SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da polinove su malo tvrde - a pavle su plitke pa joj je problem zbog risa :lol:
Našla sam neke - ne znam ni kako se zovu - prodaju se u plavim kutijicama na kojima je nacrtana Sara Kej... one su nam odlične.

Etotako - Leni su izbili SVI zubi već... možeš misliti na šta je ona ličila kad su odjednom krenuli da izlaze SVI :roll:
Poginusmo i ona i ja...

A i mi se igramo STALNO :lol:
KRŠ TOTALNI napravimo... prekjuče sam joj dala da jede celu krišku lubenice sama :lol:
moj je od subote ovakav :sad2:
koliko je dugo to kod Lene trajalo, mislim kada su joj izasli svi zubici?

nemam pojma sta me ceka danas sutra, ali znam da mi nije dobro...ni fizicki ni psihicki, znam da ljudima kada su besni raste pritisak, ali ja nisam besna, nego ocajna
merila sam pritisak, jako je nizak i uopste nemam snage da se borim sa njegovim vristanjem
i boli me glava

jel onako stiskala i drobila lubenicu? moj sin voli lepo da rucka, ali mnogo vise voli da se igra... i ako ne daj boze otkrije da ta hrana moze biti zabavna na bilo koji nacin ... radije ce ostati gladan, nego da propusti da tu mogucnost detaljno ispita

imam novu metodu hranjenja, uvek je tanjir sa hranom kod mene, pa on kada dodje ja mu dam zalogaj... i tako hoce da jede

moj sin je cudan, on voli sve sto druga deca ne vole, juce sam mu ispekla asparagus i brokoli i sargarepicu i narendala na to parmezana... smazao je u tren oka

Mazala sam joj onu kremicu za zubiće... dok me je puštala uopšte da joj dodirnem zube... Posle sam je mazila, nosila tešila... dosta sokića i vode je tražila u tom periodu, vode pogotovo - hladnije malo ali ne iz frižidera... ujedala je, grizla, bacakala se - strava... tek je skoro to pustilo, možda mi je tek nedelju, dve - dana mirna ;)
A trajalo je dosta... baš dosta....
Ne znam... nemoj da ga hraniš kašičicom, to je ono što mogu da ti kažem a da je baš od koristi, eto... hrani ga prstima....

povređuje ih ta kašičica, desni su osetljive a mora da se žvaće - to ti kažem da bi ti pojeo što više, jer onda i kad se ne najede lepo jer ga boli sve živo, kuka - plače ni da spava ne može

Poslednja izmena:
da, pije i on dosta vode i pije smoothie-je, posto je to jedini nacin da mu ja dam sok (to je izblendano voce tako da bude tecno)
a nece da se mazi, hoce samo kada se probudi (pod uslovom da se naspavao), on je besan i onda place onako ne zna sta ce sa sobom

ne hranim ga kasicicom, on ponekad sam sa kasicicom jede (ako tekstura hrane to zahteva), nego mu dam zalogaj hrane, npr. iseckam i hranim ga prstima ili mu dam da sam odgrize

hoce da ide napolje, da se seta, voli i da sedne na klupu pored mora (ko neki penzioner) da se odmori od setnje... ali kada je tako histerican mene je strah da idem sa njim sama napolje... treba mi pomoc

pa ti si meni pomogla ludo jedna - onaj tvoj savet za ,,grljenje" me je digo iz mrtvih :lol:
Sećaš se da si mi napisala da si negde pročitala da kad su tako histerični treba da ih uzmeš u naručije i da ih grliš? E pa to... Meni je to jedan od boljih saveta, stvarno radi ;)

eee drage moje...ja na godisnjem pa ni ne ukljucujem kompjuter...kako ste svi? kako bebice?
mi smo danas bili na kontroli...posle mesec i po (trebali smo piti ferum, ali mi nismo hteli) i bez feruma hematokrit nam je porastao...valjda je donja granica 0,35, a mi imamo 0,34. nadam se da sam ispravno odlucila kad nisam htela da mu dajem sirup...dr je rekla da "pijemo" jos jedan mesec...inace savetovala nam je da uvedemo sad kravlje mleko, cemu se ja izuzetno radujem...nas budzet ce se naglo rasteretiti...:D
druga novost je da smo mi propuzali...:D jupiiii...mnogo je sladak kad se spremi da nesto dohvati...a dr kaze da ce nam uskoro i prvi zubic..dole desno...
htela sam jos da vas upitam, kako spremate tikvice detetu??? a paradajz-svez ili obaren???

