SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
e pa super ako mu vec nice prvi!
doci cu u maju. jos nisam odlucila tacno kada. mozda u 2. polovini. jos treba detetu da izvadim pasos! potpuno sam neorganizovana. pa zar ti nisi Zia u Novom Sadu?
setnja ili kafa na suncu to bi bila prava stvar!

vazi. ja cu doci na jako kratko tako da ne verujem da cu moci ceo jedan dan da porvedem u novom sadu. znas kako je rodbina, prijatelji, svi bi da upoznaju bepca, moj tata ga verovatno nece ispustati iz ruku... ali o tom potom.

ja jesam u NS, ali možemo nešto da se dogovorimo..ili vi da dođete organizovano do mene, pa da vas ugostim, i provedete dan u NS, ili ja da se organizujem nekako pa dođem u BG...videćemo...

Smrc,uopste nisam obratila paznju da si iz NS.Al dobro,nije ni to preko sveta. NS je moja ljubav,zivela sam tamo godinu dana pre bombardovanja na Novom Naselju. I od onda nisam dolazila,a zvali su me mnogi:-( Inace,ja sam po tati Sosa i imam dosta rodbine blizu NS. Deo svog detinjstva (sve raspuste) provela sam kod bake i deke na salasu - nedostaje mi to. Zao mi je sto moje dete nece imati takvo detinjstvo. Videce zivotinje samo u ZOO vrtu. Posto nemamo kola,nisam sigurna kako cemo da putujemo do vas sa malom bebom:confused:,ali iskombinovacemo nesto;). Bice malo veci kad se vratite.
Ajd sad da vam ispricam sta i kako me je posavetovala doktorka za ishranu. Inace samo da naznacima da mozete da pocnete sa bilo kojom Milupinom kasicom.Ono sto pise jabuka i sargarepa, ili pirinac i banana - rekla je da kasica ima samo ukus tog voca/povrca. Ja sam mu odmah dala onu sa sargarepom i jabukom i super sam zadovoljna kako jede,a nije imao nikakvih problema. Znaci,mozes da krenes sa tom kasicom 1 kasiku u mleko par dana,pa onda 2 kasike,pa tri i sve do 5k/130ml. Kasike treba da su supene i ne treba da budu ni previse pune, a ni previse ravne.Znaci malo brdasce. U zadnjoj nedelji 4 meseca detetu treba za dorucak davati adap.mleko otprilike oko 6-7h, pa onda za drugi obrok 2 kasike kasice,a ostalo formula,onda opet mlekce i oko 17h kasica, pa onda posle 4h formula....
Sa navrsenih 5 meseci poceti sa uvodjenjem povrca pirinac+sargarepa. Na treci dan menjati povrce: krompir,tikvice,blitva,pa tako redom. Posle 3 nedelje uvesti meso(jagnjetina,curetina) Istovremeno sa mesom uvesti vocnu kasicu.
Znaci za odojce sa 5 meseci redosled je sledeci:
ranio ujutro: adpt.mleko
dorucak: adpt.mleko
rucak: pire od povrca
kasno popodne: zitarice bez glutena
vecera:adap.mleko
pre spavanja: adapt.mleko
izmedju obroka: sokic (moze da se dalje posle kasica jer su teske za stomacic i potrebno je da beba popije malo tecnosti)
Inace,moja beba jede na otprilike 3-3,5h(jer jede samo 120ml mleka),ali posle kasice na 4,--4,5 jer ona bas lepo zasiti.
Ja sam tako krenula i cini mi se da ce ici kako treba;).

baš super, jedino mi još nije jasno..ako se daje Milupina kašica, zar ne ide tako da recimo ako pije 150ml adaptiranog mleka, da umesto 5 merica formule staviš 4 merica formule i jednu mericu kašice????????????...možda ja živim u totalno grešci, ali mislila da to ide tako..znači napravim 30ml adaptiranog mleka i dodam supenu kašiku Milupa kašice??????????????...jel tako?????????

