SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Mame,kada su vasa deca tj.bebe propuzale?Moje ima skoro 10 meseci i iako je konstantno na stomaku nece da puzi,samo se vuce.Podize karlicu i odgurne se samo na kolenima ali to je to,nema onog pravog puzanja-ruka,noga naizmenicno!I ne dovodi se sam u sedeci polozaj,mislim da jako kasnimo sa tim.Sedi on stabilno ali ne moze da iz lezeceg dodje u sedeci polozaj!

Moja beba takodje.
Nije me dugo bilo i bas ste mi falile!
Moje dete po t\reci put bolesno(9 meseci,skoro 10).Sad zaglavismo bolnicu zbog upale pluca a kad smo otpusteni pocele su muke jos gore.Prolivi,konstantni(ne znam da li vam se to ikad desilo da beba kaki po 20 puta dnevno,tacnije non-stop i to pravu pravcatu vodu),povracanje(nikada jisam videla toliku kolicinu povracke za nekog tako malog koji pritom nista ne jede,valjda od slajma).na moju nesrecu ova zemlja gde smo(emirati) je ocaj ,ide se kod pedijtra samo ako ti bas zatreba a moli Boga da ti ne zatreba.Nije mi sincic dehidrirao sve sreca jer sam mu davala sredstvo za rehidraciju.Mozda je neki virus,mozda od antibiotika(kazu ne mogu da mu menjaju niti ukinu jer je pod upalom pluca).Radiose mu 2 rentgena za 3 meseca. Ne daj Boze nikome.
Dobili smo i novalac AD formulu za dijarea-u..to je to!Dete mi je za 7 dana izgubilo pola kg.On koji je jeo bukvalno sve ,sa slascu ,sada gotovo da nece nista da okusi pa ni omiljeno mu mleko.Bolje mu je stanje(globalno) ali on i dalje nece da mi jede nista osim malo mleka i kis.mleka.Plus ,sve sto mu ponudim (tipa prokuvani pirinac,krompir-sve stavi kao jedva u usta a onda krece da se davi,smeta mu sto je ispasirano.A taman je poceo,pre svega ovoga,da jede rendano i u komadicima.Inace ,sam jako ogranicena sa tom hranom jer nema jos nijedan zub-uzgred jel to ok?)

@nina-nana, nebih da te plasim,ali ako si u Emiratima mozda ti je dete dobilo neku crevnu bolest pu,pu pa bi mozda bilo najbolje ako imas sredstava da zoves pedijatra ovde i da se raspitas, a imas i na svim portalima za bebe savete poznatih pedijatara,pa im postavi pitanje ali sto pre.
Mogu ti dati e-mail i telefon doktorke kod koje sam ja danas bila da se pitas za savet.Doktorka se zove primarijus dr Jasminka Komnenovici jako je ljubazna i dosta mi je pomogla.Тelefoni: 064/374-77-22 i 011/215-29-02 ,E-mail: jasminka@beotel.yu. Zelim ti da ti bebac sto pre ozdravi. Ja znam kako ti je jer je i moja beba bila bolesna i imala 39C.Strasno i ne ponovilo se.

@zia,pitala sam doktorku za ono mleko i ona jerekla da mozes da ga koristis i do godinu dana ako bebi prija i ako dobro napreduje od njega. Inace i moj bebac nekad povrati celu flasicu. To je zato sto se naguta vazduha i ne podrigne na vreme. Digni ga na pola podoja da podrigne i cim zavrsi i nece ti povratiti ili mozda vrlo malo. Postoji mogucnost da nije bilo gladan ili da mu je 150ml u tom trenutku bilo previse pa je sve povratio.A hoce i ako su mu krenuli zubi. Ne sekiraj se,to je normalno i dogadja se svima. Posle 30 min do sat vremena ponudi mu ponovo i videces da ce popiti bez problema;)

@nina-nana, nebih da te plasim,ali ako si u Emiratima mozda ti je dete dobilo neku crevnu bolest pu,pu pa bi mozda bilo najbolje ako imas sredstava da zoves pedijatra ovde i da se raspitas, a imas i na svim portalima za bebe savete poznatih pedijatara,pa im postavi pitanje ali sto pre.
Mogu ti dati e-mail i telefon doktorke kod koje sam ja danas bila da se pitas za savet.Doktorka se zove primarijus dr Jasminka Komnenovici jako je ljubazna i dosta mi je pomogla.Тelefoni: 064/374-77-22 i 011/215-29-02 ,E-mail: jasminka@beotel.yu. Zelim ti da ti bebac sto pre ozdravi. Ja znam kako ti je jer je i moja beba bila bolesna i imala 39C.Strasno i ne ponovilo se.

