Sarmatski Srbi

Prošlih 7 dana imao sam 12 napada sa legalnog softvera koje koriste kriminalci da bi naneli štetu kompjuteru i mojim datotekama plus 1 trojanac. Tako piše u izveštaju mog zaštitnog programa. Na žalost kada je odbijen napad, zadnji mi je zaustavio internet vezu uopšte, mogu saznati adresu tek u toku napada kada me zaštita obavesti. Ja umoljavam ovog hakera da me ostavi na miru ili mi pošalje privatnu poruku. Ako je njegov uslov da se povučem sa foruma to ću, mada teška srca, učiniti jer mi je komp nužno potreban a nemam neku kintu da plaćam skupe opravke.

Prošlih 7 dana imao sam 12 napada sa legalnog softvera koje koriste kriminalci da bi naneli štetu kompjuteru i mojim datotekama plus 1 trojanac. Tako piše u izveštaju mog zaštitnog programa. Na žalost kada je odbijen napad, zadnji mi je zaustavio internet vezu uopšte, mogu saznati adresu tek u toku napada kada me zaštita obavesti. Ja umoljavam ovog hakera da me ostavi na miru ili mi pošalje privatnu poruku. Ako je njegov uslov da se povučem sa foruma to ću, mada teška srca, učiniti jer mi je komp nužno potreban a nemam neku kintu da plaćam skupe opravke.

Nešto mi govori da izmišljaš način na koji ćeš opravdati odlazak sa foruma...bez uvrede...

Gde sad da odem sa teme?! Evo, nastavljam gde sam stao, uključivši dodatnu zaštitu od napadaća sa neta. Jači sam od sudbine.:confused:
Gorespomenuti Hitrej u svojoj Hronici Saksonije odmah konstatuje da se na celoj Baltičkoj obali nalaze Heneti ili Venedi koje Germani nazivaju Wenden, Italijani Slauos a Poljaci Vandalima. Reč je o Srbima (Seruios, Sorabos) koji su svoje ime dobili od Sarmata!:D
Fabricijus u Analium urbis Misnae, 1598. piše da su Mišno osnovali u zemlji koja se nekada zvala Dalemincia, a kako svedoči Kozma Praški. Česi su je zvali Sirbija.
Ovo pojašnjava Rejnecijus i veli da su Vandali nazivani Sorabima (hoc Vandalos in Misnia peculiare Soraborum nomen hanuisse), pr čemu kaže da je ime Vandal jedna derivacija imena Srbi: cuius derivatio a Serbis - quorum Ptolemeaus meminit sub sarmaticis populis in Asija; Srbe iz Misnija uvek naziva Serbos i Seruios kao i da su deo Srba (Seruois pars Serborum):lol:
Johan Bugenhagius u Fragmentum de...publico recitata VVitenbergae, kaže da su Srbi i Vinedi, Soraborum ac Vinedorum, Sorabi, seu Sorabos.:neutral:
Špagenberg u Querntfurtische Chronica...(MDXC) pod 101 godinom spominje i Srbe (Sorben Wenden Sarmatorum) za koje kaže da su preko Labe prodrli do Sale što bi značilo da su napredovali od istoka ka zapadu.:whistling:
O Vendima- Srbima i njihovom iseljavanju iz Skitije u prostore današnje Nemačke piše Brotuff Ernestius u Chronica von den Salz Bornen...Hall in Sachen, 1679.:bye:

Gorespomenuti Hitrej u svojoj Hronici Saksonije odmah konstatuje da se na celoj Baltičkoj obali nalaze Heneti ili Venedi koje Germani nazivaju Wenden, Italijani Slauos a Poljaci Vandalima. Reč je o Srbima (Seruios, Sorabos) koji su svoje ime dobili od Sarmata!:D

Je li to Hitrej, odnosno Kohafe, piše, da je riječ o Srbima, ili je to tvoj dodatak?

