SAVETI O BEBAMA

Jednom kad sam bila na praksi,dosla nam je zena koja se nije redovno izmuzavala,pa joj se stvorio cvoric,tj kanal se prepunio mlekom,tako da se presavio i napravio belaj,babica joj je to masirala,"nezno" kako samo babice to znaju,zeni su oci iskakale,toliko je jaukala,da su svi mislili da se neko poradja na prijemu,ja samo sto se nisam onesvestila,gledajuci je kako se muci.Zbog toga i kad sam gubila mleko,ja sam se svako vece izmuzavala,tri kapi-tri kapi,ali dok nista nije prestalo da izlazi ni ja nisam prestala,plus sto sam se nadala da ce mi to silno izmuzavanje pomoci da se podstakne lucenje mleka,ali nije vredelo,smrc.
 
izgleda da je to neka glupa zapadnjačka strategija...ali gde je onda tu zdravlje,i priča da je majčino mleko najbolje i najpotrebnije bebanima...misiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiim...glupost...a šta ako se grudi upale????????...pa po mom iskustvu to boli više nego sam porođaj...glupog li doktora koji je to savetovao,ili ko već...ju,pošizela sam...e sad se i meni podigao pritisak...daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaj....
Ma meni je dosla jedna od 1,90 sa 100kg - kad sam je videlaaaaaaaaaa:sad2: i to samo zato sto je moja cimerka vukla za rukav po hodniku.Plakala sam kao malo dete,a na porodjaju nisam ni pisnula - a bolelo me,oci su mi ispadale.Jos sam imala i groznicu,mleko mi otislo ispod miske. I nije mogla da mi pomogne.Zato sam ja celu noc masirala i izmuzavala se tako da mi je ujutro bilo malo bolje i spala mi je temperatura.Ne ponovilo se :cool:
 
Pre neki dan mi je jedna novopecena mama rece da su im zabranili u bolnici da se izmuzavaju i da se masiraju.Kao to vise ne treba.Ona kuka kako gubi mleko.Ja joj kazem masiraj se zeno,stavljaj tople obloge na grudi,izmuzavaj to sto ti ostane inace izgubi ti mleko nacisto.Ona me gleda belo.Valjda je mrzi.Otkud znam.A i ovi sto savetuju prokuvavanje majcinog mleka. :dash: Majko moja,ja ne mogu da verujem svojim usima sta ce sve da izmisle ovi medicinari.Kakvi idjoti.Vise mi je muka od tolike kolicine glooposti.:rtfm:Prvo niko nece da pomogne kad se porodis,boli ih uvo sto zene umiru od bolova kad im se upale grudi i jos ne daju da se masira.:dontunderstand:Ma to je sve banda.Mrzi ih da zive.Ma za pare sve radnje rade.
Ne mogu vise da pisem.Podize mi se pritisak na 300:otkacio:
A u kojoj to bolnici? Ja jos nisam cula takvu nebulozu ni od koga :eek:
 
Cini mi se u Visegradskoj.Pitacu je ponovo kad je budem videla napolju.To nam je isto pricala i babica koja nam je drzala vezbe.Kaze da je to neki novi trend i da to ne slusamo i da se naravno obavezno masiramo i izmuzavamo da nebi posle dolazile sa plocama (od mleka) u grudima kod njih da nam razbijaju:sad2:
 
Ma meni je dosla jedna od 1,90 sa 100kg - kad sam je videlaaaaaaaaaa:sad2: i to samo zato sto je moja cimerka vukla za rukav po hodniku.Plakala sam kao malo dete,a na porodjaju nisam ni pisnula - a bolelo me,oci su mi ispadale.Jos sam imala i groznicu,mleko mi otislo ispod miske. I nije mogla da mi pomogne.Zato sam ja celu noc masirala i izmuzavala se tako da mi je ujutro bilo malo bolje i spala mi je temperatura.Ne ponovilo se :cool:

pa da...to užasno boli kad se ne izmuzavaš...misiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiim...ko je ta životinja,koja savetuje da se žena ne izmuzava??????????????...uffffffffffffffffffffff,opet mi skočio pritisak...:banovati::banovati::banovati:
 
eh kao što sam jednom daaaaaaaaaaaaaaaaavno već rekla,super što je sa Gabrielom sve u redu,i porođaj samo želim da zaboravim...a sledeći put kad se budem porađala,to neće biti ovde,pa da slušam svakakve gluposti kao ovaj da se ne treba izmuzavati,ili ne daj Bože sledeći njihov savet će biti nikako nemojte dojiti,to nije zdravo za dete...
 
