SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Mame, kako skidate fleke od sargarepe sa garderobe (i namestaja)?

suzama :sad2: buhuhuuu
to je strasno kako sad flekaju!!! one od izbljuckanog mleka (koje je bilo zuckasto i valjda masnije) prvih meseci su bile tragedija a ove od voca i povrca su za urlanje. stavim Vanish. najduzi program na masini sa pretpranjem. 2 ispiranja. i opet ne izadju skroz!!! :sad2:

I ja sam za to aposlutno da se maze i nunaju kad god im to treba. Mi smo stvarno zadovoljavali sve njene potrebe odmah, nikad je nismo ostavljali da place ma ni par minuta bukvalno, dok sam dojila dojila sam na zahtev a ne ono strogo 3 sata...discplina i mala beba ne idu zajedno, ali vec kako se priblizava 1 rodjendan bebe postaju mali manipulatori, treba im postaviti granice,mada ovo i nema veze sa spavanjem, ali je takodje istna i da su bebe veliki robovi navika, pa se bojim da ako je naviknem na ceo taj ritual, ljuljanje, muzika, cucla... gubi prirodnu sposobnost da se sama uspava.
potpuno se slazem!!!
i ja mog dojim od pocetka na zahtev, bez da gledam na sat da li je proslo 2h ili 45min. svi su mi govorili sam ce se on regulisati. dok njegovi vrsnjaci jedu 4-6 puta dnevno od kojih su 2 obroka kasice moj jede 2 kasice ali uz to i bar 10 puta sisa!!! :o . tako i za spavanje: mazi ga pazi ga sam ce zaspati kad bude spreman. poucena iskustvom u vezi hrane pitam se hoce li? :???:
i ja sam za to da se ne pusta bebac da place vec da mu se pruzi ono sto trazi,pogotovo prvih 6 meseci kad je svaki njegov plac neka poruka, hocu reci ne kmeci jer je razmazen ili bez razloga vec uvek nesto hoce a poznaje samo jedan nacin da nam to stavi do znanja. medjutim treba poceti postavljati pravila i granice kad beba malo poraste (na primer posle 6-7 meseci).

4 stranice novih postova za 3 dana. pa pokopacete me mame!!!
sad cu svima da vam odgovorim. :)

nina-nana vidis kako ti lepo enna kaze da nemas brige! i ja sebi stalno govorim da necu da ga uporedjujem s drugima a onda vidim necije dete od 8 meseci sa preko 11kg :o i kao prva reakcija dodje mi da se rasplacem. a posle sama sebe izgrdim i predjem preko toga.
kad stavljas sina na noge kakva je njegova reakcija? (moj se sav ozari iako ne ume da stoji sam. bacaka nozice, cupka dok ga ja drzim ispod miske) ako mu se svidja ideja stavi ga ponekad na noge a ako nije zainteresovan onda nemoj da insistiras! doci ce njegov trenutak. ;)

Mamaaa ja mog uspavljujem u narucju, sisa i utone u san i danju i nocu, sto je izgleda pogresno (ako ni zbog cega drugog ono iz prakticnih razloga. kad bude beba bila 2x teza hoce li hteti rambo da dodje da mi malo pomogne? :???: ). nemam pojma kako da ga naucim da se sam uspava. ako nije skroz utonuo u san kako ga spustim u krevetac krene sirena da zavija! :o tako da i mene zanima kako to rade druge mame i prihvatam savete.
moj je bio kenjkav do 6. meseca kad mu se spava. zatvori oci i tiho jauce, kao da je bolno zaspati! sad vise ne. :super:

enna sve to stoji sto kazes da ne treba izludeti jureci bebu sa kasicicom i flasicom jer po tabeli treba da pojede jos ukoliko je sve ok. medjutim moj je zivahan ali ne napreduje kako treba. mrsavko je. ima 8 i po meseci i kila kao jedna sestomesecna beba (7,55kg) (da ne pominjemo rozarijum i njenog naprednog diva, ljubi ga majka! :P :heart: ). pedijatra hoce da me ubije kao da je to moja krivica :roll: . meni pada mrak na oci kad dodje vreme vecere i rucka. pojede pola ili trecinu doze. sva sreca pa sisa moje mleko te se sam regulise i jos bolje ne znam koliko posisa pa ne mogu ni da se nerviram ;) :mrgreen: .