Fabricijus u Analium urbis Misnae, 1598. piše da su Mišno osnovali u zemlji koja se nekada zvala Dalemincia, a kako svedoči Kozma Praški. Česi su je zvali Sirbija.
Ovo pojašnjava Rejnecijus i veli da su Vandali nazivani Sorabima (hoc Vandalos in Misnia peculiare Soraborum nomen hanuisse), pr čemu kaže da je ime Vandal jedna derivacija imena Srbi: cuius derivatio a Serbis - quorum Ptolemeaus meminit sub sarmaticis populis in Asija; Srbe iz Misnija uvek naziva Serbos i Seruios kao i da su deo Srba (Seruois pars Serborum):lol:
Johan Bugenhagius u Fragmentum de...publico recitata VVitenbergae, kaže da su Srbi i Vinedi, Soraborum ac Vinedorum, Sorabi, seu Sorabos.:neutral:
Špagenberg u Querntfurtische Chronica...(MDXC) pod 101 godinom spominje i Srbe (Sorben Wenden Sarmatorum) za koje kaže da su preko Labe prodrli do Sale što bi značilo da su napredovali od istoka ka zapadu.:whistling:
O Vendima- Srbima i njihovom iseljavanju iz Skitije u prostore današnje Nemačke piše Brotuff Ernestius u Chronica von den Salz Bornen...Hall in Sachen, 1679.:bye:

Kao prvo, mnogo olakšava da ti kao i mi ostali postavljaš detalje o djelima i autorima koje citiraš (okvirne podatke); ovako muku mučimo pronalazeći o čemu ti pričaš! Tako se ubismo tražeći tog tvog 'Serbijusa', da bismo otkrili da je u pitanju ustvari niko drugi do rimski kralj Servijus Tulijus!

Nema uvrede, nastavljam sa bogatim izvorima o istoriji Srba(Sarmata) prećutanih od BB bulumente.

Možda bi bilo mnogo pametnije da se vratiš na prethodnu stranicu i nastaviš diskusiju tamo gdje smo stali, kao što si i obećao, a ne ignorišeš i praviš se lud.

P. S. Je li Jovan Rajić BBovac?

@Slaven
Ako misliš na tezu da su Česi i Poljaci postali od Srba to za Čehe sam već obrazložio na temi BB škola vs srpski autohtonisti. Danas postavljam za Poljake. To sam uradio da se ovde skoncentrišemo na Sarmate da se ne rasplinjavamo kako reče sumnjiv tip.
Ne znam šta fali mojim izvorima, svi pobrojani hroničari i njihova dela su prilično poznati (sem pripadnicima BB-a) i koliko znam do sada ih niko nije osporavao. Ti trebaš da navedeš autore koji tvrde i na osnovu čega kažu da Sarmati nisu Srbi. Ja sam naveo i navešću još izvora. Evo, i onaj Mater verborum je važan izvor za ovu tezu.

@Slaven
Ako misliš na tezu da su Česi i Poljaci postali od Srba to za Čehe sam već obrazložio na temi BB škola vs srpski autohtonisti. Danas postavljam za Poljake. To sam uradio da se ovde skoncentrišemo na Sarmate da se ne rasplinjavamo kako reče sumnjiv tip.
Ne znam šta fali mojim izvorima, svi pobrojani hroničari i njihova dela su prilično poznati (sem pripadnicima BB-a) i koliko znam do sada ih niko nije osporavao. Ti trebaš da navedeš autore koji tvrde i na osnovu čega kažu da Sarmati nisu Srbi. Ja sam naveo i navešću još izvora. Evo, i onaj Mater verborum je važan izvor za ovu tezu.

Supertruper, ono što fali tvojim izvorima informacija jeste što ih falsifikuješ - kao što si učinio za Neustupnoga, Shranila i Sulimirskoga. Do današnjega dana se još uvijek nisi izjasnio kada sam te upitao da li Sulimirski piše to što si tvrdio; samo si pitanje po ko zna koji put ignorisao :rtfm: Ponoviću pitanja od kojih bježiš kao od vraga:

Je li to Hitrej, odnosno Kohafe, piše, da je riječ o Srbima, ili je to tvoj dodatak?

