SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
svasta se ovde izdesavalo od juce.
Za dojenje ne mogu da pomognem jer nazalost sam dojila samo 2 meseca(zdravstveni,vrlo gadni problemi).
sto se sedenja tice-ovde je pa druga "skola".Detetu nikako ne dati iako trazi jer svako dete trazi i to kao nema veze dal je spreman ili ne.Tako ja mom nisam davala,nakon nekog perioda je prestao da trazi ali sam ga stavljala da sedi kod mene u krilu.Lepo ne znas koga vise da slusas!!!

esperanza kako ide sa guzom, je li jos crvena? :heart:

Jeste cico,kupili smo Mustelin sapun i kremu (papreno skupo,ali ako vredi:tick:)
Kupili smo i Liobif o kojem ste toliko pricale i mogu vam reci da je sjajan.Posto puno prdi,mozda i previse dala sam mu jednu ampulu i on se posle nekoliko sati toliko ispraznio da sam ga jedva oprala.Ali kaka je super - boje senfa,odavno nije bila takva. Ne znam dal mu je poremecena crevna flora jer je kakio na 2 dana i preovladjivala je zelena boja - nismo nista jeli zeleno. Nego od kako je dobio vakcinu izgubio je apetit i od 29 vec jede jako malo:cry:.Nekad popije i 50-70ml za obrok i nece vise.Ako ga malo nateram da popije vise on povrati. Bas se plasim jer popije oko 450-520ml na dan a to je jako malo za njegov uzrast. Jel je imao neko taj problem? Stvarno ne znam sta da radim. Sa 120ml-150ml (oko 700-800ml) sad pije upola manje i ne moze ni da siki kako treba. Ja se tripujem da su mozda zubi,ali ne vidim da mu ista izlazi ni gore ni dole,a i ne balavi puno.Izludecu sa njim majke mi:sad2:

He, he, e ja crko' brinuci se je li mi beba gladna, a danas isli kod naseg pedijatra, i tamo vidjeli da je dobio 200 grama za 6 dana. Pa, misim, dokle ovako, sine Ognjene??? :lol:
I ja cu sad joke on the side, citala sam da je jedan od znakova da je beba gladna da nema stolice i mokrace, a njemu su par onih kriticnih dana pelene bas bile suve :-(
Danas sam mu po preporuci pedijatra citav obrok zamijenila formulom, slistio je 130 ml za dva minuta. Na kutiji pise da je to mjera za njegov uzrast, medjutim.....on poce da place za jos, pa onda jedna sika, pa druga sika, i to je konacno bilo to.

Slobodno mu daj flasicu kad nemas dovoljno mleka, ati pokusaj da se masiras sto vise da biti mleko pocelo da nadolazi.I jedi i pij da bi imala odakle da napravis mleko. Ako ti dete trazi da pije daj mu koliko hoce.Nemoj da gledas tablice jer nisu sva deca ista.Ako je gladan nahrani ga,ako nece ne sili ga.Jesce kad bude bio gladan.Nece beba da trpi glad.Ne sekiraj se. To ti govorim iz licnog iskustva jer sam ga ja dojila i dohranjivala.Zao mi je sto nisam imala vise mleka,ali sta je tu je. I bez nervoze,jer i to utice na mlekce:kiss:

Cao mame, kod nas u poslednjih 10 dana svasta izdesavalo. Beba je pocela da puzi, podize se na nogice uz ogradicu kreveca i hoda kada se pridrzava ispod miske:heart:. A bila sam tako zabrinuta sto joj ta motorika sporo ide. Tek sada shvatam da je trebalo ranije da je stavim na tvrdu podlogu da se igra (u mom slucaju patos na kojem je provela zadnjih mesec dana). Sve dok god su na mekanom, u krevetu, raznim stolicama.. normalno da ne mogu da se slobodno razvijaju. Uspela sam da je "naucim" okretanju i puzanju uz pomoc "zabranjenih" stvari mobilnog, novina, daljinskog.
Bilo je ovde reci i o sedenju i hranjenju. Ja sam je hranila do 6-7 meseca u auto stolici, a posle toga u hranilici.

