SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
O, Boze!
Nekim patronaznim stvarno treba zabraniti da rade! :roll:
Ne ogranicavaj detetu sisanje i ne gledaj na sta kad je i koliko jelo.
Daj joj kad god trazi i pusti je da sisa koliko hoce.
Sto ti je dete jace i vece, krace ce sisati i to je normalno, jede dovoljno, ne brini, samo prestani da je hranis na 3 ili bilo koliko sati i zaboravi da pratis koliko minuta sisa.
Slusaj svoje dete, a ne sat!
Ne mora uopste da sisa obe dojke u svakom podoju, zapravo, veliki broj dece sisa samo jednu dojku u jednom podoju, drugu u drugom i to je mnogo pravilnije od onog sto si ti radila.
U pocetku podoja izlazi vodenasto mleko bogato laktozom, tek na kraju je mleko bogato mastima.
Ako prekines sisanje iz jedne dojke pre nego sto dete samo pusti, ono je posisalo prednje vodenasto mleko iz prve dojke, nije stiglo do masnog mleka, a ti mu opet dajes vodenasto iz druge dojke.
Ne znam da li sam dobro objasnila.

Morala sam da ogranicavam, i dobro sto mi je patronazna to rekla jer beba stvarno nikad sama ne bi pustila vec bi nakon sisanja nastavila da se igra. To sto je i dalje hranim na 3 sata je moja zamisao da bi se navikla na sisanje uvek u isto vreme. Medjutim,nije se navikla, evo sada je 13h i treba da jede, a ona spava. Na koliko ste dojile bebe sa tri meseca? Vidim da moram nesto da menjam, ali nisam pametna stvarno.
Izbacuje ona sama posle 5 minuta, i drugu izbaci posle 3-4 minuta, rekla sam, posle toga lepo spava, ne buni se, ali ja opet nisam sigurna je li to malo. Da li ona sada toliko jako vuce da se najede za tako malo vremena?

Kistina, ja sam već pisala o tome.
Ne samo patronažne, nego i sestre u Školama za trudnice savetuju ograničavanje dojenja.
Ja sam to isto radila sa prvim sinom, pa sam sa drugim ispravila grešku kada sam shvatila koliko je to pogrešno.
I strašno je kad ti instinkt govori da nešto nije u redu i dete ti plače, a ti se bojiš da odstupiš od onoga što ti je savetovao zdravstveni radnik.

Morala sam da ogranicavam, i dobro sto mi je patronazna to rekla jer beba stvarno nikad sama ne bi pustila vec bi nakon sisanja nastavila da se igra. To sto je i dalje hranim na 3 sata je moja zamisao da bi se navikla na sisanje uvek u isto vreme. Medjutim,nije se navikla, evo sada je 13h i treba da jede, a ona spava. Na koliko ste dojile bebe sa tri meseca? Vidim da moram nesto da menjam, ali nisam pametna stvarno.
Izbacuje ona sama posle 5 minuta, i drugu izbaci posle 3-4 minuta, rekla sam, posle toga lepo spava, ne buni se, ali ja opet nisam sigurna je li to malo. Da li ona sada toliko jako vuce da se najede za tako malo vremena?

Opet ti isto, kako to mislis "na koliko smo dojile bebe sa 3 meseca"?
Na koliko su trazile, na toliko smo dojile, zaboravi da postoji sat i bice sve OK.
Da, moze da se najede za tako malo vremena, ne brini sto se toga tice!
Rekla sam, samo slusaj svoju bebu, ona najbolje zna sta joj treba i kad i koliko! :)

Ok, samo sam mislila otprilike na koliko, ne znam da li bebe traze cesce ili mogu da je pustim i nekoliko sati ako ne trazi.
Ne bih joj jos uvek uvodila cvrstu hranu, planiram tek od 6.meseca ako izdrzi do tada.

A da, i dosta bljucka. Pa to valjda znaci da se najela?
Ja se samo plasim kako ce ostati gladna. :-)

Nece ostati gladna, ne brini! :)
Nema potrebe da uvodis cvrstu hranu pre vremena.
Dojis na zahtev, nekad je to na 15 minuta, nekad na 4-5 sati, nema pravila.
E, sad, sto se bljuckanja tice, postoji vise razloga.
Mozda nije pravilan polozaj na dojci, pa beba guta vazduh, drzi je obavezno da podrigne posle svakog podoja.
Ako ti sisa obe dojke u jednom podoju, onda neka podrigne i posle jedne i posle druge.
Isto uzrok moze da bude kad duze ne siki (narocito ako je dojis prema satu-npr. na 3 sata, a njoj treba cesce), pa popije vecu kolicinu mleka nego sto je potrebno, onda izbaci deo bljuckanjem da bi se oslobodila pritiska u zelucu.

