SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Znam da posle obrezivanja oporavak traje ali ne dugo.Poznajem puno mama(nasih i strankinja,cija su deca obrezana-sto preto bolje i oporavak kraci).Ja se uzasno kajem sto to ne uradismo odmah.Zna li iko da li i ko to radi u Bgu(nzaci ne secckanje nego bas obrezivanje)???
Znam dvojicu muskaraca(odraslih) koji su imali viseod jedne intervencije.Nisu bas slavno prosli.Necu da idem toliko daleko ali to se itekako odrazava na sexualni zivot.Sekanje ne mora da garantuje nista.
Ja se jako plasim svega.Nisam pametna,sta i kako raditi?!Mom malcu se isto vidi vrh samo i mnoge mame mi kazu "ma pusti"mali je,sredice se...ali ko to zna?A ja ne bih da on prolzi te muke kad bude bio svestan vec.
Mirabel-HVALA od srca!
Mame,kad ste uveli deci gluten?

Znam da posle obrezivanja oporavak traje ali ne dugo.Poznajem puno mama(nasih i strankinja,cija su deca obrezana-sto preto bolje i oporavak kraci).Ja se uzasno kajem sto to ne uradismo odmah.Zna li iko da li i ko to radi u Bgu(nzaci ne secckanje nego bas obrezivanje)???
Znam dvojicu muskaraca(odraslih) koji su imali viseod jedne intervencije.Nisu bas slavno prosli.Necu da idem toliko daleko ali to se itekako odrazava na sexualni zivot.Sekanje ne mora da garantuje nista.
Ja se jako plasim svega.Nisam pametna,sta i kako raditi?!Mom malcu se isto vidi vrh samo i mnoge mame mi kazu "ma pusti"mali je,sredice se...ali ko to zna?A ja ne bih da on prolzi te muke kad bude bio svestan vec.
Mirabel-HVALA od srca!
Mame,kad ste uveli deci gluten?

pa da, i moj je najveći problem ako pomislim da će morati muku mučiti kad bude stariji sa tom intervencijom...kažem,gledala sam svog brata,jako ga je peklo, piškio je u kadi sa vodom....ne bi da mi i dete prolazi to isto...
mi smo još mali, i ne uvodimo gluten,ali moja pretpostavka je tamo od 8.meseca...mada nisam sigurna, samo gledam tabelu ovih kašica sa glutenom....

pa da, i moj je najveći problem ako pomislim da će morati muku mučiti kad bude stariji sa tom intervencijom...kažem,gledala sam svog brata,jako ga je peklo, piškio je u kadi sa vodom....ne bi da mi i dete prolazi to isto...
mi smo još mali, i ne uvodimo gluten,ali moja pretpostavka je tamo od 8.meseca...mada nisam sigurna, samo gledam tabelu ovih kašica sa glutenom....

Pa sad brinem za taj gluten jer sam detetu uvela pre 7-og,a jos me popljuvase u fazonu sto ne bi smelo od 6-og,kao mi nisamo znali za to pa su nas aamo kljukali proizvodima i keksicima ..ma svim sto sadrzi gluten.Valjda bi bilo reakcije do sad?!
Nego,moze li iko pomoci-dete mi se jako znoji i zato osipa cesto na pregibima,mada i po ledjima nekad jer se tamo tek znoji.Pre nedelju dana( i jace) dobije neke kao bubuljicice po rucicama.Ne znam da li mu smeta,rekla bih da ne(bas kao male belesitne bubuljicice)...Stavljala sam mu puder,kreme-nista.Sinoc primetim ispod sisice,par tackica ali crvenih,nisu iste ovako bele.I dalje sam ubedjena sve da je od znojenja(iako ga lako oblacim on se jako znoji) ali to ne prlolazi.Bilo je na ledjima-proslo,na siki-proslo ali ovo stoji,imate li ideju sta bi moglo biti????

ne znam za bubuljice. moglo bi lako da bude od znojenja.

ja sam uvela gluten od 6. meseca. kod mene se tako uvodi, po savetu pedijatara. i na svim bebi-proizvodima pise "bez glutena od 4. meseca" ili "sa glutenom od 6. meseca".
ti si potpuno ok ako si mu dala posle 7.!

stizemo u ponedeljak. za mame koje su u bg: mozemo da se sretnemo na kafi ako ste raspolozene, (sve ukoliko mene ne blokiraju sa svih strana...).