eee drage moje...ja na godisnjem pa ni ne ukljucujem kompjuter...kako ste svi? kako bebice?
mi smo danas bili na kontroli...posle mesec i po (trebali smo piti ferum, ali mi nismo hteli) i bez feruma hematokrit nam je porastao...valjda je donja granica 0,35, a mi imamo 0,34. nadam se da sam ispravno odlucila kad nisam htela da mu dajem sirup...dr je rekla da "pijemo" jos jedan mesec...inace savetovala nam je da uvedemo sad kravlje mleko, cemu se ja izuzetno radujem...nas budzet ce se naglo rasteretiti...:D
druga novost je da smo mi propuzali...:D jupiiii...mnogo je sladak kad se spremi da nesto dohvati...a dr kaze da ce nam uskoro i prvi zubic..dole desno...
htela sam jos da vas upitam, kako spremate tikvice detetu??? a paradajz-svez ili obaren???

Kravlje mleko vec??????? Razmisli malo o tome. Mislim, ne drzim se ja preterano saveta, ali kravlje mleko pre godinu dana je apsurd ako ni zbog cega drugog, ono zbog iskoristivosti sastojaka.

Tikvice? Dobro pitanje. Moja cerka ih ne podnosi. Ja ih malo prodinstam sa malo putera i vode.

da, pije i on dosta vode i pije smoothie-je, posto je to jedini nacin da mu ja dam sok (to je izblendano voce tako da bude tecno)
a nece da se mazi, hoce samo kada se probudi (pod uslovom da se naspavao), on je besan i onda place onako ne zna sta ce sa sobom

ne hranim ga kasicicom, on ponekad sam sa kasicicom jede (ako tekstura hrane to zahteva), nego mu dam zalogaj hrane, npr. iseckam i hranim ga prstima ili mu dam da sam odgrize

hoce da ide napolje, da se seta, voli i da sedne na klupu pored mora (ko neki penzioner) da se odmori od setnje... ali kada je tako histerican mene je strah da idem sa njim sama napolje... treba mi pomoc

Cico, ne znam kako bih ti pomogla kad i mi prolazimo kroz isto...samo nama treba da niknu prvi zubici i nikako da krenu. Odbija svaku hranu osim ako je u komadima i iz prstiju i onako krezavoj joj dajem meso voce i povrce....Iscrpljena sam potpuno a ona ima snage za sestoro dece.

Neki dan po onoj vrucincini sam je potopila u vodu (mali bazencic na naduvavanje) i smirila se, brckale smo se satima dok se nije izmorila. Ti bar zivis na moru.

Sto se tice nicanja zubica ja sam imala frazu "ili ce njemu izbiti zubici ili meni rogovi":hahaha:
Sada su nam ostale "samo petice" nema ih ni na pomolu a on opet bude nervozan, grize, odbija da jede...sta je sad:dash:

Iskopiracu vam jednu slatku pricicu za sve"ocajne" mame "izbezumljene" od zubica, prohodavanja, hranjenja...pa ako vas ne mrzi procitajte ja sam se smejala i plakala u ist vreme:sad2::rotf:

Bebe
Jelica Greganović (29 Januar, 2007 - 13:23)
Donela mi drugarica, jutros, da čuvam Marina. Beba Marin, kao što je red u ovo doba godine, obučen kao meče, ispod dve kape i kapuljače viri nosić kao dugme. Spava Marin kao buba. Samo zečje mrdaju cucla i nosić.Gledam Marina, prava reklama za dizanje nataliteta i mirnog sna...a meni na pamet pada samo to koliko godina nismo spavali zbog takvih, naših Marina...spavanje je bilo privilegija, nevezana za prirodne potrebe. Spava Marin, a ja mislim "Šta li noću radiš, kad sad tako mirno spavaš?"
Ovo je post za sve roditelje, saborce, bratstvo bez sna...Ovo je kratka borba protiv onog čipa za zaboravljanje, koji nam je ugradila Majka Priroda, jer kad bi se svega što smo proživeli, sa decom, sećali...natalitet bi još drastičnije padao.
Prvo čari trudnoće... baš tada mi se tako spavalo na stomaku, na kome je komotno mogao da se posluži ručak za četiri osobe... nisam mogla da dohvatim pertle, izuvali i kotrljali su me okolo... spavala sam gde god me naslone... oblačila sam se u dvosobne šatore sa kamp odeljenja prodavnica sportske robe...Onda porodjaji...vojska saborkinja u tačkastim, državnim spavaćicama, na preklop...sa mastiljavim pečatom bolnice na grudima (da neko ne mazne tu dragocenu kreaciju slučajno, kao uspomenu na divno provedeno vreme, u cenjenoj instituciji) ...e to nećemo opisivati, jer tu apsolutno poštujem podsvesnu naredbu Majke Prirode : "Zaboravi!"...Zaboravila.
E, onda donesete kući bebu...u bolnici sve to nekako drugačije ide...kod kuće počinje prava priča...Naročito ako je to prva beba. Da voziš auto moraš da polažeš ispit, da ti daju čoveka u ruke i da ga gajiš, ne treba ti ništa, nema teorije, samo praksa...Stavili mi tako bebu u krevetac (jastučići, ćebence na slončiće, karnerići i plišana igračka, ako tek rodjena beba poželi da se poigra), zagrlili se i gledamo zaljubljeno u naslednika...Kad je otvorio oči, pa kad je zaurlao kao vatrogasna sirena, zajapurio se kao cvekla...romantika je pukla kao balon od sapunice...Auuu...Gladan? Žedan? Piškio? Kakio? Dosadno mu? Beba urla, titla nema, a ti se snadji...
Tu negde počinje doba nespavanja...bauljali smo kao aveti po kući, bila sam sposobna da spavam stojeći, bilo gde, bilo kada...grčevi, čajevi, zubići, rastu, rastu, kao da smo ajkulu napravili, a ne čoveka, kraja nema...I tako tri bebe, jedna za drugom...živeli smo kao šišmiši, tako smo verovatno i izgledali.
Sećate li se kupanja bebe? E, to je spektakl... Najstrašnije pojave, na Balkanu, su promaja, mraz, prehlada, koje su, istorijski dokazano, izazivale najveće pogrome u ovom delu svetu. Shodno tome, kupanje bebe, tj. svlačenje iste i njeno kupanje, su više no rizični poduhvati...Mi smo bebu kupali u sobi...temperatura 67 stepeni, kao u švedskoj sauni...lipti znoj sa nas, sve nam igra pred očima, sudaramo se sa peškirima, merimo dvadeseti put temperaturu u kadici...ako dolijemo još malo tople vode, a dodamo malo zeleniša, supu možemo da skuvamo, komotno...kupanje se izvodi zalivanjem i polivanjem...da šampon ne udje u oči, da beba ne viri previše iz vode...a onda, uz dramatičnu najavu, muž širi peškir i napeto čeka...ja, olimpijskom veštinom, dižem bebu iz vode i najkraćim mogućim pokretom ubacujem u naručje peškira...prolazno vreme odlično, 0,23 sekunde...
Slična pojava su oblačenja za šetnju, jesen, zima...ako obučeš prvo sebe, skuvaćeš se...ako obučeš bebu, ona se dinsta, dok se ti oblačiš...ako se oblače tri mala deteta i nas dvoje - razvod na pomolu...Kad se samo setim onih maleckih cipelica, ne možeš u ruku da je uhvatiš, a kamoli one pertle da vežeš, a dete mrda li mrda...rukavice, one male...čik uguraj ruku detinju unutra, bez težih povreda...a kad ti uspe, za par minuta i ruka i rukavica mokre u ustima vesele bebe. Sve druge bebe su imale cipelice na nogama, one lepe, plave, roza, na mašnice, kao za igračke, samo moj sin ih je stalno žvakao...prvo zajedno sa nogom, a onda sa noge visi čarapica srozana, a on mulja cipelu u ustima...doba puževa.
Posle toga stiže vreme mobilnosti...tek tu počinje zabava...pet godina nisam kafu popila, ni jela ljudski...taman dignem šoljicu i ...saspem je za vrat, jer neki od potomaka se upravo dovodi u smrtnu opasnost...padanje sa kauča, veranje u saksije, stoljnjak za ćoše pa vuci!...pražnjenje fioka,okretanje vazni...tada smo živeli na visokom nivou, sve je bilo, po Kišonu, na bar dva metra iznad poda. U našem krevetu gužva...u sred noći, kada zaspiš i padne ti pozornost, ekipa počinje da se ušunjava...ujutru krevet pun kao oko, oni spavaju kao andjeli, mi se noktima držimo za rubove, podočnjaci do poda.
Kasnije dolazi vreme igračaka...cela kuća se pretvara u poligon...jeste li nekada u mraku stali na lego kocku? Kakva japanska kazna? To se zove bol! Obaška što ne smeš da drekneš, jer oni konačno spavaju...u foteljama automobilčići, u kupatilu kante, patkice i lopatice, monstrumi, njihova oprema, lutke i njihov miraz, kao u najboljih udavača, svuda okolo...Muž je tako nedelju dana hodao, cakleći se, na posao...izmislili fantomi lutku, koja ima svoje šljaštice, prašinu neku svetleću, kao ona je vila, a to čarobni prah...Odlično! Svi smo brzo bili začarani, svetleli smo u mraku, a to čudo ni da očetkaš, ni da opereš...Jedno jutro sam se probudila sva na ćoše...celu noć sanjala ale i aždaje, sve me boli...naravno, u našem krevetu neko zaboravio Betmena...sa rogovima i šiljcima na super rukavicama i narebranim plaštom...
Sećate li se dečijih rodjendana, iz tih perioda odrastanja?! Prvo je muka bila da ne pojedu plastične kašike, žvakali su jedni drugima uši i ramena, kasnije su jurcali okolo kao popareni, cičali i zavlačili se svuda...ne možeš da ih navataš za duvanje u svećice na torti...a onda drama...uvek još neko želi da duva u svećice, nema veze što mu nije rodjendan...palili smo svećice po deset puta, a oni duvali, duvali, dok celu tortu ne ispljuckaju i oduvaju sve ukrase i šećere šarene.
Svako kretanje na put je bilo ravno većoj seobi naroda...kakvi stari Sloveni, oni su imali bitno manje stvari od nas...odlazak na more, kao emigracija...nosi se sve, sve je neophodno...cipela kao za stonoge, krokodili, čamci, kantice, ajkule , sve na naduvavanje što postoji...kompromisa nema, sve im treba. Zimovanja smo redje trošili u ta doba odrastanja...imali smo premalo ruku.
Sad smo porasli...sad jurcaju okolo, navataj ih ako možeš...sad pomislim da i nije bilo tako loše kada su mileli po podu i žvakali tepih...ćerka je tada izgrizla sto u dnevnoj sobi, još uvek nosi tragove maleckih zuba...žao nam da ga menjamo...a sad ne možeš da se natelefoniraš, da ih prebrojiš...samo jurcaju.
Ako je ovaj post čitao neko, ko još dece nema, molim da ga odmah zaboravi, u cilju produžetka ljudske rase. Nije to baš sve tako. Šalila sam se ;)