ju naopako nina-nana...poslušaj moooooooooooooooooooooooooolim te esperancu i obaveznu nazovi ovu doktorku, ili pedijatra u koga imaš poverenja ovde...ja sam se klela na Novalac AD, i moj sinčić je pio..ali...ako je to neki virus, ne daj bože nešto gore, bez razmišljanja pređi na Humana HN...i mi smo to pili kada je imao 10-12 puta kaku na dan, isti slučaj, proliv i to...samo što je to njemu bilo zbog neiskultivisane stomačne flore...u svakom slučaju savetujem ti da pređeš na tu Humanu HN, ona je probiotična,i učvršćuje kaku...takoše skuvaj pirinač...na šolju vode ide šolja pirinča....to skuvaš, i tu pirinčanu vodu daj malom...pre svakog obroka malu kašičicu...taj pirinač isto učvršćuje kaku...nama je pomoglo i proliv je prošao za 2 dana...ali ne daj Bože ako je to nešto drugo, onda ne znam...nazovi dr.Komnenović ovavezno, ma koliko te koštao taj poziv iz Emirata!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

@zia,pitala sam doktorku za ono mleko i ona jerekla da mozes da ga koristis i do godinu dana ako bebi prija i ako dobro napreduje od njega. Inace i moj bebac nekad povrati celu flasicu. To je zato sto se naguta vazduha i ne podrigne na vreme. Digni ga na pola podoja da podrigne i cim zavrsi i nece ti povratiti ili mozda vrlo malo. Postoji mogucnost da nije bilo gladan ili da mu je 150ml u tom trenutku bilo previse pa je sve povratio.A hoce i ako su mu krenuli zubi. Ne sekiraj se,to je normalno i dogadja se svima. Posle 30 min do sat vremena ponudi mu ponovo i videces da ce popiti bez problema;)

puuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuno ti hvala!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...ne znaš koliko si mi pomogla!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...moooooooooooooooolim te ako ti išta zatreba, ako ja tebi i bebanu mogu nekako da pomogne, slobodni mi reci, ne ustručavaj se!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!....dobro si rekla ono i za podrigivanje i za zubiće...kao prvo,odmah nakon što je povratio mleko, krenula mu je kaka...on uvek tako, pre nego što izađe kaka, nema apetit..ali ja mislila da će kaka doći kasnije, a onda već i nije jeo 7sati, pa sam mu dala da jede, a on povratio...posle kake je zaspao, i kad se probudio jeo je normalno...a za zubiće, njemu se već baš vidi kako dolazi prvi zubić...stalno stavlja rukice u usta, trlja, ja mu 2-3 puta na dan, kad vidim da ga već jako svrbi namažem tim gelom....a imamo i onu igračkicu što se ohladi u frižideru pa ga grize....to jako voli...znači sve se pokolopilo tačno kako si rekla...još jednom jako sam ti zahvalna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

@nina nana, ne znam kakvo je tu zdravstvo,al idi molim te i uradi mu sve moguce briseve (grlo,nos, dajte urin,kaku) mozda dete ima neku bakcilu u stomaku :( I putem krvi moze da se utvrdi dal ima neku bakteriju u stomacicu ako se uradi test na to. Moze da se desi da beba ima proliv ako je dobila kandidu ili eserihiju u stomacicu.Probaj to da ispitas. Ima ovde podforum zdravlje,pa se posavetuj i sa nekim doktorom odatle.Mozda neko moze da ti pomogne ili da pita nekog kolegu za savet. Mnogo mi je zao i tebe i tvoje bebe. Ako dete ima upalu pluca,moguce je da je dobilo i upalu uha.Bebe su jako osetljive.Ako se slucajno vuce za uvo to je to,mada moze da se vuce i kad mu rastu zubi,pa se bol reflektuje na uho,ili se pak igra,ispituje svoje telo. Zao mi je majke mi sto nisam studirala medicinu:lol:.

Evo,nasla sam ti nesto sto bi moglo da ti pomogne.

