SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
..po mom mishljenju,
zubici ne bi trebalo osim nelagodnosti, bola, nervoze i balavljenja nishta da uzrokuju..
..ali ruke (i sve ostalo shto dohvate) koje su neprekidno u ustima,
kao i gutanje te silne kolichine pljuvachke moze..
..od svakojakih infekcija, povishene T zbog tih infekcija, proliva zbog pljuvachke itd..

..po mom mishljenju,
zubici ne bi trebalo osim nelagodnosti, bola, nervoze i balavljenja nishta da uzrokuju..
..ali ruke (i sve ostalo shto dohvate) koje su neprekidno u ustima,
kao i gutanje te silne kolichine pljuvachke moze..
..od svakojakih infekcija, povishene T zbog tih infekcija, proliva zbog pljuvachke itd..
ovo sve ima..ali i curi mu nosic,isto nam se isto desilo pre nekih nedelju i po pa smo ga odveli kod pedijatra,imao je i povisenu T,kaze pedijatar nema nista....grlo cisto,usi takodje,pluca cista...stolica mu je bila u redu,normalno je jeo i posle nekih 4 dana izasao mu zubic...evo sad isto,samo sto nema povisenu T,jako je nervozan,uopste ne spava,balavi strasno a desni crveneee

Irina je nocas imala grceve :eek:
mislim da se prehladila :(
stolica joj je onako bzvz...nije proliv ali samo sto nije.....malo fali da bude
tj. deo je tako njanjav a deo je onako ....dobar...

Poslednja izmena:
Evo i mene da vam se prikljucim sa teme o trudnoci.....

Moj bebac ima 2 nedelje, ono sto me muci je sto nikako ne mogu da ga naucim da lepo sisa-zahvati i bradavicu i deo areole.
On je toliko alav i brzoplet da uhvati gospodin samo bradavicu, glodje je kao blesav i vec 2 x mi je napravio ragade.

Kada ih zalecim, pokusavam nekako da ga naucim i uguram mu u ustasca i deo areole ali ne vredi pa ako neko ima savet dobro bi mi dosao.
Inace, lepo jede i moje mleko na flasicu i adaptirano kao dohranu... ne bira ni flasicu, ni koja je cucla ni temperatura mleka, ma nista...... samo da klopa:-)))))

Evo i mene da vam se prikljucim sa teme o trudnoci.....

Moj bebac ima 2 nedelje, ono sto me muci je sto nikako ne mogu da ga naucim da lepo sisa-zahvati i bradavicu i deo areole.
On je toliko alav i brzoplet da uhvati gospodin samo bradavicu, glodje je kao blesav i vec 2 x mi je napravio ragade.

Kada ih zalecim, pokusavam nekako da ga naucim i uguram mu u ustasca i deo areole ali ne vredi pa ako neko ima savet dobro bi mi dosao.
Inace, lepo jede i moje mleko na flasicu i adaptirano kao dohranu... ne bira ni flasicu, ni koja je cucla ni temperatura mleka, ma nista...... samo da klopa:-)))))

ok..mozda jeste 'tupavo' da ti muskarac odgovori na pitanje ali...moja draga je koristila ovo jer je i nas klinja bio 'alav i brzoplet' (i problemi su reseni):

ID4800_1498_MED.jpg

Niej tupavo, odgovor je dobar.
Dete je zbunjeno jer dobija i cuclu i siku, a nacin sisanja je potpno drugaciji.
Ne znam zasto dajes dohranu, probaj da forsiras samo dojenje, a dohranu polako izbacujes.
Dok ne nauci, sesirici za bradavice su dobro resenje da sprecis nastanak ragada..

Hvala na odgovorima...

Na dohrani je jer nisam imala dovoljno mleka, sada kada ga imam tu su ragade pa se jurimo u krug :-)
Naravno da pokusavam da forsiram dojenje, mleka imam dovoljno pa vestacko skoro da i ne koristimo.
Za sada uspevam nekako da ga privolim da bude koliko-toliko civilizovan kada siki, ali konstatno imam ranice koje lecim Multim mamom. Uh..
Probala sam i vestacke bradavice ali nisam bila uspesna sa njima.
Nadam se da cemo se vremenom nauciti sta i kako oko dojenja.

eh, meni problemi oko dojenja gore padaju od trudnoce i porodjaja zajedno:-)

