Šarplaninac

IMG_0442.jpg

Mislio sam kolika je mana to kod sarplaninaca, u tom smislu Jasno mi je sta kravlji stav znaci u pravom smislu rijeci. Mada sam i sam primjetio da ima sarplaninaca sa takvim, a i sa uzim rasponom zadnjih nogu. Nemam vjerovatno jos istrenirano oko da vidim koliko je to ustvari kada gledam svog, a i slike drugih sarplaninaca. Koliko je u stvari normalno da idu siroko u taj stav? Po meni svaki drugi sarac ima taj stav. I kod tvoje kuje josipe vidim da je slican stav. Zato i pitam postoji li kakva mjera ili granica. Don Drago hvala na iskrenom odgovoru.

Klipovi koje sam već postavljao,ali nije na odmet pogledati ih.;)

Jedna od naših ženki.Teritorija na kojoj je prvi put izvedena,strano lice koje prvi put vidi i odgovor na "provokaciju".

Na stranoj teritoriji reagovaće shodno situaciji i dešavanju.Bez ikakve potrebe da bude nekontrolisano napadan,histeričan ili kako bi neki nazvali "agresivan". Sasvim drugo je kako reaguju i odgovaraju na svojoj teritoriji uz ili bez prisustva vlasnika. To se odnosi na sve naše pse iz naše kuće.

Mali foto prikaz zadnjih stavova.

ns9pgdzmyipd493drpr.png

15693_1414497129511_1445041003_1158134_5692691_n.jpg

188642_1940938170208_1445041003_2302569_6807854_n.jpg

391065_1673153684512_1707535954_904925_716036080_n.jpg

Na kraju pas sa "kravljim" stavom sigurno ne bi mogao da upravlja samohodnim nogomobilom ( šala mala).:per::hahaha::rotf:

206332_1989982716291_1445041003_2375325_5162335_n.jpg

Da malo uprostimo stvar.
Pravilni stavovi,uglovi, od vitalnog značaja su za samo zdravlje psa. Ista stvar je i kod čoveka zar ne.;)
Do "kravljih" stavova se dolazi na više načina. Genetskim nasledjem,preteranom ishranom od rane mladosti,ne adekvatnom ishranom ( nedostatkom potrebnih vitamina,minerala...itd.),ne adekvatnim smeštajem psa i još mnogo mnogo toga. Ispraviti takve stavove je gotovo nemoguće. Mogu se korigovati ( uz pomoć medicine,ishrane,vežbanjem) ali se nikada ne mogu sasvim ispraviti ( ili barem meni nije poznat ni jedan slučaj da je to neko uspeo,bez obzira na rasu).Ne želim biti pogrešno shvaćen niti da ikome solim pamet,nisam ja baš toliki "stručnjak" kako se navodi na nekim postovima ovde. Jednostavno volim naše pse i samim tim pokušavamo ( moja lepša polovina i ja ) da im omogućimo što bolje uslove za život u svakom pogledu. Hrana,smeštaj,nega,aktivnosti i još neke tehnikalije mnogo utiču u svemu tome.Kako u fizičkom tako i u psihičkom zdravlju psa.
Kod Šarplaninca je poseban akcent dat i na karakter rase. Karakter rase ne čini ono šta većina vlasnika pa i ponekih odgajivača misle da jeste. Karakter nije to dali je pas "agresivan",napadan ili ne. Karakter je skup svih osobina jednog psa. No to je već druga priča u odnosu na "stavove". ;)

Don Drago sta mislis o samoj velicini mog psa? Malo je nezgodno ovako preko slike, ali mozda mozes ocijeniti. Hoce li jos dobijati u obimu obzirom da mu je 20 mjeseci?

Muzjaci se razvijaju do dvije ipo i tri godine . Ovo o velicini
niko ne moze da tvrdi nista . U onim tekstovima si vjerovatno
procitao da su ljudi ukrstali Sarplanince sa drugim rasama , sto
zbog borbi , sto zbog visine , dlake ...
Ti tvog psa volis koliko vidim . Ne moj se opterecivat sa tim da
li je pravi ili nije . To malo ljudi zna za svoje pse , i to sa svim
super rodovnicima . Na zalost ali je tako .

Arapu je sada 14 meseci ( na prvom klipu je imo oko 4 meseca). Trenutno je na jednom imanju u našoj bližoj okolini,čuva imanje i stoku na imanju. Interesantno je to da je sa Arapom jedna starija žena i da imaju odličan odnos u svemu,harmonija. :)

Ne želim biti pogrešno shvaćen niti da ikome solim pamet,nisam ja baš toliki "stručnjak" kako se navodi na nekim postovima ovde. Jednostavno volim naše pse i samim tim pokušavamo ( moja lepša polovina i ja ) da im omogućimo što bolje uslove za život u svakom pogledu. Hrana,smeštaj,nega,aktivnosti i još neke tehnikalije mnogo utiču u svemu tome.Kako u fizičkom tako i u psihičkom zdravlju psa.

Skromnost je najveca vrlina Velikih ljudi . Pozdrav za Zrenjanin ;)

Vidjecu da danas napravim jednu prezentaciju pasa iz CG .
Da malo zivne ova tema . Nadam se da nemate nista protiv ;)

I zamolio bi te za misljenje , dal te sastanov pas podsjeca na
Murka Novaka Radulovica ? Neznam da li si imao prilike da
ga vidis u zivo ?

Ovde veje od noćas,kako je krenulo zavejaće nas gadno. Odoh da se malo poigram sa zverkama na snegu a ti Drago spremaj materijal za temu. Ima dosta toga pokazati iz Pljevalja,Bijelog Polja,Berana,Rožaja,Bara i širom cele CG.

Kao sto rece Utvar, Don Drago, ako imas materijala bilo bi pozeljno da nam priustis t zadovoljstvo da ih gledamo makar preko slika. Evo i u Brckom, B i H, snijeg gruva od sinoc. Odoh se malo igrati sa psima ( imam muzijaka i zenku NLT-a pride) pa ako uspijem napraviti koju fotku, postavicu je (naravno od sarca).

Back