I ja sam protivnik uvodjenja kravljeg mleka do godinu dana.Ja cu mom da nastavim da dajem Junior mlekce za navrsenik godinu dana.
Sto se tice Hippovih kasica moram reci da su veoma dobre.Mislim i na ove u kutiji koje se rastvaraju u mleku ili vodi.I Milupine su dobre,ali je moj malisa alergican na Milupino mleko.Ispostavilo se da je alergican i na Lesnik Cokolino (guza pocrvenela ko krv) - a ja sam ga jela celo moje detinjstvo.Mogu vam reci da je nikakav.Probala sam ga.Uopste nije isti ukus.Nije ni cud sto se mom Nikoli nije dopalo.A druga deca ga vole.
Pre neki dan sam mu dala kuvani kupus sa teletinom.Pojeo ga je sa sve njaaaaam njammmmm.Dala sam mu i paradajz u jelu,nije se bunio.Kupila sam i mladi plavi patlidzan.On ima malo cudan ukus,ali se nadam da ce pojesti bar malo.

I ja sam protivnik uvodjenja kravljeg mleka do godinu dana.Ja cu mom da nastavim da dajem Junior mlekce za navrsenik godinu dana.
Sto se tice Hippovih kasica moram reci da su veoma dobre.Mislim i na ove u kutiji koje se rastvaraju u mleku ili vodi.I Milupine su dobre,ali je moj malisa alergican na Milupino mleko.Ispostavilo se da je alergican i na Lesnik Cokolino (guza pocrvenela ko krv) - a ja sam ga jela celo moje detinjstvo.Mogu vam reci da je nikakav.Probala sam ga.Uopste nije isti ukus.Nije ni cud sto se mom Nikoli nije dopalo.A druga deca ga vole.
Pre neki dan sam mu dala kuvani kupus sa teletinom.Pojeo ga je sa sve njaaaaam njammmmm.Dala sam mu i paradajz u jelu,nije se bunio.Kupila sam i mladi plavi patlidzan.On ima malo cudan ukus,ali se nadam da ce pojesti bar malo.

Espi samo mi napiši kako si skucala kupus,jel taj običan,ili kelj????paradajz sa krompirom Gabriel njupa samo tako...