PROLIV

Proliv je veoma rašireno oboljenje, pogotovo kod dece. Prepoznajemo ga po čestim vodenastim stolicama, stalnim potrebama za pražnjenjem, nelagodnosti koja ponekad prerasta i u bol i po malaksalosti. Akutna dijareja, tj. proliv može da bude veoma opasan po bebino zdravlje, ako se na vreme ne preduzmu određene mere. Ovo stanje može da bude udruženo sa povraćanjem i povišenom telesnom temperaturom. Međutim, ako se leči, simptomi se brzo povlače.
Najčešći uzročnici akutne dijareje najčešće su virusi i bakterije (salmonele, šigele, neke vrste E.Coli), bakterijski otrovi ili drugi štetni činioci, kao što su: promaja, mokre pelene, kupanje u hladnoj vodi i sl. Na sreću, najveći procenat (90%) akutnih proliva imaju blag oblik i brzo se leče.
Bebe koje se hrane majčinim mlekom u prednosti su i kada je proliv u pitanju, a razlog tome je jednostavan: supstance koje se nalaze u majčinom mleku uništavaju mnoge mikroorganizme koji izazivaju proliv. Vodenaste stolice, čak ako se pojave nekoliko puta na dan, ne znače da beba pati od proliva. Međutim, ako su stolice učestale i broj im se ne smanjuje, znači tečne su, zelenkaste, neprijatnog su mirisa, sluzave, a pri tome dete deluje iscrpljeno i bolesno (usled gubitka tečnosti), morate da preduzmete određene mere lečenja.

ŠTA MOŽETE DA UČINITE

Kuhinjske krpe za brisanje sudova treba menjati svakodnevno, kuhinjski pribor i radne površine uvek treba da budu čiste, a toplu hranu nikada ne treba stavljati u frižider, takođe treba izbegavati ponovno zamrzavanje već jednom odmrznutih namirnica, ruke obavezno prati pre i posle jela, obavezno voditi računa o higijeni toaleta, kao i o higijeni noše koje koristi namlađi član porodice. Takođe, svakodnevno treba menjati peškire, redovno prati kadicu u kojoj se beba kupa - jer uvek je bolje sprečiti nego lečiti!
Međutim, ako do proliva ipak dođe, tada morate da preduzmete određene mere. S obzirom na to da dijarealni poremećaj obavezno prati gubitak tečnosti, elektrolita i energije, pa dete veoma brzo usled toga malaksa, potrebno je da mu što pre nadoknadite izgubljeno. Lekari tada preporučuju da detetu dajete manje obroke u vidu čaja, supa i sličnih napitaka, a veoma su pogodni i gotovi fabrički preparati (oralna rehidrataciona sredstva).
Njihova primena je jednostavna, reč je o praškastim supstancama koje se rastvaraju u prokuvanoj i potom rashlađenoj vodi. Dete treba intenzivno napajati na svakih 10 minuta u toku prvih šest sati nakon pojave proliva, a zatim nastaviti na svakih pola sata do isteka 24. sata. Ukoliko je vaša beba na veštačkoj hrani, obrok joj možete pripremiti tako što se potrebna količina mleka u prahu umeša u pripremljeni rastvor oralnog rehidratacionog sredstva, sve dok se proliv ne zaustavi. Ukoliko je reč o dojenoj bebi, dojenje ne treba prekidati. Da biste nadoknadili izgubljenu tečnost, dajte bebi sterilisanu bebi-vodu, a preporučuje se i davanje rastvora za rehidrataciju ("Lividin", "Orosal") koji mogu da se kupe u svakoj apoteci. Ako beba konzumira i čvrstu hranu, pojačajte unos skrobnih namirnica (krompir, pirinač, banana, pirinčane žitarice i sl.). Izostavljanje čvrste hrane dolazi u obzir samo ukoliko je proliv praćen povraćanjem. Čim povraćanje prestane, detetu ponovo dajte čvrstu hranu. Kada se stolica normalizuje, nastavite sa posebnom ishranom još dan-dva, a nakon toga u ishranu deteta uključite i sve ostale namirnice.
Trovanje životnim namirnicama

TROVANJA životnim namirnicama nastaju najčešće posle upotrebe zagađenih slatkiša (sladoleda, kolača, kremova), zatim zagađenog prerađenog mesa i ukvarene konzervirane hrane (ribe, mesa, voća i povrća).