Irina nikad nije ni sisala duze od 10 minuta...od samog pocetka je bila halapljiva :lol:
sada sisa po 3 minuta :lol:
i buduci da je bila halapljiva,bljuvala je kao blesava
a sisala je kad je gladna i kada zatrazi u pocetku na 4 sata,posle na 3 pa na dva pa opet na 3...sve zavisi od razvoja

ja ne znam koliko moje dete vremenski sisa..nikad nisam merila,kad izbaci dojku ja ponudim drugu nekad prihvati nekad ne,ako ne prihvati tu dojku ponudim u sledecem obroku
elem...moje dete(6 meseci)sisa na svaka 2.5-3h i nista drugo ne jede..jel da panicim?mislim..to mi je sad malo previse cesto..
a sto se tice patronaznih,meni je ova sto je dolazila rekla da dam detetu adaptirano mleko posle kupanja da bi spavao a ja kao da se odmorim posto je bila zgranuta kad sam rekla da sisa na sat i po(tad je imao nedelju dana)..nisam je poslusala..

I NG sisa ili jede na svaka 2,5 - 3 sata. Ona ima potrebu pa se ja trudim da joj izadjem u susret , jednom da sisa, a jednom joj dam nesto da pojede od kašica, osim nocu kada samo sisa i to je onda na 4-5 sati. A kada nije jela kašice, sisala je redovno na otprilike 2 sata, slušala sam njene potrebe, a to sisanje nikad nije trajalo due od 10 minuta ukupno, u stvari najcesce je bilo 5-6 minuta

Bas vam hvala, mnogo sam mirnija kad cujem da je i kod drugih tako, odnosno da beba sisa tako kratko vremenski. Meni je ona uvek dugo sisala, ovo je samo tek odjednom smanjila poslednjih dana.
Ali, nastavicu da joj nudim na 3 sata. Ona izmedju toga nikad i ne trazi.

Sto se tice patronaznih, opet da ponovim da je meni ova sto mi je rekla da je ogranicavam pomogla jer kad sam izasla iz bolnice beba mi je non-stop bila na dojci, stalno je trazila, ustvari ona se najede i posle mi samo cucla dojku i stvorile su mi se ragade strasne, i zbog tog saveta hvala patronaznoj sestri, kupili smo cuclu i skinula sam je sa sise, inace bi ona vukla po celi dan.

A da ima neznalica medju tim sestrama i ima. Pre toga u trudnoci mi je bila druga (ustvari ta je moja, ova gore pomenuta je samo menjala jedan dan), i pita me kako sam, ja rekoh samo me gorusice muce strasno, a ona : "Pa to bebi raste kosa!" Jao, majko mila, i to je zdravstveni radnik!

Ragade ne nastaju od dugog sisanja, vec samo i jedino od nepravilnog polozaja na dojci.
Meni je Andrej bukvalno i bio po ceo dan na dojci kad je imao skok u razvoju, satima bez prestanka, pa opet nisam dobila ragade.

Drage mame,moze li jedan savet?
Moja beba ce za par dana 11 meseci i jos uvek nocu trazi da jede tj. da pije mleko.Da li to rade i vase bebe?Probudi se izmedju 1 i 2 posle ponoci i dok ne dobije flasicu,nema sanse da zaspi.Probala da joj dam malo vode,posle par gutljaja je pocela tako neutesno da place da mi je bilo zao da joj ne dam mleko.A sin mi je kao beba spavao po celu noc vec sa 7-8 meseci,pa mi je sve ovo novo.Gospodje iz halo bebe na to kazu da ni mi ne jedemo nocu,i da to treba da prestane:confused:
Ajd' sad,sta da radim,imate li neki savet?