Dakle, Sulimirski u tom poglavlju piše da Alani sami sebe nazivaju Serboi, te da su Srbi isto što i Sarmati?

To li tvrdiš?

Molim te da se ne kriješ opet, već po prvi put od kada si na forumu, pružiš precizno jasan odgovor!

A što se tiče tvojih teza da si nešto tobože dokazao, podsjetiću te da ni u jednom slučaju nisi precizirao (stranica, citat, itd.). Na osnovu čega bi ti tvoji navodi bili autentični i kako bismo mogli da ti povjerujemo, ako si se onako ponašao prema Neustupnome, Sulimirskome i Shranilu?

Da navedem nekoga ko tvrdi da Sarmati nisu Srb? Za početak, Tedeuš Sulimirski (The Sarmatians)! :rtfm:

Ajd ljudi malo vise o Sarmatima i ako moze, da probamo da ustanovimo da li su ti stariji istorijski izvori koji pominju Srbe kao naslednike Sarmata autenticni ili ne.

sumnjivi tipe, ovdje nije spor oko toga da li su Srbi ostaci Sarmata, tj. sarmatskog porijekla, čega se ja ni ne dotičem; ovdje je spor oko teze koju iznose Hrastovnik i supertruper, a prema kojoj Sarmati jesu Srbi, odnosno samo sinonimni naziv za Srbe, a da sarmatski narod jeste ništa drugo do srpski narod (što čini i kavkaske Osete po porijeklu Srbima).

Poslednja izmena:
Da, da i da! Sulimirski piše da su Alani sebe nazivali Serboima.
Citiraću Sulimirskog baš onako kako ti tražiš! Dakle, Iščezle Civilizacije, Rad 1961. strana 298. Evo ga Sulimirski, Srbenda s dna kace!!! Citiram!!
- Ime Srbin, na primer, nije Slovensko. Ono se javlja kod Ptolomeja u III veku n.e. kao ime jednog istočnoalanskog naroda koje je živelo u stepama donjeg Povolžja... U srednjem veku jedna zemlja zvana Belosrbija pružala se preko Saksonije i Tiringije do Salea...Mogli bismo pretpostaviti da se odred hunske vojske koji je stekao vlast u toj oblasti sastojao od istočnih Alana, Serboa. Posle Atiline smrti 453.g. oni su možda stekli nezavinost i sami vladali zemljom. Germani, zapadno od Salea, zbacili su izgleda alanski jaram ali, alanski Serboi su sačuvali vlast nad Slovenima istočno od te reke...Najverovatnije je da su se alanski Serboi vremenom stopili sa pokorenim slovenskim stanovništvom i da je ime Srbi sada jedini trag njihovog boravka u toj oblasti. Do sličnog razvoja je došlo u jugoslovenskoj Srbiji gde se, po svoj prilici, nalazio drugi odeljak alanskih Serboa.
(kraj citata).
Ha, šta ćemo sad?! Srbi su Alani i jesu Sarmati ili Sulimirski, nekoć profesor preistorijske arheologije na Krakovskom univerzitetu, laže kao i Milanović, njegov učenik.

@Slaven
Oseti jesu srpska braća po alanskim korenima! Vidi Milanovićev intervju na Dverima Srpskim.
Ovo izvlačenje Rajića mi izgleda kao potez skrhanog očajnika! Eto, Srbi izvorno nisu Sloveni nego Sarmati i to oni koji su pokorili Španiju, Portugal, tukli Rim, Germane i u Africi imali carstvo! Svaki Srbin i srpskoga roda, na to treba biti ponosan a ne da zataškava!

