Sarmatski Srbi

Balkanski i Luzicki Srbi se kod Sulimirskog spominju samo na 189. i 190. stranici knjige (The Sarmatians), nigdje vise. Navedene stranice (189-192) koje ukljucuju i Hrvate, postavljene su na 6. stranici ove teme...
On je na 3. stranici ove teme uhvacen u lazi kad je izjavio da je Sulimirski napisao da su Srbi Sarmati (iako, odlicno se zna kome je covjek dao prednost), prema tome, nema potrebe da se taj isti Sulimirski mrcvari do iznemoglosti jer sve sto kaze u vezi sa Srbima nalazi se ovdje.

Balkanski i Luzicki Srbi se kod Sulimirskog spominju samo na 189. i 190. stranici knjige (The Sarmatians), nigdje vise. Navedene stranice (189-192) koje ukljucuju i Hrvate, postavljene su na 6. stranici ove teme...
On je na 3. stranici ove teme uhvacen u lazi kad je izjavio da je Sulimirski napisao da su Srbi Sarmati (iako, odlicno se zna kome je covjek dao prednost), prema tome, nema potrebe da se taj isti Sulimirski mrcvari do iznemoglosti jer sve sto kaze u vezi sa Srbima nalazi se ovdje.

Znači ponovo smo ga uhvatili u laži... :roll: Sulimirski samo spominje da se su Srbi možda porijeklom od alanskog plemena Serboj, a nigdje ne tvrdi da je to bio domaći naziv za Alane (uzgred, u kojem izvoru se tačno spominje to Serboi?). To ide u prilog tez o potencijalnom porijeklu Srba od skito-sarmatskih naroda, što ja nikada nisam lično ni isključivao kao mogućnost.
Međutim, treba biti potpuno iracionalan da se takva mogućnost prenese retroaktivno, pa posrbi cijeli narod od kojega je moguće došlo ime u vidu jednoga plemena...

Nije mi samo jasno kako tako nešto opet piše, a pogotovo kada je već dokazano da ne govori istinu, i to na istoj temi. :dontunderstand:

Poslednja izmena:
indexnxv.jpg

T. Sulimirski, The Sarmatians, London, 1970, str. 265.

Mene mnogo zanima da se vratimo na početak rasprave između mene i supertrupera.

Sve je počelo kada je supertruper izjavio da je Fanula Papazoglu diletantski istoričar koji širi propagandu, te kako ju je Milanović razotkrio u svojoj knjizi i u potpunosti učinio bezvrednom.
Zanima me šta je to bilo...

Mene mnogo zanima da se vratimo na početak rasprave između mene i supertrupera.

Sve je počelo kada je supertruper izjavio da je Fanula Papazoglu diletantski istoričar koji širi propagandu, te kako ju je Milanović razotkrio u svojoj knjizi i u potpunosti učinio bezvrednom.
Zanima me šta je to bilo...

OK moraću da konsultujem knjigu i postavim celo poglavlje, integralno.

Serboi su Srbi i tako se pišu i prevode sa engleskog jezika.

Podvala BB škole je da su Serboi neki drugi narod a ne Srbi.

Je li i Sulimirski BB školarac?

Sulimirski o Alanima ne piše samo u The Sarmatians.

Nego? Gdje još?

O Alanima najubedljiviji i najviše na litvankim istorijskim sajtovima.

Kojima? Tako i kaže Milanović na onom snimku, kao da si doslovno rečenicu preuzeo od njega; ni on nije precizirao nijedan konkretno. ;)

Не знам докле више врћење у круг.
Имам ја ту књигу. Сад ми није при руци, по сећању пише овако - Аланска племена Сербои и Харувати долазе на Карпате, владају словенским народима и стапају се са њима.
Да ли су они себе звали Сербои? Сасвим могуће, уосталом одакле то име? Да није можда Сулимирски "србски аутохтониста"?! Да га није Деретић платио ;)
Е сад, неко ће од те реченице конструисати да су сви Сармати били Срби, једнаки данашњи Србима. А неко ће минимизовати, те није проверено, те не знамо, да се држимо ми чињенице да повест не постоји* пре преласка Срба на хришћанство или можда пре доласка Непознатог Архонта...
Што се мене тиче, ствар је јасна. Срби су ти Сербои** колико су и Грци Ахајци, колико су Енглези Англосаксонци, колико су Бугари они Бугари са Волге, колико су Иранци ахеменидски Персијанци... Тако отприлике, не изједначавам, пошто је све то прича за себе.

* Било је већ коментара како треба разликовати појмове повест и историја (povijest i historija). Можда историјска наука не може даље од писаних извора. Лично то становиште сматрам превазиђеним. Но, то свакако не значи да пре тога ништа није постојало.
** Можда се може рећи и обрнуто - да су Сербои Срби. Но погледајмо из данашњег угла. Имамо један народ са комплетним историјским искуством. Поистовећивати са нечим одраније значи негирати историју која је протекла у међувремену.

Не знам докле више врћење у круг.
Имам ја ту књигу. Сад ми није при руци, по сећању пише овако - Аланска племена Сербои и Харувати долазе на Карпате, владају словенским народима и стапају се са њима.
Да ли су они себе звали Сербои? Сасвим могуће, уосталом одакле то име? Да није можда Сулимирски "србски аутохтониста"?! Да га није Деретић платио ;)
Е сад, неко ће од те реченице конструисати да су сви Сармати били Срби, једнаки данашњи Србима. А неко ће минимизовати, те није проверено, те не знамо, да се држимо ми чињенице да повест не постоји* пре преласка Срба на хришћанство или можда пре доласка Непознатог Архонта...
Што се мене тиче, ствар је јасна. Срби су ти Сербои** колико су и Грци Ахајци, колико су Енглези Англосаксонци, колико су Бугари они Бугари са Волге, колико су Иранци ахеменидски Персијанци... Тако отприлике, не изједначавам, пошто је све то прича за себе.

