SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Drage moje, imam ozbiljan problem...tacnije, meni se cini da je ozbiljan...naime, moje dete je uslo u fazu padanja u nesvest za sve sto mu se ne da ili nije po njegovom...vrlo dobro sve razume, ali jos uvek ne prica...mene ti napadi padanja u nesvest, strasno nerviraju i najradije bih ga izdegenjecila, da nije mali (sedamnaest meseci ima)...pokusavam da se tesim da je to faza, i da ce, kad se sa njim bude moglo "ozbiljno" razgovarati, sve ovo biti proslost...tome u prilog ne ide, sto je mm popustljiv kad on place, a svekrva, koja ga cuva i pola dana provodi sa njim je jos gora...pusta da joj dete skace po glavi, samo da ne bi plakao...

Kakva su vasa iskustva sa tim...i kako ste izasli na kraj?

I mi smo trenutno u toj fazi. Sve je "ne" za pocetak. Place za svaku glupost.

I jeste faza. Proci ce. A ko prezivi pricace.

Recimo da je glavna smernica nagradjivati lepo, a ignorisati ono sto nam smeta i vremenom, kazu psiholozi, dodje na svoje

Najvise me nervira kad onako stavi glavu u sake pa na sto...ko mali dramoser....i cvili...ako sam ikada nesto mrzela to su cviljukava deca ali ne dam se iznervirati...prihvatila sam ovo kao Boziju kaznu i cekam da prodje

Ako ti je za utehu, ne mora da znaci da je alergija tj. mene su dr ubedjivali da su oni jos mali i da im je imuni sistem do valjda 2. godine slabo razvijen da bi davali takve alergijske reakcije. hmmmmmm.
Moj je imao trljanje ociju i nosa, bez curenja ali su me svi oladili kada sam ja pomislila da je alergija u pitanju. Nemam pojam.
kazze dr, mozze biti da je alergijski ali se do druge godine (bash kao shto si i rekla) ne lechi alergija kao alergija, nego simptomi... tako smo mi dobili tonu kapi za konjuktivitis i rino bla bla...

i dobio je fe za 108 hemoglobin. kazze da misli da su mu depoi prazni i da bi trebalo da pije fe. eto.

Drage moje, imam ozbiljan problem...tacnije, meni se cini da je ozbiljan...naime, moje dete je uslo u fazu padanja u nesvest za sve sto mu se ne da ili nije po njegovom...vrlo dobro sve razume, ali jos uvek ne prica...mene ti napadi padanja u nesvest, strasno nerviraju i najradije bih ga izdegenjecila, da nije mali (sedamnaest meseci ima)...pokusavam da se tesim da je to faza, i da ce, kad se sa njim bude moglo "ozbiljno" razgovarati, sve ovo biti proslost...tome u prilog ne ide, sto je mm popustljiv kad on place, a svekrva, koja ga cuva i pola dana provodi sa njim je jos gora...pusta da joj dete skace po glavi, samo da ne bi plakao...

ono, vec vidim kako cu da popizdim kad dodjem do toga. a ja i ako ne popizdim, otac ce sigurno za oboje.

evo i ja ću da se učlanim u klub mamice koje deca histerično odbijaju da slušaju...samo što se moj još nikad nije zacenio,ali kada mu se nešto ne sviđa prekrije uši rukicama i plače ko da će isplakati svu tugu ovoga sveta...i onda ništa mu ne možeš,treba sam da prestane...sva sreća što se jako retko dešava,ali kada se desi,uh uh uh...

Moj decak sutra ulazi u sedmi mesec(kako brzo prodje).Glavna hrana su mu mleko i plazma i lepo dobija na tezini isto kao kad je bio i na Humani,spremam mu i kasice,gricka i hleb(imamo tri zubica,jutros se pomolio i cetvrti)...E sad, dr kaze da su mleko i plazma najgore sto svom detetu mogu dati!Mislim da mnogo kaki ,ona se strogo drzi Humane,pa na cemu su odgajena druga deca,sta su jele bebe pre 100 godina,verovatno Humanu?!Po njima ne treba davati ni vodu bebama pre sestog meseca,svaki put kad odem u savetovaliste druga je prica i uvek se iznerviram.Uopste je ne slusam sto se tice jela,mnogo filozofira!!!Cime vi hranite ili ste hranili(u ovom periodu) svoju decicu?

slažem se sa nerviram se...tvoj bebac je još mali,a Plazma samo goji,nema hranljivih materija...a što se Humane i kravljeg mleka tiče,Humana sadrži neke vitamine koje su potrebne bebama,a nema ih u kravljem mleku...naravno da su mnogi i pre 100 godina odrasli na kravljem mleku,ali vremena se menjaju,i ako finansijski možeš da priuštiš onda daj Humanu do napunjenih godinu dana upravo zbog onih vitamina...zdrava ishrana je veoma važna,i mi ne moramo našu decu hraniti kao što su naše bake ili mame hranile nas...ali naravno ovo je samo moje mišljenje,ti i svako od nas hraniš svoju bebu po svom nahođenju,ali ja sam mom do 14 meseci davala Humanu,a kravlje mleko stavljala samo u kašice,sada sa 16 meseci smo već skroz na kravljem mleku,ali hvala Bogu obožava voće i povrće i tako nadoknađujem vitamine...