Poslednja izmena:
Da, da i da! Sulimirski piše da su Alani sebe nazivali Serboima.
Citiraću Sulimirskog baš onako kako ti tražiš! Dakle, Iščezle Civilizacije, Rad 1961. strana 298. Evo ga Sulimirski, Srbenda s dna kace!!! Citiram!!
- Ime Srbin, na primer, nije Slovensko. Ono se javlja kod Ptolomeja u III veku n.e. kao ime jednog istočnoalanskog naroda koje je živelo u stepama donjeg Povolžja... U srednjem veku jedna zemlja zvana Belosrbija pružala se preko Saksonije i Tiringije do Salea...Mogli bismo pretpostaviti da se odred hunske vojske koji je stekao vlast u toj oblasti sastojao od istočnih Alana, Serboa. Posle Atiline smrti 453.g. oni su možda stekli nezavinost i sami vladali zemljom. Germani, zapadno od Salea, zbacili su izgleda alanski jaram ali, alanski Serboi su sačuvali vlast nad Slovenima istočno od te reke...Najverovatnije je da su se alanski Serboi vremenom stopili sa pokorenim slovenskim stanovništvom i da je ime Srbi sada jedini trag njihovog boravka u toj oblasti. Do sličnog razvoja je došlo u jugoslovenskoj Srbiji gde se, po svoj prilici, nalazio drugi odeljak alanskih Serboa.
(kraj citata).
Ha, šta ćemo sad?! Srbi su Alani i jesu Sarmati ili Sulimirski, nekoć profesor preistorijske arheologije na Krakovskom univerzitetu, laže kao i Milanović, njegov učenik.

Hvala.

Dakle, kao što sam mislio, u pitanju je bila tvoja distorcija dotičnog autora. Ako idemo po njegovom shvatanju, Srbi jesu Alani, pa i Skito-Sarmati; no Alani niti Sarmati nisu Srbi, jasno Sulimirski tvrdi.

Ne laže Sulimirski, već Milanović koji izvrće njegova pisanja i pretvara ih u ono što nisu; to bi se slobodnije moglo nazvati čak i jednom vrstom falsifikovanja.

Koliko vidim, Sulimirski se uglavnom slaže sa tezama koje sam ja nekoć zastupao na ovom forumu, a to je da je srpska nacija pre poslovenjenja sarmatskog porijekla, odnosno da postoji realna mogućnost da su Srbi bili alansko pleme.

Upravo Sulimirski kontrira megalomanijačkim tezama tebe i Milanovića, jer nigdje ne piše da su Kelti, Sarmati itd...pripadnici srpskoga naroda. :rtfm:
Sada, pošto si jasno ovo pripisao Milanoviću, nema smisla tebe optuživati za lažova; u pitanju su očito Milanovićeve neosnovano konstrukcije.

Takođe vidim da si ti lagao kada si pisao:

Sulimirski izrekom kaže da su Alani sebe nazivali Srbima.

..ne vidim da igdje Sulimirski piše da su Alani sebe nazivali Srbima.

@Slaven
Oseti jesu srpska braća po alanskim korenima! Vidi Milanovićev intervju na Dverima Srpskim.
Ovo izvlačenje Rajića mi izgleda kao potez skrhanog očajnika! Eto, Srbi izvorno nisu Sloveni nego Sarmati i to oni koji su pokorili Španiju, Portugal, tukli Rim, Germane i u Africi imali carstvo! Svaki Srbin i srpskoga roda, na to treba biti ponosan a ne da zataškava!

A mogu li čuti to iz usta ili pera jednoga Oseta? Kako znaš da Milanović prosto ne izmišlja, ako uopšte ne navodi izvor tih tvrdnji?

P. S. Da li Hitrej piše o Srbima, ili si to ti ono gore izokrenuo i njegova pisanja?

P. P. S. Koji ti je izvor da je baš konkretno srpsko pleme išlo sa ostalim Alanima i sa Vandalima u Hispaniju i Afriku? Odakle si preuzeo taj podatak? Od Sulimirskoga sigurno ne. Ako si preuzeo od Milanovića, koji mu je izvor?

Poslednja izmena:

Slaven777:
Upravo Sulimirski kontrira megalomanijačkim tezama tebe i Milanovića, jer nigdje ne piše da su Kelti, Sarmati itd...pripadnici srpskoga naroda.

Josephus writes:[9] "Magog led out a colony, which from him were named Magoges, but by the Greeks called Scythians." But Keating specifies the precise title of Scythians, from which the Irish Celts are descended.

http://webcache.googleusercontent.c...d=10&hl=en&ct=clnk&gl=ca&source=www.google.ca

Kelti su od Skita, Sarmati su od Skita. Skiti i Sarmmati su drevni Srbi, dakle su i Kelti bili Srbi.

