SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pavlaku odavno,a sir nikako da nadjem neslan hahhahhaaha izvini morala sam da se nasmejem
Mnogo voli jogurt pa mu dajem da pije koliko zeli.Evo danas je popio 100ml tj popio na kasicicu,posto me zeza.Tako pije i vodu nevaljalko.
Nasla sam neki krem sir koji nema konzervans i nameravam i to da mu uvedem. Videla sam one kackavalje za bebe u Tempu,pa mozes i to da joj das ako vec nisi;)

Ima neki mladi sir u roze kutiji - sabacka mlekara ako se ne varam, nisam ga probala pa ne znam koliko je i da li je slan. Nema ga u svakoj prodavnici, znam da ga ima u Idei.

Uh, al ti volis Tempo....:)

Osam proizvođača mleka palo na testu
09:22 23.07.2008. / Izvor: Blic

Građani Srbije piju mleko dobrog kvaliteta, ocena je jedanaestog uporednog ispitivanja i ocenjivanja kvaliteta mleka koje je uradio Pokret za zaštitu potrošača Beograd.

Ipak, od 26 uzoraka pasterizovanog, sterilizovanog i čokoladnog mleka koji su 10. jula prikupljeni u nekoliko beogradskih prodavnica, iz ocenjivanja je eliminisano osam, jer je u njima pronađen povećan broj mikroorganizama, ešerihija koli ili manji procenat suve materije.

Mikrobiološke i hemijske analize ispitivanog mleka izvršene su u laboratorijama Instituta za higijenu i tehnologiju mesa, dok su uzorci pasterizovanog mleka paralelno ispitivani i u laboratorijama Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu.

Pet uzoraka pasterizovanog mleka nije zadovoljilo propisane norme o mikrobiološkoj ispravnosti.

U mleku „milka“ koje proizvodi „D.D. Milka“ iz Kovina, mleku „muza“ farme i mlekare „Muza“ iz Deča i „pasterizovanom mleku“ sa 2,8% mm farme i mlekare „Marić kompani“ iz Šimanovaca pronađena je nedozvoljena količina ešerihije koli.

Mleko „valletta“ sa 2,8% mm istoimene mlekare iz Guče sadržalo je povišen broj sulfitoredukujuće klostridije, a „Pasterizovano mleko“ sa 2,7% mm mlekare „Mladost“ iz Kragujevca povišen broj mikroorganizama.

Hemijska analiza je pokazala da šest uzoraka nije dobro, jer sadrže manje od 8,5 odsto suve materije bez masti. U pitanju su mleka čiji su proizvođači „Milka“ iz Kovina, „Muza“ iz Deča, „Marić kompani“ iz Šimanovaca, „Mladost“ iz Kragujevca, mlekara „Pančevo“ i „Kuč kompani“ iz Kragujevca.

U podgrupi sterilizovanog mleka svi uzorci su bili mikrobiloški ispravni, a samo jedan uzorak koji nije odgovarao pravilniku o kvalitetu mleka bilo je UHT mleko mlekare „Šabac“ koje je umesto propisnih 8,5 odsto suve materije sadržalo 8,06 odsto - kaže Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Beograd, i dodaje da su zbog pronađenih neispravnosti ovi uzorci eliminisani iz ocenjivanja.

On objašnjava da su veliki proizvođači u poslednjih nekoliko godina poboljšali uslove proizvodnje i sirovina, čime su podigli kvalitet svojih proizvoda.

Problem je u malim i srednjim proizvođačima koji zbog svoje inertnosti i dalje imaju problem sa ešerihijom ili povećanim brojem mikroorganizama, što se i vidi u rezultatima laboratorijskih analiza - kaže Bogosavljević.

Vidi, dete u razvoju ne moze da iskoristi kravlje mleko vec ono moze samo da mu smeta u iskoriscavanju gvozdja iz drugih namirnica (eh, sad ovo govorim ja - osoba koja nije popila mleko osim u kafi vec 20 godina). To je moj razlog. Jogurt, pavlaka i sir imaju druga korisna svojstva, dok se ne bih pouzdavala u mleko.

ima odličnu krvnu sliku : )))
sve su to gluposti

Ja joj dajem kravicu, kratkotrajno s vitaminima

... Adaptirano mleko - aptamil, hipp.... je KRAVLJE MLEKO u prahu.
Sve formule sam kupila - upoređivala sam vrednosti na kutijama, gledala gde koliko čega ima... :lol:
Baš je imala problem s formulama - tvrda stolica, zatvori, grčevi... omg kad se setim samo...
Jedva sam čekala da se ,,skine s te hrane"

Od 5 meseca je počela da ručki, uporedo je pila i aptamil ali posle nekog vremena bez veze mi je bilo da detetu kupujem mleko u apoteci - neprirodno je.

