SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Moja beba imala je na zadnjoj kontroli 8,6kg pre vise od nedelju dana.Rodjen je sa 3,8kg.ali je izgubio dosta u porodilistu jer je imao visok CRP(neka infekcija) i od treceg dana bio na antibioticima.UZAS!!!!!!!!!!
Nego nesto mi nije jasno-primio je vakcinu prevnar i rotarix pre nedelju dana i zakazana nam je sledeca vakcinacija za tri nedelje(od tog dana kad je vakcinisan),na dan kad puni 6 mes.,zar to nije prekratak vremenski razmak?
Moje dete takodje ima totalno iskrivljenu kicmicu kad ga stavim u sedeci ali sam ja mislila da je to noramlno jer ne moze odjednom da sedi kompletno ispravljen.
Sad mu dajem te povrcne cerealije,reakcije nema.Koliko moram da ga drzim na cerealijama,kad mogu poceti da uvodim povrce i kako,jel ostaju cerealije jednom dnevno i pored toga uvesti povrcke?Doduse meni on jede te cerealije u vreme rucka(moram to da promenim).I dalje mu ne smanjujem mleko.Popije oko 900ml.mleka i jede te kase.Ja mu dam 2 kasike kafene tih cerealija razmucene u vodi.Jos mu ne dajem punu dozu(120ml).
Pizdim mame jer ovde ladno nema ni hipp kasica,ni nestle ama nista!!!Nema svih tih lepih o kojima pricate(nema sargarepe i jabuke,skoro da nema ni samo sargarepe).Ima nekih keksica mlevenih ali na nima pise posle 8-og mes. a citam kako sve mame sa foruma daju deci plazmicu.I nema trih kasica sa mlekom vec sa vodom.Uf....

Nina-nana a jesi li probala da sama spemis bebi obrok? Ako vec nema kasica da se kupe pripremi sama. Skuvaj sargarepu i krompir za pocetak pa fino izblendaj sa malo mleka ili onom vodicom u kojoj se povrce kuvalo. Ili skuvaj jabuku pa je ispasiraj, pa onda pocni i sa drugim vocem, banana, kruska, breskva, kajsija. Moj sin nikako nece kupovne slane kasice nikad ih nije ni hteo, sve mu sama spremam. Meni su te slane kupovne oduvek bile bljutave, verovatno su i njemu.
Najidelanije bi bilo da ceralije budu za dorucak a povrce za rucak.

Pa gde bre to živiš nina-nana? Ja živim u malom mestu ali je u apototeci moglo da se naruči koje god hoćeš kašice, jeste malo skuplje od hiper-marketa, ali meni tada to nije ni bilo bitno...
Pozdrav svima, ne brinite toliko, biće vam smešno kada deca malo poodrastu, a hoće sigurno

Hvala mačkice... hebote, koja je ovo zahebancija...

Dala sam joj danas poparu s pavlakom, pregrmeh i to - volela je i ništa joj se nije desilo :lol:
Kupila sam joj i voćni jogurt, to ću sutra pa ću, kao što si mi napisala da krenem posle par dana pavlake, sira i jogurta - s normalnim mlekom, nego ajde korak po korak to sa tim - kupim mleko, prokuvam ga i tokom dana joj podgrevam to prokuvano mleko ili svaki put prokuvavam po 200 mililitra od prilike pa joj dajem? Kontaš valjda na šta mislim, ne znam kako da sročim :wink:

Ma ti pedijatri su me smorili, promenila sam na početku njih 5 i svi isto palamude, nemaš koga ni da pitaš za savet... vidiš - nina nana tek sad počinje da hrani dete, od 6. meseca s doziranim kašičicama instant pirinčane hrane bez glutena... i meni su tako rekli al' ja sam krenula od 4 kao i većina vas, kupila sam par nekih knjiga, dokopala se nekih starijih izdanja pa sam gledala po njima... i nije da se ni tu nisam presekla... a jeste glup strah stvarno - bukvalno bi zvučalo ,,Plašim se da nahranim dete''

Ali znam da sam to pokupila u domu zdravlja, baš imaju čudne, ali jasne stavove po pitanju ishrane beba...

