SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
dobro došli nazad...baš mi je drago što ste se lepo proveli...naravno da bebanima kao i nama prija promena vazduha,klime...devojče malo,šta sve sada jede?

Hvala, hvala, bolje vas nasli! Zar vi niste na putu? Preletela sam malo po onih milijardu strana koje ste ispisale u medjuvremenu.

I pre nego sto smo krenuli je vec jela vecinu stvari (osim svinjetine, belanca i bobicastog voca koje stvarno necu sad da joj da dajem). Apetit se bas popravio, sto je najvaznije za mleko i jogurt. Mnogo voli keks - onako da ga mulja po rukama i gricka, kolica su nam za bacanje, sve sto joj ostane u rukama razmaze po njima, bilo me sramota da ih iznosim napolje.

Obozava da se kupa u moru, komunicira sa drugim bebama, ne znam da li tripujem, ali one kao da razgovaraju na bebecem i sve se razumeju, bas su se lepo druzile!

Nadam se da ce tvoj post procitati oni kojima je pomoc potrebna :D
I ja sam uspesno dojila moju devojcicu 10 i po meseci, dok je ona htela :D
Flasicu smo uveli tek kada su bile paklene vrucine i iz nje je pila samo vodu.
Dudu varalicu, tako se kaze ;), pogodila si, nije nikada htela.
Izgleda vecina beba prodje kroz tu fazu kada odbijaju sisu, tvoja je bila vec velika, a moj je odbijao kada je imao oko 4-5 meseci i tacno je plakao kada sam pokusala da ga dojim... vristao je! onda sam ga jurila sa vodom po ceo dan jer su mu pelenice bile suve... stvarno sam bila ocajna

Ali nasla sam u svojim knjigama da je to relativno normalna stvar i da postoji nacin da se beba privoli na sisu :D treba je nositi u rukama skoro ceo dan :lol: treba stalno da bude u kontaktu sa sisom, takoreci, treba je podsetiti na lepote sisanja :)
Moguce je da zbog bola od rasta zuba, sisanje ih iritira i onda nece da sisaju...

Mislim da vec posle jednog dana nosanja on se vratio sisanju, nosila sam ga u slingu, pa mi nije bilo tako tesko.

Maslachak
Zovu se ESPUMISAN kapi ali ko ti beba ima vise od 30 dana ja ti preporucujem Engleski sirup i termofor za stomacic...Mojoj milici je to pomoglo...Milica je imala grcice samo nekih 10-setak dana...Sad joj dajem sirup posle kupanja i lepo spava...Budi se jednom u toku noci sa svojih 45 dana...

Nama Nurse nije nista pomagao...samo su nam pomogle kapi, i to kao sto neko rece polovicno...to se jednostavno mora preboleti...nosanje, grejanje, i razno razne "alternativne" metode...i jaaaaako bitna stvar: treba biti smiren kada dete place...

Kako da pripremim detetu kupus?...to jos nije probao, pa bih htela da mu uvedem posto puni devet meseci za sedam dana, nekako mislim da je vec vreme. :think:

evo kako ja pripremam...uvek uzmem one unutrašnje mlade listove,iseckam na veće kocke,i dodam jedan manji paradajz...to se skuva jako brzo,onda skinem kožicu sa paradajza,sve izblendam,dodam malo maslaca i jedno žumance...moj baš voli da ga jede...

Ja sam malo zabrinuta zbog klope. Malisa ima tri nedelje i gladan je posle podoja! Lepo se vidi da je dete jos gladno. Sisa sat vremena i to aktivno i posle toga mu dam jos 60ml adaptiranog mleka!!! I tek onda se smiri. Imam dovoljno mleka, mogao bi da sisa satima, ali pitanje je koliko ga to zasiti. Da li je moguce da nije dovoljno kaloricno? Kako se to ispituje? I kako da znam da on zna kad mu je dosta? Da ne postane debela prozdrljiva beba??? Mada, kad malo bolje razmislim, ja mu ne nutkam da jede, sam trazi, valjda beba zna sama kad joj je dosta, zar ne? Zna li neko nestoo tome? Treba li da se brinem ili da mu dajem da jede koliko god trazi sam?

moja cerka je bila jako lenja da sisa pa sam ja primenila mali trik posto obavezno zaspi a ja mislim da sisa. cim osetim da slabije sisa ja se raspovijem i oona se probudi i nastavi da sisa pa kad opet zaspi ja je obucem i tako par dana dok ona nije pocela normalno da sisa i od tada mi smo spavali celu noc .inace to je bilo kada je ona imala mesec dana. onda samo imali period oko 5 meseca da nije htela da sisa ali onda mi legnemo ja je ponudim i pocnem da pevam i uspevali smo

Prvi put je jela kupus kad je imala oko 7 i po meseci - kuvala sam kupus nama, pa sam odvadila pre nego sto sam zacinila, onako sa parcetom junetine i sargarepom i paradajzom. Izgnjecila viljskom, pa je klopala, sve je pucalo i nismo imali nikakvih problema. Ja inace slabo zacinjavam hranu, ne volim jaku, pa nije problem da jede ono sto i mi.

Eh, zubici...prvi nismo ni osetili, drugi je izbijao uz temperaturu a sledeci izbija uz nervozu i plac....i ni jednom nije bilo isto. Uzas. Mi smo imali pauzu na moru, bas je bila raspolozena, ali sad se vidim agonija nastavlja!

