SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ako mu nije bilo nista ne panici.Nije zabranjeno,ali se ne preporucuje zbog alergija i kolkia citrusno voce limun,mandarina,pomorandza i td. Pazi,moze da ga boli stomacic i od sljiva.
Meni neko rece da ne valja jesti jagode u trudnoci zbog alergija (ako nisi bila alergicna do tada mozes biti u trudnoci) a ja sam se razvaljivala od jagodai nista.Sve je individualno;).

jaoj Espi ljubi puuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuno svog medenjaka, presladak je...a taj osmeh, da se istopiš....

presladak je!!! :D
jeste neodoljivi su kad su musavi!!! ja sam mog opet sinoc "napala" sa fotoaparatom posle vecere. imamo jedno sest milijardi slika :o !!!!!
zia, ako nas se setis izmedju 2 njam: srecan ti rodjendan!
kad si vec pomernula tortu s jagodama: meni se jedu, izgaram od zelje! medjutim zbog dojenja pedijatri mi zabranili i sad sve uzdisem kad prodjem preko pijace a one mirissssu.

esperanza jeste li uradili analize za crvenilo na guzi i ako jeste sta kazu rezultati?

hvala puno!
misliću na vas dok mljackam tortu..danas popodne je bebi žurka kod mene...pošto sad već ne slavim rođendan,nego kao pravim žurku za bebice, pa uzgred pojedemo torte...:D

Mico,nemoj toliko da mu dajes sokica i obavezno mu razblazi sa vodom jer je to jako za njegov stomak. Daje se prvo 4 kasicise soka+4 kasicice vode,pa se postepeno kolicina povecava.Isto kao kad uvodis kasicu.Ja sam mom dala 20ml soka+20ml vose pa je dobio proliv:(
Suer je sto ti pije sokice:D.Ovaj moj nece ni da lizne.Jedva mu malo gurnem usta i to sa strane oa cedim da kao nesto popije.
Ocuuuuuuuuu lifliceeeeeeeeeeeeeeeeee:cry:

sladak je ko devojcica!

meni su rekli jos na porodjaju da mogu da jedem sve sem cokolade i jagoda, zbog alergije ne zbog kolika. za cokoladu nisam poslusala ( :P ) a za jagode se trudim jer navodno jaaaako podsticu alergije u buducnosti.

sto se tice candide to mu je sigurno od antibiotika! ona se ne javlja kod onih koji izbegavaju sapun i vodu, naprotiv cesce je dobijaju oni koji se strogo pridrzavaju higijene! reci dermatologa. ja NIKAD ne pijem antibiotike (poslednji put sam ih uzela pre desetak godina!) jer UVEK dobijem candidu. (ne kazem ti da ne dajes detetu lek (!), samo da sam sklona toj dosadi ;) )

Nidza je trebao da bude Ana:lol:,bar su mi tako rekli na ultrazvuku
A to za candidu,to je sigurno od Sinacilina,mada se povlaci polako.Nemoj da izbegavas antibiotike ako ti stvarno trebaju.Kupi nistatin vaginalete i tablete i ako to uporedo koristis sa antibioticima neces imati problema;)

Uvodi se u 7 mesecu pod uslovom da si mu uvela svo voce,povrce i meso,a ako dojis i uvodis ishranu od 6 meseca onda jaje uvodis tek od 8 i to tvrdokuvano zumance usitnjeno i umesano u kasice od povrca ili zitarica. Pocinje se sa 1/8 usitnjenog zumanceta (ili 1/4 manjeg zumanceta) kasici od vec uvedenog povrca/zitarice tokom prve sedmice.Narednih nedelja se kolicina postepeno povecava do kolicine celog zumanceta. Uvodjenjem mesa i zumanceta u ishranu odojceta kasicama od povrca ili zitarica moze se naizmenicno davati jedan dan meso,drugi dan zumance. (jaje se prvo dobro opere pod mlazom vode i stavi u kljucalu slanu vodu i kuva 3-5 minuta)

Evo i mene. Pozdrav svim mamama.
Vidim da pričate o jagodama i znam da ne smem da ih jedem sve dok dojim ali me ipak interesuje da li smem polako da ih uvodim i da pratim reakciju svoje bebe koja je stara 3.5 meseca? i dokle moram da pazim sa tim voćem? Da li smem da jedem jagode ukoliko su skuvane u pudingu?