mirabel ja bih trebala da uvedem malo blitvu malo spanac al sam lenja. opet sam juce kupila isto porce i samo to vrtim: sargarepu, krompir, morac, tamno zelene tikvice. bas sam neka leva mama... medjutim cini mi se da je za Marinu malo rano. sacekaj bar jos mesec dana. ne secam se tacno zasto ne ide spanac bas odmah. meni je dr. rekla da mogu i list zelene salate umesto spanaca da skuvam i ispasiram zajedno sa ostalim povrcem. bundeva ti je super. slusaj esperanzu ona ti je doktorirala n a toj temi ;) .

zia drago mi je sto je Gabriel ozdravio!
nije mi palo na pamet da probam pecenu jabuku! sad ste mi dali odlicnu ideju! :D

suzama :sad2: buhuhuuu
to je strasno kako sad flekaju!!! one od izbljuckanog mleka (koje je bilo zuckasto i valjda masnije) prvih meseci su bile tragedija a ove od voca i povrca su za urlanje. stavim Vanish. najduzi program na masini sa pretpranjem. 2 ispiranja. i opet ne izadju skroz!!! :sad2:

Nasla sam sredsto koje se zove Bio Shout Lo Sciogli Macchia, proizvodjac Johnson Wax, u Bgd-u sam ga kupila i Lilyju, kosta oko 150 din. Probala. Nije lose, u svakom slucaju bolje od mnogih drugih koje sam probala. Namaze se na fleketinu, odstoji da se osusi, strpa se u masinu i moze da se doda malo i u deterdzent. U svakom slucaju, fleke su se ili skinule ili prilicno izbledele. Eto.

Hipotenuzo, moguce je ta to ili tako nesto mozes da nadjes u Rimu pa probaj!

potpuno se slazem!!!
i ja mog dojim od pocetka na zahtev, bez da gledam na sat da li je proslo 2h ili 45min. svi su mi govorili sam ce se on regulisati. dok njegovi vrsnjaci jedu 4-6 puta dnevno od kojih su 2 obroka kasice moj jede 2 kasice ali uz to i bar 10 puta sisa!!! :o . tako i za spavanje: mazi ga pazi ga sam ce zaspati kad bude spreman. poucena iskustvom u vezi hrane pitam se hoce li? :???:
i ja sam za to da se ne pusta bebac da place vec da mu se pruzi ono sto trazi,pogotovo prvih 6 meseci kad je svaki njegov plac neka poruka, hocu reci ne kmeci jer je razmazen ili bez razloga vec uvek nesto hoce a poznaje samo jedan nacin da nam to stavi do znanja. medjutim treba poceti postavljati pravila i granice kad beba malo poraste (na primer posle 6-7 meseci).

E sad, meni je jedna stara doktorka pedijatar rekla da pauze od 3 sata postoje zbog procesa varenja i da je davanje mleka na manje od tri sata veliko opterecenje za stomak. U to vreme je Marina imala grceve i da mi e neko rekao da treba da pasem travu i to bih samo da prestanu, tako sam usvojila to pravilo. Ne znam...Meni je sisanje bilo strasna frustracija - mleka sam imala sve zajedno u toku dana za jedan normalan obrok. Dosle smo do toga da je sisala na svakih pola sata jer je bila gladna. I mleko nikad nije ni krenulo. Kad sam ga izgubila potpuno, presla sam na vestacko i nervirala se uzasno ali sam onda shvatila da sad bar znam koliko je pojela i kad zakmeci da nije gladna vec da joj treba nesto drugo.

Naravno, sve vreme zavidim majkama sa dovoljno svog mleka, jer smatram da jedino iz majcinog mleka mogu da se resorbuju sve korisne materije. Dobro, sad, to sto ja mislim o mleku je za neku drugu temu.

Gabriel baš nije bio oduševljen pečenom jabukom,mada sokić od jabuke jako voli....danas ću probati da mu stavim malo u pirinčanu kašu pa možda tako pojede...ej mame,i ja ponekad mislim da sam nepodobna,i da mnogo popuštamu svemu,ali šta ću kad je tako sladakbebac,i ja mu ispunjavam svaku želju,kad ću ako ne sad...baš me briga...ne znam ustvari zašto sam ovo napisala,izletelo je...danas pravim torte,sutra je rođendanska žurka kod mene,a u ponedeljak bebi žzrka sa 6 beba i 6 mama...imam šta da pečem...

