SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Iskreno rečeni meni su se smučili sa pričama o štetnosti kravljeg mleka za bebe. Pa stotine hiljada ljudi je odraslo na dvotrećinskom mleku i sada od jednom ono ne valja za bebe. Kaže jedna doktorka meni ''kravlje mleko je za telad''. A za koga je onda ovaj koncentrat koji sam prinuđena da dajem detetu? Za piliće i prasiće. Ponekad mi se čini da kompanije koje proizvode te ''adaptirane formule'' plaćaju istraživanja o štetnosti kravljeg mleka za bebe i veličanju ''koncentrata''.

ja klincu oblachim bodi bez rukava ili ako ima rukave (shto zavisi od opranih stvari) tanja neka pidzama preko (volim one isprane shto se bukvalno provide koliko su tanke... )... i navlachim mu charape, al` planiram da prestanem, plus tanko cebence, al` presavijeno. pokrivam ga isto kao sebe.

i vecheras sam klincu polushala da dam NAN i proshlo je katastrofalno. pokushacu ponovo izjutra, pa ako ne, idemo dalje. pozajmicu od drugarice drugo neko adaptirano. mislim da cu pare puci na sva ta ispitivanja, a utom ce da predje na kravlje mleko. :D

inache, NAN je grooooznooog ukusa meni.

ja nikada nisam navlačila čarape za spavanje,izuzev sad kada je bio onaj kolaps sa gasom,pa nismo imali grejanje,inače bodić sa kratkim rukavima,i jedna tanka zeka,ćebence i to je to...sasvim dovoljno za ovo vreme...a po ovoj vrelini isto bodić bez rukava,bermudica i majica sa kratkim rukavima...pošto se on mnogo kreće,saginje treba da ima nešto na leđima jer se ipak majica povlači gore,zato služi ispod bodić,sandalice i može da trči....a pošto su vaše bebe mlađe i fizički još nisu toliko aktivne treba da ih oblačite barem ovako kako ja mog,oni još samo leže ili sede u kolicima kada ste napolju,cirkulacija im nije pokrenuta skroz,a kada zaspu pokrijte ih tankim ćebencetom,a preko 3o jednom platnenom pelenom...

i kod mene isto ovako,ujutro mlijeko pa mora da kaki pa tek
onda doručak oko 10 ili 11:D,doduše kod mene još uvjek pije flašicu mlijeka ujutro i naveče,
ja neznam dokad to tako, valjda će sam on izbaciti kad nebude htio mlijeko jutarnje:cmok:

eto drugar Lazar slično kao Gabriel,i on još uvek pije mleko ujutro i uveče...ja mu dajem pošto traži,a verujem kad ne bude više želeo javiće on sam....

ja klincu oblachim bodi bez rukava ili ako ima rukave (shto zavisi od opranih stvari) tanja neka pidzama preko (volim one isprane shto se bukvalno provide koliko su tanke... )... i navlachim mu charape, al` planiram da prestanem, plus tanko cebence, al` presavijeno. pokrivam ga isto kao sebe.

i vecheras sam klincu polushala da dam NAN i proshlo je katastrofalno. pokushacu ponovo izjutra, pa ako ne, idemo dalje. pozajmicu od drugarice drugo neko adaptirano. mislim da cu pare puci na sva ta ispitivanja, a utom ce da predje na kravlje mleko. :D

inache, NAN je grooooznooog ukusa meni.

pa svi su groznog ukusa......bar meni.humana je katastrofa bljutava,ebi ga verovatno je odbio jer je navikao na tvoje isto kao i moj klinac

ja jos uvek navlacim carape ali necu jos dugo ide leto,za sad spava u bodicu dugih rukava,onako tanjem i donji deo pidzame i naravno carapice a pokrivam ga frotirastim prekrivacem-malo tanje od peskira posto on mrzi da se pokriva a i kod mene je inace vruce

