SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa ok, tvoja beba je jela, imas srece, kazem ti imam drugaricu, njena nije htela jer je prvo pocela sa kupovnim. Sta znam. Istina je da kad nema opciju, mora da pocne nekako.. Nisam ja protiv kupovnih, kada je to neophodno, nekada dobro dodju, jedino sam mislila na uvodjenje... Ja recimo jos uvek nisam nista kupovno ni davala, nisam imala potrebe...

Ni ja mojoj ne stavljam nista, nikakve zacine... Mada moja je mala, 6 meseci, tvoj ce uskoro godinu dana, je li?

30 . decembra godinica!!!
I ja sam pocela sa kuvanom..jabuka pa sargarepa..pa polako ...kupovne tek kasnije..i to bas bas retko...sad tek nemam potrebu jer moze dosta toga da jede...
Ja mislim da sam mu plazmu uvela dal sa 7 ili 8.. geek ne mogu da se setim.. :dash:

JAo strasno kreten jedan bezobrazni detetu od 6 meseci kravlje mleko...:hahaha:
MAA dajte mame..kako su nekada nas bre hranili i dohranjivali..hipom bebelako..vazi...
Sta bre fali kravljem mleku....Ali mora da se prodaje i humana i bla bla...

..ja sam mojoj deci uvodila kravlje mleko od 6-7 meseci..
..chujem da su sad preporuke da se ne uvodi do tri godine.. :eek:

Nama je pedijatar rekla da mu dajemo kravlje slobodno od 6 meseca..S'tim sto on nece..a i ne mora jer dojim pa nema potreba..Ali za koji mesec ce morati..
A preporuke su jer mora da se zaarade parice na formuli.. :roll:
I..ti si svojima davala ..i 'el im fali nesto..jok..ziva zdrava prava..
idi begaj....

..ja sam mojoj deci uvodila kravlje mleko od 6-7 meseci..
..chujem da su sad preporuke da se ne uvodi do tri godine.. :eek:

ја ани нисам смела, јер јој желудац није подносио... тако да сам јој увела тек са 9! и то искључиво кувано кравље... прво у разним гризићима, као додатак, а тек кад је престала да сики, прешли смо скроз на кравље...
а то да се не уводи до 3 године је чисто фармацеутска мафија!!! како би се иначе продавала сва она вештачка ;)

..ja sam od 6-og uvodila jogurt, kiselo mleko, pavlaku, puter josh i pre shestog,
u toku tog shestog smo potroshili nacheto adaptirano, a kuvano kravlje sam dodavala u
kashe, griz i slichno..onda zamenili jedan, pa drugi chisto mlechni obrok tj flashicu..
..nemamo alergija u familiji, stomachici se nisu bunili.. :)
..ja sam tako, a naravno, svako odluchuje za sebe i svoje dete.. :)

анчи је пила јогурт од седмог и није јој сметао, павлакицу обожава исто од седмог, само је млеко било проблем... па онда полако, полако... и сад га баш лепо пије :)
наравно, свако треба да оцени шта је за његово дете најбоље, јер нису сва деца иста :)
љуби своју дечицу и мази тибу ;)

Vidim prica se o kravljem mleku..
Ovde se od 10mes do 3god daje specijalno mleko za rast,ima cak i hipovo...i neuporedivo je bolje od kravljeg,vise ima gvozdja,proteina ,kalcijuma.....sto je detetu od 1-3god potrebno dnevno da unese,tj u tih 500ml...

Jutro!
Meni je pedijatrica govorila da se kravlje mlijeko ne smije uvoditi prije 1 god, zbog alergija.
Mene je moja majka hranila kravljim mlijekom od mog 2.mj i ziva sam i zdrava i nemam alergija. Svojoj sam cerki kravlje uvela sa nekih 7-8 mj, dvotrecinsko, prokuhano. Pavlaku oko 6, kada smo krenuli sa slanim kasicama. Nina ima atopicni dermatitis, laringitis, pa se ne tako rijetko zapitam da li sam pogrijesila sto sam tako rano uvela kravlje mlijeko. Niko ne kaze da je to zbog toga, ali mi majke smo takve, uvijek preispitujemo svoje postupke vezane za djecu.

Dobro jutro društvo!
Vidim da je panika za uvođenje redovne hrane i kad treba sa čim krenuti.
Samo da vas podsetim da pitate vaše mame kako su vas hranile. Tada nisu postojale sve ove silne kašice i prerade mleka. Dobar marketing prodaje robu.
Moja mama uopšte nije imala mleka ni za mene, ni za brata, a ja nisam prihvatala ni jedno prerađeno mleko, pila sam samo kravlje. I evo me, živa i zdrava i dan danas. :)
A da ne kažete da naše mame nisu imale mogućnosti, imam drugaricu koja ima klinke od 4 i 2 godine i obe je dohranjivala od 3 meseca jer više nije imala svog mleka. Mlatile su i jedna i druga kravlje mleko, nikada nije ni pokušala da im kupi Humanu ili Hipp.
Osim toga, vidite i same da svaki lekar vrti drugačiju priču.
Zato, samo opušteno. Ništa ne može detetu biti ni od plazma keksa, ni od kravljeg mleka...

potpisujem sve što je Eli rekla,tako je bilo i samnom i mojim bratom,i eto i mi živi i zdravi,nikakve alergije i slično nemamo....ali moj je bio količna beba do 9-og meseca,što znači nenormalno dugo,i nismo smeli rizikovati,prešli na kravlje mleko tek nakon napunjenih godinu dana,ali bez ikakvih problema je prešao sa adaptiranog na kravlje kao da je uvek kravlje pio..
a što se kupovnih kašica tiče,drage mame te su pune šećera...ako imate mesta u frižideru mislite na vreme,sezonsko voće lepo spakujete u kesice i pravac u zamrzivač...i tako vadite kada treba da se napravi hrana bebici...teglice sam jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaako retko koristila,kada smo išli u goste na duže i recimo plašila se da će hrana koju sam ja spremila zbog toplog vremena dok stignemo kolimo 3-4 sata da se pokvari...inače i kada smo išli u goste ili bilo gde,ja sam pravila,stavila u posudicu sa poklopcem i na put...

