SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kada ste uvele sardinu, margarin, pashtetu, virshle, korn fleks, sokove (ne one hipp bebece, nego multivita npr.), kisele krastavce, dzem, med? Pitanje inspirisano jelovnikom iz vrtica :think:

Mislim da med spada u one namirnice koje se daju što kasnije, ne sećam se :dash: zbog kojeg mikroorganizma koji može da se nađe u medu

Što se tiče viršli i pašteta, tu postoje razne vrste sa različitim sastavom onih raznih materija. Sećam se da sam ja svojevremeno jeo "dečje paštete" koje su verovatno blaže od ovih ostalih; i viršle su isto postojale blaže i jače začinjene. Sardine mi se takođe čine kao nešto sa prevelikom količinom soli.

lazy ja ne verujem da je jelovnik takav za mladju grupu,gde Nik pripada...bar se nadam...po meni nista od ovoga nije za njega.

не брини, не праве они 2 јеловника, сви једу исто, нажалост! ја ани ниједном нисам давала сардину, јер је ни ми не једемо, али је јела туњевину и скушу из конзерве, паштете исто нисам давала, маргарин једном или двапут, виршле је пробала, али јој се нису нешто свиделе... по мени, треба им дати пре поласка у вртић, или им рећи да то нису пробали...
сад се сетих једне епизоде из приватног вртића, каже мени газдарица "јутрос су имали намаз са шунком за доручак...", а кад смо долазили да гледамо вртић стриктно је нагласила "ми им не дајемо свињетину!" и ко је сад ту луд?!

E da, Ana je svezza, nova u vrticu pa imash info iz prve ruke - interesuje me i kako im daju :think: Stave im parche hleba namazano margarinom i virshlu pred njih, pa ko pojede a ko baci na pod, ili im bar usitne nekako, ili im i pomognu da se snadju sa sholjom, chashom ili kako im vec daju jogurt... ???

E da, Ana je svezza, nova u vrticu pa imash info iz prve ruke - interesuje me i kako im daju :think: Stave im parche hleba namazano margarinom i virshlu pred njih, pa ko pojede a ko baci na pod, ili im bar usitne nekako, ili im i pomognu da se snadju sa sholjom, chashom ili kako im vec daju jogurt... ???

пази, колико сам приметила они њима за доручак исецкају хлеб на ситне коцкице, па ако баш дете не може само да их поједе помогну, ако имају качамак за доручак направе га онако ређег (као палента... сад се сетих оне "расправе" о паленти и качамку:) )... за ручак су обе васпитачице ту и помажу деци (прво их пусте саме, али ако дете не може само, наравно да му помогну)... све им дају на шољу, тј. чашу - и млеко, и јогурт и воду, и то васпитачица принесе чашу дететовим устима и нагне, да може лепо да пије (писала сам већ да је ана после недељу дана у вртићу скроз избацила флашицу и кући и супер пије на шољу!)...
знаш, ипак се за ове мале све то мало другачије спреми, али јеловник је исти за све...
љуби нам другара ника пуно :cmok::cmok2::zag:

:zag: Hvala :cmok: Malo da vezzbamo pre nego shto krene... Mada je njemu trenutno toliko zabavno da sve baca dole, da ne smem ni da zamislim na shta ce to samostalno klopanje da lichi :mrgreen:

не брини, брзо се навикну на ред у вртићу и покушавају да га пренесу и кући... нпр. она хоће сама да седи за столом и сама да једе!
ајде, љубимо вас, оде и мама на павање...

Meni sardine nekako uopšte nisu hrana za malu decu, pre svega zbog one koske od kičme u sredini, a zatim se i sama sardina raspada u neke sitne ljuskice pa to može da izazove kašljanje i gušenje. Suviše mi komplikovano sve to izgleda dok se pripremi tako da dete može da pojede.

Ja inače ne jedem kornfleks; da li je to tvrdo? Ili se natopi u mleku pa bude gnjecavo?
Smoki (koji je uglavnom kukuruzna cerealija) znam da sam jeo od rane mladosti jer imam onu golišavu sliku na kojoj tamanim kesicu smokija.