Tamara,tvoja beba je jos uvek mala da bi joj ista dala osim mleka.
Jagode i kivi su stravicni alergogeni i ako zelis da ugrozis zdravlje svog deteta i da se patis ceo zivot sa alergijama i ekcemima ti mu daj .....
@ nedelje 4 mecseca mozes da mu das vrlo malo pirincane kasice i nista vise do 5 meseca. Eventualno pred kraj 4 mu uvedi krompiric i sargarepu(bareno)
To ti je moj savet,a ti uradi kako mislis da treba

Mame,moja beba se mnogoooo znoji.Sta raditi?
Tako je od rodjenja ali ne u ovoj meri.Ovde jeste napolju preko 40C i zidovi stana su topli ali je klima ukljucena 24h i to na 20-25C,moj beban dok pije mleko pliva u znoju ,onda ide presvlacenje i tako po nekoliko puta(cak i u toku noci).Moram da ga presvalicim jer je hladno u toku noci a on se obavezno otkrije.Puta nije vruc iznojav nego naprotiv-hladan i znoj se jAKO.

Drage mame, puno vam hvala na odgovorima.
Ja imam decaka od 7 meseci. Muku mucimo sa kasicama. Nece da omirise ove od povrca, meso isto nista i zitarice jok. Od vocih voli jabuku, krusku i bananu, ali i tu je natezanje od jedno sat do sat ipo, ne bi li pojeo onu najmanju teglicu. Mleko obozava i tu je kao neka beba od recimo 3 meseca, na svaka 4 sata klopa. Pokusavla sam mnogo toga da smanjimo mlecne obroke (adaptirano mleko), a da uvedemo drugu klopicu, ali slaba vajda.
A on je bas veliki decko ima 11-12kg i visok je 76cm (na rodjenju 4,4kg i 53cm). Ja cu to zumance u mleko da ubacim, valjda ce biti ok...
Fotografije su stvarno divne, preslatki su vam bebironcici.

ma kako ste se vi meni devojke raspisale, kao da je ponedeljak! :) Radujem se da vas vidim!

Elem, posto sam resila da se ne opterrecujem sa kolicinama (malim i velikim) hrane koju moje dete pojede, jedino cega se apsolutno drzima je da nema jagoda, malina, kupina i ribizli do godinu dana, danas ja mojoj vestici napravila kasicu od karfiola, krompira, pirinca i maslinovog ulja. Ma ubila se, pojela je sve! Odlicno se oseca, vesela je, mleko nece ni da pomirise, ja joj nudim stalno, pa ako signemo do 500 ml dnevno DIVNO!

Behind nine hills, pokusaj da mu dajes kasice koje si sama napravila, moja devojka nece ni da primirise one kupovne a od ovih drugih se razbija. I strpljivo nudi, ako nece danas, mozda ce prekosutra. Ne odustaj!

Espi, Nikolica je kao andjeo! Ljubi ga mnogo!

Zia, srecan rodjendan i neka ti se sve zelje ispune!

Nina-nana, daj mu samo mnogo tecnosti, njima je toplije nego nama, nemoj to zaboravis!

Pozdrav za sve!

