SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
:confused:puela, nije bas da su u redu, cak daleko od toga! Necu da panicim, ali niko vise ne pominje ono glavno, da je koncentracija vitamina u njima bila 6 puta veca od dozvoljene, vec maskiraju stvar ovakvim izjavama (te nisu registrovane kao lek, te imaju povecanu koncentraciju kandide-otkud sad to?). Bilo bi korisno kada bi makar znali koje posledice mogu da se jave, pa da znamo sta da ocekujemo! Ako neko ima tu informaciju neka se javi:confused:

posle opširnog razgovora sa drugaricom farmaceutom ona me je savetovala da uopšteno kapi AD bilo kojeg proizvodjača NE KORISTIM, zbog nekih problema sa sastavom kapi...da predjem na Vigantol, što sam napokon posle dužeg vremena našla...eto, to je njen savet, i iz njene apoteke su povučene te kapi...

a što se adaptiranog mleka tiče blogger with a cause, ja svom detetu dajem Novalac AC1 za količnu decu zbog užasnih stomačnih bolova koje je imao, i ova formula je dijetetska, tako da ne sadrži spomenute vitamine,baš proverila na kutiji, tako da ne sadrži svako adaptirano mleko ove vitamine, treba uvek da se proveri na kutiji...

i ja sam do sada davala te kapi, jednostavno sam ih bacila, pokušavam da ne mislim na to, da će moj sin imati nekih posledica zbog toga, i prešla na Vigantol kapi...samo bez prevelike doze sekiracije, jer sa tim nećemo pomoći svom detetu...

Ma znam, Aleksa sada ima 13 meseci prestao je potpuno sa AD kapima oko 1. rodjendana. Ali kad sam sinoc u vestima cula da pominju kandidu, umalo sam slogirala. Hoce li to ostaviti nekih posledica po nasu decu? Trebalo bi da ih tuzimo.

Ne mogu da verujem, neko me je konsatovao! Hvala zia75!:p
Evo jedan biser od jutros! Moj sin ima 17meseci i skoro nista ne govori (da li je to zabrinjavajuce?), samo nesto mmm,uumm...ali sa sve emocijama(nasmejano uum, ljutito uumm, hoce nesto-zapovednicki uuumm). Mm jutros pukne film i kaze mu "Kako bi bilo da ja tako govorim?" i pocne uuumm,mmm, uuumm... A na to ce malisa uuumm-srecno:P(kao: sada sam te sve razumeo)
P.s. i nije neka tema al da se malo razveselimo!

:lol::lol::lol:

cao mame i ja vam se pridruzujem. Imam sina od 5 meseci.

a propos bebeceg govora: da li neko od vas odgaja dete u dvojezicnoj ili trojezicnoj sredini? Mi smo ovaj 2. slucaj. Pitam se ponekad da li ce malisa progovoriti pre 18. rodjendana u svoj nasoj jezickoj papazjaniji:confused:? Ili cemo i mi "mmm mmh mmm"...;)

E draga Hpotenuzo, moj je odgajan u jednojezicnoj sredini pa opet samo mmmh! Bice valjda kao u onom vicu kada dete progovori sa 4-5godina tecno trazeci npr. vodu, pa ga pitaju sto nije do sada pricalo a ono odgovara"nisam do sada imao primedbe?!":rolleyes:

A tvoj sincic ce mozda i sa sest meseci da kaze mama na tri jezika, to se nikad ne zna!

e slušajte sad ovo...ja mađarica, moj muž arapin, nas dvoje govorimo na engleskom, a živimo u srpskom okruženju...biću srećna ako mi sin uopšte nauči raspoznavati jezike...ali u svakom slučaju ja mislim da ne predstavlja problem za dete višejezično okrušenje...naučiće...možda će u početku malo brljati i mešati reči u rečenici, ali sve dođe na svoje mesto...mnogo klinaca sa kojima radim su isto iz dvojezičnog okruženja i jako se lepo uklapaju...

A sad jedno pitanje: moj sin ima ekcem na obrazima i nesto malo na rukama. Ne dajem mu da jede: jaja, mleko(ali jede jogurt,sir,pavlaku...),orahe, cokoladu... Sve u svemu prilican davez, i jos pored svega toga opet ponekad(ne mogu da provalim zasto) mu ipak bukne-taj ekcem! Da li jos neko ima isti problem? Sta raditi? Jel nekome nesto pomoglo?

