SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
I jos jedna stvar koju treba imati na umu kod izbora adaptiranog mleka: primetila sam da domovi zdravlja imaju zakljucene ugovore sa raznim proizvodjacima hrane za bebe. Vodite racuna da li vam je neko mleko preporuceno zbog postovanja ugovora ili zato sto je stvarno najbolje. Mi smo pitali tri pedijatra iz razlicitih ustanova, koristili smo sva moguca poznanstva a konsultovali smo i farmaceute, pa tek onda izabrali mleko.

slažem se sa tim,da treba pomno slušati pedijatra, i treba se konsultovati sa više njih...ja u svog pedijatra imam potpuno poverenje,dosada šta god je savetovala, kod mog sina je imao 1oo procentan uspeh...tako i sa gore spomenutim Aptamilom...kažem, moj sin je imao užasne grčeve, kad smo promenuli na Novalac AC grčevi su prestali...ali to je stvarno individualno...Espumisan kapi koristimo od početka, i veoma sam zadovoljna, pre svakog drugog obroka dajem 2o kapi isto po preporuci pedijatra, a na dan mu dajem 1oo ml čaja, i barem 3oo ml vode, pošto baš traži puno tečnosti između obroka...ali na kraju krajeva, svako najbolje poznaje svoju bebu, treba samo pratiti njegove reakcije i učite zajedno...

Imam jedno pitanje: pre neki dan sam u novinama procitala da su flasice koje na dnu imaju oznaku za reciklazu #7 ili oznaku PC opasne po zdravlje, jer sadrze neki hormon koji dovodi do raznih problema, ukljucujuci i prerani pubertet deteta. Ja pogledala u svoje flasice: imaju i #7 i PC oznaku i sad nisam sigurna da li da ih menjam ili da jednostavno ignorisem clanak. Ako neko nesto zna o ovome, pisite molim vas!

Nemam pojma, sada svega ima. I otrovnih igracaka i neispravnih flasica.....
Mi nismo koristili nikakve posto su mi oba sina sisala, a vodicu smo im u pocetku davali na kasicicu, a od sestog meseca iz case (i sokice). Sada Luka (ima sedam i po meseci) sasvim lepo pije iz case, kao veliki. Ali razumem da za formule mora flasica, pa zaista neznam sta da kazem:mad:, strasno

upravo moj pedijatar je rekao da je najbolje koristiti staklene flašice, NUK-ove su najbolje...ja inače koristim Aventove, ali na njima nema tih oznaka koje si ti spomenula...ipak staklene je lakše i čistiti...Aventove koristim samo zbog toga što sa pumpicom dobijaš i dve flašice pa sam mislila i da ih iskoristim...a od pre neki dan koristim i sterilizator,pa mi je malo lakše održavanje...do sada sam iskuvavala, i koristila s svremena na vreme tablete za sterilizaciju..za sve tri navedena imam i pro i kontra..od iskuvavanja naslage kamenca su užasne...od tableta za sterilizaciju dude imaju specifičan miris kao kad baciš hlor u bazen(dobro nije toliko jak miris, ali oseti se), a ovaj aparat za sterilizaciju...pa prvo moraš dobro da opereš flašice i dude, onda staviš u sterilizator..flašice su fantastične,ipak na dudama se oseća taj miris kao ustajalog mleka...ma ne možeš biti dovoljno pametna...već sam napomenula, treba da nađeš adekvatne stvari za svoju bebu...svi su oni posebni, pa različito i reaguju...

ej dubanasta ko sto ti vec rekoh ti probaj iz sve snage da mu dajes da sisa sto cesce ne bi li ti nadoslo mleko. medjutim ako ne ide - ne ide, ko sto kaze mirabel najvaznije od svega je odmorna mama! trebace ti snage da se boris sa kolikama i neprospavanim nocima.
bebica ti je toliko mala da jos ni ne zna sta je dan a sta je noc pa je normalno sto se tako cesto budi i nocu. izvodi ga sto cesce u setnju, to ce mu pomoci da ukopca sta je sta. posle nekog vremena ce sam ustaliti ritam i raspored dnevnog i nocnog spavanja medjutim najverovatnije ce nastaviti da sisa nocu bar do 3 meseca (moj i dan danas sa 5 i po meseci).
nemoj da ga budis, jos je mali! spava kopliko mu je potrebno! (od 16-18h)