Pa sad brinem za taj gluten jer sam detetu uvela pre 7-og,a jos me popljuvase u fazonu sto ne bi smelo od 6-og,kao mi nisamo znali za to pa su nas aamo kljukali proizvodima i keksicima ..ma svim sto sadrzi gluten.Valjda bi bilo reakcije do sad?!
Nego,moze li iko pomoci-dete mi se jako znoji i zato osipa cesto na pregibima,mada i po ledjima nekad jer se tamo tek znoji.Pre nedelju dana( i jace) dobije neke kao bubuljicice po rucicama.Ne znam da li mu smeta,rekla bih da ne(bas kao male belesitne bubuljicice)...Stavljala sam mu puder,kreme-nista.Sinoc primetim ispod sisice,par tackica ali crvenih,nisu iste ovako bele.I dalje sam ubedjena sve da je od znojenja(iako ga lako oblacim on se jako znoji) ali to ne prlolazi.Bilo je na ledjima-proslo,na siki-proslo ali ovo stoji,imate li ideju sta bi moglo biti????

Cico,kupi mustelinu kremu ili seba med i mazi bebicu 2 puta da dan.
ako ne prodje,idi na zdravlje i tamo kontaktiraj @mangupa sa diplomom.On je dermatolog.Sigurno ce ti pomoci.
I naravno,ako se znoji,kupaj je ili brisi da je znoj ne razjeda taj osip. kissici:kiss:

ne znam za bubuljice. moglo bi lako da bude od znojenja.

ja sam uvela gluten od 6. meseca. kod mene se tako uvodi, po savetu pedijatara. i na svim bebi-proizvodima pise "bez glutena od 4. meseca" ili "sa glutenom od 6. meseca".
ti si potpuno ok ako si mu dala posle 7.!

stizemo u ponedeljak. za mame koje su u bg: mozemo da se sretnemo na kafi ako ste raspolozene, (sve ukoliko mene ne blokiraju sa svih strana...).

jupiiiiiiiiiii:klap:

Joj rosarium,kako je meden,meden,meden....ljubni ga....medenjak.
Mame,hvala na savetima.Pocine vec da me hvata frka jer se i nama bvlizi put a beba mi se bas osipa.Ima sada crvene tackice(a nije ih bilo danas) svuda po sikicama,ispod pazuha se siri pa i do ledja.Smrc...Mazem ga trenutno seba-med mlekom....smrc...jadan moj maleni,sve na njega,sve neke muke!!!!Hocu dA posizim....

Secam se da je moja bebica imala te sitne bubuljicice zimus, kad nam je u stanu bilopakleno toplo i pored otvorenih prozora. Jednom sam cak pomislila da je od deterdzenta kojim sam prala ves, pa sam gaodmah promenila.

@Nina-nana, pitaj nekog lekara, poslusaj Espi, verovatno nije nista ozbiljno!

@Hipotenuzo, radujem se st dolazis, mozda cemo stici na tu kafu!

@Zia, odmori se, uposli baku na par sati ponekad, to i jeste preko potrebno da bi mi ostale normalne, malo vremena samo za nas!

Hvala, nina-nana. Ogi je isto imao te crvene tackice po tijelu, pa smo ustanovili da je to bilo od hipp-ove kupke. Cim sam prestala da je koristim, nestalo je. Razmisli da nije od neke kozmetike koju koristis.

rosarium sladak je mališa,Ogi će ti biti pravi frajer, već sad ima te slatke iskrice u okicama...ljubi ga puno puno puno...
mame,moram još jednom da naglasim,bebice su nam baš predivne,moram ih čuvati, maziti i paziti,svi oni to zaslužuju...

Secam se da je moja bebica imala te sitne bubuljicice zimus, kad nam je u stanu bilopakleno toplo i pored otvorenih prozora. Jednom sam cak pomislila da je od deterdzenta kojim sam prala ves, pa sam gaodmah promenila.

@Nina-nana, pitaj nekog lekara, poslusaj Espi, verovatno nije nista ozbiljno!

@Hipotenuzo, radujem se st dolazis, mozda cemo stici na tu kafu!

