SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nisam Espi, ali imamo istu literaturu :whistling:

Formula je pozeljna i posle godinu dana, ako imas mogucnosti, to je bolje za tvoje dete, i to adaptirano mleko sa oznakom 3, i to do kraja druge godine.

E sad, ja nadjoh ovde da posle 12 meseci ako se odlucis za kravlje, treba davati punomasno "celo" mleko, bez razblazivanja (Espi, str.70), obrano mleko posle navrsene druge godine
:)
koju literaturu koristite,hocu i ja
sto se tice formula,ja sam probala sve redom da joj dajem(i aptamil i nan i hipp i sveeeeeeeee),ali ona nece,pa nece.Proba i onda pljune,to je inace jedina stvar od hrane i pica koju NE PODNOSI.Sve sam pobacala
ne znam zasto
pa sam zato mislila da probam kravlje od 1.godine u nadi da ce bar to hteti

DRUZENJE MALIH FORUMASA
Drage mame,Hipotenuza mi se javila i hoce da se sutra nadjemo u gradu
sad pisem na brzinu jer je onaj moj kmekavac gladan i urla iz druge sobe
Dakle,ko god zeli sutra da ide s nama (bebe su pozvane) nek mi se javi na PP i nek ostavi broj mobilnog.
Inace ide se u Centar u 9,30h ujutro pa ko voli nek izvoli
ako pada kisa odlazemo do daljnjeg

p.s.Mirabel, nema nista o tome na str 70. ja imam knjigu od prim.dr. med Jasminke Komnenovic i zove se "Od prvog obroka do skolske uzine"
sad stvarno moram da idem
pusa

DRUZENJE MALIH FORUMASA
Drage mame,Hipotenuza mi se javila i hoce da se sutra nadjemo u gradu
sad pisem na brzinu jer je onaj moj kmekavac gladan i urla iz druge sobe
Dakle,ko god zeli sutra da ide s nama (bebe su pozvane) nek mi se javi na PP i nek ostavi broj mobilnog.
Inace ide se u Centar u 9,30h ujutro pa ko voli nek izvoli
ako pada kisa odlazemo do daljnjeg

p.s.Mirabel, nema nista o tome na str 70. ja imam knjigu od prim.dr. med Jasminke Komnenovic i zove se "Od prvog obroka do skolske uzine"
sad stvarno moram da idem
pusa

I ja isto! Strana 70, drugi pasus...

Samo mi posalji na pp gde, pa cu da vidim kako cu sutra da se organizujem, a bas bih volela!

E.. sto se mleka tice, znam sve to sto pise i kako ide ali sam se iz vise razloga opredelila za kravlje /zutu kravicu AD u nerazblazenoj varijanti... jer smatram da dete kad pocne da jede sve, neophodne materije dobija iz druge hrane oko 1 g smatram da je ok dati k.m. a licno mislim da je formula do 2g preterana...poznajem puno majki i nisam cula da je neka duze od godinu davala formulu, mozda eventualno koj mesec... a ima i dece koja su jako malo ili uopste prestala da piju mleko posle majcinog...sta znam nesto im neodgovara...a ima i onih koji su deci zbog raznih alergija davali neku formulu na bazi soinog mleka, pa i soino mleko koje ima da se kupi po prodavnicama...ne savetujem nista samo iznosim svoj stav...
A sto se puzanja tice koliko vidim po okolini nekako je 70=30 za decu koja ne puze i nije to nista cudno, moj mali je obozavao da bude na stomaku,samo na njemu je spavao ispava kao i ja*sto mi je tesko palo u trudnocama* i sa 4 je propuzao ,a cerkica totalno kontra place cim je prevrnem a mislim da nikada nece ni propuzati....isto je i za dubak neka hoce uglavnom koja ne puze a koja puze nema sanse.. bar sam ja toliko zakljucila iz vidjenog...E i blago vama mame koje mozete do grada sa decom ja dok sam bila sa jednim svuda sam spartala,a sad moram da cekam muza sa posla ili vec nekog za pomoc...kuca,kuca...

