SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
drage mame! hitno mi treba pomoc! moj sin (17mj.) nece nista da jede! popije mlijeko ujutru i uvece a u toku dana jedva da nesto stavi u usta. ne znam sta da radim...takav je vec mjesec dana...njegov doktor kaze da je to normalno za taj uzrast ali mene hvata panika...doduse,pojede za rucak 2-3 kasike ali to je premalo! HELP!

А како се понаша? Да ли има енергије као пре, да ли је весео, живахан? Да ли је нагло ослабио?

Ако је све наведено у реду, нема разлога да се бринеш, деца често улазе у такве фазе. То су НАША мерила колико би он требало да поједе...а не његове стварне потребе. (Поготово што неке маме онда често детету између оброка дају разне грицкалице...па дете и нема потребу за конкретним оброком.)

drage mame! hitno mi treba pomoc! moj sin (17mj.) nece nista da jede! popije mlijeko ujutru i uvece a u toku dana jedva da nesto stavi u usta. ne znam sta da radim...takav je vec mjesec dana...njegov doktor kaze da je to normalno za taj uzrast ali mene hvata panika...doduse,pojede za rucak 2-3 kasike ali to je premalo! HELP!

Јесте нормално. :D

Деца у том узрасту нагло, али баш, баш нагло, смање количину хране коју уносе.
И ја сам била шокирана...:roll:

Не форсирај га. Поведи рачуна о квалитету то мало хране коју уноси и биће ти савест мирна.
Уместо толико млека боља би била нека фина супица, чорбица...;)

I moj sin ima 17 meseci (sad ce za neki dan 18) i nisam imala taj problem(da nece da jede), ali mi je pedijatar rekla i citala sam da deca u tom periodu (a narucito posle dve godine) pocinju ozbiljno da biraju hranu i jako im se smanji apetit. Pa nesto mislim Sanny77, mozda je tvoj sin poranio i usao u tu fazu sa 17meseci. Uglavnom deca posle prve godine mnogo manje rastu i dobijaju u tezini(nego u prvoj godini) pa je valjda normalno i da im se smanji apetit. i sto kaze Hellen, ako se normalno ponasa, raspolozen je i zdrav nema potrebe za brigom. Procice i ta faza, samo ga nemoj terati da jede, postignuces kontra efekat, pa ce dete stvoriti otpor prema hrani.

Izgleda da je moj sin usao u tu fazu biranja hrane ranije(kao sto je ennna rekla) jer kad hoce da jede zna tacno sta hoce i nema sanse da uzme nesto drugo. Npr.,danas je za rucak jeo brokoli(sto me je zacudilo jer ga nije bas volio prije jesti)ali kad je vidio to na stolu nije mogao docekati da mu dam. Pojeo je tri kasike i vise ni da okusi! A da, supu nece ni da pomirise a obozavao je ranije da je jede! Ali zato vocne jogurte obozava.Trudim se da mu ne dajem grickalice izmedju obroka da malo ogladni,ali ni to ne pomaze.Na kilazi nije izgubio ali je za mjesec dana dobio samo 300g. Ne znam dali da ga pustim tako ili pokusam nesto drugo...ali sta?

Sunny77, mislim da 300grama za mesec dana za dete od 17meseci potpuno dovoljno(mislim ono i kada deca do godinu dana, posebno posle 6 meseca dobijaju 300gr da je to OK) a posebno posle prve godine kada mnogo manje dobijaju na kilazi i manje rastu nego u prvoj godini. Makar je meni tako rekla pedijatar, da je to normalno, da deca posle prve godine tek za dve-tri godine dobiju kila i porastu kao u prvoj godini, tako da je normalno da im se i apetit smanji. Bez obzira mozes da se posavetujes sa nekim pedijatrom, ali ja bih ti savetovala da sacekas da prodje ta faza, mozda probas da mu das neke namirnice koje do sada nije jeo ili nije voleo(sama si rekla za brokoli), mozda mu je i dosadilo ovo do sada sto je jeo!