@Zia, odmori se, uposli baku na par sati ponekad, to i jeste preko potrebno da bi mi ostale normalne, malo vremena samo za nas!

e baš vam zavidim što ste u Bg,pa ćete moći da se izorganizujete i vidite na kafici...
mirabel,rado bi ja da malo proradi baka servis,alii moja mama još uvek radi, i to od 6 ujutro do 5 popodne, dok stigne kući mrtva umorna već je pola 6-6...imamo još pradedu od 77 godina, koji može 10-15 da se zabavi sa mališom,ali treba imati snage za njega...e to je sva pomoć koju mogu da dobijem, tako da to baš ne funkcioniše kod nas....no recimo, juče je mama imala slobodan dan,i Gabriel je skoro ceo dan bio sa njom,ja sam stigla malo i da rasteretim, i da uradim neke stvari koje su me čekale već neko vreme, da odradim i deo posla koji odlažem nedeljama pošto nije toliko hitno....a eto,danas je još ranije ustao moj maleni,u 5.3o je rekao dobro jutro, ja sam se naspavao, hajde da se igramo...i eto, tako mi već budni,već pijem i jutarnju kafu...

e baš vam zavidim što ste u Bg,pa ćete moći da se izorganizujete i vidite na kafici...
mirabel,rado bi ja da malo proradi baka servis,alii moja mama još uvek radi, i to od 6 ujutro do 5 popodne, dok stigne kući mrtva umorna već je pola 6-6...imamo još pradedu od 77 godina, koji može 10-15 da se zabavi sa mališom,ali treba imati snage za njega...e to je sva pomoć koju mogu da dobijem, tako da to baš ne funkcioniše kod nas....no recimo, juče je mama imala slobodan dan,i Gabriel je skoro ceo dan bio sa njom,ja sam stigla malo i da rasteretim, i da uradim neke stvari koje su me čekale već neko vreme, da odradim i deo posla koji odlažem nedeljama pošto nije toliko hitno....a eto,danas je još ranije ustao moj maleni,u 5.3o je rekao dobro jutro, ja sam se naspavao, hajde da se igramo...i eto, tako mi već budni,već pijem i jutarnju kafu...

U to kod mene nije moglo.Ja se vodila time sto su lekari uvek insistirali da bebi treba san i da je vazniji i od same hrane pa sam ja moje dete skoro protiv njegove volje terala da dremne jos malo nakon jutarnjeg mleka.Uglavnom je bilo-ja legnem sa njim na veliki krevet prepun igracaka i on se igra i igra i onda pokusava da ide dole,na pod ali mu ne dam,digne na kraju ruke i zaspi.

Jedna mala digresija na moj prethodni posts.Ako bebicu svrbi to osuto mesto i ljuska se,onda ne prati cesto i stalno seci bebi nokte.
Moguce je da se osula od vrucine (ako su male crvene tackice).I mom Nidzi se to ponekad javlja i prodje od krema koje sam ti napisala.Mozes slobodno kupiti Seba Med jer je Mustela 1150din:roll:.
E sad to sa belim tackicama je vec malo komlikovanje.To mogu biti i gljivice(mozda nije,to stvarno ne znam) i najbolje je da pitas nekog dermatologa.Pedijatre zaboravi jer su ...... Kao sto sam ti rekla,na Zdravlju ima odlican dermatolog pa ili postavi temu ili mu posalji PP.
Moguce je takodje da bude REAKCIJA na hranu koju dajes ili da nisi dovoljno isprala bebine stvari.Ja uvek pustim masinu da jos jednom ispere i koristim bebi prasak kojeg imas u Tempu i kosta oko 250 din 2kg, a traje dugo. I jos nesto,ono sa flekama i Astohisem. Ja to nebih radila jer su sve to jaki deterdzenti koje ne mozes uvek lepo da isperes i beba moze da dobije reakciju na telu,a ne daj Boze i da se otruje:cry:.

OJED OD PELENA
Zadnjica je ispod pelena izlozena viskokoj vlazi,slabom provetravanju,nizu hemnijskih nadrazajucih sastojaka i infektivnih organizama iz urina i stolice,a takodje i trenju od pelena i odece, pa je laka meta za noge probleme.
Na zalost,ojed od pelena se kos nekih beba ponavlja - zbog urodjene osetljivosti,abnormalne pH vrednosti stolice(neravnoteza kiselosti i alkalnosti)preteranog sadrzaja amonijaka u mokraci ili jednostavno sto je koza koja je jednom nadrazena podlozna novim iritacijama.