Poslednja izmena:
:)
koju literaturu koristite,hocu i ja
sto se tice formula,ja sam probala sve redom da joj dajem(i aptamil i nan i hipp i sveeeeeeeee),ali ona nece,pa nece.Proba i onda pljune,to je inace jedina stvar od hrane i pica koju NE PODNOSI.Sve sam pobacala
ne znam zasto
pa sam zato mislila da probam kravlje od 1.godine u nadi da ce bar to hteti

Znam kako je....kad nesto nece onda nece i tacka!

Ne znam, razmisli o mleku generalno da se ne bi preopterecivala...ja sve nesto ni sama ne znam, ja ne pijem mleko skoro uopste, nikad mi ni ne padne na pamet, a i cinjenica je da mleko nije toliko carobno kao sto se nekad verovalo. Za bebce je najbolje majcino, i to bi trebalo da bude to. Ako nece adaptirano, ne znam koliko kravlje uopste pomaze. Posle razmisli cime ces da ga nadoknadis, u smislu potrebnih masnoca i proteina, ali sto se kalcijuma tice, trazi druge izvore. Nema ga u kravljem mleku toliko i to koliko ga ima ne moze da se resorbuje usled porekla, pasterizacije i sl.

Ni ja ne dajem savete, samo stvarno tako mislim.

Ono za mleko sam napisala zbog mamica koje se dvoume dal da daju bebama mleko pre navrsene prve godine ili ne. Preporucuje se da se kravlje uvede tada jer ce ga verovatno piti i u jaslicama.I ja cu mom da dam kad napuni godinu.Mislila sam da ga prvo malo razblazim,bar prvih nekoliko puta pa da mu tek onda dam cisto - mozda ce mu biti jako da odmah pocne da pije nerazblazeno.Stvarno ne znam.Raspitacu se za to.
Formulu tad nameravam da dajem jednnom dnevno zbog svih onih dobrih supstanci koje nema u kravljem mleku. I to pred spavanje.
Videla sam u Tempu mleko obogaceno sa Q10 i mleko obogaceno kalcijumom.Verovatno cu mu davati to sa kalcijumom.
A sto se tice puzanja i lezanja na stolmaku: deca koja spavaju na stomaku tako jacaju ledjne misice,pa onda lepo propuze i uzivaju da rade sklekove hehehh. Ovaj moj malisa ne da nije hteo na stomak,nego je vristao iz sveg glasa.Mislim da su ga culi do 8 sprata. Idemo skoro mesec dana na vezbice i mogu vam reci da je jako napredovao i da se lepo dize na rucice. Preporucujem mama da ipak idu na vezbe jer se stvarno isplati.
A sto se dubka tice,meni su na par mesta rekli da ga nikako ne stavljam u dubak jer nije dobro za njegove ligamente i zglobove.Kazu da su ta deca nestabilna i da lakse padaju od beba koje nisu ucile da hodaju u dubku. Mada,ko ce da ga svrti kad krene da uci da hoda.....?

Ono za mleko sam napisala zbog mamica koje se dvoume dal da daju bebama mleko pre navrsene prve godine ili ne. Preporucuje se da se kravlje uvede tada jer ce ga verovatno piti i u jaslicama.I ja cu mom da dam kad napuni godinu.Mislila sam da ga prvo malo razblazim,bar prvih nekoliko puta pa da mu tek onda dam cisto - mozda ce mu biti jako da odmah pocne da pije nerazblazeno.Stvarno ne znam.Raspitacu se za to.
Formulu tad nameravam da dajem jednnom dnevno zbog svih onih dobrih supstanci koje nema u kravljem mleku. I to pred spavanje.
Videla sam u Tempu mleko obogaceno sa Q10 i mleko obogaceno kalcijumom.Verovatno cu mu davati to sa kalcijumom.
A sto se tice puzanja i lezanja na stolmaku: deca koja spavaju na stomaku tako jacaju ledjne misice,pa onda lepo propuze i uzivaju da rade sklekove hehehh. Ovaj moj malisa ne da nije hteo na stomak,nego je vristao iz sveg glasa.Mislim da su ga culi do 8 sprata. Idemo skoro mesec dana na vezbice i mogu vam reci da je jako napredovao i da se lepo dize na rucice. Preporucujem mama da ipak idu na vezbe jer se stvarno isplati.
A sto se dubka tice,meni su na par mesta rekli da ga nikako ne stavljam u dubak jer nije dobro za njegove ligamente i zglobove.Kazu da su ta deca nestabilna i da lakse padaju od beba koje nisu ucile da hodaju u dubku. Mada,ko ce da ga svrti kad krene da uci da hoda.....?