A ako već jede sve što mi jedemo (pa se još i bolje hrani jer više obraćamo pažnju šta, kad i koliko njoj dajemo) ne vidim razlog da nastavim da joj kupujem TO

Za decu koja su ,,alergična" postoje posebni programi sa ,,sojinim mlekom" ili šta ti ja znam šta i to nisu ova mlekca koja mi kupujemo i o kojima pričamo - ali alergije na mleko su stravično retke, to sam isto čitala - 90% dece kod kojih je to dijagnoza - zapravo nisu alergična na njega uopšte.

Čaša mleka je čaša mleka... Da još imamo kravu na balkonu gde bi nam kraj bio :lol:

Cao svima. Ja kapiram da su teme koje bi mene zanimale ovde ocigledno prevazidjene, hehe, ali mozda ce neka od vas moci da se priseti i da mi pomogne... Treba da se porodim za oko 3 nedelje, a toliko je nepoznanica!!! Jako malo pomoci imam,jer zivim u inostranstvu i ovde sve drugacije rade nego kod nas. Npr.odbijaju da snime kukove mom detetu, jer je to nepotrebno i prevazidjeno! Gledaju me kao mentola kad pomenem siroki povoj. Kupaju bebu tek rodjenu tako sto je (sa nezasticenim pupkom) potope u kadicu sa vodom... Ne iskuvavaju bebinu odecu tako da nemam koga da pitam u vezi tih nekih osnovnih stvari. Da li je potrebno duplo ispiranje? Da li je ok da koristim Non Bio Ariel prasak ili da predjem na neki drugi? Da li da koristim omeksivac? Imam jos pitanja, ali da ne preterujem za pocetak :)
Hvala unapred

@ ice land

Ne brini se, bice sve ok:ok:. A ov tvoja pitanjca: sirok povoj_ skoro svuda prevazidjen, snimanje kukova_to nisu radili ni mom sinu_ni mi nismo u Srbiji, doktor savije bebi nogice i zgrci i uvrne i onda nesto zagleda i to je pregled. Mi smo prvi i jedini UZ kukova radili u Beogradu, tako ako dolazis sa bebom, mozes to da uradis. Ja sam u prvo vreme koristila neki bebeci prasak mislim samo prvih mesec dana, mada mozda ni to nije trebalo...Samo prati i slusaj svoju bebu, znaces sta da radis, a za nedoumice_sta cu i kako cu tu su internet, forumi:D, etc..

@ ice land,

samo polako. Videces sta tvojoj bebi treba i sta je za nju najbolje jer je svako dete drugacije. Sto se sirokog povoja i snimanja kukova tice, ne mogu ti mnogo pomoci - mi u zemlji Srbiji to radimo jer nam tako doktori govore. Neka deca taj siroki povoj nose jako kratko a neka duze, sve zavisi od doktora. Sto se UZ kukova tice, radili smo ga tri puta iz razlicitih razloga: jednom zbog cuvenog sirokog povoja, jednom pre nego sto je pocela da sedi i jednom pre nego sto smo poceli da joj dozvoljavamo stajanje. Iz mog iskustva ti mogu reci da bebe sve to rade same i ako pomno pratis svoje dete, brzo shvatis kada je za nesto spremna. Ves ispiram jos uvek 2 puta, kad sam se osilila jednom i preskocla duplo ispiranje, osula se po celom telu.

