SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
..pokushaj da joj izdvojish pre pasiranja
par zrna grashka ili par kolutica ili shtapica shargarepe
ili koju kockicu krompira - na poseban tanjiric,
pa neka lovi prsticima i neka pojede bar neki...
..ostalo ispasirash ili iseckash sitno ili kako vec spremash
pa kad joj dosadi "pecanje" i kad pochne da se igra, ili kad sve pojede
- uzmesh chiniju i nahranish je kao uvek..
..josh je malecka da pokusha sama da jede kashikom, ali i to ce doci na red, za koji mesec.. :)

Hvala :D a jel moze to isto i sa vocem?! :think: posto cu joj danas pasirati bananu pa da nekoliko kolutica ostavim da ih lovi :aha:

Koliko se secam cuveni dr S[pk kaze da deca mogu i tokom druge godine da zadrze prepodnevno spavanje i da je to individualno.
A sta znaci lose spava nocu, ajd malo pojasni.
Moj spava jednom dnevno a vrsnjaci su ali se desi da ako ustane pre 7 dremne jos uvek i pre podne. Ako ustane izmedju 7 i 8 onda spava jednom ali jedva dobaci do 12.30, redje do 13 h za tu popodnevnu dremku. I to se razlikuje, nekad spava sat, nekad dva a nekad i tri, mada redje. Uvece je uglavnom izmedju 8 i 8.30 u krevetu.

pa naprimer zaspi u 20h i do 12 se non-stop budi,trazi vode ili jednostavno sedne i nece da spava ili se okrece...a posle 12 se budi na svekih sat-sat i po....juce je ustao u 7 ujutru i ja sam nekako uspela da ga drzim budnog do 12:30 pa je zaspao i spavao do 14:00 i uvece je u 20:00 vec bio gotov i taman sam se ponadala da ce lepo spavati noc posto se izmorio i spavao samo jednom preko dana a ono corak...ista prica...dok jutros nisam mogla da ga drzim do 12:30 bukvalno je sam zaspao u 10

ne,kad trazi vode ja mu dam,al kad se probudi i hoce da se igra ili skace po krevetu i slicno tome ja se ili pravim da spavam ili ga stavim da legne i u slucaju da opet ustane ja ga ignorisem.... moram priznati da sam ga u pocetku nosala i uspavljivala a onda sam promenila strategiju i on sad sam zaspi ali se cesto budi

Dal pustate decu da se igraju svojom hranom?! :think: mislim bas na bebe od 7 punih meseci pa na dalje :aha:

Ja sam ga puštala da se baš igra do devetog meseca otprilike. On je uživao da gnječi breskvu, jogurt i sve ostalo. Mislim da je bitno da oni osete razne teksture pod svojim prstićima. Sada to više ne radi, već ako ga zanima šta sam mu stavila u usta on to izvadi, pročeprka i vrati u usta. Kada je nešto zgodno za hvatanje iseckam mu deliće i on sam jede. Inače mu dam za vreme jela poklopac, kašiku i onda se on time zanima.

Mi smo i dalje u fazi odvikavanja od nosanja pre spavanja, on i dalje plače ali manje, a meni je i dalje grozno, osećam se krivom iako znam da je ovako bolje i za njega. Kada vidim da je pospan, spustim ga u krevetac, nekad ubacim neku igračku, nekad ne jer nije vezan ni za jednu, onda ga mazim, on već počinje da plače jer zna šta sledi, ja izađem iz sobe i molim boga da što pre prestane. To i ne traje duže od 5-10 minuta ali meni je kao večnost jer ga nikad ranije nisam puštala da plače. On nije hteo cuclu, ne sisa ni palac i mislim da bi bilo lakše kad bi imao bar nešto da ga uteši dok ne zaspi.

Kakav je vaš ritual pre spavanja (i dnevnog i noćnog)? Pitanje za sve mame.