Nego mame kako spremate bebi meso za rucak? Ja isecem meso na male komadice koje stavim u zamrzivac i onda svaki dan vadim komadic, skuvam ga sa nekim povrcem i to je to. Ali nekad bi da joj dajem povrce iz teglice uz meso pa ne mogu samo malo parcence mesa da kuvam. Da li mogu da skuvam vecu kolicinu mesa, izmiksam je, podelim na nekoliko obroka i stavim u zamrzivac. Koliko moze kuvano meso da stoji u zamrzivacu?

Nebi trebalo da kuvas meso i zamrzavas ga.Beba treba da jede uvek svezu hranu.Sto ti je problem da u maloj serpici skuvas samo za njega? I ona supica je jako vazna jer je dobra za stomak i hranljiva je. Mozes ti da skuvas supu za vas i da pre nego sto je zacinis izvadis komadic mesa pa ne moras da kuvas za njega posebno. Isto to mozes da uradis i sa povrcem koje kuvas u supi. To ti je savet patronaznih sestara koje su nam drzale cas o uvodjenju cvrste hrane.
Inace za mame koje tek treba da uvedu meso: prvo se komadic kuva zajedno sa krompirom i sargarepicom,ali mu se ne daje meso nego se pomesa supica sa povrcem i tako mu se da. Drugi dan moze da se da to isto meso zajedno sa povrcem i supicom;)

Slobodno mu daj flasicu kad nemas dovoljno mleka, ati pokusaj da se masiras sto vise da biti mleko pocelo da nadolazi.I jedi i pij da bi imala odakle da napravis mleko. Ako ti dete trazi da pije daj mu koliko hoce.Nemoj da gledas tablice jer nisu sva deca ista.Ako je gladan nahrani ga,ako nece ne sili ga.Jesce kad bude bio gladan.Nece beba da trpi glad.Ne sekiraj se. To ti govorim iz licnog iskustva jer sam ga ja dojila i dohranjivala.Zao mi je sto nisam imala vise mleka,ali sta je tu je. I bez nervoze,jer i to utice na mlekce:kiss:

E ja sam primer da ne mora tako da bude(dobro, mozda izuzetak). Kada sam se porodila posle 2nedelje(kao po knjizi) dobili smo grceve i to bas jake,ceste i duge. U tom svetlu nisam spavala uopste(skoro), jela kad sam stigla, (aj cik jedi dok ti beba urla dan-noc) a imala sam mleka za izvoz:roll:. Kao ilustracija, u trudnoci sam se ugojila 10kg, a za ta dva meseca smrsala 16kg:confused:. Na kraju sam mislila da nesto definitivno nije uredu sa mojim sinom, kada na prvoj kontroli(sa 1mesec) vidimo da se popravio 1,2kg, a na drugoj(sa 2 meseca) 1kg. I eto, nema pravila, mislim da je najpresudnija genetika...

Nebi trebalo da kuvas meso i zamrzavas ga.Beba treba da jede uvek svezu hranu.Sto ti je problem da u maloj serpici skuvas samo za njega? I ona supica je jako vazna jer je dobra za stomak i hranljiva je. Mozes ti da skuvas supu za vas i da pre nego sto je zacinis izvadis komadic mesa pa ne moras da kuvas za njega posebno. Isto to mozes da uradis i sa povrcem koje kuvas u supi. To ti je savet patronaznih sestara koje su nam drzale cas o uvodjenju cvrste hrane.
Inace za mame koje tek treba da uvedu meso: prvo se komadic kuva zajedno sa krompirom i sargarepicom,ali mu se ne daje meso nego se pomesa supica sa povrcem i tako mu se da. Drugi dan moze da se da to isto meso zajedno sa povrcem i supicom;)