Ali, ono sto je najvaznije je da ti budes potpuno opustena, da ne podlezes psihozi i sve legne na svoje mesto

Cao svima. Ja kapiram da su teme koje bi mene zanimale ovde ocigledno prevazidjene, hehe, ali mozda ce neka od vas moci da se priseti i da mi pomogne... Treba da se porodim za oko 3 nedelje, a toliko je nepoznanica!!! Jako malo pomoci imam,jer zivim u inostranstvu i ovde sve drugacije rade nego kod nas. Npr.odbijaju da snime kukove mom detetu, jer je to nepotrebno i prevazidjeno! Gledaju me kao mentola kad pomenem siroki povoj. Kupaju bebu tek rodjenu tako sto je (sa nezasticenim pupkom) potope u kadicu sa vodom... Ne iskuvavaju bebinu odecu tako da nemam koga da pitam u vezi tih nekih osnovnih stvari. Da li je potrebno duplo ispiranje? Da li je ok da koristim Non Bio Ariel prasak ili da predjem na neki drugi? Da li da koristim omeksivac? Imam jos pitanja, ali da ne preterujem za pocetak :)
Hvala unapred

e ovako,naravno znamo da je u zapadnjačkim zemljama ultrazvuk kukova i široki povoj davno prevaziđen...ipak pedijatri tamo i tokom normalnog pregleda rade i pregled kukova...uglavnom u inostranstvru oni su zaduženi i za to,pa ako vide neku nepravilnost onda šalju na UZ...tako da zbog toga nemoj da brineš...to za kupanje meni lično se ne dopada,jer dok pupak ne otpadne ne sme da se kvasi,jer je preduslov da otpadne upravo taj da se osuši...možda sa tim treba da budeš malo stroža i to im ne dopustiš,a kod kuće ćeš ionako ti i tvoj muž kupati dete,pa možeš po svom...uvek prvo opereš lice,pa glavicu,onda ide telo,nogice i na kraju genitalije...
a ja još uvek 2 puta ispiram njegov veš,koristim Ariel,do 6 meseci nisam koristila omekšivač,sada ili Chiccov ili Coccolino,koji nađem...upotreba različitog praška onosno menjanje je važno ako primetiš neki osip na detetovoj koži...e onda nađi neki bebi prašak,koji imaš tamo...puno sreće:D

Draga Beki, hvala ti sto si mi uzvratila sa savetom... ono grljenje stvarno daje rezultate. Dete mi se skroz smirilo, a sa njim trenutno iskljucivo cvrkucem i samo ga mazim, usput sam uspela da se iskuliram i odmorim, pa mi to i dodje nekako normalno.

Prvi put kada sam ga zgrabila i uhvatila cvrsto u zagrljaj, on se otimao i ja sam onako na kraj zivaca odustala i spustila ga dole... a tek onda je krenula dreka i strava... pa sam ga vratila u zagrljaj i smirio se. Jadnicak, ni on ne zna sta mu treba.

Sve moje drugarice su nakon mesec dana obavile peregled UZ i posto su svi imali dobre nalaze- skinuli siroko povijanje. Tako smo i mi. Sledeca kontrola je za tri meseca.

Gde ste radili UZ kukova? Mi smo radili na Banjici na ortopediji(davno je bilo, pre dve godine), radili sa mesec dana-sve ok, sa tri meseca-sve ok, sa sest meseci-sve ok, medjutim sve vreme su nam tvrdili da treba siroki povoj, i na zadnjoj kontroli sa sest meseci, kada sam vec poludela, jadnicak nije mogao ni na stranu da se okrene od sirokog povoja, rekli su mi da praktikuju da deca nose siroki povoj do osam meseci, tada sam skroz poludela i skinula siroki povoj...mislim muciti dete sest meseci a svaki pregled ok, i sada se iznerviram kada se setim:otkacio:...nego me zanima za ubuduce

Radili smo privatno, kod lekara koji vazi za najboljeg u BG, ako te zanima poslacu ti na pp naziv te privatne ordinacije. Nas pedijatar nam je rekao da je i dalje preporuka od februara ove godine Tirsove, Banjice i Instituta za majku i dete da se deca siroko povijaju do devetog meseca, jer zaboga oni imaju takve podatke o stanju kukova nase populacije...ali njen stav je bio nit smrdi nit mirise, rekla nam je - ne moze da skodi. A posto je leto i na uz je sve bilo ok, mi smo skinuli. Koliko sam shvatila raspitujuci se ako neko ima iscasene kukove, to ce se odmah videti i tu siroko povijanje ne pomaze nego dete mora da nosi one kaiseve...