Iskreno rečeni meni su se smučili sa pričama o štetnosti kravljeg mleka za bebe. Pa stotine hiljada ljudi je odraslo na dvotrećinskom mleku i sada od jednom ono ne valja za bebe. Kaže jedna doktorka meni ''kravlje mleko je za telad''. A za koga je onda ovaj koncentrat koji sam prinuđena da dajem detetu? Za piliće i prasiće. Ponekad mi se čini da kompanije koje proizvode te ''adaptirane formule'' plaćaju istraživanja o štetnosti kravljeg mleka za bebe i veličanju ''koncentrata''.
eh baš Jovanca, ja sam Lazaru od 4 mjeseca uvela kravlje mlijeko,i to pogotovo što mi sveki ima kravu, i znam čije je-a mi smo svi odrasli na kravljem mlijeku pa nikom ništa ne fali, čak šta više bili smo zdraviji,neka djeca znaju biti alergična, ali kad vidiš da je alergično nećeš više davati, a moje nije alergično i baš voli.Pedijatar mi čak rekao ,kao bolje je kravlje ono je zdravije od praška.E sad naravno svako ima pravo izbora šta da daje svom djetetu.
eto drugar Lazar slično kao Gabriel,i on još uvek pije mleko ujutro i uveče...ja mu dajem pošto traži,a verujem kad ne bude više želeo javiće on sam....
pa i ja mislim, pretežno djeca kad prestanu piti na flašicu smanje mlijeko uopšte,tako da dokad god bude htio neka juča:cmok:

mame verujem da sam prosla skok u razvoju jer moj mali vec drugi dan nece da sisa. tako sam ja to zakljucila posle perioda vrlo cestog sisanja.sad koliko mi je ova dva dana retko sisao bojim se da ce mi se kolicina mleka smanjiti. bukvalno prodje 4 sata da je sisno samo 2 min jednu sisu a sta sa drugom, nista. morala sam malo da je isprazniim ali malo samo da nije prepuna. a do pre dva dana je cak trazio na sat vremena, jedno popodne smo dremali u krevetu i sisali. sad ce za dva dana da napuni 3 meseca.

da sisne sisu 2 min i pocne da razgleda okolinu i ispadne da ga teram da jede i pocne da place, kako je kod vas bilo?

ma napravila sa maslacem, mlekom i pavlakom. ja se razvalila posle... ma jok. nishta.

sad sam mu uzela rezultate krvi. hemoglobin mu je 108. malo je nisko. bzvz.

Maslacak, nekoliko strana unazad imas referentne vrednosti krvne slike za decu do tri godine,
Leukociti (6-13,5)
Eritrociti (3,60-5,20)
Hemoglobin (105 - 135)
Hemtokrit (0,32-0,44)
Trombociti (286 - 509)

Leukocitna formula

Segmentirani (40-50)
Limfociti (50-60)
Monociti (0,5-5)

I ja sam lupala glavom o zid godinu dana, kad eto....konacno se neko setio da se iste vrednosti ne odnose i na njih i na nas

Pa sta da ti kazem, ja ne mislim da je stetno, mada ima i toga, ali prvenstveno mislim da je beskorisno. Adaptirano ima u sebi dodatke koje kravlje mleko nema i da budem iskrena, moja cerka ga vise voli od kravljeg, koje moram uvek da joj maskiram sa zitaricama da bi ga uopste okusila. A i da imam neki pametniji nacin da je uspavam, ne bih joj ga ni ovoliko davala. Ogranicavam ga na 300-400 ml dnevno + jogurt + sir (ako uopste zeli da ga okusi), preterana kolicina mleka, tj. kalcijuma ne dopusta gvozdju da se resorbuje iz druge hrane, i tu je njegova najveca steta

Istina, ja se zabrinula onoliko što joj rezultat odskače od referentnih vrednosti, ali srećom, doktorka
mi je pokazala listu koju objavljuje Zavod za zaštitu zdravlja, i koja ima vrednosti po uzrastima...

Hajde nam okaci tu listu :cmok2:
E sad, moj sin je imao hemoglobin 121 pa je ipak dobio da pije gvozdje jer su mu istrosene rezerve gvozdja :dontunderstand:.
A kao bolja verzija nam je dr preporucila da pije sok od cvekle, a da se ne bi drndala sa sokovnikom nasla sam u DM-u imaju kao natural 100% prirodni sok od cvekle pa mu dajem to.

Rado ali je nemam :( Doktorka mi je pokazala kada sam odnela rezultate da pogleda, pa se silno oduševila kako je sve super... Ja se zblanula, pa kad mi je videla facu, osetila je potrebu da mi objasni...

