SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja sam kupila beli Lenor za bebe koji je dermatoloski ispitan.Koristim ga samo za Nizdine peskire. Do sada mu nije smetalo.Da ne stavljam omeksivac peskiri bi bili tvrdi i kruti. Pokusala sam da ih peglam parom,ali ni to ne moze da ih omeksa.Mnogi stavljaju u sav ves,ali se ja ne usudjujem

Ja sam kupila beli Lenor za bebe koji je dermatoloski ispitan.Koristim ga samo za Nizdine peskire. Do sada mu nije smetalo.Da ne stavljam omeksivac peskiri bi bili tvrdi i kruti. Pokusala sam da ih peglam parom,ali ni to ne moze da ih omeksa.Mnogi stavljaju u sav ves,ali se ja ne usudjujem

Ja jos uvek ne stavljam nista od omeksivaca, cak perem ves deterdzentom za osetljive tkanine a onda dva puta ispiram. Koza joj je toliko osetljiva da mi je pedijatar preporucio da ne stavljam nista. A peskiri nisu grubi od tog deterdzenta, posle peglanja su bas mekani.

Opet muku mucimo sa mlekom. Kad popije 100ml, ja umrem od srece. Sa 5 meseci ima 6900gr i 70 cm. Tako da jos uvek ne brinem. Videcemo na sledecoj kontroli.

Hipotenuzo, ljubi tu malu srecicu!

hvala na savetima,kupicu tu Chicco-vu pa da probam,toliko vas je reklo sve najbolje o tom omeksivacu...za sada cu probati samo na peskirima i tetra pelenama, posto mi je to najveci problem da su krute,a posle cu videti i za njegovu odecu..pa cu da vam javim,kako mi se dopada, odnosno kako Gabriel reaguje...danas bi trebalo da idemo u Aksu da kupimo hranilicu i vecu kadu jer je moj beban izrastao iz svoje prve kadice koja je bila zajedno sa komodom...danas cu mu vec dati 6oml pirincane kase,za sada jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaako voli,i njupa bas bas,zgrabi kasicicu i lize i stavlja u usta...

Hipotenuza ne znam da li si citala, bebe za 6meseci treba da udvostruce a sa godinu dana utrostruce tezinu na rodjenju. Ako ti se sin rodio sa 2,75kg znaci sa 6 meseci 5,5kg a sa godinu dana 8,25kg tako da ima jos 4 meseca da dobije 1kg sto je ok po meni, nemoj da se sekiras za kilazu, vazno je da je dete zdravo i da mu je krvna slika ok.

A Zia75, za kadicu ces doziveti razocarenje, posle te bebece kadice ne postoji ni jedna medjuvelicina vec je sledeca koja moze da se nadje 1,5m dugacka i 60cm siroka ako se dobro secam, tako da je veoma neprakticna za prenosenje, mi smo je stavljali u kadu(zauzme celu kadu) a kada je malo porastao oko 8meseci smo i to izbacili i od tada se kupa u kadi. Ne znam, mozda ces imati vise srece u trazenju kadica...

Hipotenuza ne znam da li si citala, bebe za 6meseci treba da udvostruce a sa godinu dana utrostruce tezinu na rodjenju. Ako ti se sin rodio sa 2,75kg znaci sa 6 meseci 5,5kg a sa godinu dana 8,25kg tako da ima jos 4 meseca da dobije 1kg sto je ok po meni, nemoj da se sekiras za kilazu, vazno je da je dete zdravo i da mu je krvna slika ok.

A Zia75, za kadicu ces doziveti razocarenje, posle te bebece kadice ne postoji ni jedna medjuvelicina vec je sledeca koja moze da se nadje 1,5m dugacka i 60cm siroka ako se dobro secam, tako da je veoma neprakticna za prenosenje, mi smo je stavljali u kadu(zauzme celu kadu) a kada je malo porastao oko 8meseci smo i to izbacili i od tada se kupa u kadi. Ne znam, mozda ces imati vise srece u trazenju kadica...

ufffffffffffffffffffffffffffffffff,bas sam sad nesrecna...ipak sve se nadam da cu u Aksi i to naci,a ako ne, malo cemo jos traziti po marketima,mozda nam se posreci...stvarno vise ne moze u ovoj maloj kadici, a u veliku kadu u kupatilu jos se plasim da ga kupam, posto ne sedi,a obozava vodu,i jedva ga drzim na rukama dok ga kupam,za sada u velikoj kadi to je neisvodljivo...