Cini mi se u Visegradskoj.Pitacu je ponovo kad je budem videla napolju.To nam je isto pricala i babica koja nam je drzala vezbe.Kaze da je to neki novi trend i da to ne slusamo i da se naravno obavezno masiramo i izmuzavamo da nebi posle dolazile sa plocama (od mleka) u grudima kod njih da nam razbijaju:sad2:

I ja sam isla na vezbe i zena je bas naglasavala koliko je vazno voditi racuna o grudima :dontunderstand:. E sad, ni nama u porodilistu niko to nije radio od sestara, moras sve sam, i da navijas sat nocu da ustajes, one te samo pregledaju i eventualno daju neki savet ali se svodi na to da si prepustena sama sebi da to radis. Ali da neko ne savetuje da se to ne radi- stvarno nikad cula :eek:
 
Najčešće greške koje roditelji prave u od 6. do 12. meseca

Moja beba neće da puzi
Ako u prvih 6 meseci beba koja nije boravila na stomaku ili je to bilo retko pa nije dovoljno ovladala ovim položajem, sigurno će pružati otpor ako pokušate da je učite da puzi. Nakon nekoliko bezuspešnih pokušaja većina rodtelja odustaje uz konstataciju da njihovo dete ne ume ili ne želi da puzi.

Da bi zauzela četvoronožni položaj beba prvo treba da nauči da se uspravi kada je potrbuške, zatim da ima oslonac o opružene ruke da bi mogla da prebacuje težinu napred nazad i tek onda krene da puzi. Ako nije prošla sve faze u uzrastu kada je time trebala da ovlada, verovatno će početi da baulja "kao vojnik" ili da se rukama odguruje i kreće pomeranjem u nazad.

Neke bebe preskoče fazu puzanja i ona nije neophodan preduslov za hodanje ali je odličan trening za sve mišiće, kako za njihovu snagu tako i za elastičnost. Nakon kretanja po ravnom, počeće da savlađuje prepreke, na kraju će puzati uz stepenice. U isto vreme, kretanjem i upoznavanjem prostora u kome boravi poboljšava motorne sposobnosti kojima stiče svoju fizičku nezavisnost.

Stavljanje deteta u dubak
Velika prepreka ovom osamostaljivanju je korišćenje dupka i sličnih sprava za hodanje. One suzbijaju prirodnu potrebu za kretanjem, uslovljavaju pogrešne šeme i mogu da dovedu do pojave deformiteta. Deca koja su provela neko vreme u hodalici, kada prohodaju često padaju zbog gubitka ravnoteže i imaju poteškoće pri ustajanju. Ako pri tom nisu prošla kroz fazu puzanja problem će biti i savladavanje prepreka, zapinju o ivičnjake i pragove i najčešće padaju na glavu jer nisu naučila da se dočekaju na ruke.

Dete hoće da hoda
Preranim postavljanjem na noge i učenjem deteta da hoda sa držanjem za ruke takođe se remeti njegov normalan motorni razvoj. Često roditelji iz potrebe da pokažu kako je njihovo dete napredno oslanjajući ga o pod izazovu refleksni hod. Nagon da se kreće da bi stiglo do nečega tumači se detetovom željom da hoda i počinju da ga uče hodu nadajući se da će tako pre prohodati.

Da bi dete prohodalo neophodno je da neurološki sazri na šta se ne može uticati spolja pa ovo učenje može da potraje mesecima. Naviknuto na uspravan položaj, a bez iskustva puzanja najverovatnije će biti stavljeno u dubak i na taj način potpuno uskraćeno za prolazak kroz sve faze hoda, bez uspostavljene ravnoteže. Nakon prohodavanja biće nesigurno, zapinjaće o prepreke, često će padati bez oslanjanja na ruke.