Poslednja izmena:
Trava je zelena, žaba je zelena ... trava je žaba.

To je tvoja logika.

" ...of Scythians, from which the Irish Celts are descended."

Je li vidis sta pise?

Jozefus Flavius tvrdi da su Kelti porijeklom od Skita.

Sarmati su od Skita. Sarmati su Srbi.

Skiti su jos od drevnih vremena poznati i kao Srbi, Serboi, Surbi, Sorbi...

Sta jos nije jasno tvojoj logici?

Poslednja izmena:
@Slaven
Doista neverovatno, baš umeš da se praviš lud! Je li S. napisao alanski Srbi? Jeste. Je li napisao da su Srbi istočni Alani? Jeste! Jesu li istočni Alani Srbi? jesu. Alani pripadaju Sarmatima. Jesu li Srbi Sarmati? Jesu! Ti si se posvađao sa elementarnim logičkim mišljenjem! A da ne govorim da još gomila drugih istoričara zastupa ovu tezu.
Hitrej piše o Srbima i o tome imaš kod Relje Novakovića u Srbi čitavu disertaciju.
Čoveče, naveo sam gomilu istorijskih izvora i autora ali, tebi je BB povez preko očiju i postovi ti se svode na raznovrsna dovijanja. Niko ovde nije naivan, zar ne?
PS Jesi li čuo za Mačeja Kažamježa Serbijevskog? To je čuveni poljski klasičar koji se ponosio srpskim poreklom cele Poljske.

Poslednja izmena:
@Slaven
Doista neverovatno, baš umeš da se praviš lud! Je li S. napisao alanski Srbi? Jeste. Je li napisao da su Srbi istočni Alani? Jeste! Jesu li istočni Alani Srbi? jesu. Alani pripadaju Sarmatima. Jesu li Srbi Sarmati? Jesu! Ti si se posvađao sa elementarnim logičkim mišljenjem! A da ne govorim da još gomila drugih istoričara zastupa ovu tezu.
Hitrej piše o Srbima i o tome imaš kod Relje Novakovića u Srbi čitavu disertaciju.
Čoveče, naveo sam gomilu istorijskih izvora i autora ali, tebi je BB povez preko očiju i postovi ti se svode na raznovrsna dovijanja. Niko ovde nije naivan, zar ne?
PS Jesi li čuo za Mačeja Kažamježa Serbijevskog? To je čuveni poljski klasičar koji se ponosio srpskim poreklom cele Poljske.

Sve to što si gore napisao je tačno, ali to nije ono što si ti tvrdio. Ti tvrdiš da su Srbi ne samo alansko pleme, već da su svi Alani Srbi, te da su svi Sarmati Srbi, a to je prosto netačno.

Nisam se posvađao sa elementarnim logičkim razmišljanjem, već ti. Po tvojoj logici:

1. Bunjevci su Sloveni
2. Rusi su Sloveni
3. Vladivostok je ruski grad

Dakle, možemo samo tvrditi da je Vladivostok bunjevački grad, a da su Bunjevci nekada bili najbrojniji narod na svijetu.

Uzgred, ako i sam pišeš da su istočni Alani Srbi, kako onda možeš tvrditi da su i zapadni Alani, ti koji su stvorili kraljevstvo zajedno sa Vandalima na drugom kontinentu - Srbi, ako upravo to nisu? :think:

Sarbijevski je koliko znam bio pjesnik!

Nisam znao da je Novakovićeva disertacija bila o Hitreju. Kako tačno glasi naslov?

P. S. Ponoviću pitanje, ako Milanović ne navodi izvor za svoju informaciju o pobratimstvu sa Osetima, kako joj možeš tako slijepo vjerovati? :think:

Poslednja izmena:
Sve to što si gore napisao je tačno, ali to nije ono što si ti tvrdio. Ti tvrdiš da su Srbi ne samo alansko pleme, već da su svi Alani Srbi, te da su svi Sarmati Srbi, a to je prosto netačno.