E zia75, ne znam da li znas, sad se setih, kad smo bili tako mali(mislim moj sin) imali smo, pa ne znam kako bi to nazvala, nesto kao metalni okvir preko koga je navucen frotir i to je u blagom nagibu, tako da se stavi u vodu i beba na to legne, ne moras je drzati na rukama, ne moze da se prevrne sa toga a blago je izdignuto tako dea je glavica nekih 10cm iznad vode. Ne znam da li si me shvatila, ali trazi u Aksi nesto kao "peskiric za kupanje" ili "podmetac za kupanje" ili im objasni da ti treba nesto kao pomoc da stavis bebu dok se kupa, ukapirace vec oni, a mislim da i imaju to meni je jako pomoglo dok moj sin nije cvrsto seceo...Uf al se upetlja sa objasnjenjima...

E zia75, ne znam da li znas, sad se setih, kad smo bili tako mali(mislim moj sin) imali smo, pa ne znam kako bi to nazvala, nesto kao metalni okvir preko koga je navucen frotir i to je u blagom nagibu, tako da se stavi u vodu i beba na to legne, ne moras je drzati na rukama, ne moze da se prevrne sa toga a blago je izdignuto tako dea je glavica nekih 10cm iznad vode. Ne znam da li si me shvatila, ali trazi u Aksi nesto kao "peskiric za kupanje" ili "podmetac za kupanje" ili im objasni da ti treba nesto kao pomoc da stavis bebu dok se kupa, ukapirace vec oni, a mislim da i imaju to meni je jako pomoglo dok moj sin nije cvrsto seceo...Uf al se upetlja sa objasnjenjima...

da,tako se zove.Imala sam to i ja.Jako prakticna stvar.
Nego,pitanje za mame koje imaju malo vece bebe-moj sincic ima 10,5 skoro 11 meseci i prosto nece na noge.Ne mislim da hoda,daleko je od toga nego nece ni da stoji a po svim mapama motornog razvoja sva deca to treba da usvoje do 10-og meseca.Ja ne bih da ga forsiram mada kad ga stavim na noge on se opusta.malo sam uplasena oko svega toga.Nece u krevecu,nece nigde-kaoda ga ne zanima ili oseca da nije spreman.Jedino kad sedim sa njim na podu onda se "penje"uz mene ali nespretno.

Jao nina-nana ista prica, sa 10meseci moj sin nije znao no da puzi ni da stoji...nista...niti ga je zanimalo...tek je negde pred rodjendan poceo kao malo da stoji i bukvalno smo ga ucili da pravi korake, nista nije hteo sam a do godinu dana ga nismo ni forsirali...sa 13,5meseci je prvi put stao sam bez drzanja onako par sekundi...prohodao je sa nekih 16-17meseci i tada je bio jako oprezan(kao i sada), i odmah je vrlo sigurno hodao...znaci bukvalno je preskocio onu fazu teturanja i padanja, jednostavno nije hteo da se pusti dok nije potpuno siguran...i danas, mada ima skoro 20meseci kada treba da sidje i sa njmanjeg steprnika lepo sedne, okrene guzu kao da ilazi sa kreveta i onda ponovo ustane..ma prosto ga je milina gledati, nema stresa da ce da padne...nemoj da se sekiras(a i meni nije svejedno bilo) ali definitivno svako dete prati neki svoj ritam, moj sin je jako oprezan verovatno kao i tvoj

E evo i nas, posle praznika i malog odmora...Moram se pozaliti da nam sa kasicom ne ide bas najbolje...sve mi se cini da bi bolje islo ako bismo sedeli, ali plasim se da je jos mali da ga stavimo u stolicu za hranjenje (davno smo je kupili)...kakva su vasa iskustva sa sedenjem u hranilici?
inace Andrija za dva dana puni pet meseci, dugacak je 66 cm i ima 8200 gr, jako je stabilan, uporan je da se pridigne kad ga drzimo u polusedecem polozaju, ali nam je pedijatrica rekla da mu ne damo do sestog meseca...