Drage mame, puno vam hvala na odgovorima.
Ja imam decaka od 7 meseci. Muku mucimo sa kasicama. Nece da omirise ove od povrca, meso isto nista i zitarice jok. Od vocih voli jabuku, krusku i bananu, ali i tu je natezanje od jedno sat do sat ipo, ne bi li pojeo onu najmanju teglicu. Mleko obozava i tu je kao neka beba od recimo 3 meseca, na svaka 4 sata klopa. Pokusavla sam mnogo toga da smanjimo mlecne obroke (adaptirano mleko), a da uvedemo drugu klopicu, ali slaba vajda.
A on je bas veliki decko ima 11-12kg i visok je 76cm (na rodjenju 4,4kg i 53cm). Ja cu to zumance u mleko da ubacim, valjda ce biti ok...
Fotografije su stvarno divne, preslatki su vam bebironcici.

Ja inace nista nisam radila kako kazu da treba.Odmah sam pocela sa kasom milupinom od jabuke i pirinca i to davala pola mere a ne kasicicu.Povrcesam uvodila na po 3 dana kao i voce.
Probaj stvarno sa domacom kuhinjom,mozda uspe.Stavi paskanat(sladunjav je a bebe to vole),pokusaj da stavis mleko u spremljenu kasicu.I kazem ti da to nije losa ideja za zumance ako dete nece ga kroz drugu hranu a mora ga unositi jer u trebA ZBOG GVOZDJA.
Ja mom za rucak svaki dan miksam npr.karfiol i krompir(sargarepica obavezno),pa boranija i tikv\ca,zatim brokoli i grasak,spanac i krompir....Pojede sve sto mu spremim,oko 200g.On voli da rucka ljubi ga mama njegovaCak sam odjednom ocela da mu pasiram hranu(bez najave) a blendala do sada i juce je ruckao,malo se mrstio ali sve poruckao.Ja muku mucim sto ne mogu kafu da popijem a da on nesto ne mulja.I zmedju obroka mu dajem hleb da glocka ili keks a to je sve kaloricno istvara lose navke znam...meni nema druge!
Ja sam kao Zia75(iz neznanja) dala bebi sa 4 i po meseca prvo sok od jabuke i to cist jer je na flasici pisalo do 9 meseci moze da pije 40 ml.Tek nakon par dana cujem da treba razblazivati i to u razmeri 1:3.

Ja sam svom detetu davala razblazeni (domaci) sok od jabuke (pola voda, pola jabuka) sa tri meseca...po preporuci pedijatra...i to prvo desetak ml...a onda nakon sedam dana, nerazblazen, isto desetak ml...i posle par dana da pije koliko hoce...tako da je vec sa tri i po meseca pio oko 120 ml soka,nerazblazenog...i mislim da bi jos da sam mu ja dala.:)

Ja sam svom detetu davala razblazeni (domaci) sok od jabuke (pola voda, pola jabuka) sa tri meseca...po preporuci pedijatra...i to prvo desetak ml...a onda nakon sedam dana, nerazblazen, isto desetak ml...i posle par dana da pije koliko hoce...tako da je vec sa tri i po meseca pio oko 120 ml soka,nerazblazenog...i mislim da bi jos da sam mu ja dala.:)

evo i mene na kratko...ja sam mu dala nerazblažen sokić na savet pedijatra...Hippovi i Frutekovi sokići koji imaju oznaku od 4 meseca se ne razblažuju,oni su napravljeni tako da beba može da ga pije...Gabriel je sve odmah ptihvatio,i jako ih voli,dajem mu maximum 6oml na dan..
rođendan je super prošao,hvala na čestitkama...bilo je puno beba i mama...postavići slike kad ih ubacim u kompjuter....
ljubite vaše slatke bebice....

evo i mene na kratko...ja sam mu dala nerazblažen sokić na savet pedijatra...Hippovi i Frutekovi sokići koji imaju oznaku od 4 meseca se ne razblažuju,oni su napravljeni tako da beba može da ga pije...Gabriel je sve odmah ptihvatio,i jako ih voli,dajem mu maximum 6oml na dan..
rođendan je super prošao,hvala na čestitkama...bilo je puno beba i mama...postavići slike kad ih ubacim u kompjuter....
ljubite vaše slatke bebice....