Nanu-Nana,
Ne znam iz kog si mesta, ali u DMu ima da se kupi odlicna mast za bradavice, a kosta nesto smesno. Po sastavu lanolin, maslinovo ulje, vitamin E itd. Ne ispira se pre dojenja. Ja sam je mazala i pre i posle dojenja. Posle dojenja uvek malo operes tolom vodom grudi i posusis, pa mast. To me je spasilo, moj maleni je prvih meseci jako cesto trazio da sisa. Probaj, nadam se da ce ti pomoci.:)

I ja sam je koristila, verovatno mi je i pomogla ali svejedno sam imala ragade. Međutim, nisam odustajala, nabavila sam te veštačke bradavice i spasile su me, ali nemoj da navikavaš bebu na njih, moj je dobio grčiće od njih jer je uvlačio i jedan deo vazduha. U svakom slučaju spas kao prelazno rešenje.

Hvala svima na savetima... imam tu mast iz DM-a, koristim i njihovu kremu protiv strija i jesu dobre stvarno,

Kada su mi ragade prokrvarile spasile su me multi mam komprese, jesu skupe ali vrede svaku paru.
Ma ja sam nestrpljiva da se sto pre usaglasimo nas dvoje, a svesna sam da je 2 nedelje prekratak period......
Nekako mi se cini da su sve mame oko mene uspele da rese problem dojenja, samo ja jos nisam pa me to pomalo frustrira.
Ali ono sto me tesi je da imam dovoljno mleka :-)

Kako kazniti dete od 2 godine, kad zamahne rukom ili nekim predmetom da vas udari? To mi se desava kad mu nesto ne dam ili sl. Prosto me vise nervira, ne znam kako da postupim, ja ga uhvatim za ruku i onda davim sa pitanjima i objasnjenjima, mada nisam sigurna da razume. On lepo kaze da ne sme mama da se bije, i govori no-no, ali sledeci put opet. Verujem da je faza, ali opet bas smara. Mislim da ne treba da ga udarim po guzi ili bi mozda trebalo.....nemam pojma....

..ja sam radila to isto..
..za ruku, malo grublje nego shto bih inache, ako ima neshto u ruci oduzmem mu..
..dve sekunde preozbiljnog pogleda i oshtro NE! :lol: a onda nastavim da ga drzim i pricham normalno da se NIKO ne tuche..
..faza je i procice, ali da smara - smara.. :)
..nema potrebe da objashnjavash zashto, pitanje je da li to moze da razume, mislim da je dovoljno da se to NE RADI..

и код моје ане пали разговор, мада ми њој све објашњавамо, колико год да не разуме... пар пута, кад заиста претера, добије "по гузи", и онда плаче не зато што је боли (јер то никад није јако, више да јој скрене пажњу)... мада, одавно и није било потребе за том методом, разговор обави све ;)

....devojke imam pitanje pa ako je neka raspolozena da mi odgovori....
....uskoro mi stize bekana u goste, bice jedno vreme ovde...e sad...
....ona je usla u 6-ti mesec, jede kuvan krompir, sargarepu, brokoli, tikvicu, karfiol, blitvu, spanac, pirinac..
....naravno varijacije od nabrojenog povrca, ali je osnova uglavnom krompir i sargarepa...
....sta bi joj se jos moglo davati u ovom periodu...???
....kada ste pocele da uvodite meso???
....ja sam svojoj deci vec uveliko davala sve..ali ovde je druga prica, to je dete mog deteta, i ne bih da
namecem svoju volju, znam da se sada sve nekako drugacije daje...a volela bih da jede sto raznovrsnije...

....vocne kasice jede, nekad kupljene, ali uglavnom joj prave, ovde je osnova jabuka, pa jos neko voce
kako kad koje imaju...

....jede i one kupovne kasice tipa zitarice, to sam videla ovde da ste pominjale...

....ako vam nije tesko, bar da me usmerite gde bih mogla da pogledam sta i kako se daje deci tog
uzrasta...

....hvala..:)

Affro, s obzirom da beba jede sve nabrojano, logično je da je sledeće meso.
Moj stariji je sa 4 meseca počeo sa čvrstom hranom pa je sa 6 meseci već jeo meso.
Mlađi je tek sa 6 meseci prihvatio čvrstu hranu pa je meso stiglo na red kad je imao 7-8 meseci.