Tek sad videh koliko ste mi pisale i PREDIVNE STE!
Ovako-bebi je bolje,nema proliva(inace oni mu ovde ne uradise nikakve briseve nosa i grla ali jesu stolicu i nema nista a u bolinici mu vadise krv iz vene zbog analiza,kazu ok je mada ja ne dobih nalaze).Ovde je ludilo i ne bih sad da "pljujem"i budem vulgarna ali samo losa iskustva sa doktorima.
Zvala sam HALOBEBU-kazu normalno je povracanje jer se nakupio sekret,mnoge bebe reaguju tako i jos je bolje ako se organizam ocisti toga.Proliv je ko zna posledica cega.ja mislim da je antibiotik napravio haos,poremetio crevnu floru(zato preporucuju sto vise jogurta) mada ja ovde ne mogu da nadjem taj biolif,ne znam cak ni sta je to.
Moja beba je imala bas sve one simptome ,tamo navedene.jako malaksao,jakoooo je tesko disao,prosto se boreci za vazduh.Krcanje,kasalj,temperatura.E sad smo zavrsili sa antibioticima a ja svkodnevno u strahu da se sve ne vrati.Inhaliram ga na 6 sati,jako je pospan valjda ot tog miksa sto ide u inhalator.Inace ,isprepadala samxse za ono da ide(ne obavezno)uz uplau pluca i upala uha.Moje dete se bas pocelo cesto hvatati za uvo(malo vise jedno ali nekad dohvati i drugo).Ne zali se da ga ista boli kad mu cistim usice,jel to onda bolno?
Joj,ja se iskreno nadam da ce zubi.Njemu desni jesu malo natecene ali tako su vec dugo.malo se crveni kod donje vilice nesto ali pre bih rekla da se necim sto je glodao povredio.Cekam te zubice od 5 meseca sa nestrpljenjem.Pedijatri tvrde da nikakve promene nisu posledica nicanja zuba(proliv,povracanje) ali je se nadam da mi je dete ok i da ce zaista biti zuba.On jeste pre stavljao sve u usta ali ovako besno i nervozno da kida sve,kao kuca-malo sumnjivo..ili su to moje puste zelje.

nina-nana nije biolif nego Liobif, a ako to ne možeš da nađeš tamo, samo traži u apoteci da ti daju probiotik u ampulama...2 puta na dan iz te ampule razstvoriš sa malo vode ili čaja taj prašak i daš mu na kašičicu...to će regulisati stomačnu floru...probiotik možeš da koristiš dok se kaka totalno ne vrati u normalu...

baš super, jedino mi još nije jasno..ako se daje Milupina kašica, zar ne ide tako da recimo ako pije 150ml adaptiranog mleka, da umesto 5 merica formule staviš 4 merica formule i jednu mericu kašice????????????...možda ja živim u totalno grešci, ali mislila da to ide tako..znači napravim 30ml adaptiranog mleka i dodam supenu kašiku Milupa kašice??????????????...jel tako?????????

Milupina kasica se daje samo 130ml mleka/5 kasika kasice.Tako pise na kutiji. Znaci ubacis 1 kasiku Milupe a ostalo stavi mleko.Ne znam koliko se stavlja Humane u 150ml mleka,jer mi pijemo Nan;) Posle npr 3 dana povecaj sa jedne kasicice na 2,ali da znas da 2 kasike Milupe zahtevaju 65ml vode,pa ti dospi u flasicu posle jos 90ml mleka i 3 kasicice mleka.Kad popije mleko sa 3 kasicice, mozes da mu das celu dozu,znaci 5 kasicica. Ako vidis da lepo pije i ne odbija, posle 6 dana mozes da mu das celu dozu,ne moras da cekas.Ja koristim Aventove flasice sa varijabilnom cuclom. Ona ima veliku rupicu pa Nikola moze lepo da jede iz flasice.Nemoj mu jos davati na kasiciu dok se ne privikne malo na kasicu.Ne znam koju ti marku koristis,ali u svakom slucaju moras da kupis cuclu sa vecom rupicom jer je kasica gusta kad je napravis od 5 kasika.