Zna li neko kako da motivisem dete staro deset meseci da jede iz kasicice?Kad smo tek pocinjali sa kasicama sve je bilo super,a sada mi vec mesec dana odbija kasicicu,tako da moram da ga varam,kao fol pruzam mu cuclu,on zine i ja mu ubacim kasicicu,ali brzo omudra tako da za sledeci zalogaj moram da ga varam keksom,zatim da mu kao fol pruzam nesto prstima,ali kada izgubim ideju cime da ga zavaram on stisne usne i nema sanse da jede.Sve moze da jede kada mu ja dajem prstima(keks,parce hleba,sve ono sto vec i sam moze da jede,osim kad se ulenji pa hoce da mu ja dajem),ali kasastiju i corbastiju hranu bas i ne mogu prstima,ovo je zaista situacija za izludeti,ne znam dal mi je gore ovo ili to sto ne znam kako da ga sprecim da udara glavom u sve sto mu se cini zanimljivim za to..

E to je faza, koliko se secam i mi smo je imali. Probaj da mu dajes sve ono iz corbaste hrane da jede prstima (mislim, npr. ono sto bi stavila unutra krompir, sargarepu, meso, boraniju, brokoli...) a daj mu da popije corbicu samu (na flasicu, al ne znam da li koristite flasice), a sistem broj dva daj mu u rucicu jednu kasicicu a ti uzmi drugu pa ga pusti da brlja onom kasicicom po hrani kojoj mu dajes(ne pali barem kod nas kad mu dam praznu ciniju da brlja a sklonim onu iz koje mu dajem). Mislim da je usao u fazu kada bi mozda sam pokusao da jede kasicicom. Mi se jos uvek tako hranimo (mislim na sistem broj dva).

Inace da se pohvalim da je Aca prohodao,ne jos sasvim stabilno,ali hoda,mi ga ne forsiramo,on se pomogne uz nesto da ustane i onda se pusti i gega se do cilja,a mi samo trckaramo oko njega,cak mi se cini da ga malo i sputavamo od straha da ne padne nezgodno i da ne udari glavu od nesto.

E to je faza, koliko se secam i mi smo je imali. Probaj da mu dajes sve ono iz corbaste hrane da jede prstima (mislim, npr. ono sto bi stavila unutra krompir, sargarepu, meso, boraniju, brokoli...) a daj mu da popije corbicu samu (na flasicu, al ne znam da li koristite flasice), a sistem broj dva daj mu u rucicu jednu kasicicu a ti uzmi drugu pa ga pusti da brlja onom kasicicom po hrani kojoj mu dajes(ne pali barem kod nas kad mu dam praznu ciniju da brlja a sklonim onu iz koje mu dajem). Mislim da je usao u fazu kada bi mozda sam pokusao da jede kasicicom. Mi se jos uvek tako hranimo (mislim na sistem broj dva).

Probacu da mu ne miksam hranu nego da mu dajem komadice kako si rekla,ali ja bih stvarno volela kad bi on ponovo prihvatio kasicicu,mislim da nam je tako oboma lakse.Hvala ti.
Sto se tice sistema broj dva,pokusali smo,medjutim on ne brlja po hrani nego izubija sve oko sebe,a i sebe.

E Happica, to sto izbrlja sebe i sve oko sebe, to mi jako poznato(kod nas jos uvek traje iako moj sin ima 17meseci), ali negde sam procitala (mislim da je ona knjiga sta da ocekujete u prvoj godini), da to deca pokusavaju sama da jedu, i ako mu sada to uskratis (zbog krsa koji napravi) prococe ga volja pa ces ga posle hraniti do skole.

Ne,ne nisi me razumela,ne izbrlja nego izubija,on uopste ne dira kasikom hranu,nego mlati okolo i udara i sebe i mene i muza i babu,ma ko kod mu se priblizi i ja onda moram da mu otmem kasiku pre nego sto se ozbiljno povredi.

Onda mu stvarno vise ne daj kasiku, al kolko sam te shvatila ti mu jos uvek blendiras ili pasiras hranu, kolko sam shvatila, ima 10 meseci, da li ima neki zubic? Meni se cini da hranu vise nisam pasirala posle 9meseca, posebno sto je moj sin pokazivao zelju da jede sam pa sam mu davala male komade sargarepe, krompira.. Nije da mi u pocetku nije bila frka, sva sam bila u frci da se ne zadavi, ne zagrcne... Ali on se sve bolje snalazio a i izbegli smo komplikacije koje kasnije imaju mame koje predugo daju ispasiranu hranu te se dete ulenji pa posle kada treba nece da zvace.(nije obavezno ali se desilo mojoj komsinici, mesec dana joj je trebalo da privikne malu da zvace komadice).
Au al sam se raspisala, sve u svemu mislim da komadici nisu los izbor