Uh, dubak...tu imaju isto bar dve skole...jedni kazu da je dubak super (i lakse je kad krene da divlja) a drugi se hvataju za glavu kad se dubak spomene.

Vazno je dozvoliti njima da se oslanjaju na noge i ruke onoliko koliko su spremni, ne terati ih.

Ne znam, razmisljacu o tome bar jos dva meseca, proveriti na 7 strana i etooooo...

Sto se mleka tice, stvarno nisam pametna. Ne bih im davala ta industrijska sa aditivima, mislim da su te oznake sa dodacima kalcijuma ili vitamina ciste sarene laze. Secam se prica babica nekih odavno, kad se moja kuma poradjala (pre 5 godina) da je najbolje ono kratkotrajno, obicno, zbog konzervanasa i aditiva...

Konzervansa i aditiva ima svuda.Kad bi nasla neku zenu da mi donosi pravo mleko bilo bi super. A ono iz kese,brrrrrrrr ja se jezim od njega.Nekako mi smrducka.Ja nisam do skoro podnosila laktozu uiz mleka pa ga nisam ni pila tako cesto.Napila sam se mleka za ceo zivot kad sam pokusavala da vratim mleko,ali nista.Nadam se da Nikoli nece da smeta laktoza,inace bice proliva i gasova svaki dan:roll:.

Pravo da ti kazem,ja nisam ljubitelj mleka.Da mi das pecenu zmiju i mleko,ja bih pojela zmiju.Njam,njam.Kazu da je dobra hahahahhha. Ja sam veliki mesozder.Samo da je krckavo i dobro posoljeno hahahhahaa. Salim se. Najvise volim jogurt.Mogla bih da zivim na njemu,a prija mi neverivatno.Jedva cekam da NIkola napuni 7 meseci pa da krenemo sa jogurtom.Nadam se da ce da ga pije. Primetila sam da vise voli povrce od voca. Ustvari,lepse jede one bljutave kasice,a one vocne slabije.Valjda je to neka faza.

Konzervansa i aditiva ima svuda.Kad bi nasla neku zenu da mi donosi pravo mleko bilo bi super. A ono iz kese,brrrrrrrr ja se jezim od njega.Nekako mi smrducka.Ja nisam do skoro podnosila laktozu uiz mleka pa ga nisam ni pila tako cesto.Napila sam se mleka za ceo zivot kad sam pokusavala da vratim mleko,ali nista.Nadam se da Nikoli nece da smeta laktoza,inace bice proliva i gasova svaki dan:roll:.

Sad su u tetrapacima...ja nemam nista protiv ukusa, cak mi nekad prija, ali nemam bas mnogo argumenata sto se tice hranljivosti istog.

