji su uzrast i koje su sa a koje bez glutena pa nadji onu koju tvoj sin moze da jede. Mislim da ih ima za bebe od 4, 6, 8 meseci...
cool, hvala. videcu da nadjem te hipp-ove kashice. ovde u valjevu sam samo nalazila milupine i humanine. :D

e, a shto se tiche pechenih jabuka/krushki stavi uvek jednu vishe, zato shto kad zamirishu te vocke tako pechene, uf, odmah ti podje voda na usta. ja ih isto tamanim. :D
a savet ti je da lepo pravish te vrecice od folije, tj. da stavljash voce kao u dzachic, erbo kad ne zatvorish dobro i iscure sokovi u rernu, treba ti tona vremena za oribash taj zapecheni slatki sok.

Maslachak ne znam da li si počela da radiš,ali ako ne,onda ti savetujem da umesto tih gotovih kašica kuvaš sama sveže svaki dan za svaki obrok...nije to neka velika stvar...ujutro daj neko voće sa malo mlevenog keksa za doručak,ili palentu sa malo jogurta,kiselog mleko,rendanog sira,možeš da kombinuješ,ili kuvani pirinač slano isto sa malo rendanog sira,za ručak ide opet kuvano(povrće,meso,jaje,zavisno šta si već uvela i šta uvodiš),a uveče daješ žitarice za večeru...Linove žitarice su isto jako dobri i ni približno skupi kao recimo Milupine,Hippove itd.,kada spremiš kašicu po uputstvu na kutiji,dodaš još recimo pola izgnječene banane,ili izgnječen kompot od jabuke,breskve itd,.znači možeš da mešaš sa svakim voćem,pa jedno veče mešaš sa pirinčanom kašicom,drugo veče sa kukuruznom,treće sa ovsenom,pa jedno veče daš keksolino,pa čokolino i tako u krug...kada bude veći,onda ćeš već moći i za večeru kao i za doručak dati malo hleba viršlu i sir,ili jogurt sa projom,ili hleb sa paštetom(pravi domaći),ili slaninicu hleb i kiselo mleko...imaš bezbroj varijacija...nadam se da sam ti malo pomogla...

Maslachak ne znam da li si počela da radiš,ali ako ne,onda ti savetujem da umesto tih gotovih kašica kuvaš sama sveže svaki dan za svaki obrok...nije to neka velika stvar...ujutro daj neko voće sa malo mlevenog keksa za doručak,ili palentu sa malo jogurta,kiselog mleko,rendanog sira,možeš da kombinuješ,ili kuvani pirinač slano isto sa malo rendanog sira,za ručak ide opet kuvano(povrće,meso,jaje,zavisno šta si već uvela i šta uvodiš),a uveče daješ žitarice za večeru...Linove žitarice su isto jako dobri i ni približno skupi kao recimo Milupine,Hippove itd.,kada spremiš kašicu po uputstvu na kutiji,dodaš još recimo pola izgnječene banane,ili izgnječen kompot od jabuke,breskve itd,.znači možeš da mešaš sa svakim voćem,pa jedno veče mešaš sa pirinčanom kašicom,drugo veče sa kukuruznom,treće sa ovsenom,pa jedno veče daš keksolino,pa čokolino i tako u krug...kada bude veći,onda ćeš već moći i za večeru kao i za doručak dati malo hleba viršlu i sir,ili jogurt sa projom,ili hleb sa paštetom(pravi domaći),ili slaninicu hleb i kiselo mleko...imaš bezbroj varijacija...nadam se da sam ti malo pomogla...
e.
kuvam ja redovno za ruchak.
nego me bune ove zzitarice, koje mi je pedijatar rekao da bi trebalo da dajem zato shto su obogacene gvozzdjem.
ja povrcne kashice ne kupujem, samo slatke i to breskvu i kajsiju, erbo je takvo doba godine da nema nishta od voca sem jabuke i banane, pa chisto da malo promenim.
a josh nisam uvela nishta od kravljeg mleka, pa cu tvoje predloge sigurno krenuti da koristim chim pre.
a kad keks da uvedem? on je sad ushao u sedmi. :D