Dajem mu komadice keksa,ima pet zubica ali bas lepo zvace,nego hranu mu grubo miksam,ne pravim bas onu pravu kasu kao kad je imao 5 meseci,tako da i to zvace.Juce sam mu skuvala krompir i isekla ga na kockice i kad sam mu stavila kockicu u usta on se namrstio i ispljunuo,e onda sam na svaku kockicu krompira stavila malo pavlake i on je u slast pojeo sve :D.Ma bice to sve dobro,jutros mi je bez problema pojeo ceo vocni jogurt na kasicicu,tako da izgleda samo ono sto mu se svidja moze na kasicicu.

Ja da se vratim na vakcinisanje. Elem, pitala sam za pentaxim ovde, pa i ja da dam glas. Juce je dobila pentaxim, nije cak ni zaplakala pri ubodu, evo posle 20 sati nema ama bas nikakvu reakciju. Toplo preporucujem.

E ovaj forum je zaista magican :D.Kad god sam ovde iznela neki svoj problem,za dva dana se taj problem resi,cudo jedno.Zalila se kako nikako da se porodim i sutradan se porodim,zalila se kako mi dete kasno zaspiva,on vec za dva-tri dana poceo normalno da spava,i sad pre neki dan kako odbija kasicicu,i evo on juce bez problema prihvatio kasicicu,i danas je vec sve super :D

Znimljivo Happy-ca! Mozda i ja uhvatim "pelcer"! "Problem" je sto me moj sin svuda prati u stopu! Bukvalno, ako nesto radim u kuhinji on me drzi za noge(trenerku), ako krenem u sobu, tupka zamnom, stalno trazi paznju a ja ne mogu 100% vremena da provodim samo sa njim! Kada bi se zaigrao samo 15min. bilo bi mi dosta za pocetak!

Joj znam i moj je to poceo,gde god mrdnem on za mnom,a kada negde moram da idem,a njega da ostavim samog sa tatom,to su muke zive,.tata da dozivi nervni slom,jer mali samo place i stoji kod uzalnih vrata,ceka da se vratim,a kada ga pomeri negde drugo nastaje histerija.Sve je super i sa svima moze da se igra,ljubi i mazi dok sam ja tu,a kad ja nisam tu sve pada u vodu.

Kod nas je malo drugacija situacija, kada sam ja tu nece cak ni da se igra ni sa kim drugim, samo samnom, cak mi neda ni da pricam(sa nekim kad dodje kod nas) samo moram sa njim da se igram i da pricam. Jedina pomoc je tata, jer sa njim hoce i da se igra i da ostane, ali mm nije uvek slobodan kada je meni potrebno. Nadam se da je faza i da ce proci!

ćao svima!
davno nisam pisala...bila je gužva kod nas..stigli praznici, imali vakcinaciju, pa onda malu prehladu, pa probleme sa kakom, bilo je svega...taman sam mislila da se situacija smirila, kad danas moj sin virštao od bola, dobio je takav stomačni grč...već sam mislila da sa 3 meseca treba da preraste tu koliku, a i bilo mu je mnogo bolje kad danas eto,virštanje, plač, ali baš onako svojski sve sa suzama...i ja se rasplakala, nisam znala šta da radim s njim...na svu sreću za desetak minuta je prošlo, ali do tada sam se 5 puta oznojala i osušila...ma ludilo...pozdrav svim mamama i bebicama...

Moj za neki dan puni osam, a pre tri dana se probudio posle sat vremena i poceo da place toliko da nisam znala sta cu od muke:shock:. To je bilo pravo mucenje. Sav bi se zgrcio pa pocne da se bacaka po krevetu pa onda vrisak iz sveg glasa. Ja ga kao pipkam da nema temperaturu, pa usi sam mu jedva proverila, jer nije prestajao da place, a ja kao treba da proverim da li na pritisak place, na kraju smo ustanovili da je imao grceve jer mu je stomacic bio tvrd, pa smo malo radili vezbice da izbaci gasove i 15-tak minuta kasnije se smirio kao da nista nije bilo i lepo ponovo zaspao. Kakvo je to strasno iskustvo, jer on nije imao neke jake grceve kad je bio bas mali bebac i nikada nije tako i toliko plakao. I ja sam pocela da placem od muke.

Back