ja mom nisam jos nikad dala vodu, po savetu pedijatra. to je sad u Evropi takav trend da se savetuje iskljucivo mleko do 4. ako je formula i do 6. meseca ako je majcino. ti vidi, ima mama koje daju vodu (pogotovo leti) ima koje ne daju...poslusaj i pedijatra.
Izbegavaj sokice jer njegov organizam do 4.m. nije dovoljno zreo da ih lepo svari. isto tako savetuju da se bebe hrane na zahtev- kad god traze a ne na svakih x sati (kao sto su to radile nase mame). na pocetku ce traziti vrlo cesto da jede (mali stmacic a brzo vari) a onda ce se sam samcat regulisati (ko svajcarski sat!).

sto se tice Espumisan kapi i to je individualno. kod nekog funkcionisu kod nekog ne. nama su (sasvim) malcice pomogle. bilo je placa od 2. do 5. nedelje intenzivno posle sve manje. kazu da je vazno da se redovno daju svakodnevno a ne kad bol naidje. naoruzaj se strpljenjem i celicnim zivcima. probaj da mu masiras stomak u smeru kazaljki (ako mu je otpao pupcani patrljak). mom je pomagala ova pozicija:
viewPhoto
kad je imao mesec dana. kako ga tata stavi na svoj stomak prodje jos par minuta urlanja i smiri se ko da nista nije bilo i zaspe ko klada. probaj da mu nadjes poze koje mu donose olaksanje. probaj i da ga stavis da lezi popreko preko tvojih kolena trbuhom na dole a pridrzavaj mu glavicu. mom je pomagalo i ljuljkanje pa sam ga nosala po kuci nocu (a noge me jedva drzale od umora).
moja doktorka je tvrdila da kolike zavise i od mamine ishrane pa sam ja mesecima izbegavala beskonacnu listu namirnica. kasnije sam polako probala da da ih vratim na jelovnik. nije bilo nikakve razlike! grceva je imao koliko i ranije, ni manje ni vise, cak i sa pasuljem i graskom!

u snu se trza malo zbog grceva a malo zbog snova. uhvatices ga i da se smeje u snu (dok ce na javi poceti da se osmehuje tek sa 2m a da se kikoce ha-ha-ha sa oko 3.

mi na pocetku nismo umeli da ga navedemo da podrigne a to je jaako vazno!(nije hteo da stoji na mom ramenu. tek posle sam pronasla nove tehnike:uhvatis ga ispod miske i nagnes malcice ka napred i na desno pa posle isto na levo).

Imam jedno pitanje: pre neki dan sam u novinama procitala da su flasice koje na dnu imaju oznaku za reciklazu #7 ili oznaku PC opasne po zdravlje, jer sadrze neki hormon koji dovodi do raznih problema, ukljucujuci i prerani pubertet deteta. Ja pogledala u svoje flasice: imaju i #7 i PC oznaku i sad nisam sigurna da li da ih menjam ili da jednostavno ignorisem clanak. Ako neko nesto zna o ovome, pisite molim vas!
ne sadrze hormon vec unistavaju neki hormon u nasem telu :-(
evo ovde nesto o tome: :shock:
http://www.thegreenguide.com/doc/ask/nalgene
http://www.thegreenguide.com/reports/product.mhtml?id=44

Hipotenuzo da bi postavila slicice odes na ovaj sajt,

http://img521.i
mageshack.us/img521/8717/1905071352tm8.53461b3f5d.jpg

izaberes slicicu iz nekog tvog foldera klikom na browse(slicica pre toga mora da se smanji na manje od 1,5 GB), onda izaberes resize image da se smanji rezolucija (sta li), pa ono "host it" i sacekas da se pojavi sledeca strana sa tvojom slicicom. Onda izaberes jednu od opcija tj. ono za forume, to kliknes desnim klikom pa copy i paste na odgovor i mi gledamo slicicu. Mislim da sam ti lepo objasnila, ako ti ne bude jasno, ti pitaj.