Nina nana - jeste malo komplikovanije ali skuvan i izblendiran pirinač ima apsolutno isti ukus, oblik, boju i miris kao ta instant hrana iz kutije... Ja sam joj to kuvala na početku i dodavala u to šargarepu ili jabuku - i imam pun orman tih kutija, sve sam kupila i ni jednu neće da jede. Dodajem joj to u voćne obroke ne bi li se malo još podgoila.

Bas smo se proaktivirale mame!!!!!Super!!!!
Zivim u Emiratima.Kupujemo samo po velikim marketima gde kupuju stranci(jer tamo prodaju cak i svinjetinu),ali verujte mi kad vam kazem da nema svega toga.Ima proizvoda HERO'S,Purity,Gerber i to je to.Ima svih mlecnih formula za koje kod nas u zemlji nisam ni cula.Evo npr.ja kupujem aptamil 1. u limenci od 400gr.Toga nema kod nas i to ne obican aptamil vec sa dodatkom gvozdja(ima cak i aptamil za gladnije bebe).Ima milupinih kasa(kao rizolino) sa pirincem(ona nije kao kad se skuva samo pirinac,dosta je slatka) sa vocem cerealije(mix i narandza) i ove povrcne(mix) koje sam kupila .kasica ima takodje ali uglavnom sa mesom i miksevi sto ne smem da kupujem za pocetak.Ja sve mislikla da pocnemc sa kupovnim kasicama jer su ukusnije pa ce dete radje prihvatiti kad ono-zeznula sam se!
Ovde nije ono-starti doktori,stara skola pa preporucuju kako su nase mame radile.Ne!Ovde su svi za to uvodjenje od 6-og,a ja sama ovde i prosto se plasim da eksperimentisem sa svojim detetom kad te tako naplase.

Bas smo se proaktivirale mame!!!!!Super!!!!
Zivim u Emiratima.Kupujemo samo po velikim marketima gde kupuju stranci(jer tamo prodaju cak i svinjetinu),ali verujte mi kad vam kazem da nema svega toga.Ima proizvoda HERO'S,Purity,Gerber i to je to.Ima svih mlecnih formula za koje kod nas u zemlji nisam ni cula.Evo npr.ja kupujem aptamil 1. u limenci od 400gr.Toga nema kod nas i to ne obican aptamil vec sa dodatkom gvozdja(ima cak i aptamil za gladnije bebe).Ima milupinih kasa(kao rizolino) sa pirincem(ona nije kao kad se skuva samo pirinac,dosta je slatka) sa vocem cerealije(mix i narandza) i ove povrcne(mix) koje sam kupila .Kasica ima takodje ali uglavnom sa mesom i miksevi sto ne smem da kupujem za pocetak.Ja sve mislila da pocnem sa kupovnim kasicama jer su ukusnije pa ce dete radje prihvatiti kad ono-zeznula sam se!
Ovde nije ono-stari doktori,stara skola pa preporucuju kako su nase mame radile.Ne!Ovde su svi za to uvodjenje od 6-og,a ja sama ovde i prosto se plasim da eksperimentisem sa svojim detetom kad te tako naplase.

Hvala mačkice... hebote, koja je ovo zahebancija...

Dala sam joj danas poparu s pavlakom, pregrmeh i to - volela je i ništa joj se nije desilo :lol:
Kupila sam joj i voćni jogurt, to ću sutra pa ću, kao što si mi napisala da krenem posle par dana pavlake, sira i jogurta - s normalnim mlekom, nego ajde korak po korak to sa tim - kupim mleko, prokuvam ga i tokom dana joj podgrevam to prokuvano mleko ili svaki put prokuvavam po 200 mililitra od prilike pa joj dajem? Kontaš valjda na šta mislim, ne znam kako da sročim :wink:
Bolje je da svaki put podgrevaš po 200:wink:

