SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa ja i kad otvorim forum i ovu temuu meni tamo stoji da je polsednja poruka od dubanste papaje i onda kad udjem na forum polsednja strana je 39,druge ne postoje i ja nemam prava na pisanje teksta nego odem na "citiraj" i tako se javim i svaki put moram nesto da napisem da bi bila u toku.

da preformulisem pitanje-moje dete od 8 meseci jede za dorucak cerealije(milupine samo,pirinac,pirinac-jabuka,7 mesanih zitarica,sa medom),nekad bananu i keks,rucak povrce sa mesom i ne znam sta za veceru a ad ne budu ponovo cerealije i ne popara i palenta?Ujutru i uvece pije mleko po 200ml.Zahvalna!jako sam dosadn asa pitanjima oko ishrane ali bas muku mucim a zelim da bude raznovrsno pa prosto nemam ideja.

Ma zbog stranica!Uzas!
A sto se tice tvog pitanja-znam da razmak treba da bude 6 nedelja izmedju dve primljene.barem su meni tako rekli jer moje dete je primilo pentaxim prvi u Bgu i kad je trebao da primi drugi(a mi morali da putujemo,posto vise ne zivimo u Srbiji) rekli su mi da treba da primi barem nedelju dana pre puta a to je bilo nakon nepunih 6 nedelja pa smo cekali da prodje i ta 6-ta da bi primio vrlo bitnu drugu dozu.Prvu je primio sa dva meseca i 9 dana.

mozda znaju u apoteci da ti kazu nesto o tome kad moze da se najranije da ta vakcina. Nasa je bila neke druge marke tako da ne mogu da te posavetujem.

nina-nana nemam ni najblazu ideju zasto ti se to pojavljuje tako. Da nemas ovu temu kao bookmark odnosno favorites u browseru, mozda se on to nesto zapetlja ko ce ga znati?

Moja cerka je prvi Pentaxin primila sa mesec i pet dana, a pedijatar mi je rekao da do sledece doze mora da prodje najmanje 42 dana, a moze i nesto vise.

Pogledajte prirucnike, tamo obicno postoji tabela vakcinacija - ukljucujuci i uzrast do 18-te godine. ako nemate, poslacu vam. Veoma je dobra tabela!

Ljudi, pitajte svoje pedijatre za vakcine,dete bi moralo da dobije svoj karton vakcinacija na kome sve pise. Ako menjate pedijatra, postarajte se da je predhodni sve lepo zabelezio.

nama će ovo biti prva Pentaxim vakcina, a moj sin će sutra imati 2 meseca i 2 dana...u apoteci gde sam kupila vakcinu farmaceut mi je rekla da se Pentaxim prvi put daje u 3. mesecu, što znači da mi jesmo već u 3 mesecu...ali drugarica je danas vodila bebu na vakcinaciju, njena beba je starija od moje 2 nedelje...isto je kupila Pentaxim, i njen pedijatar je rekao da se ova vakcina može dati sa napunjenih 2 meseca i 7 dana...eto, to me brine, što ćemo mi sutra imati tek 2 meseca i 2 dana, pa će možda moći da primi vakcinu tek za nedelju dana..pa sam razmišljala ako je stvarno tako da ga sutra ne vučem u savetovalište, ako ne može da primi vakcinu, nego da još sačekamo ovih nedelju dana...čula sam razne načine korišćenja ove vakcine, pa sam sad zbunjena..da budem jasna, on je 23.januara primio vakcinu za hepatitis B, pa bi mu ovo bila prva Pentaxim vakcina...

da preformulisem pitanje-moje dete od 8 meseci jede za dorucak cerealije(milupine samo,pirinac,pirinac-jabuka,7 mesanih zitarica,sa medom),nekad bananu i keks,rucak povrce sa mesom i ne znam sta za veceru a ad ne budu ponovo cerealije i ne popara i palenta?Ujutru i uvece pije mleko po 200ml.Zahvalna!jako sam dosadn asa pitanjima oko ishrane ali bas muku mucim a zelim da bude raznovrsno pa prosto nemam ideja.

Deca su nam istog uzrasta, a ona jede ovako: ujutru i uvece mleko (ujutru sisa, ali i izmedju obroka po malo; uvece formula). Za dorucak jede voce (banana, jabuka, kruska izmiksano u blenderu, nekad tu dodam i neke cerealije ako je mnogo retko). Rucak povrce + meso ili zumance, vecera jogurt (odnosno pavlaka, ovde to sto se jede kasicicom zovu jogurt) punomasni, nekad sa jogurtom ubacim u blender i bananu, ili cak kornfleks od celog zrna psenice. Ili, umesto jogurta neka kasica tipa baby king. Dajem joj da glodje neke biskvite od pirinca ili od kukuruza, bez soli, konzervanasa itd (ima u prodavnicama zdrave hrane), to joj pomaze jer joj rastu zubici, a ne moze da se ugusi jer se rastopi odmah u dodiru s pljuvackom..Eto, npr neke ideje..

Jao, izvinite, sad sam videla kakvu sam glupost napisala! Dakle, za prvi Pentaxin treba da ima najmanje 2 meseca, znaci u toku treceg...Bar je moj pedijatar takvog misljenja. Od prvog do drugog, kao sto rekoh, ttreba da prodje najmanje 42 dana. Moja cerka ju je primila sa 2 meseca i 5 dana, ako ti to nesto znaci. Ali opet, od pedijatra do pedijatra...Mozes li nekog da pitas telefonom?

Izvinite jos jednom, malo sam dekoncentrisana od nespavanja...