Agresivno i ucestalo ciscenje zone pod pelenom sapunom moze da poveca osetljivost setetove koze kao sto mogu i tesne pelene ili plasticne gacice koje ne zadrzavaju prolazak vazduha od spolja a vlage iznutra.Amonijak u urinu za koji se nekada smatralo da je glavni vinovnik ojeda,nije primaran uzrok,ali moze da iritira vec povredjenu kozu.Ojed pocinje kada se urin koncetrise u peleni ,prema dole kod devojcica i prema napred kod decaka.

PERIANALNI DERMATITIS
rvenilo oko cmara obicno uzrokuju alkalne stolice kod beba hranjenih na bocicu i najcesece se ne javlja kod dojenih beba dok im se ne uvede cvrsta hrana.

DERMATITIS OD TRENJA
Ovo je najopstija forma ojeda i javlja se u vidu crvenila tamo gde je trenje najvece,ali ne u prevojima.Obicno dodje i prodje,ne izaziva vece neprijatnosti, osim ako se ne iskomplikuje sekundarnom infekcijom.

ATROPIJKI DERMATITIS
Ovaj ojed svrbi i moze prvo da se javi na drugim delovima tela.Obicno pocne da se siri prema zoni pelena i i zmedju 6 i 12 meseca.

SEBOREJICNI DERMATITIS
Taj tamnocrveni ojed,cesto sa zuckastim ljuspicama,obicno se javlja na kozi lobanje kao temenjaca,mada ponekad pocinje u zoni pelena,vise je dosadan roditeljima nego bebi.

DERMATITIS IZAZVAN KADIDOM

Svetlo crvene boje i nezn.Taj neugodan ojed javlja se prevoju prepona (izmedju stomaka i butina) sa bubuljicama koje se sire od tog mesta.Ojed od pelena koji najvise traje 72h cesto se inficira Candidom albicans,istom gljivicnom inspekcijom koja je odgovorna za mlecac(sor).Ovaj tip ojeda moze da se javi i kod beba koje uzimaju antibiotike.

IMPETIGO(gnojni ekcem)
Uzrocnik je bakterija streptokoka ili stafilokoka.U zoni pelena javlja se u 2 forme: veliki cvrsti plihovi koji se rasprskavaju ili nestaju ili zute kraste okruzene obilnim crvenilom.Moze dapokriva butine,zadnjicu i donji abdomen i prosiri se na ostale delove.

INTERTRIGO
Ovaj tip ojeda koji se manifestuje kaoneodredjena pocrvenela zona,javlja se kao posledica trenja koze o kozu.Kod dece se obicno jaclja duboko u prevoju preona,izmedju butina i donjeg abdomena i cesto ispod pazuha.Iz ove vrste ojeda cesto procuri beli izli zuckast sadrzaj, moze da se upali ako dodje u dodir sa mokracom i da izazove plac bebe.

IVICNI DERMATITIS
To je iritacija koja izaziva trenje poruba pelene o kozu.Najbolji lek za ojed pelena je prevencija-mada nije uvek moguca.Odrzavanje ove zone suvom i cistom je najvazniji princip prevencije.

Nadam se da ce ovo nekom pomoci;)

Poslednja izmena:
Jedna mala digresija na moj prethodni posts.Ako bebicu svrbi to osuto mesto i ljuska se,onda ne prati cesto i stalno seci bebi nokte.
Moguce je da se osula od vrucine (ako su male crvene tackice).I mom Nidzi se to ponekad javlja i prodje od krema koje sam ti napisala.Mozes slobodno kupiti Seba Med jer je Mustela 1150din:roll:.
E sad to sa belim tackicama je vec malo komlikovanje.To mogu biti i gljivice(mozda nije,to stvarno ne znam) i najbolje je da pitas nekog dermatologa.Pedijatre zaboravi jer su ...... Kao sto sam ti rekla,na Zdravlju ima odlican dermatolog pa ili postavi temu ili mu posalji PP.
Moguce je takodje da bude REAKCIJA na hranu koju dajes ili da nisi dovoljno isprala bebine stvari.Ja uvek pustim masinu da jos jednom ispere i koristim bebi prasak kojeg imas u Tempu i kosta oko 250 din 2kg, a traje dugo. I jos nesto,ono sa flekama i Astohisem. Ja to nebih radila jer su sve to jaki deterdzenti koje ne mozes uvek lepo da isperes i beba moze da dobije reakciju na telu,a ne daj Boze i da se otruje:cry:.

