SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ni ja nisam pasirala. Isto, izgnječim viljuškom, pa cokće kao prasence. Čim su grčevi prošli, počeli smo polako sa jabukom, bananom, pa krompirić, šargarepica... sad ne mogu ni da se setim. Kratko vreme sam to kuvala posebno, sa malo kima, a onda natrpam povrća u supu, pa pre vegete odvadim, ono povrće se kuvalo zajedno sa mesom... kako je slatko jela :D
Baba joj je pravila voćne kašice - izmiksa voće, pa doda malko vode, pa u teglicu, pa prokuva sa sve teglicom, praktično pasterizuje. To sam joj davala kao kašice i mogu da kažem, ne bez ponosa, da ni jedan jedini put nisam kupila nikakvu kašicu. Probali smo čokolino i slične stvari, ali nije htela. Nije ni blesava, pored domaćih kašica da jede kupovne :D
Meso sam počela da joj dajem sa nekih 6,7 meseci.
Bili smo jako oprezni sa jajetom i medom, naravno i sa jagodama i sličnim što često izaziva alergiju. A ovo ostalo... ma kakvi, nisam ja fermala ta moderna pravila uopšte :D

edit: eh, da, zaboravih... plazmu je glodala sa nepuna 4 meseca. Svekrva htela da umre od straha, da se dete ne zadavi. Ma, kakvi, coktalo prasence, milina. Naravno, ja sam držala plazmu, a ona, onako bez zubića, gricka... :)

Poslednja izmena:
affro evo otp. lista šta je sve jeo Gabriel sa 6 meseci,pa onda po tome možeš da vidiš šta još sve možete polako da uvodite...
znači breskva,banana,jabuka,brokoli,krompir,šargarepa,tikvice,blitva,pirinčana kaša,kukuruzna kaša, višnje, pileća supica,bundeva,spanać,pavlaka,jogurt, kajsija, dinja, kruška,zečetina kuvana sa povrćkama,palenta...eto to je kod mene zapisano...i kako su dolazile nove sveže namirnice sezonske,tako sam i to sve polako uvodila...baš mi je drago što će tvoje devojke doći malo kod tebe...

....devojke imam pitanje pa ako je neka raspolozena da mi odgovori....
....uskoro mi stize bekana u goste, bice jedno vreme ovde...e sad...
....ona je usla u 6-ti mesec, jede kuvan krompir, sargarepu, brokoli, tikvicu, karfiol, blitvu, spanac, pirinac..
....naravno varijacije od nabrojenog povrca, ali je osnova uglavnom krompir i sargarepa...
....sta bi joj se jos moglo davati u ovom periodu...???
....kada ste pocele da uvodite meso???
....ja sam svojoj deci vec uveliko davala sve..ali ovde je druga prica, to je dete mog deteta, i ne bih da
namecem svoju volju, znam da se sada sve nekako drugacije daje...a volela bih da jede sto raznovrsnije...

....vocne kasice jede, nekad kupljene, ali uglavnom joj prave, ovde je osnova jabuka, pa jos neko voce
kako kad koje imaju...

....jede i one kupovne kasice tipa zitarice, to sam videla ovde da ste pominjale...

....ako vam nije tesko, bar da me usmerite gde bih mogla da pogledam sta i kako se daje deci tog
uzrasta...

....hvala..:)
Irina je vec sa nepunih 6 krenula sa mesom....ali prvo supu u kojoj je kuvano i meso, pa sam joj u povrce ubacivala vrlo malo mesa i postepeno povecavala kolicinu...
A nove namirnice smo uvodili svaki treci dan(malo smo brze nego sto kazu da treba, sasvim je dovoljno da se vidi reakcija)
A sto se zvackanja tice, Irina lepo zvace(hehe ko velika,mnogo je smesna) ali sutradan vidim nesvarene komadice sargarepe kada joj menjam pelenu :think:
tako da joj ja uglavnom izmiksujem klopu ali joj dajem i ovako iz ruke da bi zvakala, da ne bude posle da nece
rendana jabuka je za to super :) zvacka i unosi sveze voce i milina :)