Tek sad videh koliko ste mi pisale i PREDIVNE STE!
Ovako-bebi je bolje,nema proliva(inace oni mu ovde ne uradise nikakve briseve nosa i grla ali jesu stolicu i nema nista a u bolinici mu vadise krv iz vene zbog analiza,kazu ok je mada ja ne dobih nalaze).Ovde je ludilo i ne bih sad da "pljujem"i budem vulgarna ali samo losa iskustva sa doktorima.
Zvala sam HALOBEBU-kazu normalno je povracanje jer se nakupio sekret,mnoge bebe reaguju tako i jos je bolje ako se organizam ocisti toga.Proliv je ko zna posledica cega.ja mislim da je antibiotik napravio haos,poremetio crevnu floru(zato preporucuju sto vise jogurta) mada ja ovde ne mogu da nadjem taj biolif,ne znam cak ni sta je to.
Moja beba je imala bas sve one simptome ,tamo navedene.jako malaksao,jakoooo je tesko disao,prosto se boreci za vazduh.Krcanje,kasalj,temperatura.E sad smo zavrsili sa antibioticima a ja svkodnevno u strahu da se sve ne vrati.Inhaliram ga na 6 sati,jako je pospan valjda ot tog miksa sto ide u inhalator.Inace ,isprepadala samxse za ono da ide(ne obavezno)uz uplau pluca i upala uha.Moje dete se bas pocelo cesto hvatati za uvo(malo vise jedno ali nekad dohvati i drugo).Ne zali se da ga ista boli kad mu cistim usice,jel to onda bolno?
Joj,ja se iskreno nadam da ce zubi.Njemu desni jesu malo natecene ali tako su vec dugo.malo se crveni kod donje vilice nesto ali pre bih rekla da se necim sto je glodao povredio.Cekam te zubice od 5 meseca sa nestrpljenjem.Pedijatri tvrde da nikakve promene nisu posledica nicanja zuba(proliv,povracanje) ali je se nadam da mi je dete ok i da ce zaista biti zuba.On jeste pre stavljao sve u usta ali ovako besno i nervozno da kida sve,kao kuca-malo sumnjivo..ili su to moje puste zelje.

@Nina nana,mnogo mi je drago sto ti je bebica bolje.Zaboravila sam da ti kazem da antibiotici zahtevaju puno tecnosti jer hoce da se zadrze u bubrezima pa da naprave haos. Zato bebu moras sto vise da pojis kad joj dajes lekice da sve to ispiski;) A sto se tice crevne flore,verovatno je poremecena tako da ipak ti kupi taj prasak koji ti je rekla Zija i ako tamo ima jogurt sa probioticima - nema nista boljeod toga,ali pod uslovom da ti je beba starija od 6 meseci. Znaci tek u 7:D

Uh, Esperanca, ma koliko puta dnevno jedu vase bebe? Moja spava do 9, vrslja ceo dan i zaspe uvece u 8:30. Probudi se ponekad samo oko 3 nocu! I ne mogu da je budim, napreduje bas lepo, u proseku 1kg mesecno (dobro, bila je prilicno mala na rodjenju, rekli su mi da one brze napreduju). Tako da ce nam takav raspored biti veeeeeliki problem!

Ja sam odmah pocela sa kasicicom, prihvatila ju je bez problema. Sto se ne bi moglo reci za druge flasice. Nece da jede ni iz cega sto nije njena prva flasica. Kupila sam ih milijardu, pokusavala da zamenim bar cuclu i ne dolazi u obzir! Cim oseti neku drugu cuclu, vristi bez prestanka, otima se i na kraju odbije da jede i iz stare flasice. Jel imao neko ovaj problem?