Nisam se posvađao sa elementarnim logičkim razmišljanjem, već ti. Po tvojoj logici:

1. Bunjevci su Sloveni
2. Rusi su Sloveni
3. Vladivostok je ruski grad

Dakle, možemo samo tvrditi da je Vladivostok bunjevački grad, a da su Bunjevci nekada bili najbrojniji narod na svijetu.

Uzgred, ako i sam pišeš da su istočni Alani Srbi, kako onda možeš tvrditi da su i zapadni Alani, ti koji su stvorili kraljevstvo zajedno sa Vandalima na drugom kontinentu - Srbi, ako upravo to nisu? :think:

Sarbijevski je koliko znam bio pjesnik!

Nisam znao da je Novakovićeva disertacija bila o Hitreju. Kako tačno glasi naslov?

P. S. Ponoviću pitanje, ako Milanović ne navodi izvor za svoju informaciju o pobratimstvu sa Osetima, kako joj možeš tako slijepo vjerovati? :think:

Naslov poglavlja u Iščezlim civilizacijama glasi Zaboravljeni narod Sarmata, prema tome piše i o alanskim Srbima. Još jedno sarmatsko pleme ima srpsko ime- Siraci.
Ne znam da li si čitao intervju predsednika Osetije u Geopolitici, izvadke su prenele mnoge novine. On lepo kaže, mi smo Alani koji se nisu odselili i ponavlja skoro sve što je rekao i Milanović. Govorio je notorne činjenice iz njihove istorije. To što kod nas hara BB škola je problem onih koji veruju u te nebuloze a tih je sve manje.
Kad sam rekao da je u knjizi Srbi Novaković pisao o Hitreju pod "disertacija" sam mislio na sveobuhvatno obrađen problem u vezi s njegovim pisanijem.
Istočni Alani su zajedno sa zapadnim krenuli u osvajanje Evrope s tim što su se ovim drugim pridružili Svevi i Vandali (lužički Srbi) i Burgunđani zbog obećanog velikog plena. Beuk i Babaj su imena kraljeva koji su ih poveli, istočne je vodio Beog (sa Hunima) a istorijske vesti pominju i Gaorana. Beog je osvojio Beograd 464.g. i nazvao ga Beogovom gradinom, Beogradom.Navodno je on poklonio germanku Hildu Atili koja ga je otrovala...

Naslov poglavlja u Iščezlim civilizacijama glasi Zaboravljeni narod Sarmata, prema tome piše i o alanskim Srbima. Još jedno sarmatsko pleme ima srpsko ime- Siraci.

Ali, da rezimiramo - Sulimirski ne tvrdi da su Sarmati, Skiti i Alani Srbi, to je tvoja lična konstrukcija, kao i u slučaju Neustupnoga i Shranila. Je li tako? :rtfm:

Kad sam rekao da je u knjizi Srbi Novaković pisao o Hitreju pod "disertacija" sam mislio na sveobuhvatno obrađen problem u vezi s njegovim pisanijem.

Pa još uvijek ne vidim naslov. U kojoj to knjizi?
I ponoviću pitanje, spominje li Hitrej Srbe, ili si ti to sam ubacio?

Istočni Alani su zajedno sa zapadnim krenuli u osvajanje Evrope s tim što su se ovim drugim pridružili Svevi i Vandali (lužički Srbi) i Burgunđani zbog obećanog velikog plena. Beuk i Babaj su imena kraljeva koji su ih poveli, istočne je vodio Beog (sa Hunima) a istorijske vesti pominju i Gaorana. Beog je osvojio Beograd 464.g. i nazvao ga Beogovom gradinom, Beogradom.Navodno je on poklonio germanku Hildu Atili koja ga je otrovala...

A koji izvori spominju pleme Srba sa Svevima i Vandalima ili uopšte u tim krajevima?