Mislim da sam negde procitala,ali nisam sigurna da u adaptiranom mleku mogu da budu neke cestice smedje boje i da je to normalno i bezopasno...molim ako ima neka mama da zna neka napise!Videla sam to u flasici dok sam hranila sina,odmah sam prosula mleko i napravila drugo...Do sada mi se to nije desavalo,inace dete ima 4 meseca i pije humanu...

mamice da vas pitam...ja malo zaboravila...pocela sam sergeju pomalo da dajem hranicu...napunio dasa 5 meseci...pa kako bese? davala sam sargarepicu, pa kuvanu jabuku, pa tikvicu kuvanu, pa bananu...sta jos mogu osim krompira?...pozz

Kameron, moj se tako cesto budio kad mu nesto fali, npr. rastu zubici ili kad je prohodavao pa jedno mesec dana pre i posle toga je strasno nemiran u krevetu bio, klekne, sedne, baca se tamo- ovamo, zaplace...Umelo je to da traje nocima, ali sada kako je zahladnelo, mislim da mu vise prija i spava prilicno mirno i budi se oko 2, pa oko 5 i onda je ustajanje izmedju 7 i 8.
A pre nepune tri cetiri nedelje sam izasla i zvali su me da dojurim iz grada jer se probudio i plakao najstrasnije, tu negde oko ponoci. A evo sada, do dva se i ne cuje. Mislim da ce ga proci, samo treba izdrzati... Proveri da mu nije pretoplo?

Mislim da sam negde procitala,ali nisam sigurna da u adaptiranom mleku mogu da budu neke cestice smedje boje i da je to normalno i bezopasno...molim ako ima neka mama da zna neka napise!Videla sam to u flasici dok sam hranila sina,odmah sam prosula mleko i napravila drugo...Do sada mi se to nije desavalo,inace dete ima 4 meseca i pije humanu...

Ako im je verovati, to su karamelizovane cestice, koje su bezopasne.
I moram priznati da sam se ja u momentu kad su se pojavile presaltovala na kravlje mleko
Da bih se sad vratila na adaptirano
Ko ce ga znati....

Ja sam ga puštala da se baš igra do devetog meseca otprilike. On je uživao da gnječi breskvu, jogurt i sve ostalo. Mislim da je bitno da oni osete razne teksture pod svojim prstićima. Sada to više ne radi, već ako ga zanima šta sam mu stavila u usta on to izvadi, pročeprka i vrati u usta. Kada je nešto zgodno za hvatanje iseckam mu deliće i on sam jede. Inače mu dam za vreme jela poklopac, kašiku i onda se on time zanima.

Hvala na komentaru o hrani scatty :ok:
Sto se rituala pre spavanja tice ona od svog prvog meseca najvise voli na stomaku da spava, a posto nije znala da duda dudu ja sam joj stavljala pelenu pa onda jedno malo plisano jagnje da ga zagrli i drzi dudu tako... to je bilo vec negde oko 2. ili 3. meseca, ali ona dan danas tako spava :aha:

Evo i fotkica: prva sa mesec dana, druga sa dva meseca :D :heart:

E to se desava i ja se jos onda raspitala to je samo karamel, vidim vec neko napisao, ali kazu da je najbolje napraviti novo mleko kad tu cesticu uocis... :aha:

Poslednja izmena:

Kada je u pitanju spavanje preko dana Milica sama ode na krevet i zove me da legnem kraj nje...neteram je jer joj je 19 meseci pa ako i nece da spava nemora (obe starije cerke su prestale da spavaju posle podne do 1,5 god.).
A uvece kupanje je izmedju 8 i 8.30 pa vecera i u krevetu je do 9.30 najkasnije 10.
Nikada nismo imale poseban ritual...jednostavno spava kad joj se spava.Ali sam zato kada se rodila uvela odmah kupanje uvece u 8 i tako odrzavala dok se ona sama nije na to navikla.
Mislim da je jako bitno bebama od rodjenja uvesti ritam i dosledno ga se pridrzavati.Ako je tako onda kasnije nece biti problema oko uspavljivanja...ni sa jednom cerkom nisam imala problema.