Kupovina prvih cipela
Još jedan značajan momenat koji roditelji najčešće ne mogu strpljivo da dočekaju je kupovina i obuvanje prvih cipela. Često bebe sa 6-7 meseci već imaju na nogama cipele za hodanje. One su uglavnom preveliko opterećenje za još uvek nedovoljno razvijene mišiće pa vuku stopala ka spolja dok beba sedi ili je držite u rukama i ometaju pravilan položaj stopala dok puzi.

Ukoliko je hladno može da ima laganu nehodajuću obuću. Prve korake treba da napravi u čarapama ili bosih nogu i tako može da hoda u sobi. Ovako će ojačati mišiće i učvrstiti zglobove stopala, a tek kada se hod učvrsti i krene da hoda po ulici treba da ima cipele na nogama. Izuzetak je ako dete ima "kriva stopal", odnosno kada stopala zauzimaju nepravilan položaj pri hodu, idu ka spolja ili ka unutra tada se za korigovanje rade cipele po meri i dete ih nosi još u fazi prohodavanja.

Moje dete ne ume da se igra, igračke ga uopšte ne zanimaju
Od 6 do 12 meseca roditelji su mnogo više usredsređeni na to šta dete može nogama nego rukama. Kada većinu igračaka ne uzima ili odmah ispusti tumače činjenicom da ima previše igračaka pa ga ništa ne zanima. Razlog je u stvari u tome što su igračke neprilagođene detetovim trenutnim motornim sposobnostima i interesovanjima. Ono uglavnom odbacuje igračku jer veličina i oblik ne odgovaraju njegovom stepenu zrelosti. Kao što se za kretanje, puzanje i hodanje moraju obezbediti određeni uslovi i stimulacija tako isto i za hvatanje, držanje, otpuštanje, bacanje.

U osmom mesecu podizanjem ruke na gore dok leži na boku započinje izuzetno važna faza fine motorike uspostavljanjem koordinacije oko-ruka. Dete sve češće počinje da sedi preko boka oslanjajući se o jednu ruku dok se drugom, slobodnom rukom igra. Tek kada samo zauzme sedeći položaj počeće intezivnije da koristi ruke. Ukoliko je prerano postavljeno da sedi sve vreme će pokušavati da održi ravnotežu što će ići na uštrb korišćenja ruku za manipulisanje igračkama.

Od grubog i nespretnog hvatanja do kraja prve godine ovladaće "hvatanjem pincetom" kada sitni predmeti, pločice i mrvice koje nalazi na podu postaju predmet njegovog interesovanja. Pažljivo će pokupiti svaki trun koji ugleda i staviće ga u usta. Ovo je faza normalnog motornog razvoja kroz koju prolaze sva deca i nikako ih ne treba ometati u tome iz straha da će se razboleti jer uzimaju mrvice sa poda. Tada im treba obezbediti sitne predmete odgovarajućeg oblika i naravno paziti da ih ne stave u usta i progutaju. Kroz ove aktivnosti će ovladati finom motorikom koja je osnova za mnoge precizne i složene radnje koje će savladati kasnije i bitan faktor koji utiče na razvoj detetovog govora.

Da bi se razvoj fine motorike odvijao nesmetano neophodno je da dete bude stimulisano pre svega odgovarajućim igračkama (zvečka u jasnim kontrasnim bojama, zvonce, igračke koje vise u vazduhu na dohvat ruku, kocke koje mogu da se slože jedna u drugu, perlice-nizalice, lopte različitih veličina, slagalice, slikovnice, geometrijski oblici). Takođe je važno učestvovati u igri, pokazati detetu kako se nešto radi i ohrabriti ga da pokuša ponovo bez obzira na prethodne neuspehe.
 
Najčešće greške koje roditelji prave u prvih 6 meseci

Motorni razvoj se odvija prema prirodnim zakonitostima, genetski je određen, ali je i istovremeno stimulisan nadražajima iz spoljašnje sredine, što znači da sve što vi radite , igračke koje dajete detetu, kako je uređen prostor u kome ono boravi, utiče na njegov razvoj.

Otuda su česta pitanja i dileme roditelja:
- Da li je to što radimo dobro ili loše?
- U koji položaj treba da stavimo svoje dete?
- Da li treba da bude na stomaku, leđima ili na strani?
- Kada ga treba stavit da sedi ili da li ono samo treba da sedne?