Tako mi je i rekla poreklo liste, kao i da se može kod njih dobiti.. Na žalost, na njihovom sajtu nema, gledala sam već...

Hajde nam okaci tu listu :cmok2:
E sad, moj sin je imao hemoglobin 121 pa je ipak dobio da pije gvozdje jer su mu istrosene rezerve gvozdja :dontunderstand:.
A kao bolja verzija nam je dr preporucila da pije sok od cvekle, a da se ne bi drndala sa sokovnikom nasla sam u DM-u imaju kao natural 100% prirodni sok od cvekle pa mu dajem to.

Srce, eno je lista iznad posta Feelgood za decu do tri godine.

Varijacije su kod njih vise nego normalne, i nema potrebe za lekovima. Oni rastu i nekad mehanizmi u organizmu ne mogu da isprate rast. Strpi se jos malo, videces da ce sve biti u redu.

Naravno, gledaj u svoje dete - ako nije umoran, nepokretan, ne spava previse, jede, igra se - najverovatnije je sve u redu

Poslednja izmena:
Znam, hvala videla sam tu listu i kopirala je negde jos si je pre ti kacila. Mislila sam da ona ima mozda nesto drugo :).
Po ponasanju je sasvim ok, a nemiran je tako da ponekad pozelim da bude malo mirniji :). Jedino brinem jer on jos uvek sisa, pa nemam predstavu koliko mleka u stvari pije, da mu taj kalcijum koji unosi ne smanjuje apsorpciju gvozdja vise nego sto bi trebalo...

Samo pravi pauze izmedju mleka i ostale hrane. Mi smo godinu dana imali hemoglobin 103, pa 105, pa 101, ma strasno

Doktor nam je samo savetovao da probamo hranom da popravimo krvnu sliku i evo sad je dobra. Izbegavala sam da joj dajem namirnice koje imaju gvozdje sa bilo kojim mlecnim proizvodom

Ne znam da li ima neke veze, ali ja to cula od jedne majke cije je dete bilo bas malokrvno, supu od junece suplje kosti. Ne znam da li se tako slucajno pogodilo, ali se njoj tada popravila krvna slika.

shto se tiche krvne slike, tj. hemoglina, izgleda da ce morati da pije gvozzdje. ebi ga.

a juche nam se desila opet neka glupos`.
ujutru smo ustali, dete je bilo veselo i normalno i sve....
i popodne odluchimo da odemo na lokalno izletishte.... kad u kolima krene da mu curi nos - potpuno providna voda teche - zacrveni mu se oko, zasuzi i drugo, dete stenje, trlja ochi... ono, pa nemoguce da je alergija? a izgleda da jeste.

jutros je ustao, relativno ok, mozzda malo nervozniji s obzirom da je celu noc proveo prevrcuci se shto po svom krevecu, shto po mom krevetu. nos mu ne curi, oke mu malo natechene.

shta je lek za alergije?

a da mu nije zasmetalo nesto u kolima tipa jelkica ili sl.? opran auto, nove presvlake...?
jok. vozali smo se za djurdjevdan dva puta vishe i nishta.
sad sam malo chitala po netu, izgleda da alergiju ne mora da izaziva svaki polen, nego izazivach mozze biti neka biljka koja u tom trenutku cveta ili shta vec.
ja sam iskreno bila sumnjichava po pitanju adijagnoze alergije jerbo kontam proshli smo kroz sva ona cvetanja pa nishta. al` ovih dana je krenula topola - i one mace, pa izgleda da postoji shansa da je alergichan bash na to.

vodim ga danas kod doktora.
jedva sam dochekala prolece, a sad opet necu moci da izlazim napolje.
jadno moje dete, jadna ja. :(

Ako ti je za utehu, ne mora da znaci da je alergija tj. mene su dr ubedjivali da su oni jos mali i da im je imuni sistem do valjda 2. godine slabo razvijen da bi davali takve alergijske reakcije. hmmmmmm.
Moj je imao trljanje ociju i nosa, bez curenja ali su me svi oladili kada sam ja pomislila da je alergija u pitanju. Nemam pojam.

Back