Ja imam dva deteta i potpuno su različiti.
Stariji je hteo da jede izgnječeno viljuškom i on je prihvatio čvrstu hranu sa 4 meseca.
Mlađi nije hteo ništa da lizne pre 6 meseci i dosta dugo nije hteo da jede gnječeno, sve se zagrcavao i pljuvao pa sam morala da mu pasiram. Tek negde oko 9 meseci je krenuo da jede gnječeno i seckano.
Ali zato su obojica već sa 3-4 meseca dobijali da glođu plazma keks, ja nisam kontala da u njemu ima meda pa sam bila neoprezna. Hvala Bogu, nije bilo problema, ali su već tako mali i bezzubi voleli jer se plazma topi u ustima. Hleb su takođe voleli da glođu već tako rano jer se i on topi, a zgodan je za desni kad rastu zubići.

....ovo sa plazmom i hlebom sam i ja mislila da moze ranije, ali nisu joj davali...do sada....
....uskoro cemo mi fino da se hranimo, beba voli da jede sve sto vidi u kasikici...
....ali sam htela da proverim kako i sta dajete, tek da mogu da dam predlog....a konacnu
rec ce doneti njena mama...:D

Ti si Affro bas dobra i brizna majka i baka. Lepo je to sto se raspitujes kako to sada majke rade, jer verujem da se ipak razlikuje od vremena kada je tvoja cera bila bebac. Zelim ti da se lepo provedes i maksimalno uzivas u vremenu koje ces provesti sa tvojim curama! :heart:

A, kako bi drugacije...:D

Mnogo je drugacije nego tada, kad su moja deca bila mala. Recimo tada se jaje uvodilo od treceg meseca, supice, mesna ishrana je bila sasvim normalna stvar....o medu nije bilo ni pomena
tada da se ne sme davati bebama ni u kom slucaju.
Svaka namirnica se uvodila tako sto se ako je tacna, ili je u pitanju sok, od prvog do petog dana se povecavalo za jednu vise...pa kad se dolazilo do pet kasicica, davalo se deci normalno
koliko hoce..jaje se delilo na cetvrtine, sto znaci da je dete cetvrtog dana jelo celo jaja, da li kuvano, u hrani, mleku, zavisilo je samo od majcine maste kako ce navesti dete da jede.
Sada je mnogo izmenjeno, a ja ne bih da na sebe preuzmem krivicu i odlucim sama sta ce beba jesti. Ona ima mamu, a, ja se samo trudim da saznam sto vise i da u slucaju da ona nije
vec sama dosla do informacija da joj ih prenesem, a ona neka vidi sta ce sa njima.

Hvala ti Yula, na lepom zeljama..a ja tebi zelim da se sto lakse porodis:heart:

dobice oni verovatno opet tu igracku, zovi ih pa pitaj kada im stize nova roba...
mi kad smo preko tako nekih hteli kolica, nije ih bilo, pa su rekli da treba nova tura da stigne....predpostavljam da je i sa ovim isto tako...

Moja beba ce uskoro 6 meseci, pocela sam sa cvrstom hranom pre pola meseca, ali nikako da pojacam dozu da zameni podoj. U podne jede povrce- zasad krompir, sargarepu i jela je kasicu sargarepa+jabuka, pojede 50ml, onda se buni jer joj ide sporo, a gladna je i onda sisa kao da nista nije jela, isti slucaj sa hranjenjem u kasno popodne kad joj dajem pirincane pahuljice. I nikako da povecam, pojede 50-60ml i nece vise, + sisa normalno. Sta da radim? Osecam da stojimo u mestu.

Drage mame, ova tema je fenomenalna! Toliko korisnih informacija i iskustava na jedom mestu je od izuzetnog znacaja za zene koje ocekuju prvo dete. Posto sam ja jedna od njih potreban mi je vas savet.