Za ishranu i negu su roditelji uglavnom pripremljeni jer dobijaju savete od babice, pedijatra, iz specijalizovanih časopisa, proizvođača hrane i sredstava za negu, svojih roditelja ili prijatelja koji već imaju decu. Ali šta treba ili ne treba raditi sa detetom kada je njegov motorni razvoj u pitanju, roditeljima najčešće niko ne govori ili su informacije često kontradiktorne. Nekada i sami roditelji pogrešno protumače neke savete, kada im kažu da bebu stavljaju da spava samo u položaju na stranu i na leđa a nikako na stomak, oni to bukvalno primenjuju pa je ni kada je budna ne stavlaju u potrbušan položaj.


Beba ne boravi u ležećem položaju na stomaku
Ovo je prva i najčešća greška u prvim mesecima detetovog života koja ometa njegov normalan razvoj kretanja. Položaj na stomaku bebu priprema za puzanje jer podstiče telo na odizanje, u njemu nauči da se odupire, uspravlja i da krene napred. Održavanjem položaja postepeno uspostavlja ravnotežu, u početku će se kriviti na jednu ili drugu stranu, prevrnuće se ako je ne zadržite, ali vremenom je sve bolja da kasnije kada zauzme četvoronožni položaj, ostaje čvrsto u njemu i kada guranjem u stranu pokušate da je izvedete iz ravnoteže.

Ukoliko vaše dete na stomaku stalno plače i pored vaše animacije igračkama, pevanjem, grimasama koje pravite ili ako se u prvim mesecima prevrće sa stomaka na leđa, obavezno o ovome obavestite pedijatra.


Stimulisanje stiskanja pesnica

Sve bebe po rođenju imaju stisnute pesnice zbog prisutnog refleksa hvatanja. Ako im stavite svoje prste u šake jako će vas stisnuti. Iako je ovo izuzetno prijatan osećaj, nemojte to raditi u prva tri meseca kako ne bi ste potencirali ovaj refleks koji prirodno treba da se izgubi, i nikako joj ne stavljajte igračke u ruke. Nasuprot tome bebu treba maziti po nadlanici kako bi je stimulisali na otvaranje šake što ona spontano povremeno radi. Krajem trećeg meseca šake će biti otvorene, beba se igra svojim prstima, posmatra ih, stavlja u usta, šake se dodiruju. Ako beba u ovom uzrastu i dalje ima stisnute pesnice obratite se lekaru.

Beba nema odgovarajuću zvečku za stimulaciju

Kako odabrati igračke za bebu? Naizgled jednostavna stvar često se pretvori u kupovinu svega što vam se dopadne ili što ste želeli kad ste bili mali. Beba uglavnom dobije puno lepih ali nefunkcionalnih stvari. Igračkama se stimuliše psiho-motorni razvoj i olašava spontano sazrevanje i učenje. Pored vrteški zakačenih za ogradicu kreveca i muzičkih igračaka za uspaljivanje, bebi je u prvim mesecima potrebna stimulacija zvečkom. Najpogodnija je "bubamara" u crveno-žutoj ili crno-beloj kombinaciji. U prvom mesecu beba je prati pogledom u stranu do 45stepeni, u drugom i trećem do 90stepeni da bi krajem trećeg meseca počela da je dodiruje. U četvrtom mesecu kada zvečku u obliku koluta pružimo bebi sa strane ona će je uhvatiti i privući licu, staviće i drugu ruku na nju i strpaće je u usta. Ovo je za bebu izuzetno složeno, zato je važno da joj se da zvečka određenog oblika i pruži na odgovarajući način. Da bi ste znali koje igračke stimulišu razvoj bebe, potrebno je da poznajete njen motorni razvoj.

Beba se ne okreće sa leđa na stomak

Jedan od strahova koji roditelji imaju je da im dete ne padne sa kreveta. Da bi obezbedili da se to ne desi uglavnom drže bebu u rukama, što nekada bude preterano jer je ona u tom položaju pasivna. Kako počinje da se više interesuje za okolni prostor beba postaje aktivnija, tako da se krajem četvrtog meseca u pokušaju da dođe do igračke, skotrlja se na stranu. Ovo je momenat kada je moguće da padne sa kreveta ili stola za povijanje ako je blizu ivice. U narednom mesecu pokušaji da se okrene biće sve češći što pokazuje zrelost deteta i svakako ga treba na to podsticati.

