ej dubanasta ko sto ti vec rekoh ti probaj iz sve snage da mu dajes da sisa sto cesce ne bi li ti nadoslo mleko. medjutim ako ne ide - ne ide, ko sto kaze mirabel najvaznije od svega je odmorna mama! trebace ti snage da se boris sa kolikama i neprospavanim nocima.
bebica ti je toliko mala da jos ni ne zna sta je dan a sta je noc pa je normalno sto se tako cesto budi i nocu. izvodi ga sto cesce u setnju, to ce mu pomoci da ukopca sta je sta. posle nekog vremena ce sam ustaliti ritam i raspored dnevnog i nocnog spavanja medjutim najverovatnije ce nastaviti da sisa nocu bar do 3 meseca (moj i dan danas sa 5 i po meseci).
nemoj da ga budis, jos je mali! spava kopliko mu je potrebno! (od 16-18h)
ja mom nisam jos nikad dala vodu, po savetu pedijatra. to je sad u Evropi takav trend da se savetuje iskljucivo mleko do 4. ako je formula i do 6. meseca ako je majcino. ti vidi, ima mama koje daju vodu (pogotovo leti) ima koje ne daju...poslusaj i pedijatra.
Izbegavaj sokice jer njegov organizam do 4.m. nije dovoljno zreo da ih lepo svari. isto tako savetuju da se bebe hrane na zahtev- kad god traze a ne na svakih x sati (kao sto su to radile nase mame). na pocetku ce traziti vrlo cesto da jede (mali stmacic a brzo vari) a onda ce se sam samcat regulisati (ko svajcarski sat!).
sto se tice Espumisan kapi i to je individualno. kod nekog funkcionisu kod nekog ne. nama su (sasvim) malcice pomogle. bilo je placa od 2. do 5. nedelje intenzivno posle sve manje. kazu da je vazno da se redovno daju svakodnevno a ne kad bol naidje. naoruzaj se strpljenjem i celicnim zivcima. probaj da mu masiras stomak u smeru kazaljki (ako mu je otpao pupcani patrljak). mom je pomagala ova pozicija:
kad je imao mesec dana. kako ga tata stavi na svoj stomak prodje jos par minuta urlanja i smiri se ko da nista nije bilo i zaspe ko klada. probaj da mu nadjes poze koje mu donose olaksanje. probaj i da ga stavis da lezi popreko preko tvojih kolena trbuhom na dole a pridrzavaj mu glavicu. mom je pomagalo i ljuljkanje pa sam ga nosala po kuci nocu (a noge me jedva drzale od umora).
moja doktorka je tvrdila da kolike zavise i od mamine ishrane pa sam ja mesecima izbegavala beskonacnu listu namirnica. kasnije sam polako probala da da ih vratim na jelovnik. nije bilo nikakve razlike! grceva je imao koliko i ranije, ni manje ni vise, cak i sa pasuljem i graskom!
u snu se trza malo zbog grceva a malo zbog snova. uhvatices ga i da se smeje u snu (dok ce na javi poceti da se osmehuje tek sa 2m a da se kikoce ha-ha-ha sa oko 3.
mi na pocetku nismo umeli da ga navedemo da podrigne a to je jaako vazno!(nije hteo da stoji na mom ramenu. tek posle sam pronasla nove tehnike:uhvatis ga ispod miske i nagnes malcice ka napred i na desno pa posle isto na levo).