Ma nije meni uoste tesko a kuvam za nju, naprotiv, nego ovde ne mogu da nadje svo sveze povrce i voce i ono koje ima j preparirano kojekakvim konzervansima pa se npr. jabuke ne pokvare po mesec dana van frizidera. Meso puno hormona, matoro... Zato bebi kupujem posebnu hranu (organic) koja je papreno skupa da bi se svi tako hranili. Otud mi je nemoguce da kuvam u isto vreme za nas i nju. Iz istog razloga nemam uvek svezeg povrca pa uz meso dodam Hipp-ovu organic sargarepiu i kropmir, bundevu... Zato mi je bez veze da kuvam jedano malo parcence mesa velicine pola kutije od sibice u serpici. Ali ako ne valja da se kuvano zamrzava onda nista nastavljamo po starom.

jeste da bi bilo najbolje sve sveze ali ako ne moze ok je i smrznuta hrana. meni je pedijatar ovako rekao sto se tice povrca (a to je ovde medju mamama i vrlo rasprostranjena praksa): jednom nedeljno ga skuvam, izmiksam ga, stavim dobijenu gustu corbicu-retki pire u plasticne casice u zamrzivac. tako svakog dana izvadim prvo za rucak pa onda za veceru po jednu, podgrejem na pari, smuckam sa mesom ili sa sirom, dodam maslinovo ulje, parmezan i instant cerealije i to je to. kad bi svakog dana po 2x kuvala i pasirala povrce ne bih izasla iz kuhinje.
ja jos uvek koristim meso i ribu iz teglice. tako mogu da variram. kad kupujem govedinu mogla bih da odsecem parce za malog ali recimo nikad ne jedemo jagnjetinu, curetinu, lososa a ne mogu da kupim samo 50g. "organic" meso mi je tesko da nadjem, ribu nema sanse, dok je iz teglica sve "organic" (postoji li srpski izraz za ovo?). mislim nije da sam fanatik toga (povrce mu kupujem obicno ali mu ponekad dajem i ono iz teglice kad nemam vremena da odmrzavam) ali ako mogu da mu ponudim nesto bolje sto da ne...
kad budem pocela sa svezim mesom ne znam kako da ga izpasiram. imam neki kuhinjski aparat ali on nije u stanju da napravi bas kasicu od mesa. mozda ce bebac vec poceti da zvacka i jede sitne komade do tada, nadam se.

Jeste cico,kupili smo Mustelin sapun i kremu (papreno skupo,ali ako vredi:tick:)
Kupili smo i Liobif o kojem ste toliko pricale i mogu vam reci da je sjajan.Posto puno prdi,mozda i previse dala sam mu jednu ampulu i on se posle nekoliko sati toliko ispraznio da sam ga jedva oprala.Ali kaka je super - boje senfa,odavno nije bila takva. Ne znam dal mu je poremecena crevna flora jer je kakio na 2 dana i preovladjivala je zelena boja - nismo nista jeli zeleno. Nego od kako je dobio vakcinu izgubio je apetit i od 29 vec jede jako malo:cry:.Nekad popije i 50-70ml za obrok i nece vise.Ako ga malo nateram da popije vise on povrati. Bas se plasim jer popije oko 450-520ml na dan a to je jako malo za njegov uzrast. Jel je imao neko taj problem? Stvarno ne znam sta da radim. Sa 120ml-150ml (oko 700-800ml) sad pije upola manje i ne moze ni da siki kako treba. Ja se tripujem da su mozda zubi,ali ne vidim da mu ista izlazi ni gore ni dole,a i ne balavi puno.Izludecu sa njim majke mi:sad2:
nemoj da se sekiras. to je sasvim normalno posle vakcinacije. a i desava se da imaju te periode kad ne piju mnogo. gledaj u pelenu. ako je dovoljno puta piskio onda je ok. probaj da mu das baby jogurt ili obicni ako ti je pedijatar dala ok. ono sto si napisala za rozarium vazi i za tebe! ;-)
Ako ti dete trazi da pije daj mu koliko hoce.Nemoj da gledas tablice jer nisu sva deca ista.Ako je gladan nahrani ga,ako nece ne sili ga.Jesce kad bude bio gladan.Nece beba da trpi glad.Ne sekiraj se.