011/2435-008 telefon za informacije o lekovima i vakcinama,da ne biste setale po ovom uyasnom vremenu po apotekama u potrazi za istim,nazovite pa pitajte
pre neki dan pentaxima je bilo samo u apoteci u 29.novemra i to samo par komada ,a sledece najbliye mesto gde ga ima je lazarevac

e.
kuvam ja redovno za ruchak.
nego me bune ove zzitarice, koje mi je pedijatar rekao da bi trebalo da dajem zato shto su obogacene gvozzdjem.
ja povrcne kashice ne kupujem, samo slatke i to breskvu i kajsiju, erbo je takvo doba godine da nema nishta od voca sem jabuke i banane, pa chisto da malo promenim.
a josh nisam uvela nishta od kravljeg mleka, pa cu tvoje predloge sigurno krenuti da koristim chim pre.
a kad keks da uvedem? on je sad ushao u sedmi. :D

very welcome my dear...keks uvodiš od 8.meseca...iskreno se nadam da sam ti pomogla:heart:

Veliki pozdrav za sve! Ja sam, evo, dupla mama (rodila sam jos jednog sina), i mogu vam reci da nije lako, neke stvari se mnogo brzo zaborave... Dakle, imam i pitanja i nedoumice. Izvinjavam se ako ste o tome vec govorile, tesko je pronaci konkretne odgovore.
Kazite mi, devojke, koliko dugo vam je trajalo krvarenje posle porodjaja? Kod mene to vec prelazi u dosadu, a bebu vodim na kontrolu za nedelju dana, ne znam da li smem da cekam sa svojom kontrolom jos toliko (porodila sam se pre 13 dana)
Druga stvar: grcevi. Kad bese pocinju? Moje prvo dete ih je imalo sa otprilike 25 do punih mesec dana i malo vise, a ovaj malac se, cini mi se, vec grci, Ima li neka mama neki recept za prevenciju grceva, mozda? Cula sam za bebe koje su taj deo preskocile, a sad se vise ne secam od koga... Hvala unapred i poljubac za sve mame i beke!

Meni je krvarenje trajalo bas dugo, nekih tri-cetiri nedelje i povremeno jos jedno 10 dana. Bas tako su mi i rekli - do 40 dana.

A grcevi..pa jako je individualno, kod nekih beba pocnu jako rano, sa 10-15 dana i mnoge od nas se slazu da mozes da im ih olaksas ali da ne mozes skroz da ih eliminises, ako su vec poceli.

Dakle, Espumisan kapi, topli oblozi, blago masiranje stomacica, caj od komoraca, bapski lek - kimova vodica (u 2dl vode prokuvas dva-tri zrna kima), pa sa mesec dana i kasnije vec imas Nurse Harveys i jos neka sredstva. Nisam ti bas pomogla, mi smo se mucili 3 meseca i onda je proslo.

Cao drustvo, evo i nas dve da vam se pridruzimo :cao: :D
Porodila sam se 8.2. u 21:09 u Visegradskoj i na ovaj lepi svet je dosla Marta sa 4,5kg i 56cm :klap: evo sad smo vec drugi dan kuci, menjanje pelena nije problem, Maki je imala vec 2 stolice, obe zlatne boje, sto je dobro jel tako?! :think:
E sad imam samo 1 mali problem... Marta je flegma... obozavaaaaaaaa dete da spava, pa to vam je! :eek: :hahaha: znaci ne budi se, nit je ni u porodilistu, ni kad su mi je donosili na podoj, ta se ne da probuditi... e sad, meni svako prica drugu pricu, jedni da je budim na svaka 3h kako znam i umem, a drugi da je pustim da spava dok ne zaplace sama... a ona bi spavala vala 5 ili 6h po mojoj proceni tako, a to je malo previse za bebu od 5 dana :eek: i sad ne znam sta da radim... :brus:

Ako Marta i dalje redovno ima stolicu i ako se boja stolice nije promenila, znaci da je sve u redu, ja ne bih previse brinula na tvom mestu. Kad je beba gladna, stolica dobije zelenu boju, kako su meni pricali. Drugo, vidi da li napreduje ili ne. Ako dodaje na kilazi, jos jedna potvrda da nema potrebe da je budis i da je njoj sasvim dovoljno to sto porucka. Ispravite me ako gresim.

Back