Radili smo privatno, kod lekara koji vazi za najboljeg u BG, ako te zanima poslacu ti na pp naziv te privatne ordinacije. Nas pedijatar nam je rekao da je i dalje preporuka od februara ove godine Tirsove, Banjice i Instituta za majku i dete da se deca siroko povijaju do devetog meseca, jer zaboga oni imaju takve podatke o stanju kukova nase populacije...ali njen stav je bio nit smrdi nit mirise, rekla nam je - ne moze da skodi. A posto je leto i na uz je sve bilo ok, mi smo skinuli. Koliko sam shvatila raspitujuci se ako neko ima iscasene kukove, to ce se odmah videti i tu siroko povijanje ne pomaze nego dete mora da nosi one kaiseve...

Hvala, kada bude zatrebalo pitacu te, za sada je drugo jos samo u planu...

Ovaaaaj, ja kao da ću da kuvam za švedsku kraljevsku porodicu....

Elem, još malo pa ću početi sa čvrstom hranom za Ognjena i htjela sam da počnem sa pirinčom, pa imam nekoliko vrlo detaljnih pitanja:
1. Da li da kupim ono pirinčano brašno što se pravi sa mlijekom ili da pirinač kuvam sama?
2. Ako je pirinač izbor, da li uzmem integralni ili onaj obični bijeli?
3. Da li da ga miješam sa mlijekom ili ne?
4. Ako kuvam samo sa vodom u početku, da li da iscijedim svu vodu ili ostavim malo kad budem miksala?
5. Da li počinjem sa jednom kašičicom dnevno ili mogu da ponudim više?

Nadam se da ću se osloboditi malo kako vrijeme bude prolazilo, ali za početak sam malo isprepadana.....:rumenko:

Ovaaaaj, ja kao da ću da kuvam za švedsku kraljevsku porodicu....

Elem, još malo pa ću početi sa čvrstom hranom za Ognjena i htjela sam da počnem sa pirinčom, pa imam nekoliko vrlo detaljnih pitanja:
1. Da li da kupim ono pirinčano brašno što se pravi sa mlijekom ili da pirinač kuvam sama?
2. Ako je pirinač izbor, da li uzmem integralni ili onaj obični bijeli?
3. Da li da ga miješam sa mlijekom ili ne?
4. Ako kuvam samo sa vodom u početku, da li da iscijedim svu vodu ili ostavim malo kad budem miksala?
5. Da li počinjem sa jednom kašičicom dnevno ili mogu da ponudim više?

Nadam se da ću se osloboditi malo kako vrijeme bude prolazilo, ali za početak sam malo isprepadana.....:rumenko:

Pa gde si bre Rozi, sto godina te nema...

Sto se pirinca tice, imas Milupa pirinac u prahu + mleko pa to pomesas sa vodom. Veoma je jednostavno.

Onda, pocni sa malo sargarepe, po neku kasicicu u tom pirincu, pa sa jabukom...Sve mi smo na samom pocetku "gazile po jajima" i davale po jednu kasicicu, ali ces se osloboditi vremenom. Probaj i sa kasicicom dve soka od sargarepe i jabuke, pa postepeno povecavaj. Dobro se raspitaj o porodicnoj istoriji alergija, pa ako postoji neka, sa tom namirnicom jako pazljivo. Videces, za par nedelja sve ce biti super!

A jel samo jednu kasicicu tog pirinca? Ono, ako on otvori usta za jos, ja kazem nema, pojela maca.

(Mi renoviramo kupatilo i namjeravamo da uđemo u Ginisovu knjigu rekorda, jer to traje vec tri nedjelje i trajace jos nedjelju dana. Znaci, kad zavrsimo, idem da se bacim preko balkona.
+ sef mi je dao neki dokument da prevodim i rekao sto brze, molicu lijepo. I tako mene nema.... :dash: )

Ma kakvi, slobodno mu daj koliko hoće.
Ne znam da se nekom nešto desilo od milupine pirinčane kašice
Samo je pitanje da li će on hteti još, jer je prilično bezukusno :confused:
Ja bih izmešala to za početak sa jabukom (može pečena iz rerne, pa je samo umutiš); ili sa banananom, ili nečim već što će mu dati malo ukusa

Back