Kuvala sam mu obican kupus,ne kelj.Iseckas sitno na kockice,stavis krompir i sargarepu, paskanat,parcence mesa i krckas oko 20-etak minuta.Bocnes kupus da vidis dal je smeksao i ako jeste iskljucis.Posto si mu vec davala paradajz mozes da iseckas i malo paradajza bez kozice unutra.
Posle sve lepo izblendas i da vidis kako ce da njuma:D
Ako kuvas za dva dana,izblendaj samo oniliko koliko moze da pojede,a ostalo u posudicu sa poklopcem pa u frizider;) Ja sam u plastikari kupila nekoliko zgodnih plasticnih sa poklopcem i sluze svrsi.One u bebi prodavnicama su papreno skupe,a vrse istu funkciju;).

A što je to kravlje mleko toliki problem?
Meni smešno kad čujem da je dete ,,možda alergično na kravlje mleko" a nije alergično na formulu - a formula nije ništa drugo nego kravlje mleko tobož ,,prilagođeno"

Ja sam joj u 8 uvela kravlje mleko - kad i pavlaku, sir, jogurt...
I drago mi je zbog toga...

I nije mi jasno kad vidim da se deci daje formula i posle tih čuvenih ,,navršenih godinu dana"
Stvarno espi, ništa mu nećeš uskratiti ako mu daš normalno mleko... Mora da se prilagodi dete... ja nekako mislim da mu je to ,,napucano" mleko em skupo em mu je magareća usluga

Neka deca su alergicna na formulu,to stoji
Ima dece koja su alergicna na kravlje mleko - pa im se od toga stvori mikro krvavljenje u debelom crevu koje se golim okom ne vidi.Nisam ja neki pobornik zdrave hrane,ali ipak u toj formuli ima sve sto mu treba dok je kravlje mleko prazno - ziva voda.Znam da ce mu davati kravlje mleko u obdanistu. Ali ako ga vec nisam dojila,neka pije formulu bar jednom dnevno posle godinu dana.Ne moze da mu odmogne nista.
Nego,kad si ti tvojoj malenoj dala plavi patlidzan?

Ma ni ja nisam mogla da je dojim i ubila me savest u pojam... isto sam mislila ko ti... nego veštački su ti vitamini u formuli, pitanje je koliko od onoga oni apsorbuju... mislim da su joj sokići, voće i povrće, meso, jaja, mleko... ishrana celokupna mnooogo značajniji od tog ,,praška"

Nisam joj uvela patlidžan - ja to ne znam ni da spremam ni da jedem... fuj :lol:

A što je to kravlje mleko toliki problem?
Meni smešno kad čujem da je dete ,,možda alergično na kravlje mleko" a nije alergično na formulu - a formula nije ništa drugo nego kravlje mleko tobož ,,prilagođeno"

Ja sam joj u 8 uvela kravlje mleko - kad i pavlaku, sir, jogurt...
I drago mi je zbog toga...

I nije mi jasno kad vidim da se deci daje formula i posle tih čuvenih ,,navršenih godinu dana"
Stvarno espi, ništa mu nećeš uskratiti ako mu daš normalno mleko... Mora da se prilagodi dete... ja nekako mislim da mu je to ,,napucano" mleko em skupo em mu je magareća usluga

Vidi, dete u razvoju ne moze da iskoristi kravlje mleko vec ono moze samo da mu smeta u iskoriscavanju gvozdja iz drugih namirnica (eh, sad ovo govorim ja - osoba koja nije popila mleko osim u kafi vec 20 godina). To je moj razlog. Jogurt, pavlaka i sir imaju druga korisna svojstva, dok se ne bih pouzdavala u mleko.

Ma ni ja nisam mogla da je dojim i ubila me savest u pojam... isto sam mislila ko ti... nego veštački su ti vitamini u formuli, pitanje je koliko od onoga oni apsorbuju... mislim da su joj sokići, voće i povrće, meso, jaja, mleko... ishrana celokupna mnooogo značajniji od tog ,,praška"

Nisam joj uvela patlidžan - ja to ne znam ni da spremam ni da jedem... fuj :lol:

Hehe, isto kao ja sa bundevom...:dash:

Jesi ti uvela Nikoli sir i pavlaku?
Pavlaku odavno,a sir nikako da nadjem neslan hahhahhaaha izvini morala sam da se nasmejem
Mnogo voli jogurt pa mu dajem da pije koliko zeli.Evo danas je popio 100ml tj popio na kasicicu,posto me zeza.Tako pije i vodu nevaljalko.
Nasla sam neki krem sir koji nema konzervans i nameravam i to da mu uvedem. Videla sam one kackavalje za bebe u Tempu,pa mozes i to da joj das ako vec nisi;)

Back