Elem, suprug i ja smo u nedoumici oko toga gde ce beba da spava. Bebac ce imati svoju sobu koja je odmah uz nasu spavacu sobu, vrata od njene sobe do nasih vrata su na nekoj udaljenosti od nepuna dva metra. Ako bi beba od samoga starta spavala u svojoj sobici ostavili bi smo otvorena i njena i nasa vrata, plus ce tu biti baby phon. To je prva opcija koju zastupa moj suprug jer smatra da ce tako beba od samoga starta uzivati u svojoj komociji, nece udisati vazduh koji mi izdisemo i bice naviknuta da spava u svome krevecu. Druga opcija je ta da bebac prvo neko vreme, recimo prva dva meseca spava kod nas u sobi, pored naseg kreveta, i to samo nocu, a da preko dana spava u svojoj sobici. Ja sam vise za tu varijantu, nekako mi je sigurnije da bude pored mene, plus bice mi lakse da je uzmem iz kolevke i podojim nego da ide svaki put u njenu sobicu.

Malo smo se raspitivali okolo i nas dr nam je savetovao da od starta beba spava u svojoj sobi, on je tako radio sa oba deteta i nikada nisu imali problema da je cuju, plus su mu deca bila u sobici na spratu, a on i supruga u prizemlju. Rekao na je da cemo bebi napraviti zbrku u glavi ako je budemo setali sada tamo, sada ovamo, i da to moze da joj pravi poblem oko zaspivanja. Bebcu smo vec namestili sobu, a krevetac je veliki ne moze da se seta iz sobe u sobu, ne moze da prodje kroz vrata. Moje prijateljice kojima su bebci spavali kod njih u sobi i dan danas kada imaju po recimo 2 godine, nece da zaspe bez bar jednog roditelja. Tako su i mene moji navikli kada sam bila mala i dugo, dugo sam vukla strah od toga da zaspim sama i u krevetu a kamo li u sobi. Evo sa 30 i kusur godina pa mi nije prijatno da prespavam sama, skoro pa redovno bude ukljucena stona lampa.

Eto, zanimaju me vasa iskustva sa vasom decom, ako vas ne mrzi da pisete. Mozda je vec o ovoj temi pisano, ali kud cu iscitati 500 stranica.... Dakle, da li je bezbedno da beba o dolaska kuci iz porodilista spava sama u svojoj sobici ( uz otvorena vrata, mi bi uvek bili tu negde oko nje jer nam sve prostorije u stanu gledaju na bebinu sobu, osim spavacih soba koje su uz bebinu ) da li baby phon pomaze, da li bebu zbunjuje to da preko dana spava u jednoj prostoriji a nocu u drugoj... Unapred hvala! :heart::heart::heart:

Poslednja izmena:
Kako ste "naterale" svog bebca da ide na nosu? Moj sin ima dve godine i nece da cuje za nosu. Jednostavno odbija, kao nosa ne, ako je iznesem on je baci. Nekad sedne, malo odsedi i ustaje. Ne znam da li da pocnem da ga ostavljam mokrog, sad kad otopli....

Evo Yula da ti odgovorim kakav je slucaj kod nas. Mi imamo mali stan, pa smo bili prinuđeni da spava u nasoj sobi. Zapravo, on je na pocetku prva 4 meseca spavao u svom krevetcu, ali od tada i dana danasnjeg spava sa nama. Napravili smo veliku gresku, sa 4 meseca je bio bolestan imao je neku infekciju i toliko mi ga je bilo zao da sam ga ostavljala da spava sa nama. Naravno, njemu se to mnogo svidelo, a i meni je bilo mnogo lakse dok je sisao jer nisam morala da ustajem (krevet nam je jako širok, pa imamo mesta). Medjutim, sad nece ni da pomisli da ide u svoj kreveta, zapravo kad mu kazemo da treba tamo da spava, on se iskida od smeha. Mislim da cu uskoro morati da poradim na tome da ga odvojim. E sad, ne znam sta da ti kazem za odvojenu sobu. Ja licno ne bih izabrala tu varijantu. Secam se da sam tih prvih meseci bila bas opterecena i malo-malo sam se budila da vidim da li spava, dise i sl, a i on se cesto budio, da sisa. Mislim da je bolje da ti je pri ruci, narocito ako dojis...