Vidis,moja beba jede oko 6-7h.Ne cekam je da se probudi,nego ga polako uzmem iz kreveca,stavim u narucje i prinesem cucclu i kazem : Sine sikica, i on rucka. Ne znam dal bi tvoja beba tako htela.Ja sam to moju naucila od malena.Bolje mi tako pojede.Kad je budan zeki me i moram da ga molim sto godina da pojede 120ml. Posle mu dam da jedeo oko 9/10h, pa u 13h i tako na 3h.Jeste robija,ali sta cu kad jede 120ml umesto bar 150ml. I kad uvece saberem(u svesci vodim koliko je pojeo i kad) ispadne oko izmedju 700 - 800ml. Kako kad. Nije bas dobro da ti beba zadnji put jede oko 24h pa tek u 9h. To je veliki razmak za nju.
Sto se tice cucle i ja imam isti problem.Nego mislila sam na istu cuclu,samo za veci uzrast. avent ima cuclu sa jednom,dve,tri kapljice(3+meseci), varijabilnu za 3+ - to je ta sa vecom rupicom,cuclu za 6+. Znaci oblik cucle je isti,samo mu kupis za veci uzrast - fora je u velicini rupice;)
Ja sam se grdno preplasila jer sam procitala da njegove voljene plasticne flasice na visokoj temperaturi ispustaju bifenol koji je kancerogen i svasta nesto i odmah mu kupila Nukove staklene. Nije hteo ni da lizne.Imamo 4 staklene flasice razlicitih proizvodjaca i ni jednu nece ni da lizne:( Na internetu sam nasla da jedino Free born flasice koje se proizvode u USA i GB imaju odgovarajuce cucle tj njihovim flasicama odgovaraju Aventove cucle. Naravno u Srbiju zemlju dembeliju ne mozes da porucis preko neta, pa smo cimali neke ljude iz Austrije da poruce za nas i da nam posalju.Izaslo nas je kao Sv Petra kajgana,ali za dete sve. I naravno danima cekamo da nas pozove posta ili carina,ali od njih ni traga ni glasa.A stiglo je u Srbiju 8)
Srecno sa kasicama i naravno napoji ga mal posle odredjenog vremena,jer su kasice guste i deca su posle zedna;)

daaaa,liobif(ha,ha...).Nego jel je i to u ampulama?
Mislim da je sve od antibiotika-nadam se.mada dok je jos trajala terapija stolica se regulisala tako da to mozda znaci i da nije.Ovde sam nasla jogurt provita(mozda je to to,sa probioticima,ali na kutiji nista ne pise inace ovde su sve kisela mleka(sto bi mi rekli) i zovu se jogurt).Beba mi ima skoro 10 meseci idavno sam mu ja uvela te jogurte.
Nego mame,ja mu dala aptamil da vidim jel je problem u ukusu mleka sto je promenjeno ili jednostavno nece da jede.kad ono posrce moj mali aptamila za novalac ni da cuje.I tako da mu je stolica odmah bila redja.Mozda je do mleka.Jel zna neko razliku izmedju novalaca AD(za dijareju) i aptamila obicnog?Mene strah da mu ne padne gvozdje jer je taj novalac jako "siromasan" po tom pitanju a ja mu dajkem aptamil sa dodatkom gvozdja.
Esperanca-hvala za broj,nadam se da nije problem zvati doktorku i traziti joj savet preko telefona?!SRCE SI!!!
Sto se tice tih kasa, ija sam pocela sa Milupinim.Ovde uvoze sa pirincem i jabukom,bananom i psenicom,pirinac samo(sto bi mi rekli rizolino),povrcna milupina kasa,sumsko voce(to ne dajem) i tipa medolino.Sve se uglavnom prave sa vodom(5 kasicica praha i 120ml vode).Ja nisam stavljala u flasicu,niti sam pocinjala sa jednom kasikom u mleku.Sama sam bez saveta(jer ih i nije bilo) napravila kako pise na kutiji i tu smesu davala bebi pomalo,pa koliko uzme i odmah kasicicom.

