SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sad cu ja opet o redosledu: povrce, pa meso, pa zumance, pa riba, pa tek onda jogurt, pa pavlaka, pa mladi sir.

Mi smo danas jeli teletinu sa povrcem (sargarepa, krompir, karfiol, celer). I nije lose proslo.

Zia, probaj kad dajes karfiol ili brokoli da stavljas samo cvetove, bez drskica, nama karfiol uopste ne smeta. Brokoli cekam da zaboravi avanturu sa onom HIPP izbljuvotinom, pa cu opet

Dete ne bi trebalo da ima alergiju na hranu koja raste na tlu zemlje odakle su mu potomci i ta hrana mu po nekom pravilu najviše treba i prija.... To je najbolji savet odnosno smernica u vezi ishrane koji sam dobila kad smo počinjali da uvodimo čvrstu hranu

Apsolutno se slazem, to je pravac koji vazi i za nas, velike. Dete najbolje iskoriscava namirnice koje su rasle na tlu na kome su rasli njegovi roditelji i on....

e to stoji za tlo na kojem si rodjen i namirnice tj. voce i povrce... ali vidis sta se sada desava necu da vredjam narod ali posavsi od leskovackih paprika na kineski nacin i ostalih proizvoda... na svu srecu mi neko povrce i voce donosimo sa placa...

Enci,jogurt u 7 mesecu nam je preporucila patronazna sestra koja nam je drzala cas uvodjenja ishrane u Domu Zdravlja Zvezdara, dr Jasminka koja je primarijus i naravno,potvrdila mi je i moj pedijatar.Ja cu mom da dam jogurt jer TO nije mleko,vec mlecna preradjevina i jako je dobra namirnica za njih.Pogotovo ako se kupuje onaj AB 5+ koji u sebi sadrzi acidofilne bakterije i 3,2% mlecne masti;)

Jogurt je odlicna stvar, samo pazite na sastav kao i za kravlje mleko. :ok:

super Zia,bas mi je drago.Tikvice su jako dobre i jako zdrave.Moj nece ni da lizne.Ali sve ostalo njupa. Cak je i Hippov brokoli pojeo celu teglicu,a on srdiiiiiiiiii. Ja se vec danima sekiram jer ima tvrdu stolicu i ne moze da kaki.Danas mu kuvam curetinu.Mozda ce se od supice iskakiti

Moze mesce sa 6 meseci.Ako mozes negde da kupis curetinu ili jagnjetinu bilo bi super,ako ne kupi teletinu pa mu prvo skuvaj supicu od toga.Sutradan vec moze da jede mesce u pireu od npr krompira i sargarepe i te vodice gde se sve to kuvalo;)
Ja sam curetinu kupila od jedne zene koja donosi iz Madjarske.A cula sam da negde oko Backe Palanke (neko selo) ima velika farma curadi,pa se ti raspitaj.Ako se setim javicu ti.

možemu tu u NS kupiti ćuretinu i junjetinu,čak i zečetinu(mada to za sada nije aktuelno),u Rumenci blizu NS imamo prijatelja koji uzgaja...to barem nije problem...znači od čistog mesa napravim supicu, ne stavljam nikakvo povrće,i to totalno izblendam, dodam malo od te vode u kojoj se kuvala,pa on to njupa...a sutradan već može sa povrćem...ok...a jel može recimo da odmah prvi dan ja u supici skuvam i malo šargarepice,tikvice,ali da mu dam samo meso,a za drugi obrok to povrće...ipak će supica imati drugačiji ukus ako se skuva u njoj i malo povrća a ne samo meso...pa čisto da proba prvo dam samo meso,a za drugi obrok povrće iz te supice...jel može tako???????

možemu tu u NS kupiti ćuretinu i junjetinu,čak i zečetinu(mada to za sada nije aktuelno),u Rumenci blizu NS imamo prijatelja koji uzgaja...to barem nije problem...znači od čistog mesa napravim supicu, ne stavljam nikakvo povrće,i to totalno izblendam, dodam malo od te vode u kojoj se kuvala,pa on to njupa...a sutradan već može sa povrćem...ok...a jel može recimo da odmah prvi dan ja u supici skuvam i malo šargarepice,tikvice,ali da mu dam samo meso,a za drugi obrok to povrće...ipak će supica imati drugačiji ukus ako se skuva u njoj i malo povrća a ne samo meso...pa čisto da proba prvo dam samo meso,a za drugi obrok povrće iz te supice...jel može tako???????

ma da, kuvaj mesce sa nekim povrcem koje je vec jeo, mislim ne verujem da bi se ikom svidela supica od cistog mesa...moj sin inace obozava te supice, ja mu dam na flasicu da popije, jedan deo supice a drugi pomesam sa mesom i povrcem da bude kasasto, tako vise voli...inace kada savladate uvodjenje mesa, onda ide jedan dan junece(to vam nisam rekla, nama je pedijatar insistirala na junecem, ne telecem, zato sto je junece zrelo meso koje ima vise gvozdja, pa smo mi od prvog dana koristili junece), jedan dan pilece, a jedan dan zumance...mi smo tako vrteli do godinu dana

