SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
belance - moze u bilo cemuu sta ste dodavali jaja - moze biti i przeno i kuvano
npr - musaka od tikvica prelivena sa jajima

Angi, meso od bataka je mekano, daj mu komadic da proba
Zvakanjeje jako vazno za razvoj govora

bas batak - mekano meso, breskve, kuvani celer, komadice ribe, komadice banane, sargarepe...
i nije to zalogaj, recimo da je kockica od 3mm
pa ga onda bebac mulja medju vilicama
ja sam se bojala keksa i hleba
a ostalo - zvakala sa 8 meseci bez i jednog zuba

Mi neki dan jeli bundevaru i moj bebac navalio da nam otme iz usta,muz mu stavio parce u usta i on odgrizao parce,bez zuba,i smazao. Pojeo mu celo parce. Od tada mu dajem plazmu,hleb,sve u korama i jako lepo mulja i jede. Sad mu je skoro 8meseci,a pre mesec dana se davio sa plazmom.

Ma ovaj moj zvace super od 8 meseci kad sam mu dala keks i hleb, nikad se nije zagrcnuo. Sve jede u komadima, ali meso nisam smela. 3mm je bas mrvica...Probacu neke sitne komadice pa videcemo kako ce ici...

Angi, probaj da stavish komad junetine u vodu i kuvash supu - onako na tihoj vatri krchkash satima. Nemam ni ja zzivaca da chesto pravim takve egzibicije, ali nasha baka tako pravi supu i Nik se svaki put razvali od klope, to se meso skroz raspada koliko je mekano, nishta ne mora da se secka.

Moguce je povratiti mleko. Treba da pustish bebu da pokushava da sisa iako mleka nema - to ce stimulisati stvaranje mleka. Posle, naravno dohrani bebu iz bochice, da ne gladuje, ali uvek je prvo stavi na grudi.

Ovako je prosao prvi obrok sa komadicima piletine i kuvanim brokolijem, karfiolom i krompirom, isto krupni komadi...
Pojeo par zalogaja i nece vise...Nece da ja dajem, stavila mu na tacnu od njegove stolice i uzeo par komadica i ostalo muljao po rukama, a posle par komadica i pojeo...
Malopre kad smo mi rucali, dala sam mu nasu piletinu u komadicima i sve je hteo da jede...E,sad, da li je video da mi jedemo pa mu slatko ili sto je ona bila suvonjava, a ova nasa iz graska socna...
Lazy,
A jel ti dajes Niku komadice mesa za rucak, kad mu kuvas klasicno neko povrce sa mesom?

Da. On, u stvari vec duzze vreme jako retko jede kashastu hranu, jednostavno je sam odluchio da nece - ponekad prihvati pechenu jabuku i ponekad palentu sa jogurtom, ostalo jede uglavnom kao i mi - kajganu, pitu, supu, hleb, povrce i meso (sitne komadice stavim na tacnu od njegove stolice, pa sam jede, a malo istih takvih komadica stavim i na kraj svog tanjira, pa kad se suvishe zaigra da bi jeo, ja mu dajem).

Blago vama, bas brzo je prihvatio da jede sto i vi...Filip sve voli kasasto...Ali moram da mu forsiram i komadice da se navikne.
Mada, meni u startu nije jasno kako to ide kad dete krene da jede sve sto i odrasli, mislim bukvalno isti rucak. Mala deca, bebe obicno rucaju izmedju 1-2h, a mi par sati posle. Ispada da moram da kuvam uvece, da bi bio sutra rucak za sve:dontunderstand:

e pa mi smo probali bananu da jedemo gnjecenu viljuskom i ako je uzeo par kasicica nikako mu se nije dopalo mada i nije ljubitelj banane...:(i sto angi kaze ja veze nemam kad da predjemo sa blendirane hrane na gnjecenu?

On hoce da jede krupno izrednanu jabuku i gnjecenu bananu odavno, ali jednostavno kad mu stavim na tacnu od stolice on se samo igra i jabucu gricne par puta i krene da baca na pod. Svi komadici bilo cega tako zavrse, a nece ni da mu dajem rukom.

Kod nas je to krenulo spontano - kad mi hocemo da ruchamo, a to je dosta kasno i Niku bi u to vreme bila neka uzzina, mi smo ga stavljali u njegovu stolicu za hranjenje i davali smo mu hleb da gricka, pa kao svi zajedno jedemo, chisto da bi mi imali mira da ruchamo, ali Niku se dopalo da nam krade hranu iz nashih tanjira... i tako malo, po malo... (Chak je bio skapirao da se tad i razgovara, pa je, jedno vreme, uvek dok glaba onaj hleb vikao "bla bla glja glja bla", chisto da se skroz ukljuchi u porodichni ruchak :zcepanje: )

Evo i ja da se pridruzim ovoj temi :)
Moja Klara ima 4 mes., danas smo bili kod doktora i on je rekao da dobro napreduje iako je na adaptiranom mleku i da slobodno mogu poceti da joj dajem kasice. Ja mislim da je prerano, ali kad on kaze... :think:

ja licno vise vilim humanine i hipp kasice milupine su mi nekko slatkaste sta znam..humanine kasice su po meni za pocetak super jer nemaju neki ukus pa ce dete pre da se navikne na ukus povrca recimo a ako das one slatkaste ne znam kako ce prihvatiti povrcke ...ne znam kakvo iskustvo mame druge imaju...ja sam pocela sa humaninim kasicama probala milupine al sad recimo uzimam humanu i hipp samo

ja licno vise vilim humanine i hipp kasice milupine su mi nekko slatkaste sta znam..humanine kasice su po meni za pocetak super jer nemaju neki ukus pa ce dete pre da se navikne na ukus povrca recimo a ako das one slatkaste ne znam kako ce prihvatiti povrcke ...ne znam kakvo iskustvo mame druge imaju...ja sam pocela sa humaninim kasicama probala milupine al sad recimo uzimam humanu i hipp samo

I ja sam Lori davala humanu... Pokusacu i ovde da nadjem.
Hvala :cmok2:

Back