Eh, zubici...prvi nismo ni osetili, drugi je izbijao uz temperaturu a sledeci izbija uz nervozu i plac....i ni jednom nije bilo isto. Uzas. Mi smo imali pauzu na moru, bas je bila raspolozena, ali sad se vidim agonija nastavlja!

njemu sada niču gornja dva odjednom...glođe sve što stigne,a ja sam već sva modra od njegovih ugriza...vrag mali...mažem mu gengigelom,to jedino pomaže na kratko vreme...inače je on super,baš uživa...

E, sad, trik za so u siru - probajte: komadic mladog kravljeg sira (ja to radim sa mladim sirom iz sabacke mlekare - roze kutija) potopite u mleko i ostavite u friideru zatvoreno u kutijici da odstoji nekoliko sati - cudo kako izvuce so.

dobar trik...mada isto iz šabačke mlekare ja našla neslani mladi sir,pa mu dajem taj...baš voli da ga njupa...a ovde mu dajem neki egipatski,pojma nemam kako se zove,ali isto je neslan,i bez problema ga je prihvatio...

I od mene pitanje: cime mogu da mazem Ogiju ujed od komarca (6 mj. i 10 dana)? Sad sam vidjela da se ujed od sinoc toliko prosirio i kao da je malo tvrdo u centru. Nijedan put mu nije tako bilo veliko crvenilo, skoro 1.5 cm u precniku. Moguce je da je cesao, a moguce da ga je nesto drugo ujelo?

Prvi put je jela kupus kad je imala oko 7 i po meseci - kuvala sam kupus nama, pa sam odvadila pre nego sto sam zacinila, onako sa parcetom junetine i sargarepom i paradajzom. Izgnjecila viljskom, pa je klopala, sve je pucalo i nismo imali nikakvih problema. Ja inace slabo zacinjavam hranu, ne volim jaku, pa nije problem da jede ono sto i mi.
Zeno pa ti si stigla.Nadam se da ste se lepo proveli:D
I ja tako kuvam kupus.

KUPUS
parce kupusa
deo sargarepe
deo paskanata ili persuna
1/2 paradajza bez kozice
parce junetine,teletine,jagnjetine mmm
Sve kuvati otprilike negde oko 25 min.Kupus bocnuti viljuskom i ako je smeksao skinuti sa vatre.Dodati masnocu po ukusu (devicansko maslinovo ulje ili maslac).
Izmiksati ili propasirati viljuskom
Prijatno:ok:

mozda ga je ujelo nesto drugo...U svakom slucaju mislim da mozes da mu namazes hipergel, tj., sad se nalazi u prodaji kao hipergama gel. Mi smo to nosili prosle godine na more po preporuci lekara, Stele je tad imao 8 meseci.

I od mene pitanje: cime mogu da mazem Ogiju ujed od komarca (6 mj. i 10 dana)? Sad sam vidjela da se ujed od sinoc toliko prosirio i kao da je malo tvrdo u centru. Nijedan put mu nije tako bilo veliko crvenilo, skoro 1.5 cm u precniku. Moguce je da je cesao, a moguce da ga je nesto drugo ujelo?

meni to više liči na ujed pauka....Panthenol krema(pazi ima i mast) smanjuje iritaciju i ono crvenilo kože...samo ne sme više od 4 puta na dan da se maže..

Zasto ne sme vise od 4 puta na dan da se maze?

iskreno rečeno meni tako pedijatar rekla,i ja se toga pridržavam...valjda zbog toga da kad se maže na lice u ovakvim situacijama ujeda,ili kada dođe do crvenila na licu zbog prehlade i slično,oni glođu ruke,pa skidaju tu namazanu kremu i ližu sa ručica,i postoje neki sastojci u kremi,koji u većoj količini mogu izazvati nepoželjne reakcije...zato kad se maže na lice,naš pedijatar je rekla ne više od 4 puta na dan...

Mame
jel imate neki savet za kupovinu prvih cipelica
Izmerila sam mu taban dugacak 11 cm, volela bih da kupimo Ciciban ;)
Citala sam u jednoj knjizi da deci nikako ne treba kupovati obucu napamet.Izmeris tabancic pa kupis bez njaga.Beba mora da proba cipelicu da se vidi jer udobna,da li ga negde steze i da li je taman ili je klimava tj velika.Ja sam htela da kupim mom sinu nehodajuce,ali niko ne pravi 21 tako da mu sada moram kupiti Ciciban - poceo je da ustaje sam i verovatno ce brzo da prohoda.A i ide hladnije vreme tako da uvece mora imati nesto na nogama da se nebi prehladio.Moj Nikola ima veliki ris tako da mu neke cipele neodgovaraju i verovatno cemo imati problema kod kupovine.Ja sam ipak za obucu sa anatomskim uloskom i ojacanom peticom,a Ciciban su mi nekako najprohvatljivije.Jeste, kostaju 3700 al bar znas sta si detetu kupila.
I jos nesto, bebe i mala deca do 2 godine mahom imaju ravne tabane.To je normalno. Bebe ne hodaju,pa im se taj luk jos uvek nije napravio kako treba.Zato nama izgleda da su im tabani ravni.
Nadam se da sam ti bar malo pomogla.Poz:bye:

Back