Slobodno stavi povrce u supicu,i kasnije ga izblendaj sa tom vodcom i to mu daj da rucka da mu stomacic malo navikne.Sutra kuvas opet isto ili drugo povrce i naravno parcensce mesa koje ovaj put moze da rucka.Moze i prvi dan,ali bolje da mu se stomacic navikne na meso;)

ja sam joj odmah davala meso sa povrcem koje je do tada upoznala sa supicom i bas joj se super svidelo.Mi smo poceli sa piletinom- imamo komsiju na placu koji gaji razne zivotinjke i onda kupujemo od njega jer taj ukus je mmmmmmmmm :)
tako da mi u ishrani imamo 2 krajnosti,ili ja kuvam ono sto znam kako je gajeno (voce ,povrce,meso) ili jedemo hipp kasice(to kad smo na putovanjima,ili ponekad u setnji)
a od svega najomiljeni obrok joj je (sve zajedno skuvano i ispasirano) tikvice,karfiol,krompir,sargarepa i piletina ,prosto je neverovatno koliko toga moze da pojede ,sa takvom slascu :)

ja sam joj odmah davala meso sa povrcem koje je do tada upoznala sa supicom i bas joj se super svidelo.Mi smo poceli sa piletinom- imamo komsiju na placu koji gaji razne zivotinjke i onda kupujemo od njega jer taj ukus je mmmmmmmmm :)
tako da mi u ishrani imamo 2 krajnosti,ili ja kuvam ono sto znam kako je gajeno (voce ,povrce,meso) ili jedemo hipp kasice(to kad smo na putovanjima,ili ponekad u setnji)
a od svega najomiljeni obrok joj je (sve zajedno skuvano i ispasirano) tikvice,karfiol,krompir,sargarepa i piletina ,prosto je neverovatno koliko toga moze da pojede ,sa takvom slascu :)

Ja tu dodam i kockicu celera, pa bude ona slatkasto!

Piletinu i curetinu ne zeli - belo meso se lepo ne sameje, ostanu oni koncici i njih pljuje. Teletinu kuvam sa sargarepom, karfiolom, celerom, krompirom sve sitno iseckano pa pravac u blender. Jaj sto to klopa!

Kao sto znate ja sam pristalica domace kuhinje, a sto se tice kupovnih:
Nemoj da se prevaris sa HIPP kasicama, ona sa teletinom smrdi na menzu, Juvitanine su lepe, nekako mi mirisu na domace

Piletinu i curetinu ne zeli - belo meso se lepo ne sameje, ostanu oni koncici i njih pljuje. Teletinu kuvam sa sargarepom, karfiolom, celerom, krompirom sve sitno iseckano pa pravac u blender. Jaj sto to klopa!

Nemoj da se prevaris sa HIPP kasicama, ona sa teletinom smrdi na menzu, Juvitanine su lepe, nekako mi mirisu na domace

ma znam,i ja sam normalno probala da joj dam juvitanine,ne znam zasto ,ali nece,a ove hippove - kako vidi teglicu tako zine.
Mislim ,iskreno,meni ne mirisu lepo ni jedne ni druge,ali obzirom da je to samo ponekad,onda joj dajem to sto hoce da jede :)
ali stvarno me odusevljava to sto su tako mali a imaju vec svoje "principe" i zelje
moje dete npr. NE PODNOSI da je pokrivena :) koje god doba da je,pa moram da cekam da zaspi pa tek onda da je pokrijem

super su, moj sin ih je obozavao...nisu skupe(da ne kazem najjeftinije), pakovanja su mala pa ako se detetu ne svidi odredjena kasica ili ne moze da pojede(a niste u blizini frizidera, inace u frizideru moze da stoji-otvorena-24h, pise na teglici) nije greota baciti...pred prvu godinu moj sin je jeo po dve teglice za rucak...hocu da kazem da mi je uvek vise odgovaralo to malo pakovanje, ako dete zeli jos otvoris novu teglicu...prakticno

ma znam,i ja sam normalno probala da joj dam juvitanine,ne znam zasto ,ali nece,a ove hippove - kako vidi teglicu tako zine.
Mislim ,iskreno,meni ne mirisu lepo ni jedne ni druge,ali obzirom da je to samo ponekad,onda joj dajem to sto hoce da jede :)
ali stvarno me odusevljava to sto su tako mali a imaju vec svoje "principe" i zelje
moje dete npr. NE PODNOSI da je pokrivena :) koje god doba da je,pa moram da cekam da zaspi pa tek onda da je pokrijem

Ni moje dete nikada nije htelo da jede ono sto sam joj ja proturala, moja nece nista iz teglice osim ako to dobro ne maskiram necim drugim ... i ja sam odusevjena njihovim karakterom!

Back