SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
hahahaaaaa :))))
e šou program...
Jel si mu davala plazmicu? Ono u ručicu pa sam da jede, naravno - nadgledaš ga da se ne zagrcne? Ili kociu hleba sam da drži u ručici i da žvaćka? S tim se bebe oduševljavaju - e kad mu daš to i dopadne mu se (a hoće sto posto) onda ga hraniš dok on u ruci drži hleb i oduševljava se njime... neće ni da shvati šta mu se desilo :lol:

mame jel moguće da bebana boli stomak od maslinovog ulja?...pre 2 dana sam počela da uvodim brokoli...nije baš nešto voleo,ali sa šargarepom je pojeo nešto malo...posle je prilično prduckao...mada pošto nisam našla na pijaci,dala sam mu onu Hippovu iz teglice...onda je noću jako loše spavao,a i vreme se promenilo,zahladnelo..juče sam opet pokušala brokoli sa šargarepicom i stavila tek tek malo maslinovog ulje..što ga je boleo stomak uveče,a opet ovde je padala kiša...sad od čega je imao grčeve?...od vremenske promene,brokolija ili maslinovog ulja????...sve razmišljam danas bi bio 3 dan za brokoli,ali neću da mu dam...nije imao alergijske reakcije do sada,pa ću sad da mirujem sa ovim ukusom...čisto moram nekako da saznam od čega ti grčevi odjednom?...već ih odavno nije imao...plakao je strašno,sve u potocima lio suze,uopšte nije mogao da se uteši...pa sam mu dala Espumisan kapi,ali naravno trebalo je vremena da to proradi pa da prestanu tegobe...ma užaš...loše je i sinoć spavao,a ovde već 2 dana duva vetar ko lud,i baš je oblačno...

Dusice, verovatno nije od maslinovog ulja, ono se preporucuje za stomacne probleme, verovatno je od brokolija, on nadima. Ako prducka, odlicno, osobadja se gasova, a vreme se menja svaki dan, i moje dete je meteoropata, nije da lose spava, ali se probudi u 1 i igra se. Vec sam pisala ranije da mojoj bebi ne prijaju zitarice, to je takvo mucenje sa stolicom sa je to tuga! Sad joj ih dajem samo ujutru sa vocem, i to dve kasike i to je to.

Probaj sa karfiolom, pauziraj brokoli!

savetuje se ad posle prve godine, ali samo zimi...to sam negde procitala, ali ne bih se zaklela da je tako...

inace, mi jos kuburimo sa povrcem :dash: nece, pa nece...stisne usne i nikako da ga prevarim...skontao je sve fazone i ni za zivu glavu ne otvara usta...:mrgreen: nisam pametna sta da radim...probacu da mu ne miksam nego da samo izgnjecim viljuskom...mada se malo plasim da se ne zagrcne...:think: danas popodne eksperimentisemo...

inace presli smo na formulu 2, ali njemu je malo po onoj tabeli, vristi kad dodje do kraja, on bi jos...pa mu ja pravim jos...kakva su vasa iskustva sa tim?

Forrmula: ja sam davala max 200ml (180ml vode i 6 merica), i to je to. Ako dam vise, na kraju sve bljucne.

Povrce - blendiraj ga, jos su mali, dodaj mu ukusa nekog, mozda ce jesti tako (Hippotenuza je onda pricala da u Italiji od 5-og meseca preporucuju parmezan i maslinovo ulje, ja probala, moja se davi u povrcu!)

Forrmula: ja sam davala max 200ml (180ml vode i 6 merica), i to je to. Ako dam vise, na kraju sve bljucne.

Povrce - blendiraj ga, jos su mali, dodaj mu ukusa nekog, mozda ce jesti tako (Hippotenuza je onda pricala da u Italiji od 5-og meseca preporucuju parmezan i maslinovo ulje, ja probala, moja se davi u povrcu!)

Parmezan???:think: Ako je na tatu, obozavace ga...:D pokusacu...hvala na savetima...:cmok:

Parmezan???:think: Ako je na tatu, obozavace ga...:D pokusacu...hvala na savetima...:cmok:

Ali pazi: jako malo, jako je slan, i rendaj ga, nemoj onaj iz kesice. Samo malo stavis u celu kasicu, i onda dobije bas divan ukus, da se odmah ogradim, ne slan, ali ipak ukus. Pazi da ga ne mesas sa mesom, ni sa cim sto u sebi ima gvozdje, jer se onda gvozdje nece resorbovati. Ja ga mesam sa krompirom i karfiolom

hahahaaaaa :))))
e šou program...
Jel si mu davala plazmicu? Ono u ručicu pa sam da jede, naravno - nadgledaš ga da se ne zagrcne? Ili kociu hleba sam da drži u ručici i da žvaćka? S tim se bebe oduševljavaju - e kad mu daš to i dopadne mu se (a hoće sto posto) onda ga hraniš dok on u ruci drži hleb i oduševljava se njime... neće ni da shvati šta mu se desilo :lol:

A gluten?:confused:

Dete ne bi trebalo da ima alergiju na hranu koja raste na tlu zemlje odakle su mu potomci i ta hrana mu po nekom pravilu najviše treba i prija.... To je najbolji savet odnosno smernica u vezi ishrane koji sam dobila kad smo počinjali da uvodimo čvrstu hranu

brokulama smo rekli doviđenja zbog stomačnih grčeva...mislim da ga dugo neću davati Gabrielu...baš se namučio...a i ovo vreme mu ne godi...
što se kravljeg mleka tiče,ja čak neću ni pokušavati da mu dajem dok ne napuni godinu dana...a posle ćemo videti da li prvo razblaženo,pa onda čisto,ili odmah čisto...imam još vremena da razmislim o tome...

mame jel moguće da bebana boli stomak od maslinovog ulja?...pre 2 dana sam počela da uvodim brokoli...nije baš nešto voleo,ali sa šargarepom je pojeo nešto malo...posle je prilično prduckao...mada pošto nisam našla na pijaci,dala sam mu onu Hippovu iz teglice...onda je noću jako loše spavao,a i vreme se promenilo,zahladnelo..juče sam opet pokušala brokoli sa šargarepicom i stavila tek tek malo maslinovog ulje..što ga je boleo stomak uveče,a opet ovde je padala kiša...sad od čega je imao grčeve?...od vremenske promene,brokolija ili maslinovog ulja????...sve razmišljam danas bi bio 3 dan za brokoli,ali neću da mu dam...nije imao alergijske reakcije do sada,pa ću sad da mirujem sa ovim ukusom...čisto moram nekako da saznam od čega ti grčevi odjednom?...već ih odavno nije imao...plakao je strašno,sve u potocima lio suze,uopšte nije mogao da se uteši...pa sam mu dala Espumisan kapi,ali naravno trebalo je vremena da to proradi pa da prestanu tegobe...ma užaš...loše je i sinoć spavao,a ovde već 2 dana duva vetar ko lud,i baš je oblačno...
mico,ja ti rekoh pre neki dan da je brokuli tezak za stomak pogotovo sto mu jos uvek nije sazeo digestivni trakt.I moj Nidza je prdeo,ali ga nije boleo stomak.Zato,sacekaj 6,5 meseci pa daj brokoli,karfiol....jer iako stvljas kim,ne vredi mnogo,imace grceve:(

Ne znam, verovatno si ovo proverila, al ja ne bih davala(i nisam) ni mleko ni mlecne proizvode do godinu dana...ustvari, lazem, dala sam jogurt u 10-11mesecu i pedijatar me je tako ispljuvao da smo odmah prestali....takodje nam je savetovao da ne kupujemo dugotrajno mleko posebno sa dodatkom ad, jer je sve to vestacki i da kupujemo samo ono na kuvanje(kratkotrajno) punomasno naravno
E sad, moj sin je sikio do 18 meseci, a pored toga je pio jogurt, jeo sir...kravljim mlekom nije bio odusevljen pa nam je pedijatar rekao da ne mora ni da pije kravlje mleko, da je sasvim dovoljno ako pije jogurt, jede sir...medjuti, kada je prestao da siki iznenada je poceo veoma rado da pije kravlje mleko...inace kao mali nije hteo ni da proba ni jednu formulu, cak ni kasice(milupine) koje su bile pomesane sa adaptiranim mlekom nije hteo ni da lizne, cak je jednom kada sam insistirala da pojede na kraju sve povratio:eek:....eto to je moje iskustvo
Enci,jogurt u 7 mesecu nam je preporucila patronazna sestra koja nam je drzala cas uvodjenja ishrane u Domu Zdravlja Zvezdara, dr Jasminka koja je primarijus i naravno,potvrdila mi je i moj pedijatar.Ja cu mom da dam jogurt jer TO nije mleko,vec mlecna preradjevina i jako je dobra namirnica za njih.Pogotovo ako se kupuje onaj AB 5+ koji u sebi sadrzi acidofilne bakterije i 3,2% mlecne masti;)

savetuje se ad posle prve godine, ali samo zimi...to sam negde procitala, ali ne bih se zaklela da je tako...

inace, mi jos kuburimo sa povrcem :dash: nece, pa nece...stisne usne i nikako da ga prevarim...skontao je sve fazone i ni za zivu glavu ne otvara usta...:mrgreen: nisam pametna sta da radim...probacu da mu ne miksam nego da samo izgnjecim viljuskom...mada se malo plasim da se ne zagrcne...:think: danas popodne eksperimentisemo...

