SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Lazy,
Kako uspevas da se organizujes sa zamrznutim vocem?Dok odmrznes, pa ispasiras, ode vreme..

Uglavnom mu ne kuvam voce, znaci posao se svodi na to da izvadim komade voca u blender i, kad se odlede, da pritisnem dugme. Veci mi je posao oko svezeg voca, dok ogulim, isechem... posto mu nikad ne dajem obrok skroz od voca iz zamrzivacha, nego u blender ubacim npr. pola sveze jabuke i par komadica kajsije iz freeza, chisto malo da razbije monotoniju ukusa, da nije uvek jabuka pa jabuka. A shto se toga sta je zdravo tiche, kao shto rekoh, bandoglava ja verujem da je samo svezze i nekuvano voce ono pravo.
Shto se tiche instant kashica u prahu, ja mislim da su mnooogo ukusne i lepe, bash sam ih se gomilu najela otkad imam Nika :zjede:, Kupila sam 100 vrsta od 100 proizvodjacha, i 100 puta mu nudila - samo proba, sav se strese, brrrrrr - i nece :dash: Zato kukuruzni griz sa jogurtom oboooozzzava i nikad ga ne odbija. Sad mu vec pravim i pshenichni - moze i taj da prodje, ali isto sa jogurtom, a adaptirano mleko velikodushno ostavlja mami kao i one kashice :besna:
By the way, davala sam mu i skuvano na pari ili pecheno, pa izblendano, pa zamrznuto, pa odmrznuto voce, samo sam to sve potroshila. Tu su mishljenja podeljena da li valja ili ne, a ja bi volela da mi neko struchan pojednostavi tu prichu poshto kad pochnem da chitam o stukturi molekula vode to meni isto ko i da pishe bla, bla koren iz prolece na minus dvanaesti plus x limes iz integrala koji tezzi nuli.... :confused:

... koren iz prolece na minus dvanaesti plus x limes iz integrala koji tezzi nuli.... :confused:

:lol: :hahaha: :cmok2:
..ma briga te za sve to - kuvanjem i/ili stajanjem (chak i u zamrzivachu) propada vitamin C,
menja se ukus i bioloshka vrednost, a ova varijanta kako ti radish je i po meni najbolja..
..chim malo odmaknu sa ishranom (mislim - prodju pochetnichka navikavanja na
teksturu i ukuse) sveze voce je neprikosnoveno,
gotove kashice su dobre za hitne situacije i sumnjive higijenske okolnosti,
u svakom drugom sluchaju ja sam radila isto shto i ti.. :) :heart:

Zanima me drage moje koliko vasa deca spavaju preko dana?! Moja smizla ima 9 meseci i 8 dana danas i prespava celu noc bez ijednog budjenja, znaci od 20h maximalno 21h sve do 7h ujutru... pa cak i preko dana odspava po nekoliko tura od 1h... kako vasa deca?! Posto u zadnje vreme vidim dusa joj spava ali se bori protiv toga! Valjda joj sad svet previse zanimljiv...

Zanima me drage moje koliko vasa deca spavaju preko dana?! Moja smizla ima 9 meseci i 8 dana danas i prespava celu noc bez ijednog budjenja, znaci od 20h maximalno 21h sve do 7h ujutru... pa cak i preko dana odspava po nekoliko tura od 1h... kako vasa deca?! Posto u zadnje vreme vidim dusa joj spava ali se bori protiv toga! Valjda joj sad svet previse zanimljiv...

То ти је индивидуално од детета до детета

A ja sve mislim da je to faza kad se bore protiv spavanja...

Sad je vec 22 poruke!

Види син је спавао много више него ћера, али је за разлику од њега који и када се не наспава био ок ,она је када јој се спава сва нервозна и само се нешто њари чим одспава све ок

Кад сам хипер продуктиван:lol:

Poslednja izmena:
Trebalo bi dva cvrsta obroka,povrce i popodne voce,bar smo mi tako po savetu pedijatra,sad kod nas mozda je drugacije..
Vidim prica se o teglicama..
Ja mojoj bebi sve spremam,uvek sveze ,nikad neostavljam za dva tri dana,niti odmrzavam,prvo ja nejedem hranu od juce (jer imam osetljiva creva)a kamoli njemu da dam,nije mi tesko da mu pre nego sto treba da jede spremim,cas posla i uvek sveze jede,voce isto,jedino mu is teglice dajem breskvu,kajsiju(jer sad nema)dunju(kisela mu je onako kad mu ja spremim,a nebi da dodajem secer),i naravno kad odemo negde teglica,prakticnije je nekvari se...
Moj je izbacio mleko uvece,tj za veceru,dajem mu povrce,ili supu,mleko sa dva tri kasike povrca ,do pre dva dana je to pio al sad nece,samo na kasikicu...al porucka sve...