..moja deca su prvih meseci bila u kolevci u nashoj sobi..
..podoji na 2-3h tokom i noci i dana tako su mi lakshe padali..
..spavala sam kad i beba, bar prvih nedelja, danju i nocu, tako da nam je prijala ta izolovanost
od dnevnih aktivnosti..
..takodje, prvih dana, bar desetak, svako ustajanje iz kreveta je solidno bolno, o sedanju da ne pricham,
pa je mm bio nezamenljiva pomoc u prinoshenju bebe za podoj i vracanju u kolevku posle,
a da nas je to sve jedva razbudjivalo, svo troje.. :)
..decu smo premeshtali u veci krevetac i njihove sobe chim izbace prvi nocni podoj
tj spavaju po 5-6h u kontinuitetu (prva beba), a najkasnije sa 5-6 meseci (ovi mladji,
chekali smo vremenske uslove za adaptaciju sobica :lol:)..
..prochitala sam da ako se ne odvoje do 8-9 meseci, kada ulaze u tzv anksiozni period i period javljanja
straha od razdvajanja, treba odvajanje odloziti do iza rodjendana..
..bebi fon znachi dosta, zato shto mozesh da zatvorish vrata i
da kucni poslovi i aktivnosti ne ometaju bebu dok spava, a budesh mirna da je sve ok..
..sami su se uspavljivali oduvek, bili u nashim sobama ili ne, pa je odvajanje proshlo sasvim glatko..
..mislim da je presudno bilo to shto smo krevetic premeshtali sa svom opremom,
tako da ono malo "spoljashnjeg sveta" na koje su navikli dok se uspavljuju nije bilo razlichito uopshte.. :lol:

.
..mislim da je presudno bilo to shto smo krevetic premeshtali sa svom opremom,
tako da ono malo "spoljashnjeg sveta" na koje su navikli dok se uspavljuju nije bilo razlichito uopshte.. :lol:

E, u tome i jeste problem! Bebcu je kompletirana sobica sa svim mogucim kerefekama za zanimaciju bebe dok je u krevecu. Kao sto spomenuh, taj krevetac je veliki, 70x140 i tamo gde je spakovan tu ce i ostati. Mislila sam da bebu u pocetku drzim pored naseg kreveta, ali u kolevci od kolica jer nemam posebnu kolevku. Tako cu najverovatnije i uraditi, ali zao mi da bebina sobica zvrji prazna a tako smo je lepo namestili :( Opet, veoma mi je vazno to sto kazes da su se kasnije brzo navikli na promenu prostorije... Opet, videcu cini mi se kada beba dodje kako ce ona reagovati na sve. Nosim se mislju da stavim dusek na naduvavanje pored bebinog kreveca pa da naizmenicno suprug i ja spavamo na njemu uz bebu... Ne znam, totalno sam zbunjena oko toga i to mi je poslednjih meseci problem oko koga svakodnevno lomim glavu. Kao i ime. Samo sto se nisam porodila a jos uek nismo nacisto oko imena :neutral:

Evo Yula da ti odgovorim kakav je slucaj kod nas. Mi imamo mali stan, pa smo bili prinuđeni da spava u nasoj sobi. Zapravo, on je na pocetku prva 4 meseca spavao u svom krevetcu, ali od tada i dana danasnjeg spava sa nama. Napravili smo veliku gresku, sa 4 meseca je bio bolestan imao je neku infekciju i toliko mi ga je bilo zao da sam ga ostavljala da spava sa nama. Naravno, njemu se to mnogo svidelo, a i meni je bilo mnogo lakse dok je sisao jer nisam morala da ustajem (krevet nam je jako širok, pa imamo mesta). Medjutim, sad nece ni da pomisli da ide u svoj kreveta, zapravo kad mu kazemo da treba tamo da spava, on se iskida od smeha. Mislim da cu uskoro morati da poradim na tome da ga odvojim. E sad, ne znam sta da ti kazem za odvojenu sobu. Ja licno ne bih izabrala tu varijantu. Secam se da sam tih prvih meseci bila bas opterecena i malo-malo sam se budila da vidim da li spava, dise i sl, a i on se cesto budio, da sisa. Mislim da je bolje da ti je pri ruci, narocito ako dojis...

Toga se draga i ja plasim. Zelim na vreme da usmeravam svoju decu da ne bih kasnije morala da primenjujem represivne mere i izigravam strogocu. Mislim da je kod dece vecina stvari stvar navike.

Back