Sava Savanovic - istina ili mit?

Inače u mitskoj književnost vampir nije zao i nikom ne nanosi zlo,niti ubija niti pije krv
On je samo duh koji lebdi itd.

Ја волим да читам о свим старим веровањима, али не памтим да сам видела неки случај из "вампирских дневника" или сличне холилоливудске продукције. Но, чињеница је да је у сваком крају био обавезан ритуал и веровање током сахране и припреме покојника д се не "утенчи" одн. повампири.Но, мислим да је сврха тих ритуала била да покојник нађе спокој, да му не лута дух наоколо и да не посећује родбину и блиске (напр покојни муж обилази неверну жену)).

Потенцијалним вампирима су сматрани самоубица или особа злих очију или наопако рођен (карлично), и уопште људи који су за живота кршили морална начела, дакле они којима се , по дифоу, не предиђа срећан крај, одн.спокој душе. Чешће мушкарци него жене.
Што се тиче научних доказа, те духове покојника могу да виде особе и пси рођени у суботу ;)

Poslednja izmena:
sr.m.wikipedia.org/sr-ec/Петар_Благојевић

Први српски вампир. Овде је спроведена истрага одустане аустроугарских власти и наслов је покрио издање Лондон тајмс-а тако је ова српска реч постала интернационализам.
Иначе по узору на ово касније је вампиризован Влад Цепеш звани Дракуљ ова реч је изворно значила змај јер му је деда био у витешким реду змаја као и ажСтефан Лазаревић. После њега ова реч је променила значење и сад значи ђаво. Тако Румуни сада вучу Еку Дракуљ!

Касније је настао мит о Сави Савановић који је ноћу убијао или гонио воденичаре.
Сви народи су имали своју верзију овог митског бића као и вукодлака код старих Словена с тим да је змај код Словена био човеколико биће.
Неури као народ су се према Херодотивом миту претварали у Вукове једном годишње. Дакле верзије свих народа су интернационализовани у виду српског вампира.

Ја сам био убеђен да је интернационализам пошто Енглези имају обе речи вам и пире као и у српском. Сигуран сам да ће стручњаци ипак наћи неку готску реч јер сам схватио смисао етимологије да се свака реч наведе на германски корен па по могућству и турцизми би могли ући у германизме.
Да буде ствар још смешнија сама реч Немац обесмишљава ову логику ствари.

Послато са Nokia 3.1 уз помоћ Тапатока

Priča o vampirima ide u dva smjera,
Sobzirom da se u to vrijeme mnogo kralo,po kucama,brašno po vodenicama itd lopovi su htjeli odvrate trag od sebe,
Druga mogučnost je da su mlinari da sebe zaštite od lopova smislili tu priču ,što meni nekako ta misao odgovara .jer je neko rekao što je narod zatucani to više ,mračnih sila

Back