sto se tice boje govanca vise zavisi od toga koliko je provelo vremena u crevima nego od onoga sta su jeli. zato cak i kod beba koje su samo na mleku boja varira od zlatno zute do sumsko zelene. 8)

nemoj da se sekiras. to je sasvim normalno posle vakcinacije. a i desava se da imaju te periode kad ne piju mnogo. gledaj u pelenu. ako je dovoljno puta piskio onda je ok. probaj da mu das baby jogurt ili obicni ako ti je pedijatar dala ok. ono sto si napisala za rozarium vazi i za tebe! ;-)

Moj NIkola je u stanju da trpi gladan do besvesti.Tu se razlikuje od drugih eba.Takav je bio i kad se rodio.Zato sam jednim delom brzo i izgubila mleko. On bi po ceo dan da se igra i nosi i nikad ne place ili daje znake da je gladan.Tek kad mu pokazem flasicu i kazem ruckamo,siki Nikola,onda se seti da je gladan i rasplace se.
Defakto njega nesto boli kad sisa.Vidim da se grci - grci noge,dize ih u vis i prdi bas jako. Ne znam kako odbijaju mleko kad im rastu zubi.Ovo meni lici na bol u stomaku,mada ko ce ga znati.Dajem mu ampule Liobifa pa se nadam da ce mu regulisati crevnu floru.Tamo pise i da ne dozvoljava alergenima iz hrane da doslpu u krvotok.To je super za njih sada kad im uvodimo novu hranu.Samo ne znam koliko dugo da mu dajem te ampule.Kupila sam 10 kom.Nece mu od njih nista biti jer su to dobre bakterije kao i iz jogurta,ali opet,ko zna.A sto se tice jogurta nama su rekli da ga dajemo tek u 7 mesecu,a Nikola 18 puni 6.Mnogo mi ga je zao,muci se jadnicak:cry:

i sad kad pomenusmo vakcinaciju setih se da sam jutros zaboravila da odem da vakcinisem popisanka protiv meningokokusa :mad::mad::mad: gde mi je mozak? :confused:

Nema veze ako preskocite par dana,ma i 2 nedelje.Vakcina ne sme da se daje ranije,a kasnije moze. Nikad nisam cula za meningokokus. Za meningitis jesam i za ehinokokus,ali meningokokus stvarno nisam;)

Joj nasla sam.:shock:Najčešći uzročnici bakterijskih meningitisa su: meningokokus, pneumokokus, hemofilus influence, streptokokus, ređe stafilokokus i gonokokus. Virusni oblik meningitisa koji može da se prenese kao i svaka druga virusna infekcija kijanjem, kašljem, prljavim rukama, najčešće izazivaju enterovirusi, herpes zoster, herpes simpledž, mums, infektivna mononukleoza, morbili, infektivni hepatitis i drugo. Zaraza se širi neposredno od bolesnika ili kliconoše. Infekcija najčešće do mekih moždanih opni stiže putem krvi ili direktnim prodiranjem uzročnika iz (sinusa, srednjeg uha, ždrela, povredama lobanje).