Ja mom detetu dajem humanu,ali imam prijateljicu koja svom sinu daje kravicu od treceg meseca,lepo i zdravo dete,nista mu ne fali...Pedijatri kazu kravlje mleko ne pre prvog rodjendana,mislim da je istina negde na sredini...Kravlje mleko moze od sestog meseca u griz i kasice,ali kad dete pije flasicu,ujutru i uvece,adaptirano...
EliNS za doktore si skroz u pravu ,svi pricaju razlicito.Ta moja prijateljica je sinu dala kravicu,jer joj je dr. kod kog ide rekla da je to ok.Svako treba da radi onako kako misli da je najbolje za njegovo dete.

Pa najbolje je kad se sprema...U juvitaninim slatkim kasicama ima secera,a u slanim soli...I ja nosim kupovnu kasicu samo kad idemo negde,a kad smo kuci,sve sama spremam.
Inace da dodam,sto se tice kravljeg mleka,moj muz je bio alergican na njega kad je bio mali,pa cemo mi zbog toga sto kasnije gledati da ga uvodimo.

Dobro juto pod jedan.
Svi vrlo doro znaju sta pedijatri preporucuju a naseje da se upoznamo sa rizicima kod konzumiranja krevljeg mlek pa ko hoce neka se igra sa zdravljem bebe.Niko nekaze da morate davati humanu ,postoje i druga alternativna resenja ali ih treba dobro prouciti da bi beba dobila ono sto treba.Kravlje mleko je lose ne samo iz razloga da moze doci do alergije nego bebin zeludac ga slabo vari i ima niski sadrzaj i vitamina i minerala za bebecu ishranu.
Umesto mlaka posle sedmog treba uvesti jogurt jeste da potice od kravljeg mleka al posto se dobija fermentisanjem mleka mlecnim bakterijama njegova struktura se menja i postaje lako varljiva i zdrava hrana za bebe.

Poslednja izmena:
E mene uzasno nerviraju ti argumenti tipa- kako su nas hranili ovim i onim pa nam ne fali nista :evil:.
Hvala Bogu pa se nova saznanja sticu i menjaju, inace bi svi ziveli u sumama po pecinama bez struje i vode, i tako se nekada zivelo pa sta im je falilo?!
Ajte molim vas, u redu je uzeti u obzir i propagandu koja sigurno postoji, ali nije bas sve sto je savremeno nesto sto treba popljuvati.

E mene uzasno nerviraju ti argumenti tipa- kako su nas hranili ovim i onim pa nam ne fali nista :evil:.
Hvala Bogu pa se nova saznanja sticu i menjaju, inace bi svi ziveli u sumama po pecinama bez struje i vode, i tako se nekada zivelo pa sta im je falilo?!
Ajte molim vas, u redu je uzeti u obzir i propagandu koja sigurno postoji, ali nije bas sve sto je savremeno nesto sto treba popljuvati.

:klap:

Dobro jutro društvo!
Vidim da je panika za uvođenje redovne hrane i kad treba sa čim krenuti.
Samo da vas podsetim da pitate vaše mame kako su vas hranile. Tada nisu postojale sve ove silne kašice i prerade mleka. Dobar marketing prodaje robu.
Moja mama uopšte nije imala mleka ni za mene, ni za brata, a ja nisam prihvatala ni jedno prerađeno mleko, pila sam samo kravlje. I evo me, živa i zdrava i dan danas. :)
A da ne kažete da naše mame nisu imale mogućnosti, imam drugaricu koja ima klinke od 4 i 2 godine i obe je dohranjivala od 3 meseca jer više nije imala svog mleka. Mlatile su i jedna i druga kravlje mleko, nikada nije ni pokušala da im kupi Humanu ili Hipp.
Osim toga, vidite i same da svaki lekar vrti drugačiju priču.
Zato, samo opušteno. Ništa ne može detetu biti ni od plazma keksa, ni od kravljeg mleka...

Sa ovim poslednjim sto si napisala se ne bi slozila.Moj klinac je imao alergiju na proteine iz mleka koja se izgubila sa 18 meseci.Na kravicu je reagovao kad dodje u dodir sa kozom.Tako smo ustanovili alergiju na mleko.Gurnuo je moju solju dok sam pila,imao je 7 meseci,i malo je prosuo po sebi.Cela ruka mu se jako zacrvenela da sam ostala bez teksta.Posle, uz konsultaciju sa lekarom uradili alergo test i ispostavilo se da je alergican.Jednom sam mu greskom kupila neku hipp instant kasicu koja se pravi sa vodom,vec u sebi ima mleka,imao je 11 meseci,i dala mu samo malo.Oko usana se zacrveneo,posle nepunog sata dobio je proliv.
Mislim da ima razloga zasto lekari ne savetuju kravlje mleko do godinu dana.Uostalom,svako treba da radi onako kako misli da je najbolje za njegovo dete.:heart:

Back