Nekada postoje objektivne prepreke u vidu širokog povoja da se beba okrene sa leđa na stomak, što će negativno uticati na njen motorni razvoj. Ukoliko po savetu lekara treba da ima široki povoj, nije neophodno da to bude sve vreme. U tom slučaju pri svakom prepovijanju neko vreme ostavite bebu samo sa pampersom i stimulišite je na okretanje kako bi njime ovladala. Ukoliko ova aktivnost izostane imaće određenih poteškoća u savladavanju nekih elemenata hoda jer razvoj kretanja na strani priprema dete za hod.

Prerano postavljanje u sedeći položaj

Komentar ortopeda na ultrazvučnom pregledu kukova sa šest meseci, sve je u redu beba može da sedi, roditelji protumače da dete treba da stave da sedi. Kukovi su u redu, što je dobro ali to nije jedini preduslov za sedenje. U ovom uzrastu ni jedna beba ne može i ne treba samostalno da sedi. Ako pažljivo pogledate bebu od pet ili šest meseci dok leži na leđima sa podignutim nogama u vis, videćete da ona u stvari sedi (ako sliku zarotirate za 90stepeni videćete da zauzima sedeći položaj). Kičmeni stub još uvek ne može da održi pravilan uspravan položaj. Podizanjem nogu beba jača sve mišiće koji će joj kasnije omogućiti stabilan sedeći položaj. Ako beba u prvim mesecima pokušava da se podigne napred ili uz malu pomoć zauzima sedeći položaj, obavezno se obratite dečijem fizijatru.

Odustajanje od terapije za korigovanje deformiteta

Tri najzastupljenija deformiteta kod beba na rođenju su problemi u razvoju kukova, tortikolis (krivi vrat) i kriva stopala. Neki od njih se vide odmah, drugi u prvim mesecima života, retko tek kasnije. Većina roditelja ode odmah kada nešto primete ili po preporuci pedijatra kod ortopeda ili fizijatra koji preporuče odgovarajuće terapije. Na žalost dobar deo njih iz raznih razloga, uticaja svojih roditelja, saveta prijatelja koji su imali isti ili sličan problem, popularnih časopisa, lekara kojima deca nisu uža specijalnost ili nekih ličnih razloga, u nekom trenutku prestane sa terapijom. Uglavnom sa argumentima, da se dete više ne muči, proći će to samo od sebe, ispraviće se kad poraste, nemamo vremena da ga vodimo svakog dana na terapiju, daleko nam je, to nas puno košta.

Svi nelečeni ili nedovoljno izlečeni deformiteti ostavljaju posledice u većoj ili manjoj meri za čitav život. Nešto veće angažovanje u pravo vreme, lišiće i vas i dete mnogo ozbiljnijih problema do kojih će svakako doći kasnije.
 
Cini mi se u Visegradskoj.Pitacu je ponovo kad je budem videla napolju.To nam je isto pricala i babica koja nam je drzala vezbe.Kaze da je to neki novi trend i da to ne slusamo i da se naravno obavezno masiramo i izmuzavamo da nebi posle dolazile sa plocama (od mleka) u grudima kod njih da nam razbijaju:sad2:

ma te babetine iz laktarijuma u visegradskoj su takve vestice da nemam reci. Da sam mogla da trcim posle carskog reza bar jednu od njih bih rascerupala. pojave se na dva minuta, istrtljaju i nestanu. Kad se pozalis da ti nesto od toga ne ide od ruke, ona ti pridje, zverski ti stisne grudi da vidis sve zvezde uz obavezno "vidis da moze" i ode netragom bez glasa i ne pojavi se vise nikad.
 