Poslednja izmena:
Moj NIkola je u stanju da trpi gladan do besvesti.Tu se razlikuje od drugih eba.Takav je bio i kad se rodio.Zato sam jednim delom brzo i izgubila mleko. On bi po ceo dan da se igra i nosi i nikad ne place ili daje znake da je gladan.Tek kad mu pokazem flasicu i kazem ruckamo,siki Nikola,onda se seti da je gladan i rasplace se.
Defakto njega nesto boli kad sisa.Vidim da se grci - grci noge,dize ih u vis i prdi bas jako. Ne znam kako odbijaju mleko kad im rastu zubi.Ovo meni lici na bol u stomaku,mada ko ce ga znati.Dajem mu ampule Liobifa pa se nadam da ce mu regulisati crevnu floru.Tamo pise i da ne dozvoljava alergenima iz hrane da doslpu u krvotok.To je super za njih sada kad im uvodimo novu hranu.Samo ne znam koliko dugo da mu dajem te ampule.Kupila sam 10 kom.Nece mu od njih nista biti jer su to dobre bakterije kao i iz jogurta,ali opet,ko zna.A sto se tice jogurta nama su rekli da ga dajemo tek u 7 mesecu,a Nikola 18 puni 6.Mnogo mi ga je zao,muci se jadnicak:cry:

Espi Liobif možeš da daješ i 2 puta na dan...sećaš se, Gabriel je baš puno pio Liobif zbog neformirane stomačne flore...i bilo mu je mnogo bolje od probiotika, kao i od probiotične hrane...pio je Humana HN...pričale smo o tome, tako da se ne moj plašiti, Liobif možeš da mu daš i 20 komada u jednom paketu...

Kupila sam mu Nan 2 HA,i nadam se da ce to bolje da prihvati.Imam jos 2 kutije ovog za manje bebe,pa cemo za par dana da krenemo sa novim mlekcetom. Nego kako si ti cuvala te ampule? Ja sam tek sad videla da treba da stoje na niskoj temperaturi,a u apoteci mi nisu napomenuli da ih stavim u frizider:roll:

Nema veze ako preskocite par dana,ma i 2 nedelje.Vakcina ne sme da se daje ranije,a kasnije moze. Nikad nisam cula za meningokokus. Za meningitis jesam i za ehinokokus,ali meningokokus stvarno nisam;)

Joj nasla sam.:shock:Najčešći uzročnici bakterijskih meningitisa su: meningokokus, pneumokokus, hemofilus influence, streptokokus, ređe stafilokokus i gonokokus. Virusni oblik meningitisa koji može da se prenese kao i svaka druga virusna infekcija kijanjem, kašljem, prljavim rukama, najčešće izazivaju enterovirusi, herpes zoster, herpes simpledž, mums, infektivna mononukleoza, morbili, infektivni hepatitis i drugo. Zaraza se širi neposredno od bolesnika ili kliconoše. Infekcija najčešće do mekih moždanih opni stiže putem krvi ili direktnim prodiranjem uzročnika iz (sinusa, srednjeg uha, ždrela, povredama lobanje).

Joj, Esperanca, ovi tvoji postovi me izbezume, procitam i odmah trcim da podignem neki sator iznad njenog kreveta....A sad i ne znam da li u nekoj od onih silnih vakcina koje primamo postoji i ta....ma oduzela sam se

pa da meningokokus je uzrocnik meningitisa ;-) napravila sam dar mar sa tim vakcinama. na kraju sam jutros otisla i dali su mu 2. od 3 doze antipneumokokusa a meningogk. ce mu dati sa godinu dana (nisu mogli da mu daju obe u isto vreme a moraju da postuju raspored). ja sam htela da mu je daju pre puta u bg, sigurnosti radi. no nema veze. nadam se da nema mnogo slucajeva meningitisa kod nas... jel tako? vakcinisu li se kod nas bebe protiv toga?

pa da meningokokus je uzrocnik meningitisa ;-) napravila sam dar mar sa tim vakcinama. na kraju sam jutros otisla i dali su mu 2. od 3 doze antipneumokokusa a meningogk. ce mu dati sa godinu dana (nisu mogli da mu daju obe u isto vreme a moraju da postuju raspored). ja sam htela da mu je daju pre puta u bg, sigurnosti radi. no nema veze. nadam se da nema mnogo slucajeva meningitisa kod nas... jel tako? vakcinisu li se kod nas bebe protiv toga?