Afro, ne znam dal je tako bilo i pre, ali sad je fazon da se bebama nove namirnice ne uvode na češće od 4 - 5 dana (uvedeš nešto novo, pa to daješ 4 dana uzastopno), da bi se mogla ispratiti eventualna alergijska reakcija, tako da ako ti bekana ne ostaje baš dugo nećeš moći puno toga novog da joj uvedeš. A šta kojim redom da uvodiš i kada - tu teorija ima bezbroj, pa se prilagodi onoj koju tvoja ćera poštuje. Moj Niki je sa 6 meseci već pomalo grizao i hleba i pio jogurta i jeo supicu od belog mesa, pa posle supice i pomalo mesa... al dok ispoštuješ da sve novo ide po 4-5 dana, dete već stigne do 7 - 8 meseci dok sve proba...

....devojke imam pitanje pa ako je neka raspolozena da mi odgovori....
....uskoro mi stize bekana u goste, bice jedno vreme ovde...e sad...
....ona je usla u 6-ti mesec, jede kuvan krompir, sargarepu, brokoli, tikvicu, karfiol, blitvu, spanac, pirinac..
....naravno varijacije od nabrojenog povrca, ali je osnova uglavnom krompir i sargarepa...
....sta bi joj se jos moglo davati u ovom periodu...???
....kada ste pocele da uvodite meso???
....ja sam svojoj deci vec uveliko davala sve..ali ovde je druga prica, to je dete mog deteta, i ne bih da
namecem svoju volju, znam da se sada sve nekako drugacije daje...a volela bih da jede sto raznovrsnije...

....vocne kasice jede, nekad kupljene, ali uglavnom joj prave, ovde je osnova jabuka, pa jos neko voce
kako kad koje imaju...

....jede i one kupovne kasice tipa zitarice, to sam videla ovde da ste pominjale...

....ako vam nije tesko, bar da me usmerite gde bih mogla da pogledam sta i kako se daje deci tog
uzrasta...

....hvala..:)

кад сам ја пре две године била у ситуацији да проведем са бебом отприлике тог узраста 10-15 дана прво код свекрве па онда код маме - ја сам им сваки дан говорила шта да спремају за ану, а оне биле одушевљене што могу свом пиленцету спремати ручак...
можда је најбоље да се и ти тако организујеш са беканином мајком, јер ипак је најбоље да дететова мајка одлучује шта и како за своје дете...
није нека помоћ, али јесте пријатељски савет ;)

...devojke divne ste...hvala puno...:zag:

...naravno da ce mama imati poslednju rec, ali cu ja ici na pijacu i spremati sve to za bekanu...
...sve sto ste napisale je od velike koristi...bitno mi je da moze po malo i meso da pocne da jede...
...a ona definitivno prihvata sve, prave joj raznmak 2-3 dana izmedju uvodjenja novog povrca...
...samo jos da se ubedimo da se ne pasira sve, vec da moze i sitnije iseckano..pa da malo
i zvace..:heart:

E to oko žvakanja je bitno - bebe imaju, kaže teorija, a meni Niki potvrdio u praksi, urođenu sposobnost, da lepo žvaču i kad nemaju zube i ne dave se... a ako im se predugo daje samo pasirano, one taj refleks gube, pa onda posle ne umeju da jedu ko svet... e sad, ne sećam se kad je ta granica kad je zadnji voz... Nik je sam dohvatio parče leba kad smo ručali, a ja mu nisam otela, tako da je kod nas to išlo dosta spontano... sećam se samo da je imao oko 6 meseci i da sam ja šizila što mu ne dadoh hleba još pre šestog meseca, zbog neke teorije o glutenu...

E to oko žvakanja je bitno - bebe imaju, kaže teorija, a meni Niki potvrdio u praksi, urođenu sposobnost, da lepo žvaču i kad nemaju zube i ne dave se... a ako im se predugo daje samo pasirano, one taj refleks gube, pa onda posle ne umeju da jedu ko svet... e sad, ne sećam se kad je ta granica kad je zadnji voz... Nik je sam dohvatio parče leba kad smo ručali, a ja mu nisam otela, tako da je kod nas to išlo dosta spontano... sećam se samo da je imao oko 6 meseci i da sam ja šizila što mu ne dadoh hleba još pre šestog meseca, zbog neke teorije o glutenu...

...joooj, ja to znam ali beka nije kod mene..a ne bih da unosim nervozu u kucu gde zivi, i izazivam neprijatne situacije....:think:
...ja mojoj deci nisam nikad pasirala..samo sam gnjecila viljuskom, ili seckala sitno koliko kad je trebalo...a posle su
kao tvoj Nik same grickale hleb :D

...ipak se nadam da ce i ovo biti na vreme, da dete ne izgubi taj urodjeni refleks...i da cemo uzivati zajedno...:heart:

Back