Ja Lakija nekad ni ne uspavljujem samo ga stavim u krevetac,al to kad je miran taj dan,nekad preko dana zaspi u igri ,ko sad na primer hahah,a nekad mora da se nosa,al to je retko...l najpre zaspi u kolicima kad se setamo :)
najvise voli da zaspi tako na nasem krevetu gde mu ja poredjema igracke pa on gleda u njih i prica sam sa sobom podize glavicu a onda se umori i zaspi sam od sebe...mada nekad lepo sava nekad nikako,pa je nerozan on i nervozna ja i tako...al to sev zavisi od deteta do deteta a na kraju i zavisi od vremena jer ni njima nije svaki dan isti :)

Nerazumem,mislis samo u flasici kad se napravi ili i u kutiji ima?
Ovde kod mene pre jedno tri meseca u velikoj radnji gde uzimam u mleko se pojavilo sitna zrnca tamna,videla sam jer je bila otvorena kutija,nisu vodili racuna,takva je serija,srecom nisam potrefila te kutije,napisali su da to mleko pod tim brojem da ko je uzeo da odmah prestane da daju bebi i da donese u radnji vratice im novac i da nebrinu bezopasno je po zivotu bebe ..mislim strasno,kako mogu tako da stave u prodaji i jos je to za bebe...
Sad neznam dal je to isti slucaj i kod nas,ako jeste prestani kupi drugu kutiju u drugoj radnji...

Kakav je vaš ritual pre spavanja (i dnevnog i noćnog)? Pitanje za sve mame.[/QUOTE]

Ovo je bilo otprilike"Necu spavam.....a da ipak malo priegnem...mlogo sam umorna!!"

Prilozi

• DSC01163.jpg
    DSC01163.jpg
    37 KB · Pregleda: 13
Poslednja izmena:

Samo na rukama uz pevanje zaspi. Nema šanse da bi zaspala sama u krevecu. Dudu neće ni pod razno, drži je u ustima minut, najduže i onda je uzima u ruke da se igra sa njom, dere se ako bih pokušala ponovo da joj stavim u usta.
Ali ona dosta brzo zaspi. Najduže 5 min traje to nunanje i pevanje i već je utonula u san.
Ono što mene izluđuje to su noćna uspavljivanja (a budi se 2-3 puta) , dok je sikila samo bih joj dala siku i ponovo bi zaspala, sada nema sike i to teže ide... još joj rastu zubi... nikako da izbiju... na ivici sam snage, kad bih makar jednu noć uspela da prespavam mislim da bih se preporodila...

eh to spavanje...vakoooooooooooooo...danju sam ga dugo dugo stavljala u kolica i išli u šetnju jer nikako drugačije nije hteo da zaspi,umeo je sa 6 meseci ceo dan da ostane budan,jer ga nisa odvela u šetnju...e sada se to promenilo...od izvesnog vremena kada dođe vreme za spavanja između 1-pola 2 popodne ja njemu lepo kažem e sada je vreme da malko spavkaš,raskomotim ga,navučem zavese da ne bude skroz mrak,ali je to znak za odmor,stavim ga u krevet,dobije poljubac,i izađem iz sobe....par dana je negodovao,ali kako ja nisam ulazila,on je zaspao,i od tada zna da je to to...uveče imamo ritual od prvog dana..zavisno od godišnjeg doba kako pomeramo sat i to se pomeri za sat vremena,ali rutina je ista...veliko kupanje,zezancija sa vodom,igranje sa penom i vodenim igračkama...to traje oko 20-30 minuta...tada se oblačimo,pa počne malo maženje,pevanje ili kratka pričica na velikom krevetu,usput mu dam mleko da pije...zavisno koliko se umorio u toku dana nekada zaspi još dok pije mleko,a nekada popije svo mleko i još se neko vreme mazimo na krevetu...kada zaspi samo ga premestim u njegov krevet..

Divno,to je prava taktika Micimacko!ja sad preko dana ostavim malog na krevetu sa igrackama i on gleda i kad se zamori onda bas pred spavanje krene da place i onda zaspi ...al od prilike preko dana jos spavamo dva puta,nekad super a nekada bas lose pa smo normalno i nervozniji i uvece ranije legnemo a uvece oko 8 sati kupanjac i onda mleko i u krevetac,zavisi od raspolozenja nekad trazi da se nosi ali nekada ga samo spustimo u krevet i on zaspia...okrece glavu levo desno i na kraju zaspi :)

Back