Ma ti pedijatri su me smorili, promenila sam na početku njih 5 i svi isto palamude, nemaš koga ni da pitaš za savet... vidiš - nina nana tek sad počinje da hrani dete, od 6. meseca s doziranim kašičicama instant pirinčane hrane bez glutena... i meni su tako rekli al' ja sam krenula od 4 kao i većina vas, kupila sam par nekih knjiga, dokopala se nekih starijih izdanja pa sam gledala po njima... i nije da se ni tu nisam presekla... a jeste glup strah stvarno - bukvalno bi zvučalo ,,Plašim se da nahranim dete''

Ali znam da sam to pokupila u domu zdravlja, baš imaju čudne, ali jasne stavove po pitanju ishrane beba...

Nina nana - jeste malo komplikovanije ali skuvan i izblendiran pirinač ima apsolutno isti ukus, oblik, boju i miris kao ta instant hrana iz kutije... Ja sam joj to kuvala na početku i dodavala u to šargarepu ili jabuku - i imam pun orman tih kutija, sve sam kupila i ni jednu neće da jede. Dodajem joj to u voćne obroke ne bi li se malo još podgoila
Ovo je super ideja. Ni Stefan nikad nije hteo da jede te kašice iz kutija. Ni čokolino kasnije, a kamoli te bezukusne pirinčane; ma baš ništa.
Inače Stefan od početka ima izdefinisan ukus, tačno zna šta mu se sviđa, a šta ne. I nema šanse da pojede nešto što mu se ne sviđa. A voli hranu 'sa ukusom'; najsrećniji je kad jede što i mi. tatu mu uvali i ljutkasto da proba, i začinjeno; i on bi to 'ladno jeo:?

Nase starije dete nocu skrguce zubima. Ima li jos neka od vas takav problem i znate li kako da ga resim. Mislim, osim sto je to strasno za usi, strasnije je za njegove zubice, bar ja mislim. Imam utisak da ce ih sve sastrugati ili slomiti koliko ih steze i skripi.

Znam da sam čitala nešto o ovome, pa sam sad otvorila i našla taj tekst. Knjiga je ,,Šta da očekujete u prvoj godini''

,, Као и ударање главом, чупање косе или сисање прста, шкргутање зуба је начин на који се неке бебе ослобађају напетости. Да би га свели на најмању меру, ублажите кад год је то могуће напетост у бебином животу и постарајте се да има доста других могућности да је се ослободи – као што су физичке активности и играње играчкама које подстичу лупу.
Много љубави и пажње било пред дневно, било пред ноћно спавање такође могу да смање шкргутање зуба. У већини случајева ова навика се напушта с повећањем способности детета да се избори са напетошћу, пре него што изазове било каква оштећења зуба.
Ниоје увек напетост узрок шкргутања зубима. Некада беба случајно открије ову могућност истражујући своје новостечене зубе, допадне јој се осећај и звук те радње, па је придодаје свом репертоару вештина. Ускоро новина избледи и беба изгуби интересовање за ово зубно музицирање.
Ако установите да шкргутање зуба ваше бебе не само да се не смањује, него бива све чешће и плашите се да би могла да оштети зубе, консултујте се са бебиним лекаром или дечијим зубаром.''

Ниоје увек напетост узрок шкргутања зубима. Некада беба случајно открије ову могућност истражујући своје новостечене зубе, допадне јој се осећај и звук те радње, па је придодаје свом репертоару вештина. Ускоро новина избледи и беба изгуби интересовање за ово зубно музицирање.
Ovo je bilo kod Stefana
Muzičar mamin:lol:

- s normalnim mlekom, nego ajde korak po korak to sa tim - kupim mleko, prokuvam ga i tokom dana joj podgrevam to prokuvano mleko ili svaki put prokuvavam po 200 mililitra od prilike pa joj dajem?
zasto prokuvavas dugotrajno mleko? :-)
pa ono je vec sterilno.
najbolje je bebi makar do prve godine davati adaptirano mleko, narocito sada u zimskom periodu.
a ako se daje kravlje, onda obavezno ono sa najvecim procentom masti (zbog razvoja mozga).