Mico ja Astonich sapunom isperem samo deo gde je mrlja, pa odmah dobro isperem sapun, i naravno kad stavim u veš mašinu isto kao i ti dva puta isperem,da ni slušajno ne ostane ni dašak praška na odeći...ali je Astonich stvarno zakon za mrlje, a pored toga je i od prirodnih sastojaka, i registrovan da ne zagađuje okolinu...e sad,ja se uzdam u sve to, i naravno u duplo ispiranje...hvala Bogu dosad nije bilo nuspojava, nadam se da neće ni ubuduće...
super ti je post o raznim vrstama ojeda, veoma poučno...evo mame, opet imamo nešto novo da naučimo...

Hvala mama,srce veliko si!
Nema veze sta koliko kosta,vazno da je dobro.KOja mustelina-videcu vec/Nego sve ne bih da mesam kreme.
Inace,ne izgleda kao ista od navedenog osim mozda trenja,samo su crvene tackicenego sto ih preko dana ima ali toliko su sitne da se jedva golim okom vide a uvece nbakon kupanja i mleka kad mi se dete kupa u znoju-tada bukne.

hm,hm.. ja sam imala puno problema da sinu prevucem kozicu i to me je jako brinulo nikako to nisam znala pa je po savetu jednog drugog tate moj muz preuzeo tu obavezu.... i sada je sve ok... a sa cerkicom sam muku mucila sa raznim crvenilima sto od vrucine koja su ubedljivo najgora do raznih alergijskih od krema ... i pitaj boga cega ne a kod svih mi je najvise pomogla sebamed krema za bebe i raskomocivanje koje je vrlo nezgodno kod ovog varljivog/promenjivog vremena

da li izgledaju kao petehijice*posle porodjaja se javljaju* ili mozda virusne bradavice, mogu li da se iscede?meni se cerkici kada je bila bas mala javljale tako kao bubuljicice i cistila sam ih nanosenjem joda na stapicu za usi, a vrucina samo sto komotnije i tusiranje samo vodom bez ikakvih kupki i sapuna..i jos jednom... sebamed zakon za osipe a posebno na prevojioma..

Mi nasem sinu nista nismo povlacili tu kozicu, nego onako, operemo ga, gledam da ga sto bolje operem, onda ga dobro nauljim i onda ga pampersujem.

Povucem kozicu samo koliko moze normalno, nista ne guram ili silim... ne mogu to da zamislim. Nismo imali nikakvih problema. U skoli za roditelje su nam rekle babice da to ne treba da povlacimo, da decaci koji imaju problema (infekcije) treba da se obrezu i to je sve. Rekli su nam da to neki decaci imaju problema sa tim, a neki jednostavno ne... i moj sin nikad nije imao nista belo na pisi :D ne kapiram o cemu to belom pricate...

Mi nasem sinu nista nismo povlacili tu kozicu, nego onako, operemo ga, gledam da ga sto bolje operem, onda ga dobro nauljim i onda ga pampersujem.

Povucem kozicu samo koliko moze normalno, nista ne guram ili silim... ne mogu to da zamislim. Nismo imali nikakvih problema. U skoli za roditelje su nam rekle babice da to ne treba da povlacimo, da decaci koji imaju problema (infekcije) treba da se obrezu i to je sve. Rekli su nam da to neki decaci imaju problema sa tim, a neki jednostavno ne... i moj sin nikad nije imao nista belo na pisi :D ne kapiram o cemu to belom pricate...

to belo je sekret na piši, ali vidi se tek kad povučeš kožicu duboko ispod...e sad to može strašno da se upali i inficira...zato ovde insistiraju na povlačenju te kožice, zbog prevencije...ako ne mora da se dete ne muči sa infekcijom kasnije...to može biti jako bolno,peče kada piške a može i da otekne zbog tog sekreta...obrezivanje je najbolji način da se to izbegne, ali opet nisu svi roditelji za to...a opet,ovde ne rade obrezivanje,za to moraš posebno da pitaš,nego samo hiruršku intervenciju gde se useče ta kožica i isčisti taj sekret ispod, ali se ne odseca ta kožica...znači to nije obrezivanje što ovde rade,i posle takvih intervencija ta kožica može opet da se zalepi pa onda kreće sve ispočetka...

I moj malisa je imao to belo ispod kozice.Od kako sam pocela da ga perem posle svakog pipi vise mu se ne stvara.Mada nije na odmet malo povuci i pogledati.
@Zija,to sto je mucilo tvog batu ne znaci da ce i Gabrijela.Mozda se bacio na tatu:ok:

Back