E ovako moja beka sada ima vec godinu dana. Prvorotka sam i da ne govorim koliko nisam imala pojma o pocev porodu pa onda ostalo.Trudnoca mi je neverovatno dobro prijala, bila sam vesela prelepa :)) E onda je dosao porodjaj, ajaoj ljudi moji strasno kratko je trajalo ali ono ne moze recima da se opise bukvalno sam se sa dusom rastavljala u jednom trenutku imala sam osecaj kao da sve odozgo negde posmatram sebe grrrrr, brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, jezim se kad se setim. Ondak posle sjajno toliko sam srecna bila, beba je bila super mirna dobra fina ma najlepsa na svetu :))

E onda su dosle muke sa mlekom ajaoj sve vreme sam isla golih grudi, one zene i ostalo osoblje u bolnici se sablaznjavalo i cudilo kako me nije sramota taklo da idem, ali ja sam imala muku ja nisam smela da dodirnem grudi i prijalo mi je da idem tako gola :))

Mleka sam imala dosta ajoj na sve strane a pomoci nigde ( toliko o babicama sestrama itd. ) E onda je nastupio haos histerija, napadi placa.Mozete da zamislite jadne zene grudi pune mleka umesto da se izmuzavaju med. sestre ladno predlazu da stavljaju hladne obloge aman kakve skotine na takve grudi dovoljno je staviti toplu oblogu i osloboditi se mleka i muke nema nego kreteni, jedni kazu jedno, drugi drugo, uzas.

E sad to sa mlekom posle vise nisam bila normalna dojenje mi je pravilo takvu nervozu, bol da stvarno se pitam kako sam i ostala citava ( u 8 mesecu trudnoce sam dobila mastitis da da mastitis u tyrudnoci znam ja sam neki spicifican slucaj ) pa je to mozda bilo jos od tada tog straha injekcija i svega i onda su mi se rodjene grudi smucile i dojenje sam nekako bezveze dozivela ( sad mi je krivo sto sam dete dojila samo ta 3 meseca ali nema nazad ).
 
I uglavnom tokom ta 3 meseca samo mi je Aventova pumpica mnogo pomogla njojzi hvala ( sve druge su fuj probala sam :))) E onda vidim ja nesto neobicno od cega mi se dizala kosa na glavi.

Prvorotka sam nemam pijma kakve sve bebe postoje :)), pre toga samo sam mozda jednom u zivotu uzela bebu u narucje i to je to. Vidim ja moj bekac kad spava ( bilo je leto bekac bez povoja samo pelena i neka benkica ) vidim ja on stalno drzi glavu nazad ma kao kifla neka cini mi se do kicme savijena glava uzas jedan( da ne pricam za prednju fontanelu koja je bila ogromna i stalno pulsirala bljak gadim se od rodjenog detea a on grdnicak nije imao kosu pa je sve to tako bilo vidno ).

Odemo mi na pregled i kazu dete je hipertonicno zbog te glavic, zbog polozaja ne fontanela mada i to ima neke veze sta znam. Ok i kazu nece dugo da prohoda ?????? pitanje je kada ce da prohoda, mislim kreteni kako oni hladno to tako pih nije nista. I krenusmo mi na vezbe ok dobro nekad smo isli nekad nismo ali vezbali smo. Moja beba nije htela da sedi pa do recimo 8 mesc. sav je bio izvijen pozadi, glavicu nije drzao do 6, a moj sestric vec u 5 meseci kad ga uzmes u narucje on kao da sedi a ovaj moj bebiron sav izvijen pozadi. I onda je sve nekako brzo krenulo sedenje puzanje uspravljanje pa cak i hodanje pre prvog rodjendana.
 
Nemam pojma kako ste vi radile sa pumpom, ali ja sam jedna vrlo vrlo uporna osoba :dash:
i ja sam, posto nisam imala mleka, pumpala grudi oko 10h dnevno, ostalo vreme sam radila na sterilizaciji opreme (sto je velik posao kada si u bolnici), raznosila svoje mleko, ponekad u frizider na svom odeljenju ili sam se setala do odeljenja na kom je bio moj sin. Cak sam navijala mobilni da me budi u sred noci na sat i po da bih se izmuzavala (u prazno) ili sam trazila od sestre da mi da nesto za bolove i onda sam spartala po bolnici, isla nekoliko puta u toku noci da gledam kako mi sin spava. Cela bolnica me je znala... a dali su mi da budem sama u sobi jer sam u prethodnoj sobi u kojoj sam bila upala u strasan konflikt sa nekom nenormalnom zenom koja je uspela da ubedi (krava) med. sestru da me probudi (a ja sam uspela da zaspim prvi put, 48h posle carskog reza) i ja sam se zalila na takvo ponasanje... osim toga, mislilu sam da sam zena fudbalera, posto ima neki sa istim prezimenom, poznati fudbaler :mrgreen: i onda sam dobila sobu samo za sebe... sa lepim pogledom, preko zaliva na Valetu...

