Šarplaninac

macedonianfolksongsenav.jpg

ljudi taman sam skupio pare da gradim bok i pocinjem ali danas odem do prodavnice gde kupujem hranu za psa i zapricam se nesto sa prodavacicom i ona mi kaze da za sarpla ne valjaju da se cuvaju u boks!!
e sada dali da pravim ili ne?

Pozdrav svim ljubiteljima ove rase,ne bih se nadovezivao na temu o velikom dvorištu za šarplanince jer malo znam o njima.pre nekih mesec dana dobio sam štene ,ženku od 2.5 mes. i oduševljen sam njima.Pre sam imao razne vrste pasa uglavnom lovačke ali ovo je nešto za mene neuporedivo.Nisam ni mogao da zamislim da štene koje ima 3 meseca toliko može da bude pametno i privrženo.Od odgaivača sam dobio neka upustva za ubuduće tipa kako ga hraniti i ostalo ,a što se tiče hrane uglavnom jede sirovo mleveno meso.pokušavao sam sa granulama ali jednostavno je to nezanima. Dobila je revakcinu ,čišćenje od parazita ,kao i vitaminske inekcije jer mi sa tabletama nije išlo.
šŠto se tiče prostora šeta sama po dvorištu ,grize obuću i razbacuje na sve strane, odmah je i to veoma brzo naučila na povodac i to je u suštini to. Izvinjavam se ako nekoga gnjavim sa ovim ali nov sam u ovome i treba mi nečije stručo mišljenje o tome kako i šta ubuduće i dali sam dobro postupio do sada.
unapred zahvalan

ljudi taman sam skupio pare da gradim bok i pocinjem ali danas odem do prodavnice gde kupujem hranu za psa i zapricam se nesto sa prodavacicom i ona mi kaze da za sarpla ne valjaju da se cuvaju u boks!!
e sada dali da pravim ili ne?

Samo mi odgovori:Sta ces da radis sa psom kada ti neko dodje u goste?Gde ces da ga zatvoris?
Pravi ti box i neslusaj mnogo druge,vec sam izvuci sta je za tebe i tvog psa najbolje.:ok:

Pozdrav svim ljubiteljima ove rase,ne bih se nadovezivao na temu o velikom dvorištu za šarplanince jer malo znam o njima.pre nekih mesec dana dobio sam štene ,ženku od 2.5 mes. i oduševljen sam njima.Pre sam imao razne vrste pasa uglavnom lovačke ali ovo je nešto za mene neuporedivo.Nisam ni mogao da zamislim da štene koje ima 3 meseca toliko može da bude pametno i privrženo.Od odgaivača sam dobio neka upustva za ubuduće tipa kako ga hraniti i ostalo ,a što se tiče hrane uglavnom jede sirovo mleveno meso.pokušavao sam sa granulama ali jednostavno je to nezanima. Dobila je revakcinu ,čišćenje od parazita ,kao i vitaminske inekcije jer mi sa tabletama nije išlo.
šŠto se tiče prostora šeta sama po dvorištu ,grize obuću i razbacuje na sve strane, odmah je i to veoma brzo naučila na povodac i to je u suštini to. Izvinjavam se ako nekoga gnjavim sa ovim ali nov sam u ovome i treba mi nečije stručo mišljenje o tome kako i šta ubuduće i dali sam dobro postupio do sada.
unapred zahvalan

Pozdrav i tebi.
Nisi ti bas pravi novajlija.Imao si i ranije pse,pa znas dobro sta i kako treba.Ovo sto si uradio sa stenetom je dobro.Poznajes tematiku.
A sto se ti ce ponasanja steneta,reci cu ti ovo.Kako bude raslo tako ce rasti i tvoje odusevljenje.Lepo je vaspitaj i uzivaj sa Sarplanincem.:ok:

epa ljudi pocelo ja pravjanje boksa i jedva cekam da ga zavrsim da vidm dali ce da mu se svidja:)))

dnas sam video koliko moze da bude jako stene od 4,5 meseci:))
bio vezan i koliko se cimnuo iskidao je kosnu ogrlicu kojim je bio vezan:)))

jos nesto,komšija gaji ovu rasu rekao mi je da moram praviti boks za svog ljubimca jer će postati agresivniji i kao preskakaće ogradu da napada druge kerove,mačke i ostalo da seneće zadrzavati u dvorištu . Zanima me jel to stvarno tako ili je mogu naučiti da pude čuvar u okviru dvorišta bez bojazni da će izaći na ulicu i napasti nekoga.I još nešto imam dvoje male dece(za sada)uskoro i treće ,oni se sada igraju sa štenetom gnjave ga itd.. dali će taj odnos ostati isti ili će štene kad poraste biti agresivnije prema njima Hvala

jos nesto,komšija gaji ovu rasu rekao mi je da moram praviti boks za svog ljubimca jer će postati agresivniji i kao preskakaće ogradu da napada druge kerove,mačke i ostalo da seneće zadrzavati u dvorištu . Zanima me jel to stvarno tako ili je mogu naučiti da pude čuvar u okviru dvorišta bez bojazni da će izaći na ulicu i napasti nekoga.I još nešto imam dvoje male dece(za sada)uskoro i treće ,oni se sada igraju sa štenetom gnjave ga itd.. dali će taj odnos ostati isti ili će štene kad poraste biti agresivnije prema njima Hvala

Gorane,od svih mojih pasa,samo jedan ima tu ludu sklonost ka preskakanju,iako mi je ograda 180cm. pas je jako vitalan i sa malo vecim zaletom bukvalno preleti ogradu,jedino kada sam u dvoristu sa njima i kada ga drzim na oku,nece preskociti, i ako vidi potencionalnu "zrtvu" odmah mi uputi molecivi pogled pun zelje da jurne. Sto se tice dece,ja imam jedno dete,ali mi je dvoriste svakodnevno puno decurlije iz ulice sa decom ucestvuku ravnopravno u svim njihovim malim nestaslucima,ali kada im dosadi to jednostavno se sklone.Odlicno je to sto ti je pas mlad pa samom tim raste uz decu,veruj da ce im biti ne razdvojni drugar,veran prijatelj i ne ustrasiv cuvar.Ako je pas "zdrav" i ako odrasta u zdravoj okolini,nema nicega od agresivnoscu prema deci.
Postavio sam nekoliko stranica u nazad neke do slika,pasa sa decom,pogledaj.
Pozdrav i svako dobro vama i vasem psu.

Gorane
Evo kolega Utvar je vec sve odgovorio pa da se ne onavljam to bi bilo to ukratko.
Ja cu samo reci:Gaji ga sa puno ljubavi i videces koliko ce on tebi ljubavi uzvratiti.
Srecno u odgoju.

broj123
Srecna izgradnja boxsa.
Videces kada odraste koliko je snazan.Jos uvek je to stene,samo veliko i jako.;)

pogledajte sta sam nasao za Sarplaninca ne znam koliko je ovo tacno

Size
The Šarplaninac is a robust, well proportioned dog with plenty of bone, of a size that is well above the average and with a thick, long, rather coarse coat that emphasizes the short coupled appearance.

Height in Male Dogs: 75-90 cm (30 inches and above)
Height in Female Dogs: 60-80 cm (25 inches and above)
Weight in Male Dogs: 45-90 kg (100-200 lbs)
Weight in Female Dogs: 45–75 kg (100-165 lbs)

Back