Ja sam vec pisala o tome, chicco-va nosiljka loja je ustvari sediste za kola al za bebe, onako izgleda kao korpa za pijacu, ima taj prirodan polu uzdignuti polozaj, mada ima i lezaljka koja je bas samo za po kuci i njoj mogu da se podesavaju polozaji od skroz lezecih do polusedecih...Ja sam mog sina hranila do 7meseci u toj chicco-voj nosiljci i bila mi je jako prakticna dok su moje drugarice to obavljale u ovoj drugoj lezaljci koja moze da menja polozaje...u hranilicu smo seli "tek" sa 7-8meseci, kada je skroz prerastao ovu nosiljku, tako da nismo bas merodavni, ali vidi mozda mozes od nekog da pozajmis ove lezaljke-nosiljke posto ste vec veliki pa vam nece to jos dugo trebati

Jao nina-nana ista prica, sa 10meseci moj sin nije znao no da puzi ni da stoji...nista...niti ga je zanimalo...tek je negde pred rodjendan poceo kao malo da stoji i bukvalno smo ga ucili da pravi korake, nista nije hteo sam a do godinu dana ga nismo ni forsirali...sa 13,5meseci je prvi put stao sam bez drzanja onako par sekundi...prohodao je sa nekih 16-17meseci i tada je bio jako oprezan(kao i sada), i odmah je vrlo sigurno hodao...znaci bukvalno je preskocio onu fazu teturanja i padanja, jednostavno nije hteo da se pusti dok nije potpuno siguran...i danas, mada ima skoro 20meseci kada treba da sidje i sa njmanjeg steprnika lepo sedne, okrene guzu kao da ilazi sa kreveta i onda ponovo ustane..ma prosto ga je milina gledati, nema stresa da ce da padne...nemoj da se sekiras(a i meni nije svejedno bilo) ali definitivno svako dete prati neki svoj ritam, moj sin je jako oprezan verovatno kao i tvoj

ne da si me utesila nego mnogo ti hvala.Znam da je glupo slusati druge i porediti svoje dete sa drugim bebama ali ocajna sam postala u jednom momentu.Pomislih sta sad nije u redu.Inace on je pomalo kasnio sa svim fazama(tipa okretanje sa stomaka i obrnuto...).Ja citam na internetu(a znas sta sve ovde moze da se nadje) kako nije ok onda motorni razvoj...ma svasta nesto,ne zelim ni da pominjem da ne opteretim mozda druge mame.Odlepila sam i pocela dete naglo da forsiram.On se zbunio pa place kad ga stavim i insistiram da bude na nzoicama jer nece,ne zeli,nije spreman.I kad hoce uz mene da se popne sav se trese,kao da se plasi a nije mi padao.Bas sam se pitala zasto tako a on je ustavri verovatno oprezniji.

E evo i nas, posle praznika i malog odmora...Moram se pozaliti da nam sa kasicom ne ide bas najbolje...sve mi se cini da bi bolje islo ako bismo sedeli, ali plasim se da je jos mali da ga stavimo u stolicu za hranjenje (davno smo je kupili)...kakva su vasa iskustva sa sedenjem u hranilici?
inace Andrija za dva dana puni pet meseci, dugacak je 66 cm i ima 8200 gr, jako je stabilan, uporan je da se pridigne kad ga drzimo u polusedecem polozaju, ali nam je pedijatrica rekla da mu ne damo do sestog meseca...

zar nema onih stolica hranilica koje su od mekih materijala,kao punjene i menjaju se polozaji?Ja sam takvu hranilicu kupila i u tome hranila dete.Ako ima 5 meseci mozes da ga stavljas u polusedi.Joj znam tako i ja mom nisam dala da sedi i ako je bas bio uporan pa se podizao ali kazu da sve bebe tako,narocito one koje provode dosta vremena na ledjima pa ih zanima ssvet oko njih.