Usla sam u golemu digresiju :lol:

Poenta je da sam se pumpala (imala i upalu misica od pumpanja) i trcala po bolnici kao lujka i to sve posle operacije... dok mi nije krenulo mleko, a onda sam se upalila, dobila temperaturu... babica mi je sat i po masirala grudi dok mi je sa pumpom (velikom elektricnom) izmuzavala mleko. Tako to treba... krvnicki da se masira, ne moze se to raditi nezno, ako radis nezno onda ce ti ostati cvorovi, zato je dobro da te neko drugi masira jer nekako sebi ne mozes da naneses toliko bola, ali ona me je naucila da ce mi to doneti olaksanje i zaista je tako, ali to se brzo sredilo...i bitno je kada koristis pumpicu, ako imas siroke grudi da je pomeras tako da obuhvatis i zlezde u osnovi, ne samo one blizu bradavice, guras pumpu malo na ovu, malo na onu stranu, tako da ih sredis propisno i kruzno masiras sa prstima (ubadas ih onako grubo, razbijas cvorove)... eh, to brzo prodje... par dana, posle je pesma, a vidim sve zene pricaju samo o tih par dana muke

meni to nije jasno
 
Ej koliko god da je beka svojeglava treba biti uporan, meni je to bilo milina da ga gledam kako mi se pracaka radeci vezbice uh luce mamino :))). Moja beka je bila namcorasta ali nekako smo uspeli da odradimo vezbice, mada je tada bio i manji cini mi se kako vreme protice da je sve gori i gori, e sad nemam pojma da li je to normalno opet napominjem to mi je prva beka ali ranije je bio nekako dobrica sav samo se smeskao i to je to a sad ajoj majko moja ako nesto nije po njegovom to je vriska i piska pa se plasim da to mozda nije zbog mene mozda je osetio da sam preblaga i vidi da kod mene moze sve pa sad to koristi. Ima li neko neki savet kod vaspitavanja tako malih bebirona ??? Bojim se, nekad je sjajan a nekaaaaaaad uh neverovatno pretvori se u neamcora nevidjenog ( bojim se da mozda ja svojim ponasanjem ne izazivam njegov taj otpor, brine me ume da vristi bas jako. Evo dajem primer ulicni konjici na zetoncice, ok klacka se i kasnije kada ga uzmem u narucje i kazem idemo on vristi kao da ga derem kao prasence neko..
 
hehhe u stanju sam da postavim milion pitanja i svako se zavrsava sa moje dete ovo i ono da li je to normalno :)))) Problem je sto moja beka nece nikako da legne na ledja, sva sreca pa postoji pampers gacice koje se samo navuku inace ajoj nama :)) ah da moja beka se uspavljuje tako sto dubi na glavi i tako gura rucice nadole kroz tak raskorak??????? a sad sledi pitanje da li je to normalno ???;)))
 
E sad sto se dojenja tice, ranije kad vidim zene koje nece da doje decu bila sam prva da ih ispljujem kako su vestice i nemajke i svasta nesto jos ponesto :)) ali sada kad sam sve to prosla i kad sam videla koje su muke kazem bolje je bistra glava na ramenima nego sise pune mleka( napominjem meni je sva ta situacija sa mlekom stvarala ogroman stres koji nisam mogla da pretrpim, nisam pila lekove za smirenje zivaca, :))

Jednostavno samo sam prestala da dojim i nervoza je nestala( a mozda necu da priznam da je to i bio baby blues, pa se eto tako manifestovao kao gadjenje( ili bol pri dojenju ) nije da se pravdam ali ta tri meseca ajoj majko moja pravi pakao bila sam presrecna zbog bebe ali eto nisam mogla da nastavim ga dojim .