Moj Stefan je sedeo sa pet meseci. sam se podizao, malo je bio klimav, ali je sedeo. ja se uplašila pošto su svi, svi rekli NI slučajno pre šestog meseca. čak mi jedna doktorica rekla - vežite ga:shock: Dok nakraju nisam čula ono što mi se činilo najprihvatljivijim rešenjem - nemojte ni slučajno da ga sputavate; ako se SAM podigne, znači da je donekle spreman. Znači, sami oni sebi određuju te stvari

Apsolutno tačno. Vanja se podizao već na noge sa 6 meseci i meni su rekli da mu nipošto ne dajem. Prvi put kad se podigao na noge bilo je tačno par dana kako je napunio 6 meseci i ja sam bila šokirana. Jbt neka deca ni ne sede u tom uzrastu. Doktorka mi je rekla da mu ne dozvoljavam i da ga spustim čim ustane. Jedna prijateljica koja je hirurg mi je otvorila oči. Ako dete uradi nešto slučajno i to mu prija, ono će radnju ponavljati, a ako mu ne prija neće. Prosto ko pasulj.
Zato smo ga i pustili i on je sve odradio kad se osetio sposobnim, ni na šta ga nismo terali. Prohodao je sa 9.5 meseci. :)

Nina nana ima aptamil da se kupi i kod nas u Bg-u, baš taj u konzervi, i taj sa dodatkom gvoždja, ali za taj za baš gladne bebe nisam čula.

Cao devojke treba mi mala pomoc,
sogurno vec pise negde ali me mrzzi da idem unazad sa citanjem , moj bebac nema vec 3 dan stolicu znam da to nije strasno ali nekako sam nervozna zbog toga....
Sta da radim ima nekiu savet,
A citam vas za klopu ,evo Strahinja napunio puna 3 meseca i usao u cetvrti i ja pitam doktorku na kontroli da li da mu dam 2 - 3 kapi cedjene jabuke u vodu ili caj a ona niakako vidite da lepo napreduje nista osim NAN- jos nekoliko meseci??????
Elem ajd to za stolicu sta da radim

Snezac ovako-moja beba vise puta nije imala stolicu po vise od tri dana i tek negde peti dan sam reagovala tako sto sam(to su mi rekli u porodilistu jos dok sam bila) umakala vrh toplomera(verovatno da moze nesto drugo) u Pavlovicevu i stavljala mu u "guzu"(da ne kazem gurala)!Njega ne boli sigurno a mozes mu na taj nacin samo pomoci da se "olaksa"(uvek ali uvek je uspevalo)!!!!

Ja sam dosadna vise sa hranjenjem i cerealijama ali moram da vas pitam(unapred se izvinjavam ako gusim)-danas sam kupila neke nove na kojima pise (prvi korak u prelasku na nemlecnu ishranu) i vocne su i u njima ima pirincanih,jabuke i raspberry powder 5%.E sad to je verovatno dodato da samo zamirise ali mi je frka jer se non-stop skrece paznja da ne sme bobicasto voce ali ako pise prvi korak i da je od 4-6 mes.znaci valjda da sme?!I jel sa tim cerealijama nema veze sto su miks voca iako dete nije probalo nista osim soka od jabuke?

Verovatno nema veze al ja te ceralije i kašice s jagodama, malinama i sličnim voćkicama mom detetu nisam davala i neću... ne mogu da razmišljam o tome i da se opterećujem, kad mogu jednostavno da ih zaobilazim neko vreme :wink:

E da - ima jedna stvar koja je jako korisna kad uvodiš čvrstu hranu - ne napraviš odmah kašicu pa ga juriš kašikom, nego mu kafenu kašičicu tih ceralija sipaš uveče u mleko, pa sutradan dve - pa posle par dana tek praviš kašicu, lakša je varijanta a i brže će da se navikne stomačić - jer od pirinča i tog dodatka gvožđa u tim prvim danima, kad kreneš može da ima dosta tvrdu stolicu...