Trovanja su prouzrokovana naročitim mikrobima. Važno je znati da se neki od njih mnogo brže razvijaju i mnogo brže izazivaju poremećaje u organima kada su uzeti sa mesom ili konzervisanim namirnicama nego, recimo, sa vodom.
Znaci trovanja pojave se vrlo brzo po upotrebi zagađenih namirnica: za nekoliko sati najduže za 1 do 2 dana, nekad i za 1 do 2 sata. lakša trovanja imaju oblik poremećenog stomaka i creva sa povećanom temperaturom. Bolesnik ima glavobolju, temperaturu 39°C do 40°C,malaksao je, gadi mu se i povraća uzetu hranu ili žuč, ima grčeve u crevima i daje utisak teškog bolesnika. Najčešće ozdravi za 8 do 10 dana, ali se trovanje može završiti i smrću.

Najlakša trovanja prođu uz povraćanje i proliv za 3 do 4 dana.

Zaštita od trovanja životnim namirnicama sastoji se u izbegavanju upotrebe hrane iz konzervi koje pri otvaranju ispuštaju gasove, pogotovo gasove sa zadahom na užeglu mast. Treba izbegavati isto tako i upotrebu higijenski ne proverenih slatkiša i sladoleda. Izbegavati upotrebu sumljivih mesa, mesnih prerađevina, ustajale ribe itd.

Neke tegobe mogu, na prvi pogled, da ukazu na zapaljenje pluca: izrazito los i nezainteresovan izgled deteta, dugotrajni periodi sa povisenom temperaturom, uporan kasalj, a ponekad i tesko i brzo disanje. Ipak, neka deca nemaju ovakve simptome, a imaju zapaljenje pluca, pa je pametno da se dete pregleda vec kada pocne jace da kaslje. Kod vecine malisana nije moguce precizno utvrditi koji je tacno mikroorganizam doveo do bolesti. Za razliku od brisa zdrela, ili bakterioloskog pregleda mokrace i stolice, dubina pluca je nedostupna uzimanju uzorka. Postoje metode i za takve analize, ali se one rutinski ne rade.
Zahvaljujuci napretku zdravstvene sluzbe, dijagnoza moze da se postavi dosta rano, pa bolest moze da se leci i kod kuce. Ako se otkrije na samom pocetku, ako se dete jos oseca relativno dobro, nije neophodno da se zadrzava u bolnici.

puuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuno ti hvala!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...ne znaš koliko si mi pomogla!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...moooooooooooooooolim te ako ti išta zatreba, ako ja tebi i bebanu mogu nekako da pomogne, slobodni mi reci, ne ustručavaj se!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!....dobro si rekla ono i za podrigivanje i za zubiće...kao prvo,odmah nakon što je povratio mleko, krenula mu je kaka...on uvek tako, pre nego što izađe kaka, nema apetit..ali ja mislila da će kaka doći kasnije, a onda već i nije jeo 7sati, pa sam mu dala da jede, a on povratio...posle kake je zaspao, i kad se probudio jeo je normalno...a za zubiće, njemu se već baš vidi kako dolazi prvi zubić...stalno stavlja rukice u usta, trlja, ja mu 2-3 puta na dan, kad vidim da ga već jako svrbi namažem tim gelom....a imamo i onu igračkicu što se ohladi u frižideru pa ga grize....to jako voli...znači sve se pokolopilo tačno kako si rekla...još jednom jako sam ti zahvalna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zeke ta mala stvorenja jer ih bole zubici:-(.Zato i ne mogu dobro da ruckaju.Drago mi je sto ste oboje dobro.Samo da se vi nama lepo vratite iz Kaira,pa ako budes bila tu kad dodje Hipotenuza, a bude lepo vreme, mozemo onda sve tri i ako jos neko hoce - sa bebama u kracu setnjicu po gradu da se bebe i mame malo druze;)

Zeke ta mala stvorenja jer ih bole zubici:-(.Zato i ne mogu dobro da ruckaju.Drago mi je sto ste oboje dobro.Samo da se vi nama lepo vratite iz Kaira,pa ako budes bila tu kad dodje Hipotenuza, a bude lepo vreme, mozemo onda sve tri i ako jos neko hoce - sa bebama u kracu setnjicu po gradu da se bebe i mame malo druze;)

kad HIpotenuza dolazi?...ja sam uvek za druženje..a zar ti nisi u BG?...no ja sam uvek za, samo je pitanje dogovora...

kad HIpotenuza dolazi?...ja sam uvek za druženje..a zar ti nisi u BG?...no ja sam uvek za, samo je pitanje dogovora...

