SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kad ste bebama krenuli da dajete keks ili nesto da uce da zvacu? Kad da dam da uci da hvata hranu? Sta je najbolje za to, komadici banane?
Citala sam da bi trebalo sa 8 meseci,ali me zanimaju prakticna iskustva,,,

Angi, znas kako, ja sam recimo maloj ceo peti mesec davala iz blendera, pa sam sada pocela bananu i jabuku da joj gnjecim viljuskom, sto sitnije, i nikakvih problema nema, lepo klopa, ne smeta joj... Ne znam kako je kod drugih beba, ova moja hvata sve zivo, istegli se cela da dohvati igracku, pa prebacuje iz ruke u ruku, keks sam joj davala radi probe juce, i drzi i sisa kao prava, ali sam joj uzela, bojim se zbog tog glutena, neko kaze od 6, neko od osam... Pa cekam da odem u ponedeljak kod dr, da cujem 16to misljenje po redu, hihi :rotf:

Poslednja izmena:
ijuuuuuuuuuuuuuuuuuu žene,na Savetima za bebe ovako žustra rasprava...baš mi se sviđa,hehehe...
LM,ja sam karfiol i brokulu dala svom sa nepunih 6 meseci...trik je u tome da se kuva bez poklopca celo vreme sa nekoliko zrnca kima,uopšte ga nije nadimalo a ni grčeve od toga imao nije,a već spomenula hiljadu puta da je do 9 meseci bio ozbiljno količna beba sa užasnim grčevima...žumance počela sa otp.7-8 meseci,koricu hleba dala da glođe sa 6,keks kasnije,to je samo gurao u usta nije se tako brzo topilo,i kako je gurkao na nepce izazivalo je težnju ga povraćanju,kako gurka prema grkljanu...a da bi sam uzeo hrano prstićima skuvala šargarepu( ne klizi kao banana) seckane na kolutiće,i to je za njega bilo veeeeeeeeliko zadovoljstvo da polao uzima prstićima i stavlja malo na lice,nos,oči,a i u usta(e to je bio doživljaj za njega već sa 6-7 meseci)...kukuruz šećerac već sa 6 meseci stavljala u supice,nikada iz opne vadila nisam ni kukuruz,ni grašak,ni pasulj...kuva se isto bez poklopca sa 3 vode..znači staviš u prvu pa kuvaš,kada voda već neko vreme vri,promeniš vodu staviš da se kuva i tako 3 puta,nikada problem sa nadimanjem nismo imali,jako je lepo prihvatio,samo sam mu prvo pasirala,posle gnječila viljuškom,ali i opna je uvek ostajala u kašici..eto tako sam ja radila....moje dete danas sve pojede,ni na jednu hranu ne kaže bljak,mrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr,fuj i slično..što staviš ispred njega smaže...jedino ako nije još ogladneo,e onda se izvoljeva,ali ne zato što ne voli hranu,nego zato što on mnogo puta na dan jede malo,želudac mu ne trpi više hrane,e to treba sačekati da mu želudac bude prazan,tada sve pojede što staviš ispred njega...kiflu samo tako uzme u ruke i zalogaj po zalogaj pojede,više uopšte ne treba da mu se specijalno sprema,odnosno već odavno,od otp. 14 meseci jede sve isto kao mi(a mi inače ne jedemo slano i ljuto)...eto tako...

Auuuu...ja sam sve ovo pozaboravljala...kad koja hrana ide...znam da smo rano poceli sa cvrstom hranom...vocne kasice sa cetiri i po meseca...supica sa sest...zumance sa sedam...mislim...sve zavisi od detetta do deteta i od pedijatra koji prati dete, naravno i roditeljske odluke...

e pa mici treba cesce da budes ovde da te malo i mi gnjavimo e super znaci karfiol mogu da mu vec sad ubacim sa kimom ga kluvam to je super :)i brokoli i blitvu...aj samo mi ponovi sta se sve kuva sa kimom od povrca i sta u mleku...

Dobro jutro,
pa vidi sve sto nadima tebe nadima ce i bebu pa sobodno ubaci koje zrno kima u tu hranu ili izpasiraj da budu bez korice(grasak, socivo..)
ja sam sa mlekom spremala u pocetku sve al sam ga dodavala nakon kuvanja povrca u vodi a ne kuvala u njemu spanat,blitva...

e pa mici treba cesce da budes ovde da te malo i mi gnjavimo e super znaci karfiol mogu da mu vec sad ubacim sa kimom ga kluvam to je super :)i brokoli i blitvu...aj samo mi ponovi sta se sve kuva sa kimom od povrca i sta u mleku...

pa spanać se uvek kuva u mleku,pošto ima unutra nekih toksina koje mleko neutralizuje,to ne samo za bebe nego i za nas odrasle kuvam u mleku i spanać kao i pečurke nikada ne podgrevam iz istog razloga...
sa kimom sam kuvala karfiol,brokoli,kupus,kelj,sočivo...grašak sam uvek kuvala sa malo slatke šargarepice i kada je bila kuvana odlila vodu i stavila malo putera,pa onda pasirala,tako i sa pasuljem kasnije...tu kima nisam stavljala,ali i počela sam da dajem kasnije sa nekih 8,5 meseci..tikvice,kerelabu,krompir,šargarepu kuvala u vodu ali posle odlivala i stavljala mleko....

Postoje neke stvari za koje se vezuju price da se nesme podgrevati spanac, blitva al sam trazila po netu i nisam nasla nist sto tu pricu moze da podkrepi, u principu sve je bolje sto svezije za bebice al postoje stvari koje smes cak i zamrzavati pa ponovo podgrevati.

mislim da je mici malopre rekla zasto se spanac i jos neke druge stvari ne podgreavaju a krompir svakako i nije ukusan kad s epodgreje ja i kad kuvam za nas gledam da ta kolicina krompira bude za jedan dan,jer ukus sam po sebi ne bude lep kad je podgrejano

mislim da je mici malopre rekla zasto se spanac i jos neke druge stvari ne podgreavaju a krompir svakako i nije ukusan kad s epodgreje ja i kad kuvam za nas gledam da ta kolicina krompira bude za jedan dan,jer ukus sam po sebi ne bude lep kad je podgrejano
za krompir se slazem al sem babskih prica kojih se i ja pridrzavam stvarno neces naci nigde na netu ni po kuvarima da je stvarno tako i zasto.

Najzad neka informacija, spominju se nitriti po clancima koje sam nasla al najzad neko jednostavno objasnjenje zasto.
Evo da dodam sad sam nasla da cvekla, tamno zeleno povrće kao sto je brokoli sadrze iste te nitrite i oni uticu na smanjenje hemoglobina.U ovom clanku stoji da bi najbolje bilo konzumirati sokove od sirovog nabrojenog povrca aj za cveklu jos kako tako al ovo ostalo nebih bas.

Poslednja izmena:

Back