Snežo... i mi smo se maltretirali sa tim zatvorima i sa stolicom zbog adaptiranog mleka - najviše je pomogao instant čaj od kamilice, milupin ili hipov, sve jedno... Između obroka daj bebi - topao, naravno

Sto se tice zatvora samo kamilica i to obicna sa dve kasicice secera. Za par sata beba ce se iskakiti. To je meni uvek pomagalo. Savet sam dobila od patronazne. Sto se mleka tice, do godinu dana adaptirano ,nema boljeg. Dok se beba razvija trebaju joj niz vitamina koje ima mlecna formula jer mlecne formule su radjene sa onim sastojcima koje ima i majcinu mleko ,izuzev par materija koje ne mogu da se imitiraju zbog cega majcino mleko ima prednosti. Kravica je oskudna i ima samo kalcijum. Posle godine moze kravica jer dete tada sve jede i vitamini i minerali kao i hranjljive materije nadomescuju se tom ishranom.

Imam jedno pitanje, tj. u nedoumici sam. Naime kupila sam HIPP-ov caj za laku noc. Sastav: kamilica, lipa i maticnjak (melisa). Pise od 2.meseca pa na dalje. Sin mi ima 9 mesci i 7 dana. Buni me i brine taj maticnjak. Naime jedna koleginica kad je videla sta sam kupila rekla mi je da to ne dajem jer maticnjak smiruje bebe tj. utice na njihov nervni sistem pa nije preporucljivo. Sad sam totalno zbunjena. Mislim ipak je to HIPP-ov caj sto znaci da bi trebalo da je provereno plus sto pise da mogu da ga koriste bebe od 2 meseca. Sta vi mislite o tome?

gle pa proizvodjaci prave kasice vocne sa crveni bobiccastim vocem vec za cetiri meseca...a koliko je preporucljivo im davati od cetvrtog meseca ? ...a to za maticnjak nisam cula...raspitaj se koja su joj lekovita dejstva, pa onda

Imam jedno pitanje, tj. u nedoumici sam. Naime kupila sam HIPP-ov caj za laku noc. Sastav: kamilica, lipa i maticnjak (melisa). Pise od 2.meseca pa na dalje. Sin mi ima 9 mesci i 7 dana. Buni me i brine taj maticnjak. Naime jedna koleginica kad je videla sta sam kupila rekla mi je da to ne dajem jer maticnjak smiruje bebe tj. utice na njihov nervni sistem pa nije preporucljivo. Sad sam totalno zbunjena. Mislim ipak je to HIPP-ov caj sto znaci da bi trebalo da je provereno plus sto pise da mogu da ga koriste bebe od 2 meseca. Sta vi mislite o tome?

evo malo googl/a
http://www.vasezdravlje.com/izdanje/clanak/1008/

Kupujem pampers pelene skoro 8 meseci.
Od pre mesec, dva - uzimam četvorku... i šta se desilo kupila sam pakovanje pelena u DM-u prošli put i šokirala se... to su neke potpuno drugačije pampersice od ovih koje sam do sada nalazila u kesama ( a pakovanje je skroz isto, isti broj isto sve)
Te pampersice su mnogo lepše mirisale, imale su drugačije aplikacije, bile su mekše i bile su elastične...
Potpuno sam se zbunila i htela sam opet te iste extra dobre pelene, otišla opet do DM-a kupila isto to pakovanje - a unutra opet ovo isto njesra...

Jel moguće da postoje dve vrste istih pelena?
I gde da nađem one mekane, mirisne i elastične ponovo i po čemu se prepoznaju i razlikuju uopšte?

Skroz sam se razočarala... sad kad znam kako mogu pampersice da budu dobre, neću da kupujem više ove ,,loše''

evo sad gledam po netu i forumima o čemu se radi... Ladno prave pampersice različito za svako tržište :roll:
... Posle onih pelena koje su mi slučajno zapale - mi definitivno deci ne kupujemo pamers nego ko zna šta... i hebem im mater baš...

Back