Ne mogu tacno da se setim,valjda u maju:D jesam u bgd,kad se budes vratila mozemo da se vidimo,samo da uklopimo decije klopice:lol:
inace,bila sam kod one doktorke,super me je primila>Pregled sa razgovorom je trajao 1h. Pregledala ga je od glave do pete. Kaze da je dostigao i duzinu i kilazu za dete od 6 meseci,a on ima 5 za nedelju dana:roll:beba dzin - salim se:lol:. Bio je stvarno super raspolozen,lepo je saradjivao sa doktorkom i stalno je hteo da dohvati jednog zutog medu. Toliko raznobojnih igrackica tamo,a on bas za zuto. I naravno,mama mu je odmah danas kupila zutog medu i cekam lepse vreme da mogu da ga operem u masini da beba spavka sa svojim novim drugarom. Inace,rekla mi je da mu vise ne dajem AD kapi jer pije formulu. To mi vidis moj pedijatar nije rekao. Kaze da ne treba jer je naformuli i da to piju samo deca koja su na siki. Ono sto zenice pominju ovde na forumu da deca treba da pocnu da ruckajui cvrstu hranu od 6 meseca vazi takodje za decu koja sisaju.
Kaze da Nidza ima afiniteta prema slatkisima i da mu nikako ne dajem voce dok ne uvedem svo povrce.Znaci,u 5 samo povrce,formula i zitarice (Milupa),pa tek u 6 voce i naravno meso (preporucuje curetinu i jagnjetinu).
Kaze da je smanjio mleko jer ga bole desni,a i zato sto je spreman za cvrstu hranu. Znas li kako gleda dok ja jedem sendvic ili nesto.A tek sto je kidisao na tortu:lol: ne mogu da verujem. Moja sestra me je molila da ga sklonim dok jede jer je tako gledao u njen tanjir da nije mogla da jede:lol::lol::lol:
Evo sta pise u knjizi o tome:
"Zbog povecanih zahteva u kalorijama,vitaminima i mikroelementima (gvozdje,cink i dr.) u uzrastu od navrsenih 4 do navrsenih 6 meseci, majcino mleko i adaptirana mlecna formula vise ne zadovoljava potrebe odojcadi.U ovoj fazi razvoj digestivnog i neuromisicnog sistemaje dostigao takav nivo da beba moze da prihvati,zvace i guta cvrstu hranu. Ona sada kontrolise pokrete glave i vrata i sedi,zu pridrzavanje. Sve ovoe promene joj omogucavaju da bude spremna za uvodjenje druge hrane osim mleka.

Beba i sama pokazuje znake spremnosti da uzmu cvestu hranu:
  • pokazuje intresovanje za ono sto jedu drugi
  • zvace i guta kad gleda druge kako jedu
  • jos uvek je gladna posle podoja ili posto popije odredjenu kolicinu mlecne formule
  • kontrolise gornje delove tela,pokrece se napred,kad je gladna a zabacuje kad je sita

ajoj, čini se da je moj beban pre vremena spreman na čvrstu hranu...ja se postidim kad jedem pred njim, tako mi gleda u usta...ni meni pedijatar nije rekla da prekinem sa AD kapima...čak što više, rekla je da na ovom podneblju deca nije problem ako ga pije i do druge godine...Gabrielu se jako znoje dlanovi i tabani, pa sam pitala od čega je to, i ona je rekla da je to zbog nedostatka D vitamina...recimo u Grčkoj nemaju pojma šta su AD kapi, tamo bebe to dobiju od prirode, odnosno sunca...pa sad budi pametan...mislim, koliko pedijatra toliko načina...isto važi i za uvođenje čvrste hrane...neki se kunu na sokiće, neki na žitarice...a meni su žitarice logičnije..pa kad jednom okusi slatko.nikad neće zavoleti ono bljak bljutavo kakav ukus žitarice imaju naspram sokića i voća...