Kada ste uvele sardinu, margarin, pashtetu, virshle, korn fleks, sokove (ne one hipp bebece, nego multivita npr.), kisele krastavce, dzem, med? Pitanje inspirisano jelovnikom iz vrtica :think:

sardinu ni dan danas nismo uveli,tunjevinu da....margarin je jeo na hlebu negde od 10-og meseca,i jako je voleo kao i sada,paštetu još uvek ne jede,viršlu uveli tek sa napunjenih godinu dana,i to samo isključivo pileću koju donosim iz Mađarske,korn fleks ne,sokove pije one u malom pakovanju Fructalove i Nectarove sa nekih 11 meseci,sada već iz velikog pakovanja koje i mi pijemo,ništa kiselo još ne dajem,jedino kiseli kupus u sarmi,inače neće ni da okusi za sada kiselo,a i meni je nekako rano da tako jak ukus zavoli,ima vremena,džem voli u kolaču koji isto probao tako sa 11.-12 meseci,a med sam uvela tek tamo sa 18 meseci,pošto može da bude jak alergen,ali nije oduševljen,tako da ga ne teram...

Treba da predjemo na Humanu 3, posto je od 10 meseci, ali jos nismo jer to uopste nije normalno mleko nego ima i zitarice, jabuku...Ja bih htela neko normalno mleko, adaptirano, da dajem do nekih mozda godinu ipo. Kupili smo Belalac do 12 meseci, nema dodatke tipa zitarica itd.
A sta se daje posle 12 meseci, jel to isto? Da li je OK da mu sad menjam melko, navikao je na Humanu?

Treba da predjemo na Humanu 3, posto je od 10 meseci, ali jos nismo jer to uopste nije normalno mleko nego ima i zitarice, jabuku...Ja bih htela neko normalno mleko, adaptirano, da dajem do nekih mozda godinu ipo. Kupili smo Belalac do 12 meseci, nema dodatke tipa zitarica itd.
A sta se daje posle 12 meseci, jel to isto? Da li je OK da mu sad menjam melko, navikao je na Humanu?

to sve zavisi od bebe,mozda i ne prihvati drugo mleko.moj npr uopste nije hteo humanu ni aptamil vec samo nestle nan,mada mene malo cudi kako to mleko sadrzi zitarice :think:nemam puno iskustva sa adaptiranim mlekom ali mislim da ima mleko koje ide od navrsenih godinu dana

Polako smanjujem dojenje i hocu skroz da zamenim adaptiranim...koliko mi je vise dosadilo dojenje, toliko mi je i zao sto cemo izgubiti tu vrstu bliskosti. Ali to su valjda standardne emocije kad prestajes da dojis:( Sad ga dojim samo pre podne i ako se nocu probudi, pa se nadam da nece za njega biti nagli prelaz.

a jesi gledala humanu ha3? jeste da je hipoalergena al misim da nema nikakvih dodataka te vrste...
dal kod nas postoje mleka za decu do 2 god recimo ?al da nije kravlje nego adaptirano?

Koja je ta Ha3? Ja sam samo vidjala neku 3 sa ukusom jabuke, a ima i zitarica.
To sam se i ja pitala za posle 12 meseci, nisam vidjala?Nama je dr preporucila i do dve godine, ali necemo bas toliko, mozda godinu ipo, zbog nasledjene sklonosti ka alergijama. Mislim, nema nikakvu alergiju za sada, nego preventivno.

e ma nema veze sto nema alergije nema ni lazar al imam ja pa smo mi na humani hipoalergenoj humana HA!,kasnije 2 i za dva emseca ce biti i 3...e sad nisam rekla da cu detetu od 2 god davati adaptirano nego do 2 godine,jer mi je moj lekar tako preoprucio pulmolog a ne pedijatar...rekla zena sto uze da bude na adaptiranom...ima zena razloge zasto mi tako kaze nisu sva deca ista a ni sve mame ko sto vidimo...mene je strah samo i najvse da laza ne nasledi astmu od mene jer je to neso strasno i ne daj boze nikome vec sam davno pisala o tome...najgore je kada se radi o deci aj sad sa nama velikima je lako znamo sta nam je i sta cmo da radimo al deca kad ostanu bez vazduha ko mojoj sestri sto se desavalo uzass!!!
u inostranstvu postoje mleka od 12 meseci al kod nas nisam sigurna bas zato pitam dal neka mama zna?!

Koja je ta Ha3? Ja sam samo vidjala neku 3 sa ukusom jabuke, a ima i zitarica.
To sam se i ja pitala za posle 12 meseci, nisam vidjala?Nama je dr preporucila i do dve godine, ali necemo bas toliko, mozda godinu ipo, zbog nasledjene sklonosti ka alergijama. Mislim, nema nikakvu alergiju za sada, nego preventivno.

angi pa zasto niste od starta bili na ha humani?????ako je dete sklono alergijama????imas to mleko u aksi stalno a tesko ga je naci po apotekama u prodavnicama ga i nema!

Back