Zia, opusti se! Na preporuku pedijatra (privatnog, jer zelim da se neko STVARNO posveti mom detetu), Marini sam davala sokove (nerazblazene) kad je napunila 4 meseca, i to sam mesala sargarepu i jabuku. U pocetku nije htela ni dva gutljaja. Frutek i HIPP joj se ne svidjaju, ja probala Juvitanu i to bas voli. Znam da ima secera, ali sta da radim???!!! Sad ih razblazujem jer pije bas velike kolicine a kad pretera nastavimo sa cajem koji bas voli.

I ja sam, kao nina-nana odmah davala dobre kolicine, u stvari kad smo uveli prvu hranu (sargarepu i jabuju mix), mozda je cista sreca, ali nismo imali nikakvih problema. Jedini problem koji imamo je mleko koje bas ne ljubi od kada ja osetila "pravu" hranu

Zia, opusti se! Na preporuku pedijatra (privatnog, jer zelim da se neko STVARNO posveti mom detetu), Marini sam davala sokove (nerazblazene) kad je napunila 4 meseca, i to sam mesala sargarepu i jabuku. U pocetku nije htela ni dva gutljaja. Frutek i HIPP joj se ne svidjaju, ja probala Juvitanu i to bas voli. Znam da ima secera, ali sta da radim???!!! Sad ih razblazujem jer pije bas velike kolicine a kad pretera nastavimo sa cajem koji bas voli.

I ja sam, kao nina-nana odmah davala dobre kolicine, u stvari kad smo uveli prvu hranu (sargarepu i jabuju mix), mozda je cista sreca, ali nismo imali nikakvih problema. Jedini problem koji imamo je mleko koje bas ne ljubi od kada ja osetila "pravu" hranu

isto tako, ni kod Gabriela nisam primetila nikakvu promenu otkad mu dajem čvrstu hranu,sve je ok, i ja sam mu od početka dala više od te količine koju preporučuju za početak, pošto je on sam tražio još,onda sam ja napravila još jednu mericu...sad mu pravim kašicu sa 7oml vode, od toga dobijem otprilike 100ml kašice kad dodam pirinač i jabuku, bananu ili šargarepu...za sada smo probali ova 3 ukusa,za 2 dana krećemo sa krompirom....
mame kako ste vi davale krompir bebicama?samo skuvale u vodi, ispasirale i to je to?...uf, meni i zamisao bljutav...jel mogu odmah da stavim malo šargarepice da ima neki ukus, ili prvo samo krompir?
e a sad neke sličice za sve mame

http://img2
[URL=http://imageshack.us][IMG]https://img225.imageshack.us/img225/7486/picture012ye6.jpg

http://img225.imageshack.us/img225/
[URL=http://imageshack.us][IMG]https://img230.imageshack.us/img230/4159/picture029nn8.jpg

Haha! Kao malo obdaniste sa licnim vaspitacicama! Bravo!

Krompir sam kuvala sa malo soli, ali bas jako malo, prvi put kad je imala 5,5 meseci, pa onda u blender stavim taj krompri +sargarepu (ili tikvicu ili karfiol, ali tikvicu ne podnosi) koja se zajedno kuvala, pa onda krknem tu jednu kasicicu maslinovog ulja i eto....GOTOVO! Sargarepu si vec uvela, jel da, sad samo menjas kombinaciju. I jeste bljutavo, meni je od to malo soli veci problem bio da joj ne ogadim hranu, pedijatar je rekao da je malo soli, na sam vrh noza sasvim u redu. Znam da se mnogi sa tim ne slazu ali...iz iskustava majki koje su oko mene i koje su izdivljavale neka stroga pravila sa hranom, jedino sto mogu da zakljucim je da su nesto radile pogresno, jer ta deca sad nista nece da jedu. Poslusala sam i Hipotenuzu, dodam i po malo parmezana (od juce) ALI SAMO U KROMPIR, jer treba paziti sa cim kombinujes sir (gvozdje se ne resorbuje).