Pije blag caj (za vodu nece ni da cuje) pa se tako snalazimo sto se pojenja tice (sa blagoslovom pedijatra).

Kazem ti da nece ni jednu, a Aventovu kad vidi i iz daljine vristi. Kazem ti da sam pokusala da zamenim samo cuclu, sa vecom rupicom, i opet ista stvar. I ja sam citala istu stvar sa plasticnim flasicama, pala u paniku, pokusala na svaki nacin da ih zamenim i ne dolazi u obzir! Nece i nece! Nemam problem ni da platim nesto kao Sv. Petra kajganu, samo da prihvati!

A sa budjenjem nam nikako ne ide. Dete kad spava, onda bas spava, od kad se rodila nisam ni jedan jedini put uspela da je nahranim uspavanu a veruj mi, trudila sam se. Imala je manje od 3kg na rodjenju, izasli smo iz porodilista sa 2600g, patronazna sestra mi rekla da moram da je budim na tri sata: ma ni 5 puta ne povuce, i vec ponovo spava! Veceras je zaspala u 8:20, nakrkala se dobro, pojela 200 ml (uvek napravim vise, mada najcesce pije po 150 ml). I sad ce spavati do ujutru! Kad je gladna probudi se sama, kao sto rekoh, nema svrhe da je teram!

Esperanca-joj,nemoj da me plasis za flasice.ne vazi to samo za Aventine valjda?Ja od pocetka koristim samo njih(plasticne) s tim da moje dete ima vec 10 meseci skoro sto znaci da je itekako puno ruckao iz istih???Znaci li ista promeniti sad te falisce?O sta cu sve da cujem!!!!

Nina-nana, negde sam ranije pisala o Aptamilu i sta mi je za isti receno. Ako se dobro secam, Zia je imala problem sa Aptamilom, ali mi stvarno nismo ni jedan jedini put! U svakom slucaju, posle opseznog istrazivanja trzista, informacije koje sam prikupila su bile da je Aptamil najkvalitetniji i da mu je jedna od najvecih prednosti sto pomaze bebama da se oslobode gasova i da se isprazne. Meni je to u tom momentu bilo najvaznije, jer se beba jako mucila. Ako je stolica malo redja, ne bih se uzbudjivala samo ako nije precesta i ako je on umiren. Znam da ti nisam mnogo pomogla, izvini!

Esperanca-joj,nemoj da me plasis za flasice.ne vazi to samo za Aventine valjda?Ja od pocetka koristim samo njih(plasticne) s tim da moje dete ima vec 10 meseci skoro sto znaci da je itekako puno ruckao iz istih???Znaci li ista promeniti sad te falisce?O sta cu sve da cujem!!!!

Ne, Aventove su od dobre plastike, lose su one na kojima na dnu pise PC i #7 za reciklazu! Opusti se, ja sam u problemu jer moja tvrdoglava cerka hoce samo one otrovne! :)

Zasto ne probas NAN 2 koji ima bifidus bakterije i obogacen je gvozdjem. Ja koristim Nan 1 i jako sam zadovoljna. I posle 6 meseci nastavicu sa Nan 2 koji je obogacen gvozdjem. Pise na kutiji Fe. Ako se bojis da beba ne unosi dovoljno gvozdja pojacaj joj ishranu. Evo ti tabele
Sadržaj gvožđa u pojedinim namirnicama videćete u sledećoj tabeli:
Namirnica Sadržaj gvožđa (u mg) u 100 g namirnice
Kravlje mleko (1,8 % ml masti) 0.1
Svež kravlji sir (3 % ml masti) 0.3
Goveđe meso 2.3
Svinjska jetra 21.0
Pileće meso 0.7
Ćureće meso 4.0
Sardela 1.8
Ostrige 7.0
Žumance 6.0
Beli pasulj 6.7
Soja u zrnu 8.4
Integralno brašno 4.0
Mekinje 12.9
Peršun (list) 10.0
Spanać 3.0
Suvo grožđe 1.6
Suve smokve 4.2
Kakao 15.0