mirabel, moj pije mleko vrlo cesto, cak i na 2 sata. kad pocne da trazi da sisa ne mogu da mu ne dam. prvo mi dize majcu, namesti se da sisa preko odece, onda kenjka i na kraju urla sa sve suzama kao da ce umreti svakog trenutka pa eto poslednjim atomom snage zeli da izrazi svoju tugu! :o. istina da proces varenja traje oko 3h ali valjda je majcino mleko svarljivije pa ga on trazi cesce. tako od pocetka kad sam ja imala galone mleka tako kao i sad kad ga imam mnooogo manje ali nadam se dovoljno (ne place mi nikad posle sisanja kao da je ostao jos gladan).
oko 3. meseca kad je poceo da bljucka kao posednut pedijatar (privatni) mi je rekao da ga sto cesce stavljam da sisa da bi manje halapljivo vukao i pomoglo je!
stvarno je precesto na 2-3h ali kad ne znam kako da proredim. :neutral: :roll: . druga pedijatra (drzavna) mi je rekla da mu dam vestacko mleko jer po njoj on cesto sisa jer ne pronalazi u meni dovoljno mleka (u to me ubedjuje jos od 4. meseca kad sam ja i dalje bila mlekara, tek sad vidim da se zaista smanjuje kolicina koju proizvodim). medjutim on vestacko nece ni da pomirise. probala sam i na kasicicu da mu dam i sa keksima pa nista! mislim da cu da se opustim pa ako je srecan on srecna i mama ;) sto kaze zia kad je tolko sladak ko moze da mu odoli! :p :rumenko:

sto se tice fleka sigurno cu taj proizvod naci i ovde. hvala!!!! mislim da je glavni stos u tome da se tretiraju fleke PRE stavljanja u masinu kao sto si opisala dok ja sve tutnem unutra jednom rukom zajedno sa sredstvom protiv fleka i nadam se najboljem...obicno u drugoj imam jedno majmunce :rolleyes: tako da ne uspevam da obradim ves kako treba.

za bebe nezainteresovane za kasice: kad je ves masina u pogonu moj se zablene u nju ko zacaran i od iznenadjenja otvori usta a ja samo trpam kasicice :mrgreen: .sad pokrecem masinu samo u vreme rucka i vecere :whistling:! evo sad sam je napunila i cekam da se on probudi da odemo u kuhinju da klopamo i gledamo kako se ves vrtiiiiii. naravno za ovo treba imati masinu u kuhinji 8)

Drage mame, ja sam dosla na 2 sata na posao i sad cekam jedan sastanak pa palim kuci. Kako neobican osecaj!

Hipotenuzo, naravno da ces mu davati dok god budes imala mleka, meni je to normalno i prirodno, to sto sam ja tu bila bas bas bas maler ne menja stvar!

E sad, koliko je mleko kvalitetno posle dobijanja menstruacije je drugo pitanje i predmet diskusije, ali kvalitet definitivno nije isti.

Nek su oni zivi i zdravi, ljube ih mame!

E nesto mi padne napamet kako ja hranim mog sina...Mozda pomogne nekoj mami...Kod nas je procedura sledeca...kao sednemo da veceramo ja hranim njega a on mene...naravno dam mu nesto kao parcice hleba ili kackavalja...E trik je u tome da kad on meni pruzi da jedem automatski otvori usta(valjda je to nagonski, ako ste primetile kada hranite vase bebane i vi otvarate usta kada i oni) ja uzmem zalogaj ali i njemu cusnem zalogaj...dobro nije bas dobro za moju liniju:rumenko: ali kod nas pali...;)

Eto, svasta se ovde moze procitati :whistling: (menstruacija and tako dalje)
I ja sam dobila menstuaciju tek nedavno. Kvalitet mleka ne znam kakav je posto mi niko nije radio analize :mrgreen: ali moj sin se ne zali.

I ja mog sina (kada bas nece da jede) hranim tako sto se medjusobno hranimo... on jako voli da me hrani, a ponekad pravi mose... kao sad cu da ti dam, a ne... ipak necu i tako vise puta :rotf:

A trik sa ves masinom je super za tusiranje... da mu ne bude dosadno dok se mama tusira... mada, vec je postao malo bajat trik, sve mu je manje interesantna masina.

Moj sin sedi u svojoj visokoj stolici, pa se igra sa hranom ili se penje na stolicu gurnem mu stolicu do stola pa on onda stavlja stvari na sto, razmazuje hranu po stolici, po sebi... i tako, ja usput operem sudove, posle kada zavrsim onda ga malo hranim, voli da jede iz moje ruke, jede i sam kasikom... pije iz case (sam) i ispoliva se tako lepo.
Imam neke "portikle" kao kecelje, obucem ga bukvalno u to i onda manje brinem odecu.