I mi se pridruzujemo!:besna:Najveci problem je u tome sto nece ni mleko da pije:besna:

Kod nas je bila malo drugacija situacija,sa puna 4meseca moj mali je poceo da odbija mleko,to je trajalo mesec dana,pio je na 24h jednu nekad dve flasice...nije hteo ,dam mu on gura jezikom,smeje se,pljuje,ni dva puta da povuce,iskidala sam se,proplakala,jedan doca je tvrdio da protestuje ,hoce cvrstu hranu,drugi,nebrini ,kad je gladan,trazice,i citiram ga nemoj te da brinete nijedna beba nije umrla od gladi...strasno...al onnije trazio,veseo,smeje se po celi dan,neplace negura pesnice u usta,spremam flasicu on se smeje kako ce da me zezne..i naravno nece ni da lizne,par puta na kasicici sam mu davala al i to tesko..mojmuz ga drzi aja izvodim svasta samo da popije,otvori usta ,pola sata za 10-20ml:(
Na kontroli kad smo otisli kod pedijatra,on mu uvodi cvrstu hranu i da nastavim sa mlekom,al ako odbija sto i jeste onda da uzmem neko drugo ono je sladje,(nestle)i od tada super jede..sad neznam mozda da se konsultujes sa pedijatrom da mu da neko sladje mleko,neznam nisam pametna,ili mu uvedi povrce,mozda mu naisla faza,ako je zdrav,veseo,nebrini al mras da ga meris da vidis dal negubi na kilazi jer to je bitno,mozda mu naisla faza..nisam pametna,moeras da pronadjes zbog cega,mora da jede..

Danas sam probala kravicu razblazenu i popio je pre spavanja.Pa ako je tako izvoli. Cerkica nije htela da prihvati nijedno adaptirano mleko pa smo krenuli sa kravicom(od 5m). U to vreme nije bilo toliko price oko toga(98 god), sin od 6m ne pije uopste mleko(02 god). Tako da sam rascistila hoces-neces ne moras:sad2: Uveli smo neku cvrstu hranu malo pljuje, malo proguta pa ispadne nesto...:jede:Danas sam u tom fazonu izvinite:manikir::manikir::manikir:

lazar ce za jedno desetak dana 6 meseci i mi jedemo ovako
6h mleko 150ml
10h mleko 150ml
13h povrce (cinijica aventova)od 150 ml
17h pirincane i kukuruzne kasice 140 ml vode + 5 kasika praha
20h mleko 150 ml

Jer mu dajes mleko kad jede povrce,tj posle povrca?
Ja sam davala,povrce i mleko posle pa koliko popije,kasnije od 6mes kad je poceo meso,ukida se mleko al zato posle povrca i mesa obavezno jogurt...kod nas je drugacije:think:

Da, ovde niko ne savetuje jogurt posle rucka i vrlo rano se uvode svi obroci.
Samo mi nije jasno, vi koji kazete da ne dajete nista industrijsko...Pa sta dajete za dorucak i veceru bebama? Naravno, palenta sa jogurtom, sami je pravimo bebama...Ali valjda se za dorucak i veceru daju zitarice sa vocem ili povrcem. A zitarice su u kutiji:dontunderstand:

Evo ja bas kupila Milupine 7 zitarica, koje mogu da se spremaju i sa mlekom i sa vodom pa moze da se doda voce.

Poslednja izmena:
Da, ovde niko ne savetuje jogurt posle rucka i vrlo rano se uvode svi obroci.
Samo mi nije jasno, vi koji kazete da ne dajete nista industrijsko...Pa sta dajete za dorucak i veceru bebama? Naravno, palenta sa jogurtom, sami je pravimo bebama...Ali valjda se za dorucak i veceru daju zitarice sa vocem ili povrcem. A zitarice su u kutiji:dontunderstand:

Evo ja bas kupila Milupine 7 zitarica, koje mogu da se spremaju i sa mlekom i sa vodom pa moze da se doda voce.

Evo ja se osetila prozvana da odgovorim, iako nisam rekla da ne dajem bash nishta industrijsko. Griz se pravi od zitarica - ima od kukuruza, belog i zzutog, od pshenice od pirincha... stavish kashiku griza u deci vode i skuvash, pa dodash jogurt, mleko, voce... vec koja beba shta voli. Neki kuvaju i kashicu od raznih vrsta brashna - ja josh nisam probala, ali sam probala da mu, kad kuvam povrce u vodu ubacim i malo ovsenog brashna, pa ispadne kao neka krem supa. U chemu je razlika u odnosu na zitarice iz kutije (mada je i griz u kutiji) - ne znam sigurno, ali mislim da Nik ne voli te arome shto stavljaju, sve koje sam probala jako mirishu na vanilu ili bananu ili vec neshto, i sladje su od griza sa jogurtom i vocem - ovo kad napravish bude kiselkasto. Ponekad prihvati Hippovu od jabuke za laku noc, ali nikad chistu, nego puno svezze izblendane jabuke pomeshano sa malo te kashice.
Ako neko zna neku instant kashicu vrrrlooo neutralnog ukusa (Nik npr. voli obichan pirinach, skuvan na vodi i izblendan, bez ikakvog dodatka arome i ukusa) - javite i spasite me kuvanja 3 X dnevno.

Evo ja nesto gledala po nestu kakav meni za bebe od 7-8 meseci preporucuju po nekim engleskim i americkim sajtovima i cudom se cudim...
Mleko uz svaki obrok, ma 5-6 puta dnevno, kao novorodjence skoro?!:eek:
Nigde mesa do 8 meseci i slicno...
Stvarno su te preporuke o ishrani beba dovedene do totalne groteske...

Lazy,
Kad isprobamo ove kasice sto sam danas kupila sledecih dana, javljam ti jel neka neutralnog ukusa...Ovaj moj obozava sve ukuse za sad, ljubi ga majka:D

Back