Ne znam od koga si cula da je Novolak najgore mleko. Kod nas vazi za najkvalitetnije i najskuplje. Postoji Novalac protiv proliva i protiv grceva. Svi se piju normalno osim ovog protiv proliva. On se pije samo dok takvo stanje traje. Sto se tice Novalaca AR protiv vracanja hranei cestog bljuckanja, mogu ti reci da stvarno funkcionise. A ima vise gvozdja od Bebelaca i Aptamila koji su sladunjavi.

I sto se govdja tice, obratite paznju na kombinacije hrane koje omogucavaju resorpciju gvozdja. Fe se ne resorbuje bez folne kiseline ili C vitamina, a visak gvozdja dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Flašice iz kojih hranite bebu možda i nisu bezbedne kao što mislite. Prema obaveštenju koje je izdao Nacionalni institut za zdravlje u Velikoj Britaniji, neke flašice sadrže potencijalno opasne hemikalije bisphenol A (BPA), koje mogu da izazovu prerani pubertet, povecavaju rizik od dobijanja dijabetesa, hiperaktivnosti i odredenih oblika kancerogenih oboljenja.

Otkud negativna reputacija flašica?
Ono što je sigurno poznato to je da je BPA hormon koji je zaista pronaden u nekim vrstama decjih flašica. Vremenom taj hormon se otapa i može da prede u mleko koje beba pije. Ono što nije poznato, jeste da za sada nije bilo nikakvih materijalnih dokaza koji su potvrdili da je na bilo koji nacin došlo do nekakvih oštecenja, koje su posledice ovog hormona.

Koje bočice sadrŽe ovaj hormon?
Okrenite ih naopačke. Plastika sa polikarbonatom - one koje sadrže BPA - imaju oznaku za recikliranje #7 ili PC oznaku. Ipak to što ovih oznaka na nekim flašicama nema, ne garantuje nikakvu sigurnost, ako je bočica čvrsta i providna, ipak proverite ko je proizvođač, da biste bili potpuno sigurni.
Smanjite rizik
Rizik od izloženosti bebe BPA ćete smanjiti ukoliko kupujete staklene falšice, što baš i nije zgodno, ali dobra alternativa je svakako ona mekana i mutna flašica. A ako ipak i koristite flašicu koja ima BPA, onda nemojte da je stavljate u mikrotalasnu kada podgrevate mleko i u sterilizator. Visoka temperatura može da izazove otapanje ovog hormona.
Takođe, čim primetite da flašica ima ogrebotine, odmah je bacite. Ovakva flašica može da podnese samo 50 do 100 pranja.

Ako ste trudni...
BPA nije nešto što se vezuje samo za bebe. Ove hemikalije lako mogu da prođu kroz placentu do bebe. Pa, ako ste izloženi ovom hormonu tokom trudnoće, postoji verovatnoća da ovo može da ugrozi razvoj fetusa. Najbolji način da se zaštitite jeste da izbegavate zagrevanje hrane u činijama napravljenim od polikarbonata, kao i njihovo pranje u mašini za sudove. Okrenite činiju naopačke i pogledajte da li sadrži sledeće simbole #1, #2, ili #5. Ukoliko ste ih primetili, te činije sadrže BPA.

Ivor:Blic online

Jedino su bezbedne one flasice koje na kutiji imaju oznaku biphenol free. Za sada znam da Born free flasice ni staklene ni plasticne nemaju bifenol. Zato sam ih i narucila iz GB. Inace,iako pazite da ne pregrejete flasice,u kolko su flasice ostecene - ogrebane pustace tu prokletinju od bifenola8-)

Back