Koliko znam, trenutno nema, trazila sam po netu, vakcinacija se savetuje do 5-te godine a kad budem isla kod doktora sledece nedelje pitacu ga. Problem je u tome sto nase bebe ovde sad primaju Pentaxim ( DPT, OPV, ACT-HIB) - kombinovanu vakcinu u tri doze toplo preporucenu od svih mogucih lekara umesto onih starih gde je svaka isla za sebe. Dakle, ja se ne usudjujem ni da se pravim da znam o cemu je rec.

Poslednji put se meningitis pojavio mislim pre nesto vise od godinu dana i ne u Beogradu, ali sad nemam vremena da trazim gde je bilo.

A sto se tice dar-mara sa vakcinama, ja sam zamolila doktora da mi na svakom pregledu zakazuje sledeci da mi se to ne bi desilo.

Poslednja izmena:
Kupila sam mu Nan 2 HA,i nadam se da ce to bolje da prihvati.Imam jos 2 kutije ovog za manje bebe,pa cemo za par dana da krenemo sa novim mlekcetom. Nego kako si ti cuvala te ampule? Ja sam tek sad videla da treba da stoje na niskoj temperaturi,a u apoteci mi nisu napomenuli da ih stavim u frizider:roll:

da da da da,obavezno ih stavi u frižider, tako se čuvaju..i ne brini se ni to neće loše uticati ako mu daješ 2 ampule na dan, čak što više, brže će pomoći...inače ja sam mu davala tako,što posle otvaranja ampule kašičicom naspem malo prokuvane vode u ampulu,skoro da bude puna ampula, pa onda promućkam da se promeša sa praškom, i onda na kašičicu dala tokom obroka..mada Gabriel je vole ukus Liobifa, ja nisam probala, ne znam kakav ukus ima, ali njemu se svidelo...
on se prehladio, pa mu sad curi nosić...sad je već mnogo bolje,počela je da mu se učvršćuje taj sekret i postao žućkast, znači da prolazi...i kaka mu je naravno bila smrdljiva i tečnija, no prolazi...temperaturu na svu sreću nije imao, ali apetit je jako izgubio...ni pirinač nije hteo nešto da jede,a pirinčanu kašu inače obožava..

Ja nisam znamla da se drze u frizideru pa su mi stojale u kuci na sobnoj temperaturi 2 dana:cry: valjda mu nece nista biti od toga.Majke mi,sto mrzim te apotekare.Samo gledaju da ti uvale najskuplje,a ne kazu ti ni kako se koristi ni kako se cuva. Liobif je jeftin,ali za druge stvari!!!! Npr Pentaxim mora da stoji na temperaturi od 6C.Ako ti u frizideru nije ta temperatura,sta onda:shock:
Zao ni je sto ti je malecki bolestan.Sva sreca pa nema temperaturu,Samo ga sad cuvaj od promaje i poji ga sto vise.Napisala sam ti sve u sms-u.Ja sam ti doktorirala kijavicu i visoku temperaturu:( Bas je zalosno kad vidis svog bebca kako se jadan muci.Ja sam mog u 3 mesecu ljuljala i ljuljala kad je imao 39C.Ne ponovilo se:sad2:

A moja mala prozdrljivica je danas pojela krompir i sargarepu sa maslinovim uljem, pa kasnije jabuku i bananu sa malo plazme (pola kasicice, sa blagoslovom pedijatra). I trazila jos. Uh, imace 150kg!

E zbog ovog posta sam pozelela jos jednu bebicu , kako sam samo ja spremala 100 puta na dan cini mi se, te kasice , kombinacije voca piskota, keksa etc etc ....... i drago mi je zbog toga jer ga sada molim i jurim po dvoristu da pojede sledovanje . :)

Back