Izvinjavam se za ovo moje ubacivanje sa smile-icima.
Ne mogu da otvorim 52 i 53 stranu pa moram cisto nesto da napisem da bih vam se pridruzila.
Ja mom detetu od 4-og meseca ne dajem AD kapi jer je na formuli(kaze previse je i jedno i drugo).

ajoj, čini se da je moj beban pre vremena spreman na čvrstu hranu...ja se postidim kad jedem pred njim, tako mi gleda u usta...ni meni pedijatar nije rekla da prekinem sa AD kapima...čak što više, rekla je da na ovom podneblju deca nije problem ako ga pije i do druge godine...Gabrielu se jako znoje dlanovi i tabani, pa sam pitala od čega je to, i ona je rekla da je to zbog nedostatka D vitamina...recimo u Grčkoj nemaju pojma šta su AD kapi, tamo bebe to dobiju od prirode, odnosno sunca...pa sad budi pametan...mislim, koliko pedijatra toliko načina...isto važi i za uvođenje čvrste hrane...neki se kunu na sokiće, neki na žitarice...a meni su žitarice logičnije..pa kad jednom okusi slatko.nikad neće zavoleti ono bljak bljutavo kakav ukus žitarice imaju naspram sokića i voća...

DA dodam na temu Vigantola (AD kapi). Kad smo bili kod lekara na kontroli pre tri nedelje, izricito sam pitala da li formula koja vec u sebi ima vitamin D3 eliminise potrebu za dodavanjem kapi. Lekar mi je rekao da joj slobodno dajem i Vigantol po jednu kap dnevno, cak da je i pozeljno, da to nisu kolicine koje stete i da samo mogu da pomognu. E sad, priznajem, ne dajem joj Vigantol svaki dan, ali recimo svaki drugi dan da. Misljenje naseg pedijatra je da ih treba davati bar dok se ne zatvori fontanela. I opet ja ne bih bila ja kad ne bi proveravala na sve strane, skoro svi su mi rekli isto.

Danas smo i nas dve prosle kroz horor nespavanja i nejela. Nije htela ni vodu, ni caj, ni mleko. Inace je sve ostalo normalno, i stolica i temperatura, i urin. Pa sam zakljucila da joj se jednostavno danas ne jede, da cu sacekati sutra pre nego sto pocnem da se brinem.

Inace, zubici nikako da niknu, ona glodje svoje zglobove na rukama, prste, sve cega se docepa ukljucujuci i vlazne maramice, portiklu, uckur na pantalonicama. Pedijatar nam je preporucio da joj olaksamo nekim od gelova za nicanje zuba, ja otisla kod mamine prijateljice farmaceuta da kupim gel, ona mi objasni da joj tako necu pomoci u nicanju zuba, da gelovi samo anesteziraju desni i da pokusam da joj namazem desni belim vinom!!!!!!!! Naravno da sam odmah zvala pedijatra da ga pitam, i covek mi rekao da belo vino pomaze jako i da se ne bojim da cu je otrovati ili navuci na alkohol. Stidim se, ali probala sam (dve-tri kapi belog vina na prst). Satima posle toga nije glodala svoje ruke, i sad uopste nisam pametna: nekako ne mogu da izaberem izmedju anestetika i alkohola...DOBAR MI IZBOR!!!!!!!!!!

Danas smo prvi put jele kasicu od sargarepe i jabuke - jednu kasicicu, po savetu lekara, sutra cemo dve...Bojim se da joj ne zgadim hranu potpuno, u ponedeljak idem da kupim onu knjigu o ishrani. Pa cemo da vidimo. Ima nutricionista koji su zestoko protiv zitarica i isto toliko onih koji se u njih kunu. I moram reci da je jako puno lekara koji ne savetuju pocinjanje uvodjenja cvrste hrane pre 6-og meseca. Ne znam....

DA dodam na temu Vigantola (AD kapi). Kad smo bili kod lekara na kontroli pre tri nedelje, izricito sam pitala da li formula koja vec u sebi ima vitamin D3 eliminise potrebu za dodavanjem kapi. Lekar mi je rekao da joj slobodno dajem i Vigantol po jednu kap dnevno, cak da je i pozeljno, da to nisu kolicine koje stete i da samo mogu da pomognu. E sad, priznajem, ne dajem joj Vigantol svaki dan, ali recimo svaki drugi dan da. Misljenje naseg pedijatra je da ih treba davati bar dok se ne zatvori fontanela. I opet ja ne bih bila ja kad ne bi proveravala na sve strane, skoro svi su mi rekli isto.

Danas smo i nas dve prosle kroz horor nespavanja i nejela. Nije htela ni vodu, ni caj, ni mleko. Inace je sve ostalo normalno, i stolica i temperatura, i urin. Pa sam zakljucila da joj se jednostavno danas ne jede, da cu sacekati sutra pre nego sto pocnem da se brinem.