E Pentaxim vakcina je super, prva je koja se prima umesto, koliko se secam, 3 vakcine(od kojih se jedna pije a drge dve se daju standardno), tako da postedis dete nepotrebnog bockanja kao i reakcija posle. Na Pentaxim nema nikakvih reakcija(mi nismo imali, mislim na temperaturicu, otok...), a tako nam je rekla i doktorka. Jedino nemoj da se iznenadis, moze da se desi da dete prespava ceo dan posle vakcije(sto nije tako lose he he). Mislim da se prima tri puta, pocinje se sa punih 2 meseca, pa sa 3 i 4 meseca. Moj sin je sa 2 meseca(kada je prvi put primio) prespavao ceo dan, al vec posle sa 3 i 4 meseca nije. U svakom slucaju je super!

e slušajte sad ovo...ja mađarica, moj muž arapin, nas dvoje govorimo na engleskom, a živimo u srpskom okruženju...biću srećna ako mi sin uopšte nauči raspoznavati jezike...ali u svakom slučaju ja mislim da ne predstavlja problem za dete višejezično okrušenje...naučiće...možda će u početku malo brljati i mešati reči u rečenici, ali sve dođe na svoje mesto...mnogo klinaca sa kojima radim su isto iz dvojezičnog okruženja i jako se lepo uklapaju...

i ja zivim u okruzenju gde se govore tri jezika i sva tri koristimo u kuci...lekar nam je govorio ovo: deca imaju sposobnost do trece godine starosti razpoznavati i razumeti cak sest jezika i u godinama koje slede ona diferenciraju sve vise jezike i odlucuju se za dominantni...ja samo odlucila da koristim srpski u pocetku (sto mi ne polazi tako lako za rukom s' obzirom na stalno okruzenje nekih drugih jezika), ali ga forsiram sve vise u kuci, a u skolici ce vec nauciti ovdasnji jezik, a ovaj treci cemo poceti da ucimo kada se vec u skolici bude on poceo uciti npr...gledajuci druge ljude iz mojeg okruzenja, iz "mesanih" porodica sve je to lepo leglo sa njihovom decom...nemaju nikakvih problema u skoli (cak su i najbolji ucenici)...nadam se samo da ce tako biti i sa mojim eto to je to sto ja znam...

pa da i ja tako mislim...kod nas je skoro isto...ja sa njim govorim isključivo na mađarskom,ali pošto je okruženje srpsko, i to će brzo naučiti...pošto muža i mene sluša kako pričamo na engleskom, i taj će jezik da se absorbuje lepo, a arapski će doći na kraju, pošto je muž sa njim najmanje, pa i nemaju puno prilika da budu potpuno sami, pa da se posvete takvoj komunikaciji...no ipak, nemam nikakvih strepnji u vezi toga, kako će se snaći...što više jezika zna, to će se bolje snaći u svetu, barem je to moje mišljenje...

Ennna niko te ne ignorise :) Moja sestra je sa svojim detetom imala dugo problema sa ekcemom. Ne znam sta bih te savetovala, sem da kazem da znam da ekcem treba shvatiti ozbiljno, i leciti dete jer je to ozbiljna i ponekad dugotrajna promena. Ipak je to nesto sto treba da se resava sa lekarom, mislim da nije tako bezazleno kao kijavica pa da mi sad ovde kazemo koju mast da mazes da bi proslo. Pogotovo sto znam (iz sestrinih prica) da sve sto je ona koristila su jake i kortikosteroidne kreme koje se pazljivo koriste i nikako bez uputstva lekara. Znam da nisam pomogla ali cisto da ne mislis da te iko ignorise. Pozdrav

Hvala 7sins! Znam da nije bezazleno i konsultovali smo se sa lekarom(pedijatrom) i ona nam je rekla da na to ne obracamo mnogo paznje, da ce nestati kad dete poraste(sto je individualno kada). Mene samo interesuju iskustva drugih mama, narucito u vezi ishrane(dete ima 17meseci), jer kada izuzmes mleko i jaja(o cokoladi, orasima, citrusima necu ni da pricam) malo toga ostaje za dorucak i veceru, ne kazem da dete treba da jede samo mleko i jaja ali pomisli, mnogo toga sto napravis ili kupis u sebi sadrzi ili jaja ili mleko! (npr. palacinke-jaja i mleko, musaka-jaja i mleko, neke kasice(frutolino,medolino..)sa mlekom, pita-sa jajima itd,itd).

Back