Inace jede iz nasih odraslih tanjira, koristi nas escajg... nista plasticno ne trosimo. I tako...

enna odlican trik!!! moj jos nije sposoban da me hrani al imacu to na umu za koji mesec!!!!

ja jos nisam dobila menzis :rumenko: a i nije da mi nedostaje :P

Srecna zeno....sta da ti kazem.

Ozbiljno, nije bapska prica ili sl, rekli doktori...Doduse ne meni, jer sam dobila ubrzo posto je nestalo mleko, vec mojoj drugarici. I to ne u smislu da prestane sa dojenjem, vec da kvalitet vise nije isti i da povede racuna o dodatnoj ishrani. I on nije jedini, ja sam to bas bas mnogo puta cula

evo i mene na par minuta...Hipotenuzo, meni je rođendan u ponedeljak, ali danas slavim sa prijateljima, pošto u ponedeljak pravim mesečnu bebi žurku..napravila sam dve torte,Doboš tortu i Kapri tortu...jedna je jelte sa orasima sva kremasta, a druga sa jagodama, al opet sva penasta,sa sušenom korom...praviću i dve vrste mini pica pa nek im je izvolte...mogu gosti da se nahrane...Gabriel kao da je osetio da imam puno posla bio je jako dobar, i strpljivo je dočekao da ja sve završim, a i spavkao je baš dobro u toku dana, pa sam imala vremena za sve....danas još ribanje kupatila, i malo da sredim dvorište, pošto sam zamislila da budemo napolju ako izađe sunce...za sada je sve nešto oblačno....
pečenu jabuku ne voli,ali mešano sa pirinčanom kašom njupa samo tako...danas prepodne mu dajem sokić od jabuke i kamilice,dosada je pio čisto jabuku...a popodne videću,pirinčanu kašicu sa nečim...inače nikako da ubacim slike hranilice u kompjuter pa da postavim jedan, da vidite kako moj musavko jede, ali naći ću vreme i za to...
a što se čisćenja fleka tiče ja se kunem na Astonish sapun, nema boljeg...pre pranja navlažim fleku,pa premažem sapunom,istrljam četkom za nokte,i tako stavim u mašinu...nema fleke dosad koja mi ovim metodom nije izašla...a koristim i Astonish pastu za stolice,mebl štof i slč.,odlično je...pa sad probajte...

uh dobos i kapri!!! sva sreca sto nisam tamo, obe bih ti slistila u 2 sekunde! :P
ajde, ajde postavi te fotke!!!
moj se CEO izmazekad jede, od glave do pete. kad bih morala da tretiram fleke pre pranja to bi znacilo da trljam prakticno CELO odelce ili benkicu. :shock: stavim mu ili keceljicu sa sve rukavima dok jede ili ga obucem u neke ruzne pidzamice koje smo dobili koje mi sluze samo za to medjutim cesto prodje kroz odecu i pokvasi mu body ili mu izvire rukavi ispod keceljice ili mu sidje za vrat i tako. drama. imali smo i neku plastificiranu benkicu al je on lepo sakupi sa obe rucice pa strpa u usta da je sisa. :dash:

uh dobos i kapri!!! sva sreca sto nisam tamo, obe bih ti slistila u 2 sekunde! :P
ajde, ajde postavi te fotke!!!
moj se CEO izmazekad jede, od glave do pete. kad bih morala da tretiram fleke pre pranja to bi znacilo da trljam prakticno CELO odelce ili benkicu. :shock: stavim mu ili keceljicu sa sve rukavima dok jede ili ga obucem u neke ruzne pidzamice koje smo dobili koje mi sluze samo za to medjutim cesto prodje kroz odecu i pokvasi mu body ili mu izvire rukavi ispod keceljice ili mu sidje za vrat i tako. drama. imali smo i neku plastificiranu benkicu al je on lepo sakupi sa obe rucice pa strpa u usta da je sisa. :dash:

i ja koristim te keceljice koje se navlače sa rukavima, i nama su super...ja mu na nogice stavim pelenu a od gore je ta kecelja, dosad je funkcionisalo...ej, sad se setih,Landom ima plastičnu partiklu,na donjem delu sa udubljenjem gde se skupi hrana,pa možeš da probaš to,ako ti je musavko toliko nestašan...

jao presladak je :)
ja sam u ikei kupila one plastificirane kao portikle i to nam je super resenje
ne propušta ništa,na kraju se samo prebriše i dete ostane čisto i suvo
osim kad hoce sama da pije iz čaše pa onda bude malo poplave :)

Back