Ja nemam zivaca za tabele i apotekarske vage. Pedijatar nam je dao zeleno svetlo za mnoge vrste namirnica, doduse kasicicu po kasicicu, to smo probijali od pocetka - koliko god je htela toliko je jela. Sutra cu malo mesa da pocnem da joj dajem...pa cemo videti.

Poslednja izmena:
Haha! Kao malo obdaniste sa licnim vaspitacicama! Bravo!

Krompir sam kuvala sa malo soli, ali bas jako malo, prvi put kad je imala 5,5 meseci, pa onda u blender stavim taj krompri +sargarepu (ili tikvicu ili karfiol, ali tikvicu ne podnosi) koja se zajedno kuvala, pa onda krknem tu jednu kasicicu maslinovog ulja i eto....GOTOVO! Sargarepu si vec uvela, jel da, sad samo menjas kombinaciju. I jeste bljutavo, meni je od to malo soli veci problem bio da joj ne ogadim hranu, pedijatar je rekao da je malo soli, na sam vrh noza sasvim u redu. Znam da se mnogi sa tim ne slazu ali...iz iskustava majki koje su oko mene i koje su izdivljavale neka stroga pravila sa hranom, jedino sto mogu da zakljucim je da su nesto radile pogresno, jer ta deca sad nista nece da jedu. Poslusala sam i Hipotenuzu, dodam i po malo parmezana (od juce) ALI SAMO U KROMPIR, jer treba paziti sa cim kombinujes sir (gvozdje se ne resorbuje).

Ja nemam zivaca za tabele i apotekarske vage. Pedijatar nam je dao zeleno svetlo za mnoge vrste namirnica, doduse kasicicu po kasicicu, to smo probijali od pocetka - koliko god je htela toliko je jela. Sutra cu malo mesa da pocnem da joj dajem...pa cemo videti.

aha, znači nisi posebno dala krompir nego si odmah mešala sa drugim namirnicama????...mislila sam da i krompir prvo treba da proba samo, pa onda samo tikvicu, brokoli,karfiol itd., i tek posle kad je probao namirnicu samo, onda mešati...
ja sam našla u Rodiću taj sir, parmezan koji smo spominjali ovde na forumu...a koje maslinovo ulje koristite?...jel može bilo koje?
ma sve ovo je meni još uvek jako novo, iskreno ni ja nemam baš nešto živaca ono svaki dan kašičicu više, nego ako vidim da se njemu sviđa i da njupa,onda mu ja dam onoliko,koliko vidim da mu prija...naravno ipak postoji neki limit, ne preterujem, ali svakako prelazim taj limit koji savetuju za početak, jer se njemu dopada...recimo pečenu jabuku nisam dala, pošto je to odmah pljunuo napolje, i nije hteo ni usta da otvori posle...3 dana sam tako pokušavala, ali neći ni dete da maltretiram...sa pirinčanom kašom pojede, ali samo pečenu jabuku nema šanse...verovatno će toga biti sa više namirnica, ali snaći ćemo se...
sutra mi idemo popodne na vakcinaciju,pa ću onda još da pitam pedijatra da mi pojasni neke stvari...ako saznam nešto novo napisaću i vama...

Krompir sam odmah mesala sa sargarepom, pa onda sa karifiolom, tikvicom.

Maslinovo ulje - extra virgin, pazi da je od plodova a ne od komina, ima ih raznih - nekako sam najvise poverenja imala u Monini. Kad stavljas parmezan, nemoj so, dovoljno je on sam po sebi slan.

Pecena jabuka: probaj sa bananom da je pomesas i malo kase od pirinca. Ja sam dodala i kajsiju iz teglice, kasicicu-dve, i njupa, sve puca! I malo Plazme je u redu...

Back