Manja Atina-hvala,dusa si!
Ali mi nije jasno da li za dorucak dajes samo voce(kako rece ponekad cerealije)?kazu da vecera i dorucak treba da su "jaki"!I ovde se jogurtom naziva sve sto je kod nas kis.mleko.Jel dajes vocni jogurt ili kako,i koliko gr.?
I ja mom kupujem neke nestle jogurtice vocne i dajem za veceru po 2 od 50gr,sve mislim nije mu dovoljno jer nutricionisti kazu da beba treba da unese 1000gr za ceo dan(svega sto unese treba da je oko 1000,racunajajuci mleko).A voce jel dajes sveze i jel eksperimnetises sa nekim vocem osim standardno kruska,jabuka,banana jer predpostavljam da i tu je izbor preveliki kao i ovde?ja sve hocu ali se ne usudjujem da probam mango,papaju ili slicno(vidim da kasice sadrze sve to).

evo mi se vratili iz savetovališta...primili Pentaxim, i sad moj dečko spava,ljubi ga majka...super je primio, bio je jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaako hrabar...pedijatar je rekla da je važno da bebac ima punih 2 meseca, onda već može da primi ovu vakcinu, i najranije nakon 6 nedelja sledeću dozu..

Ne bih da vam popujem, ali nina-nana detetu od osam meseci med? (visoki alergen ne daje se deci od 2god) i ManjaAtina ne znam kako je kod vas ali kod nas se mleko i mlecni proizvodi (pavlaka, jogurt...) ne daju do godinu dana!
Imam licno iskustvo, mom sinu sam davala jogurt sa otprilike 9 meseci i pojavio mu se ekcem(ne znam da li od toga ili ga je nesto drugo izazvalo, ali nije nasledni faktor, niko u porodici nije patio od decijeg ekcema niti imamo alergije na bilo koju hranu). Posle smo ukinuli sve sto moze da izazove ekcem(vec sa pisala) ali ekcem je ostao i tako jos uvek ne pije mleko, ne jede jaja(cela), cokoladu ...a ima 1,5god. Ne bih da vas plasim, svako dete je za sebe!
Evo sta sam ja davala za veceru: Palenta ili milupa zitarice pomesane sa keksom i vodom(i tako u krug). Kada sam rekla pedijatru da smo te dve stvari vrtimo i sta bi jos mogli, ona je odgovorila da je to OK, i da ne treba izmisljati nista drugo ako dete lepo jede.
Sada kada je malo stariji za veceru jede keks i caj, ili jogurt u koji je udrobljrn hleb(eto opet isto pa u krug). Na kraju sam se pomirila sa tim, i negde sam procitala da vecera treba da bude lagana, 1-2sata pre spavanja i da dete pojede koliko moze-nikako ne terati dete da jede uvece vise.
Tesim se time, bice vremena, jesce svasta kad poraste.

ma nikako med nego medolino sam mislila a ako skratila pa me niko nije razumeo.Izvinjavam se.
jogurte meni rekli u Srbiji da uvedem sto pre jer je beba i ovako na adaptiranom mleku.Pavlaku mozda malo kasnije ali jogurte apsolutno bez problema.ja kupujem baby jogurte mada su mi rekli da mogu i ove koje mi jedemo samo ako hocu da mik\sam voce sa tim.Palenta takodje ide sa kis.mlekom.Tako meni rekose.A ekcema se inace plasim mnogo narocito jer mi dete ima neobjasnjiva krcanja kada dise.Nije sekretic iz nosa,nije slajm pa se spustio,jednostavno zvizdi kad dise.Radim po drugi put i to po 20 dana inhalacije(miksam 4 leka).Uzas!

Ovo sve sto joj dajem da jede je po savetu pedijatra, privatnog, koji je pregleda svakog meseca. Reakcije na hranu mogu da variraju od deteta do deteta, sta znam..Ona obozava jogurt (odnosno to kis. mleko) i nije joj nikad izasao nikakav ekcem, niti ima bilo kakvih problema. I to joj dajem ovaj obicni, za odrasle, ne one za decu, jer sadrze secere, razne blablabla dodatke, koje nema potrebe da uzima (ponekad joj sama umiksam voce u jogurt).
Da joj se pojavila alergijska reakcija, prestala bih da joj dajem.
@nina nana - nemam pojma koliko gr, jede dok je gladna, obicno je to oko pola jogurta od 2oo gr. Ovaj jelovnik sada nam je dao pedijatar, njoj odgovara, ima 9,8 kila i 73 cm i vesela je. Za sad jede samo ove tri vocke, nisam jos probala sa ostalim vocem. Ma, najbolje ti znas svoje dete, videces i sama ako necim nije zadovoljno ili ima neku reakciju na odredjenu hranu.
Pozz svim mamama!

pile babino baš super što ste pričali o ovoj vakcini, inače ne bih znala, i jako sam zadovoljna...celo popodne smo se šetali, bio je prelep dan, on je gugutao, pa zaspao, pa se opet probudio, gledao sve oko sebe...ko bi rekao da je danas primio vakcinu

Nisam mislila med nego medolino,pogresno sam se izrazila.
Mene su inace savetovali da deteu uvedem mlecne proizvode kad-god jer je na adaptiranoj formuli i treba mu svakako sto vise toga.Eto sta meni rekose!
A ja se jako plasim ekcema i astme jer mi je dete vec drugi put bolesno.Kao zakaci ga virus a on krci kad dise(nije to sekretic iz nosa a nije ni slajm koj ise spustio).Jednostavno zvizdi kad dise.Evo 20 dana je vec na inhalatoru i hocu da poludim.

Back