Hipotenuzo saosećam sa tobom, koliko je još mali moj sin, toliko balavi, naravno na mami...ramena su mi uvek vlažna...uvek se kasno setim da stavim pelenu, pa neka balavi po tome...eeeeeeeeeeeeeeeej, takva sam ti ja, sva zaboravna u poslednje vreme, odnosno otkad sam ostala trudna...da li se to i vama dešava???????

veruj mi i meni užasno smeta, pošto sam pre trudnoće bila veoma aktivna osoba, stalno sam trčala negde, organizovala razne stvari,radila na 3 mesta...sada odjednom svega toga nema, moj se život potpuno promenio, i ponekad sam izuzetno depresivna zbog toga...evo baš za vikend, morala sam da trknem do studija gde radim sa decom...otkad sam otišla, sve je naopačke, ne mogu da se snađu, pošto sam do sada uvek ja držala sve konce u rukama...e takav je život, otišla sam, provela tamo nekoliko sati, radila sa decom, a mog malog čuvala baka...a ja sve vreme gledala na sat, kad ću već kući...3 puta zvala da pitam, kako je mali...a kad sam stigla kući i on me dočekao sa svojim širokim osmehom, ma topila sam se...no, a što se zaboravnosti tiče, upravo zbog toga, što sam pre radila toliko toga, i mene užasno nervira što sam takva, i naravno nema opravdanja...ja vežbam svoj mozak, pa na taj način pokušavam da se vratim u svoj ritam...mada sve je drugačije sa bebicom...opet, to nije isprika za moju zaboravnost...

ja sam toliko sludjena da cesto mazem ispucale ruke mlekom za skidanje sminke.:oops:

e zlatna koko hvala ti, tek sad sam ukopcala da treba ici na spajalicu a ja sam uvek pokusavala sa slikom uz pomoc koje se samo stavlja link
aj da probam:
_2162209.ORF.jpg
izgleda da je uspelo

zia posle ce poceti da balavi i stopala:p!!! taman ce doci leto i bose nozice kad ce otkriti da su i donji prstici ukusni :lol: (oko 4.-5. meseca, kako ko)

Evo mene sa zakasnjenjem od par dana,a i nesto smo bili u guzvi. A i razboleli smo se, celu noc smo skidali temp. - 39,6 C- i nikako da spadne! Svasta smo probali i tusiranje i alkohol (paracetamol na svaka 4 h i opet nista). Pedijatar kaze da je virus ali ja se plasim sta cemo nocas ako bude isto!
Debela berta sto se tice ekcema -nema ga niko u porodici niti neke alergije(jedino na sunce) posebno ne na hranu pa se zato i pitam odakle mu?
Puno pozzz svima

Hipotenuzo ja na to uvek samo kažem ljubi ga majka, neka je živ i zdrav, a može on da balavi koliko mu je volja, ma može da balavi i na meni, samo da ja vidim taj njegov osmeh svaki dan...ma nema lepšeg u životu od bebice...
Ennna, meni je pedijatar savetovao da koristim Febricet kada je Gabriel imao temperaturu, i za samo dan skinuli smo mu temperaturu, mada on je imao ‚‚samo‚‚ 38,2 C

E da se i ja pridruzim prici o kasicama. I mi smo poceli sa milupom koja se pravi sa vodom(plava kutija-moze i sa adaptiranim mlekom-pise na kutiji) ali sam koristila samo sa vodom jer je moj sim sisao i nije hteo da prihvati ni jedno adaptirano mleko, pa ni ono koje je bilo vec u kasicama(milupa u zutim kutijama). Milupa kasice koje se prave sa vodom su super jer u njih moze da se stavlja sveze voce. E tako smo mi poceli. Ujutru posle podoja jeo bi malo kasice(oko 5 meseci-nisam cekala da napuni sest) za rucak nesto kuvano-sargarepica, krompir, tek posle sest meseci smo pocelo meso, za veceru kasica sa rendano jabukom ili bananom. Kad je napunio 6 meseci poceli smo sledecu milupa plavu kasicu(koja ide od 6meseci) da mesamo i sa povrcem i mesom. Sve u svemu ja sam jako zadovoljna tim kasicama koje je jeo sve do godinu dana(posle je sam odbio-pa veeliki je decko) to je moje iskustvo.

Back