Što se tiče Vandala, tek treba da dokažeš da su oni Lužički Srbi! Teza o istovjetnosti Vandala sa (slovenskim) Vendima jeste bila razvijana od strane pojedinih naučnika od XVI do XIX stoljeća, ali je u potpunosti napuštena jer je neosnovana i niko više to ne tvrdi! :rtfm:

P. S. Koliko sam ja učio, istočni Alani su ostali u Alaniji i istočnoj Evropi - zato i jesu istočni!

P. P. S. Još uvijek svi čekamo da ukažeš na to koji to češki, ukrajinski i poljski današnji istoričari tvrde da su Česi srpskog porijekla! :rtfm:

Evo nekoliko naslova knjiga pa će se samo reći da su Srbi (Wendi)- Vandali, tj, da su Vandali pleme Lužičkih Srba.
Disputiationem Historicam de SERBIS Venedorum/Vandalicam vulgo dictis, M.Georgius Kruger
Principia linguae Wendicae Quam Aliqui Wandalicam Vocant (Universitat Pragae, anno 1679.
Vocabularium Latino- Serbicum, 1732
De Originibus Linguae Sorabicae, Lusatie MDCXCIII
Historija Serbskeho Naroda Spisatej Wilhelm Boguslawski, Budišin 1884.
Iz ovoh knjiga jasno je da su Vandali tj, Wendi tj. Srbi govorili istim jezikom, a da su Vandali Srbi svedoče brojne istorijske knjige izdate u poslednjih 300 godina u Budišinu. J. Malnik u Biografiji Martina Lutera (Die Beziehungen Martin Luther zu den Sorben (1983) navodi da je ovaj reformator bio iz plemena Ljutića ukazujući na Luterov jedinstven osećaj slobode i sigurnosti u Vitenbergu, ranom centru nauke u Sorabiji, Vandaliji i Sarmatiji! (Nostra haec Vandalia est mera Sarmatia)!!

Evo nekoliko naslova knjiga pa će se samo reći da su Srbi (Wendi)- Vandali, tj, da su Vandali pleme Lužičkih Srba.
Disputiationem Historicam de SERBIS Venedorum/Vandalicam vulgo dictis, M.Georgius Kruger
Principia linguae Wendicae Quam Aliqui Wandalicam Vocant (Universitat Pragae, anno 1679.
Iz ovoh knjiga jasno je da su Vandali tj, Wendi tj. Srbi govorili istim jezikom, a da su Vandali Srbi svedoče brojne istorijske knjige izdate u poslednjih 300 godina u Budišinu. J. Malnik u Biografiji Martina Lutera (Die Beziehungen Martin Luther zu den Sorben (1983) navodi da je ovaj reformator bio iz plemena Ljutića ukazujući na Luterov jedinstven osećaj slobode i sigurnosti u Vitenbergu, ranom centru nauke u Sorabiji, Vandaliji i Sarmatiji! (Nostra haec Vandalia est mera Sarmatia)!!

Vandali su sasvim sporedna stvar! Jesi li uopšte pročitao poruku?

Počni da citiraš, ovako izgleda da uopšte ne čitaš tuđe postove...

Iako ovdje nije mjesto za Vandale, već na BB vs. VV škola temi, osvrnuću se samo na ovo - ovo je baš kao što sam gore napisao:

Teza o istovjetnosti Vandala sa (slovenskim) Vendima jeste bila razvijana od strane pojedinih naučnika od XVI do XIX stoljeća, ali je u potpunosti napuštena jer je neosnovana i niko više to ne tvrdi! :rtfm:

Dakle ona je napuštena.
Ti autori pišu više od hiljadu godinaj nakon samih Vandala.
Postoje li istorijski izvori koji bi povezali Srbe i Vandali? Zaista su nebitni pojedini autori koji su tokom razvoja istoriografije ukazivali na tu mogućnost danas,

Čekaj malo, povuci uzde; uspori. To gore što si napisao je zbrka velika; pišeš Sorabija, a onda citat u zagradi na latinskom u kojem se Sorabija uopšte ne spominje... :dontunderstand: No, da čujemo prvo ko je taj Malnik i nešto o njegovoj knjizi.

Back