Nek jede dete ako je gladno (ako nije samo navika da se zaspi uz mleko)... nisam stručnjak za flašice, ali ne verujem da je to baš toliko drugačije od dojenja....
Moje dete je sisalo i dok god je sisao budio se noću - kad je zaspao bez sisanja, prestao je da traži i noću. Možda vredi da probaš da joj večernju flašicu daš koji minut ranije, pre spavanja, da ne zaspi uz mleko, nego npr. uz mamino milovanje po kosici - onda će, možda, kad se probudi noću, tražiti samo da je pomiluješ po kosici... imaju bebe taj neki fazon - kako su zaspale, tako hoće da se uspavaju i ako se probude između dva sna.

A Irina opet pocela da se budi oko 3 pola 4 da sisa :confused:
I nece da se smiri dok joj ne dam
Taman pomislim da je izbacila to nocno i naviknem se i ona opet :lol:
A pre spavanja pije adaptirano....
mozda ovaj novalac i nije bolji od bebelaca :think:

Šta radite?
Ja ne stižem da virnem ovde i vidim šta se dešava... Beba mi spava...valjda će spavati 15ak min :roll: Imam pitanje za iskusne majke :) , moja beba ima 2 meseca i ne zna da bude sam :confused: , prosto ne zna...Mi smo jedan dan pokušali da ga kuliramo malo kao da se navikne malo da ne igra uvek neko oko njega medjutim toliko se uznemirio da je i sutradan bio nervozan, medjutim tad su ponovo počeli grčevi da ga muče tako da ima veze i s tim ta nervoza.Čitam na netu da je 2 mes.još rano da bi on kao znao nešto i da se navikne da konst.cinculiranje i na ruke a meni to nekako ne deluje tako :neutral: Od tad kad je histerisao me hvata panika kad krene da plače pa ga ne ostavljam samog, ok, ne doletim odmah ali njegov prag tolerancije od kad vikne samo da se javi da je sam do histerisanja je par min bukvalno...Tako da prosto nemam vrem.ni da spremim doručak maltene, stalno il mu pevam, il mi je na rukama pa ga klackam tako il ga stavim u neku ljuljaškicu, koja mu naravno nije uvek zanimljiva :roll: , i kad ga ostavim na krevetu pored mene počne da plače, valjda mu dosadno...Ne želim da mi bude uznemiren ali ne mogu ni da sam stalno pored njega...Šta predlažete i šta mislite i kakva su vaša iskustva?

Nikad nije rano( a ni kasno) da se navikne na ruke :lol:
S obzirom da je navikao da se neko mota oko njega non stop i da ga animira,a jos je mali pa i ne zna mnogo toga, probajte da mu stavite onu vrteskicu na krevetac da mu se vrte te igrackice i svira muzikica...tako nece biti sam...nesto ce da mu se mrda pa ce da ga zabavlja :)

Ja bih sacekala da mu prodju grcevi, pa ga onda postepeno navikavala.
Grcevi ga, pored ostalog plase, ne zna sta mu se desava, trazi sigurnost.
Ne moras da ga nosas, ali, lezi pored njega, mazi ga da zna da nije sam.
Brzo ce proci i taj period, pocece da ga zanimaju igracke, pa ce nauciti da se sam zabavlja, polako. :)

..mimi me, moj stariji sin je bio takva, kako ja kazem "dramatichna" beba.. :)
..kod njega nije bilo javljanja, pa kenjkanja, pa bunjenja, pa kmekanja, pa plakanja, pa urlanja..
..on je u roku od pet sekundi urlao.. :neutral:
..da mi je bio prvo dete, mozda bih bila mirnija, znajuci da bebe, jel'te, plachu, to im je u opisu posla :lol:
ali posle cerke je bio..hmmm..shokantan.. :aha:
..dok nisu proshli grchevi i dok nije pocheo da se igra pomalo sam, sa svojim ruchicama, sa prvim igrachkicama,
znachi negde do dva i po, tri meseca - bio nam je ili u rukama ili u dubokom snu.. :neutral:
..a onda smo pocheli da se polako odvikavamo od nosanja, ali nikada nismo uspeli
da ga dovedemo u onaj stepen samostalnosti i zadovoljnosti kakav je cera imala takoreci od prvog dana.. :)
..prohodao je iz naruchja, takoreci.. :roll: ..i tek onda smo malo predahnuli.. :)
..onda je ostalo na tome da "nije on bio nezgodan, nego je cera bila mogo dobra" :lol:
sve dok nisam rodila jakshu, koji je isti kao i cerka, samo energichniji i zivahniji.. :aha:
..da li to znachi da ce ovo novo malo da nas sredi opet..? :sad2:
..ili ce mamin prvenac da ostane crna ovchica medju decama..? :lol:
..videcemo.. :aha:

Nikad nije rano( a ni kasno) da se navikne na ruke :lol:
S obzirom da je navikao da se neko mota oko njega non stop i da ga animira,a jos je mali pa i ne zna mnogo toga, probajte da mu stavite onu vrteskicu na krevetac da mu se vrte te igrackice i svira muzikica...tako nece biti sam...nesto ce da mu se mrda pa ce da ga zabavlja :)

Stavili smo mu na krevet te igračkice što vise, al se ne vrte, nije mu zanimljivo nimalo.Kontam da je još mali da ga to zainteresuje, mada je stabilno, tj ne vrte se, možda zato...

Ja bih sacekala da mu prodju grcevi, pa ga onda postepeno navikavala.
Grcevi ga, pored ostalog plase, ne zna sta mu se desava, trazi sigurnost.
Ne moras da ga nosas, ali, lezi pored njega, mazi ga da zna da nije sam.
Brzo ce proci i taj period, pocece da ga zanimaju igracke, pa ce nauciti da se sam zabavlja, polako. :)

Ma kakvi, legnem ja pored njega, mazim ga, pričam al to mu nije interesantno, kad ga uzmem i ljuljam recimo onda mu je dobro al ne mogu bre to non stop :roll: Na toj ljuljašci mu nekad cool nekad neće da je vidi :neutral:

..mimi me, moj stariji sin je bio takva, kako ja kazem "dramatichna" beba.. :)
..kod njega nije bilo javljanja, pa kenjkanja, pa bunjenja, pa kmekanja, pa plakanja, pa urlanja..
..on je u roku od pet sekundi urlao
.. :neutral:
..da mi je bio prvo dete, mozda bih bila mirnija, znajuci da bebe, jel'te, plachu, to im je u opisu posla :lol:
ali posle cerke je bio..hmmm..shokantan.. :aha:
..dok nisu proshli grchevi i dok nije pocheo da se igra pomalo sam, sa svojim ruchicama, sa prvim igrachkicama,
znachi negde do dva i po, tri meseca - bio nam je ili u rukama ili u dubokom snu.. :neutral:
..a onda smo pocheli da se polako odvikavamo od nosanja, ali nikada nismo uspeli
da ga dovedemo u onaj stepen samostalnosti i zadovoljnosti kakav je cera imala takoreci od prvog dana.. :)
..prohodao je iz naruchja, takoreci.. :roll: ..i tek onda smo malo predahnuli.. :)
..onda je ostalo na tome da "nije on bio nezgodan, nego je cera bila mogo dobra" :lol:
sve dok nisam rodila jakshu, koji je isti kao i cerka, samo energichniji i zivahniji.. :aha:
..da li to znachi da ce ovo novo malo da nas sredi opet..? :sad2:
..ili ce mamin prvenac da ostane crna ovchica medju decama..? :lol:
..videcemo.. :aha:

Ovo boldovano je skroz isto.A kako ste ga odvikavali?
A ja uvek mrzela te drama queens :roll:...

Ovo boldovano je skroz isto.A kako ste ga odvikavali?
A ja uvek mrzela te drama queens :roll:...

..kako smo znali i umeli.. :lol:
..kad god je zadovoljan, nije bio u rukama..
..bice to sve cheshce kad pochne da se igra vishe, josh koju nedelju izdrzite.. :)

..nama je otezavajuca okolnost bila to shto smo bili u zajednici sa svekrvom koja je na svako
plakanje uletala u sobu sa "shta mu radite? :sad2: " i koja je tvrdila da "njena deca nikad nisu plakala"
kao i da je "on gladan" iako je dobijao po kilo i po svakog meseca, a samo sisao.. :neutral:
..sad kad vratim film, ona nam je ustvari nabijala tenziju koja se reflektovala na njega.. :aha:
..srecom, odvojili smo dosta brzo posle toga.. :)
..tako da ti je moj savet da sve rasterash iz kuce, ako mozesh,
a ako ste sami da pokushash da budesh shto smirenija.. :)
..sad izgleda kao da tome nema kraja, ali nece to zauvek biti tako.. :aha:
(..i meni moja mama isto ovo goovrila, a ja odolevala iskushenju da je ne gadjam nechim od muke.. :lol: )

Back