Inace, zubici nikako da niknu, ona glodje svoje zglobove na rukama, prste, sve cega se docepa ukljucujuci i vlazne maramice, portiklu, uckur na pantalonicama. Pedijatar nam je preporucio da joj olaksamo nekim od gelova za nicanje zuba, ja otisla kod mamine prijateljice farmaceuta da kupim gel, ona mi objasni da joj tako necu pomoci u nicanju zuba, da gelovi samo anesteziraju desni i da pokusam da joj namazem desni belim vinom!!!!!!!! Naravno da sam odmah zvala pedijatra da ga pitam, i covek mi rekao da belo vino pomaze jako i da se ne bojim da cu je otrovati ili navuci na alkohol. Stidim se, ali probala sam (dve-tri kapi belog vina na prst). Satima posle toga nije glodala svoje ruke, i sad uopste nisam pametna: nekako ne mogu da izaberem izmedju anestetika i alkohola...DOBAR MI IZBOR!!!!!!!!!!

Danas smo prvi put jele kasicu od sargarepe i jabuke - jednu kasicicu, po savetu lekara, sutra cemo dve...Bojim se da joj ne zgadim hranu potpuno, u ponedeljak idem da kupim onu knjigu o ishrani. Pa cemo da vidimo. Ima nutricionista koji su zestoko protiv zitarica i isto toliko onih koji se u njih kunu. I moram reci da je jako puno lekara koji ne savetuju pocinjanje uvodjenja cvrste hrane pre 6-og meseca. Ne znam....

pa zato sam i rekla, da sam totalno zbunjena od previše informacija...ponekad mislim da je bolje znati manje, manje se nerviraš...Gabriel juče jedva da je jeo, izgleda da je bio takav dan, ako ni tvoj nije jeo...ne znam, nešto u vazduhu,front???????...ne mogu da budem pametna,..a danas ujutro jako je lepo papao, i sav je srećan...ma ako je on srećan i ja sam...a pošto i njemu dolazi prvi zubić ja mu mažem Calgelom za belo vino sad čujem prvi put...on najviše voli onu igračkicu što se rashladi u frižideru pa onda može da grize...i zabavi se a izgleda i desni mu smiruje...ma istim rečima mi je rekla i naš pedijatar za AD kapi...isto isto isto..
esperanca ovde na ovom forumu je jedna mama pre nekog vremena pisala da oni žive u Grčkoj, i da tamo nikad nisu čuli za AD kapi, ali tamo ima dovoljno sunca...nemam živaca da listam unazad toliko da bih našla taj post..soooooooooooooooooorry...a za dlanove i tabane, eto ja sam mislila da mu je pretoplo, pa sam ga počela drugačije oblačiti, kod nas nikad nema više od 22 stepena, ipak on se i dalje znojio...i tada sam pitala pedijatra o čemu se radi, pa ona rekla to je nedostatak D vitamina...a svaki dan dajem i kap Vigantola, i naravno Humana šta on jede isto ima već u sebi...pa sad budi pametna...:confused:

I Aca juce nije imao nikakav apetit,ceo dan je nesto brljao sa jelom,nista konkretno,nisam znala sta vise da uradim da bi jeo,celu noc nisam mogla da spavam,sve sam se plasila da mi je dete gladno,pa sam jedva cekala jutro da ga nahranim,i evo od jutros sve super.

lizanje,grickanje, sisanje rucica, stopala, tatinog sata :shock: ,predmeta - kako cvrstih tako i benkica, dzempera..... sve je to naj normalnije jos od 4.meseca! s jedne strane zato sto kroz usta upoznaju svet oko sebe ali i zato sto desni pocinju da ih svrbe (ne odmah). medjutim dok ne bole (a to se vidi kad su im desni natecene, jako crvene, obicno na donjoj vilici u sredini jer tu prvo nicu, i kad su bebe kenjkave) nema razloga da im stavljate gelove i sl. zubi nicu pocevsi od 6 meseca, jos cesce od 7-8 pa nadalje. Naravno svaka beba je drugacija. moj sin ima 7m i 7 dana i jos ni traga zubicima a grize SVE sto stigne (kad ga vadimo iz kade pokusava i nju da smaze! :shock:)

HIpotenuzo u pravu si za zubiće, no ipak, Gabrielu se već vidi kako beli prvi zubić...što nije ništa novo u našoj porodici, i mom bratu i meni, prvi zubići su izašli sa 4 meseca...desni su mu baš crvene i natekle...na gel jako dobro reaguje...

Back