Ah da i bila sam toliko kreten da sam iz straha nakon mastitisa ( u trudnoci ) kasnije posle poroda forsirala samo tu dojku koja je imala cvoric i sada je jedna dojka vidno veca i opustenije od one koju sam manje forsirala ali opet priznajem bila sam totalni kreten sto se dojenja tice( zene savet je upornost i samo upornost, i izmuzavanje bukvalno do besvesti :)) ) .

Nadam se da cu sve te greske ispraviti zdravlje boze sa sledecim bekama :))A moj suprug blesan me je tesio kad sam mu pricala sve muke kaze ma nemoj da brigas kad dodjes kuci stvaimo natpis pazi gole sise i nemas brigas :)) Oprez majke, dojite bebe, jer moja beka nakon sto sam prekinula dojenje dobila je gadan ekcem kad sam presla na vestacku ishranu, znaci samo majcino mleko je najbolje.
 
Moj sin nije radio nikakve vezbe, niti smo ga ucili da puzi...

Nekako ne mogu da zamislim da ga teram da radi takve stvari, cak kada bi to i bilo moguce... posto je moj sin prilicno svojeglav :whistling:

Pa postoje vežbice i sl... Mi smo njoj to radili :rumenko:
Imali smo komšinicu fizijatra pa nam je pokazala - ne teraš ga nego ga vežbaš... ne umem da ti objasnim ,,podstičeš" je valjda prava reč, meni je ona još pre petog propuzala sigurna sam rano - zbog vežbica, rano je i prohodala... sva je u mišićima bila : )))
 
E sad sto se dojenja tice, ranije kad vidim zene koje nece da doje decu bila sam prva da ih ispljujem kako su vestice i nemajke i svasta nesto jos ponesto :)) ali sada kad sam sve to prosla i kad sam videla koje su muke kazem bolje je bistra glava na ramenima nego sise pune mleka( napominjem meni je sva ta situacija sa mlekom stvarala ogroman stres koji nisam mogla da pretrpim, nisam pila lekove za smirenje zivaca, :))

Jednostavno samo sam prestala da dojim i nervoza je nestala( a mozda necu da priznam da je to i bio baby blues, pa se eto tako manifestovao kao gadjenje( ili bol pri dojenju ) nije da se pravdam ali ta tri meseca ajoj majko moja pravi pakao bila sam presrecna zbog bebe ali eto nisam mogla da nastavim ga dojim .

Ah da i bila sam toliko kreten da sam iz straha nakon mastitisa ( u trudnoci ) kasnije posle poroda forsirala samo tu dojku koja je imala cvoric i sada je jedna dojka vidno veca i opustenije od one koju sam manje forsirala ali opet priznajem bila sam totalni kreten sto se dojenja tice( zene savet je upornost i samo upornost, i izmuzavanje bukvalno do besvesti :)) ) .

Nadam se da cu sve te greske ispraviti zdravlje boze sa sledecim bekama :))A moj suprug blesan me je tesio kad sam mu pricala sve muke kaze ma nemoj da brigas kad dodjes kuci stvaimo natpis pazi gole sise i nemas brigas :)) Oprez majke, dojite bebe, jer moja beka nakon sto sam prekinula dojenje dobila je gadan ekcem kad sam presla na vestacku ishranu, znaci samo majcino mleko je najbolje.

e sad kao prvo koliko je stara tvoja bebica????????????...pošto mi se čini da već hoda i tako to iz tvoje priče,nije već tako mali...znači odgovori na tvoja pitanja zavise od toga koliko je beban star...pusa vrištalici:super:
 
koliko sam ja informisana kada dete već čvrsto stoji na nogama i hoda lepo bez podrške,onda možeš da kupuješ razne cipelice koje nisu za prohodavanje,znači te čvrste od kože,koje jako drže zglob, nego recimo sandalice,patikice i tako to...

Jesi li sigurna? Bas sam se pitala do koliko godina moraju da se kupuju "propisne" cipele...Ogi ima 22meseca, odavno crsto hoda, sada jedan deo dana nosi neke plasticne sandalice koje nisu ortopetske jer se cesto igra sa vodom mada imamo i ciciban al one su kozne pa bi se raspale i ja stalno osecam grizu savest kada nosi te plasticne...inace nikad nije imao problema sa stopalima...mozda je vreme da se malo opustim po pitanju cipela:rumenko:? Da li da mu za jesen kupi patike?
 

Back
Top