mame jel moguće da bebana boli stomak od maslinovog ulja?...pre 2 dana sam počela da uvodim brokoli...nije baš nešto voleo,ali sa šargarepom je pojeo nešto malo...posle je prilično prduckao...mada pošto nisam našla na pijaci,dala sam mu onu Hippovu iz teglice...onda je noću jako loše spavao,a i vreme se promenilo,zahladnelo..juče sam opet pokušala brokoli sa šargarepicom i stavila tek tek malo maslinovog ulje..što ga je boleo stomak uveče,a opet ovde je padala kiša...sad od čega je imao grčeve?...od vremenske promene,brokolija ili maslinovog ulja????...sve razmišljam danas bi bio 3 dan za brokoli,ali neću da mu dam...nije imao alergijske reakcije do sada,pa ću sad da mirujem sa ovim ukusom...čisto moram nekako da saznam od čega ti grčevi odjednom?...već ih odavno nije imao...plakao je strašno,sve u potocima lio suze,uopšte nije mogao da se uteši...pa sam mu dala Espumisan kapi,ali naravno trebalo je vremena da to proradi pa da prestanu tegobe...ma užaš...loše je i sinoć spavao,a ovde već 2 dana duva vetar ko lud,i baš je oblačno...

Pravo da ti kazem,ja nisam ljubitelj mleka.Da mi das pecenu zmiju i mleko,ja bih pojela zmiju.Njam,njam.Kazu da je dobra hahahahhha. Ja sam veliki mesozder.Samo da je krckavo i dobro posoljeno hahahhahaa. Salim se. Najvise volim jogurt.Mogla bih da zivim na njemu,a prija mi neverivatno.Jedva cekam da NIkola napuni 7 meseci pa da krenemo sa jogurtom.Nadam se da ce da ga pije. Primetila sam da vise voli povrce od voca. Ustvari,lepse jede one bljutave kasice,a one vocne slabije.Valjda je to neka faza.

Ne znam, verovatno si ovo proverila, al ja ne bih davala(i nisam) ni mleko ni mlecne proizvode do godinu dana...ustvari, lazem, dala sam jogurt u 10-11mesecu i pedijatar me je tako ispljuvao da smo odmah prestali....takodje nam je savetovao da ne kupujemo dugotrajno mleko posebno sa dodatkom ad, jer je sve to vestacki i da kupujemo samo ono na kuvanje(kratkotrajno) punomasno naravno
E sad, moj sin je sikio do 18 meseci, a pored toga je pio jogurt, jeo sir...kravljim mlekom nije bio odusevljen pa nam je pedijatar rekao da ne mora ni da pije kravlje mleko, da je sasvim dovoljno ako pije jogurt, jede sir...medjuti, kada je prestao da siki iznenada je poceo veoma rado da pije kravlje mleko...inace kao mali nije hteo ni da proba ni jednu formulu, cak ni kasice(milupine) koje su bile pomesane sa adaptiranim mlekom nije hteo ni da lizne, cak je jednom kada sam insistirala da pojede na kraju sve povratio:eek:....eto to je moje iskustvo

savetuje se ad posle prve godine, ali samo zimi...to sam negde procitala, ali ne bih se zaklela da je tako...

inace, mi jos kuburimo sa povrcem :dash: nece, pa nece...stisne usne i nikako da ga prevarim...skontao je sve fazone i ni za zivu glavu ne otvara usta...:mrgreen: nisam pametna sta da radim...probacu da mu ne miksam nego da samo izgnjecim viljuskom...mada se malo plasim da se ne zagrcne...:think: danas popodne eksperimentisemo...

inace presli smo na formulu 2, ali njemu je malo po onoj tabeli, vristi kad dodje do kraja, on bi jos...pa mu ja pravim jos...kakva su vasa iskustva sa tim?

Hvala za info.

Što se formule tiče, znam da kad dete popije sve što si mu smućkala sledeći put povećaš+ količinu za 30 grama. A probaj da ga mu daš sam da jede - daj mu kašičicu ili ga pusti da brlja po hrani, da provali sam šta je to... i posoli malkice i malo putera dodaj ništa mu neće biti : )

ne znam kako bih izvela to s muljanjem, jer on jos ne moze da sedi sam...inace bih mu rado dala...u petak punimo sest meseci, on je prilicno cvrst i stabilan, ali jos ne sedi...pokusala sam da ga stavim u hranilicu, ali se on samo nasadi na onu tacnu ispred i glodje je...:D

Back