hvala!!!! ne znam za krvnu sliku, nikad do sad je nismo proveravali ali sem sto je imao one ospice (rosolia infantum) uopste nije bio bolestan. ni grip, ni prehlada, ni prolivi... da kucnem o drvo. pretpostavljam da je velika zasluga dojenja. cini mi se da je normalne zivahnosti.
nije da se brinem al ne bih da se sretnem sa rosarium jednog dana pa da njen sin mom lupa samare :roll: ... :lol: :lol: :lol: salu na stranu ono sto mi se ne svidja je grafik koji mi je pokazala doktorka na kom se vidi kako se njegov prirast tezine sve vise smanjuje. na pocetku je bio prosecan, oko 50%, od 4. meseca se spustio na 25% (sto znaci da 25% evropskih beba ima njegovu tezinu ili manju a 75% je teze od njega), sad smo spali na samo 10% :| :| :| . tesim se time da je svaka beba poseban slucaj i da veliku ulogu igra genetika. nas dvoje roditelja smo mrsavi i visoki. ja sam sa 6 godina imala skoro 19kg a to je ako se ne varam tezina jednog trogodisnjeg deteta. 8)

jos nesto enna, znam za to racunanje da se do godine utrostruci tezina ali po tom grafiku koji koriste pedijatri sa 8,4 kg bi bio potpuno van normale! a prosek za godinu dana je 10kg.

evo ga on line to racunanje http://www.ilmiobaby.com/imbol/pages/sezionebaby/tools/primiMesi.jsp

ne sad da bih zelela da mi dete bude po kalupu ali eto to je ono sto pedijatar trazi od mene da ga odrzavam u granicama normale...

Ima lepih kadica u Tempu. Ja sam je tamo kupila i kosta negde oko 500din dok na drugim mestima ista kadica kosta duplo skuplje:roll:. Ima da se kupe i u plastikarama solidne i za upola cene nego u prodavnicama gde je marza na istu olala8).

Sto se tice sedenja u stolicici beba bi trebalo da sedi onda kada sama sedne na krevet ili u krevecu bez pridrzavanja.Znaci negde izmedju 6-7 meseca. Ne treba dete forsirati sa sedenjem da nebismo napravili problem.

Prerano postavljanje u sedeći položaj
Komentar ortopeda na ultrazvučnom pregledu kukova sa šest meseci, sve je u redu beba može da sedi, roditelji protumače da dete treba da stave da sedi. Kukovi su u redu, što je dobro ali to nije jedini preduslov za sedenje. U ovom uzrastu ni jedna beba ne može i ne treba samostalno da sedi. Ako pažljivo pogledate bebu od pet ili šest meseci dok leži na leđima sa podignutim nogama u vis, videćete da ona u stvari sedi (ako sliku zarotirate za 90stepeni videćete da zauzima sedeći položaj). Kičmeni stub još uvek ne može da održi pravilan uspravan položaj. Podizanjem nogu beba jača sve mišiće koji će joj kasnije omogućiti stabilan sedeći položaj. Ako beba u prvim mesecima pokušava da se podigne napred ili uz malu pomoć zauzima sedeći položaj, obavezno se obratite dečijem fizijatru.

http://www.centarsm.co.yu/SavetiBebeGreskeDo6.htm?sub=sub3&insub=insub15

Evo sta strucnjaci pisu o prohodavanju pre vremena;)

http://www.centarsm.co.yu/SavetiBebeRanoProhodavanje.htm?sub=sub3&insub=insub15

da znam,zove se klupko,imamo ga, dok je bio mali koristili smo ga,a posle nekog vremena poceo je da vristi,i potrajalo je dok nismo shvatili da nece da lezi na klupku,nego hocu da oseti da sedi u vodi...kad smo poceli da ga kupamo bez klupka, on vise nije vristao, tako da ga vec vise od 2 meseca ne koristim...

Zia, mi sina kupamo u kadi od kad je poceo da bucka rukama i nogama zalivajuci nas i kupatilo ! za tu svrhu koristimo ovu lezaljku od plastike i silikona:http://www.okbaby.it/bagnetto/prod_en.php?item=buddy&p=1&img=01 njemu se svidja. sad vec vise ne zeli da lezi vec sedi pa cemo mu uskoro kupiti ovo: http://www.okbaby.it/bagnetto/prod_en.php?item=flipper_ev&p=1&img=01
ne znam da li to mozes tamo da nadjes. pretpostavljam da da.

da ovaj Buddy je stvarno dobar, barem tako izgleda na slici

Back