inace presli smo na formulu 2, ali njemu je malo po onoj tabeli, vristi kad dodje do kraja, on bi jos...pa mu ja pravim jos...kakva su vasa iskustva sa tim?
Ako ti dete trazi jos formule,slobodno mu daj onoliko koliko zeli.Nemoj da gledas tablice.Moj je do 6 meseci jeo 120ml a toliko jedu bebe od 3 meseca.Sad jede 150ml a trebalo bi 210ml.Budi srecna sto ti trazi vise,da ne kuburis ko ja i da se ne cimas na svaka 3h.
A sto se tice kasica,probaj sa cuclom (ako je voli) Znaci,zagolicas mu lazom usta da zine,odmah gurnes punu kasicicu i pre nego sto pljune uguras cuclu i pustis da proguta i tako sve dok ne pojede onoliko koliko si mu spremila;)
kod nas to pali:worth:

Od plazme odustala cim sam videla da je odvalio komadic, koji nije bio u stanju da pojede...:roll:

A sto se kasice tice...pa dala sam mu nekakvu njegovu glodalicu koju kad poleti da stavi u usta, dobije kasikicu brzinom munje...:rotf: buni se, ali bar pojede par kasikica povrca...pa mu onda dajem mleko...

do sad je i on pio formule manje nego po tablici, sad kad smo presli na dvojku pije za 30 ml vise...period hranjenja mu je uvek bio na tri- tri i po sata, bez obzira koliko pojede...inace dojila sam ga puna tri i po meseca, kada je odjednom poceo da sisa neprestano...tada sam mu uvela formulu..i sa pet meseci je prestao potpuno da sisa...

Enci,jogurt u 7 mesecu nam je preporucila patronazna sestra koja nam je drzala cas uvodjenja ishrane u Domu Zdravlja Zvezdara, dr Jasminka koja je primarijus i naravno,potvrdila mi je i moj pedijatar.Ja cu mom da dam jogurt jer TO nije mleko,vec mlecna preradjevina i jako je dobra namirnica za njih.Pogotovo ako se kupuje onaj AB 5+ koji u sebi sadrzi acidofilne bakterije i 3,2% mlecne masti;)

Taj jogurt je super, i njega nam je preporucila nas pedijatar, mada je ona kategoricki protiv mleka i mlecnih preradjevina do godinu dana!:think: I ja znam mnoge mame koje su davale jogurt mnogo pre godinu dana i nista im nije falilo, al eto mene je naplasila nas pedijatar pa sam odustala(inace patimo od ekcema pa mi ne treba mnogo da me neko naplasi):dash:

Taj jogurt je super, i njega nam je preporucila nas pedijatar, mada je ona kategoricki protiv mleka i mlecnih preradjevina do godinu dana!:think: I ja znam mnoge mame koje su davale jogurt mnogo pre godinu dana i nista im nije falilo, al eto mene je naplasila nas pedijatar pa sam odustala(inace patimo od ekcema pa mi ne treba mnogo da me neko naplasi):dash:

mi smo još mesec i po dana daleko od jogurta,ali jedva čekam da počnemo,pošto je to toliko dobro za stomak, i nama je tako dobro,osvežuje...
danas počinjemo tikvice sa malo maslinovog ulja...držite fige da ga voli....

e da i nama je jogurt svakodnevan u okviru dorucka od 9-10 m i nisam primetila nista lose kod mog deteta , a i nasa pedijatrica nas je ohrabravala u raznovrsnoj ishrani posebno sto je tada jos sisao... ja sam je jednom prilikom pitala zasto neki doktori kazu jedno drugi drugo,sajtovi, knjige sve se donekle razlikuje... a ona ce meni ... kaze... sada svakodnevno izlaze neka nova istrazivanja i razna predavanja kao i seminari na koje oni sve nema sanse da odu, koja im remete praksu to je sve sto se tice nege i ishrane odojceta, jer ono sto su kaze savetovali majke po dvadesetak i vise godina sada ispada da su ih maltene savetovale na cedomorstvo , tako da se za masu stvari navodi po licnom iskustvu i savetu iskusnih pacijentkinja... stvarno neznam koliko je to dobro ili ne, ali trudim se da ne preterujem u brizi i paznji i nedajem im nista sto ja nebi uzela ili savetovala nekome tj na osnovu neke svoje logike i intuicije... nadam se da ce neko uspeti da razume ovo mnogo sam nesto od jutros pospana, mislim nizak pritisak

Mame,od jogurta bebama nista nece biti jer to nije mleko nego mlecni proizvod.Mozete kupiti ono gde pise bez glutena i sa acidofilnim bakterijama.A ima ih stvarno sirok spektar. Meni je doktorka preporucila AB jogurt 5+ jer je odlican.Ja pijem vec 3 godine AB sa 1,6 mlecne masti,ali cu mom sinu kupovati onaj masniji jer je njima potrebna masnoca (ali ne iz mesa - meso samo krtina).Jogurt je nesto najzdravije (otprilike kao jabuka) i treba da se daje bebama,ali tek sa 7 meseci.

Back