Moja beba za deset dana puni sedam meseci i njegov jelovnik izgleda ovako: za doručak mu skuvam integralni pirinač sa voćem (jabuka, kruška, banana, ostalo voće još nije probao), za ručak miks povrća (šargarepa, krompir, keleraba, tikvice, karfiol, brokoli, pašternak, celer, ne sve odjednom ali nešto od toga) sa komadićem pilećeg ili junećeg mesa i malo maslaca, a za večeru mu napravim palentu u vodi u kojoj se kuvalo povrće i dodam malo jogurta ili pavlake (pavlaku sam ubacila prekjuče, a jogurt juče), ili mu napravim Humaninu kašicu sa ukusom vanile, mada to izbegavam, bojim se da se ne navuče previše na sladak ukus, čini mi se da ima afiniteta ka tome kao i njegova mama. Ovih dana planiram da mu dam nešto što sadrži gluten jer sam čitala da je bolje uvesti ga pre sedmog meseca, navodno zato što beba tada još uvek puno sisa pa ga bolje podnese.
I da ne zaboravim, u toku dana sisa 3-4 puta, a noću još 2-3 puta.

to je normalna faza kada dete pada u histeriju ili ti kako to ti kazes u nesvest,skoro svi cemo doci do toga, ali greska je jedina to sto svekrva popusta, jer ta faza onda mnogo ali mnogo duze traje. morate se dogovoriti da se to istrpi. i ja mrzim taj period, i to strasno ruzno izgleda kad dete to uradi u javnosti kad nesto hoce pa se samo baci. morate sto se tice toga biti karater. desavalo se kod mene u vrticu da dete sa tri godine samo se baci i pocne da negoduje. zapamtite deca se do trece godine vaspitaju. posle su samo nijanse.

ma super ti to radiš,ali ne treba zaboraviti da se ne hrane isto bebice koje sisaju i koje su na dohrani,drugačije prihvataju čvrstu hranu,pa mnogo zavisi i od toga...a bebe na dohrani mnogo ranije i počinju sa čvrstom hranom...

moj klinac je napunio 9ti mesec pre neki dan.

plazmu sam mu dala prvi put pre dve nedelje - jako malo mu stavljam samlevenu plazmu u voce ili u kashicu 7 zzitarica. voli da glaba neki keks. dam mu s vremena na vreme neki poshto se nadam da ce uz taj keks nauchiti da zzvace i da se nece olenjiti.
sve kashice koje zahtevaju mnogo mleka pravim sa adaptiranim mlekom ili mu dajem instant kashice koje vec u sebi imaju adaptirano mleko. poparu i cicvaru/palentu za doruchak sam mu uvela pre 3 nedelje i te kashice sam prvo pravila samo sa vodom i maslacem i dodavala sam jogurt/pavlaku, da bih poslednjih par puta te kashice pravila sa kravljim mlekom (i to je jako malo mleka), ali ni to nije pomoglo i dalje ih ne voli.
kako bih ga privolela na jogurt, prvi put danas sam mu dala vocni jogurt (jogood, nisam nashla nijedan drugi koji nije od jagode ili nekog shumskog voca, a ovaj shto sam mu dala bio je od kajsije), samo je mljackao. i mljackao. :D

i da.
plazma ima vrlo glutena - sve shto se pravi sa pshenichnim brashnom ima glutena, pa tako i plazma. :D

Maslačak, ako dete nije intolerantno na gluten, ne vidim čemu konstatacija?
Moja vojčica za par dana puni 11 meseci, poslednjih mesec dana dajem joj mlevenu plazmu i obično kravlje mleko (mislim na kravicu 3,2%mm)... Pratila sam, da li će reagovati, međutim odlično je prihvatila... Takođe obožava pomorandže, u knjizi pedijatra Jasminke nešto i savetuje da se proba
sa uvođenjem pre navršene godine...

Recimo, dala sam joj viršlu, blendanu doduše, sa malo hleba i jogurta, ispadne kaša ali joj se baš dopada.... Zainteresovana je da proba sve što
mi jedemo, u granicama normale joj i dam da proba, naravno, ono što bi smela i na način na koji može...

Trenutno joj izlazi dole jedna trojka i četvorka, toliko je nervozna da samo ujeda naokolo :lol:
Inače je vrlo "zubato" dete, to će nam biti ukupno deset zubića.... :lol:

Maslačak, ako dete nije intolerantno na gluten, ne vidim čemu konstatacija?
ma pusti mene, pomeshala mi se dva posta u glavi.... odozgo. :D
pa sad kad sam ponovo prochitala, shvatila sam da sam skroz zameshala. :D

a sad, kad sam prochitala ponovo reko` da vam kazzem da iako to ne pishe u kesi u sadrzzaju, svaka od palenti (i ona zelena kesa sa detetom shto jede i c marketova) sadrzzi do 15% pshenichnog dela, ali proizvodjach nije u obavezi da napishe to na kesi ako je do tog postotka. takodje i pririnach kupovni se glazira nekim pshenichnim shta god i ako ga dajete detetu treba ga dobro isprati pre kuvanja.

ma u pravu si potpuno, ne bih se ni ja neshto zentala, nego mi je doktorka skrenula pazznju da moram to sa glutenom oprezno zbog istorije sa bronhoopstrukcijom. al` kad sam prokinula, ja sam prokinula i hvala bogu, sve je bilo ok.

Back