Bilo kako bilo, ako zaista u toj knjizi samo piše to, to jedino može značiti da smo opet uhvatili supertrupera u laži... :roll:

:)Dakle, mali Đokica ostaje mali Đokica! To što koristi u spoznaji 10% građe pod diktatom BB škole a ostalih 90% ne poznaje ga ne opravdava i sad ću ja sve te male Đokice (a oni znaju ko su) da pometem sa velikom metlom!
:D Karionsku hroniku jr 1532 sastavio Johanes Karion a imala je reprinte 1560 i 1562..
Autor veli da Srbi (Seruos) vuku poreklo od Sarmata (a Sorabos et Sarmatis trahere).
Takođe veli da su Srbi najstarije sačuvano ime od Sarmata (Serborum antiquisimum nomen a Sarmatia retinuerunt.).
:super: Kaže Karion: Ime Srbi nastalo je iz imena Sarmata (Ex nomine Sarmata existimo factum esse nomen Sorabi paucis literis mutatis.
Dalje, nastavlja,: Sa nazivom Sarmata istovetan je i naziv severnih Srba, onih koji stanuju severno od Ponta i Meotskog mora.
U sledećim postovima navodiću izvornike za potvrdu da su Sarmati Srbi, počevši od (naziv u originalu) Chronica von den Antiquitaten des Keiserlichen Stiftes der Romische burg und Stadt Marseburg od Nikolausa Volraba gde se, između ostalog tvrdi da su Vandali Srbi (Venedi) - Sarmati.
Malim Đokicama je odzvonilo, razbijam od sledećeg posta, nema milosti za BB debile.:bye:

Podsetimo se, u Karionskoj hronici piše da je ime Srba nastalo od imena Sarmata: Ex nomine Sarmata existimo factum esse nomen Sorabi paucis literis mutatis:)
Odnosno, a Sorabos et Sarmatis trahere.
Poentiram, Srbi su najstarije sačuvano ime od Sarmata: Soraborum antiquissimum nomen a Sarmatis retinuerunt:lol:
I još, Sa nazivom Sarmata istovetan je i naziv severnih Srba,
Hronika Nikolausa Volraba piše o Vendima (Lužičkim Srbima) i Vandalima, vendskom plemenu. U istoriji se 411. pominje njihov kralj Coraco (Korak).
Srbe Volrab opisuje kao Sorabe, plemena koja stanuju oko Sabe, Labe i Majsena. Izrekom, Sorabi su Vendi. (Srbi, ne Sloveni!):mrgreen:
Prelazim na delo Martina Kromera De origine et rebus gestis Polanorum, libri XXX (1555). On uz Vende pominje i Srbe i Sarmate: Serbos Ptolemaeus in Sarmatia Asiatica colocat, odnosno, Srbi su stanovnici azijske Sarmatije! Štaviše, držali su većinu te teritorije pod svojom upravom! Tj. Hinc nos colligimus cam gentem permagnam Europae Sarmatiae partem antiquitus obtinere.:hvala:
Volrab kaže za staro poljsko pleme Poline (Polynii) da proizilaze od Sarmata, kasnije ubrojanih u Slavine (Slauinos).
U sledećem postu videćemo šta piše Daudis Chytrej u svojoj Chronicon Saxoniae iz 1592.
Elem, Sukimirski se oslanjao na ove izvore i zato kaže, bez daljih reinterpretacija da su Sarmati Srbi!:bye:

Bilo kako bilo, ako zaista u toj knjizi samo piše to, to jedino može značiti da smo opet uhvatili supertrupera u laži... :roll:

Ti mene ni u kakvoj laži nisi uhvatio. Kao što rekoh, da su Sarmati Srbi i vice versa ima na desetine validnih izvora , Sula ih ne nabraja jer računa da su oni poznati čitaocu. Suviše ostrašćeno pišeš i, baš me interesuje hoćeš li za ova moja prethodna dva posta reći kako nemaju validne podatke ili neku sličnu bedastoću. Eto, rekoh ti i za Poljake.

Ti mene ni u kakvoj laži nisi uhvatio. Kao što rekoh, da su Sarmati Srbi i vice versa ima na desetine validnih izvora , Sula ih ne nabraja jer računa da su oni poznati čitaocu. Suviše ostrašćeno pišeš i, baš me interesuje hoćeš li za ova moja prethodna dva posta reći kako nemaju validne podatke ili neku sličnu bedastoću. Eto, rekoh ti i za Poljake.

Ako te nisam uhvatio u laži, šta je bilo ono sa Neustupnim i Shranilom prije par stranica onda? :think:

Neću tražiti 'nikakvu bedastoću' za prethodne dvije tvoje poruke, zato što ja ne prihvatam bježanje od teme. Ne možeš ostaviti da dan-dva prođe i onda se praviti ovdje kao da neke stvari nisi napisao, zato što jednostavno sve ostaje zapisano! :rtfm:

Ostao si dužan razjasniti se (1) oko one zabune za Neustupnog, (2) reći koji to ukrajinski, poljski i češki istoričari tvrde da su Česi porijeklom Srbi, i (3) objasniti gdje Sulimirski piše da su Sarmati isto što i Srbi.

Da li pišem ostrašćeno ja koji želim jednu mirnu diskusiju i tražim argumente - ili možda ti, koji si odbio sve do sada racionalne rasprave i koji smatraš da sam 'urođeno' protiv tebe, kao i da su skoro svi protiv tebe? :think: :eek:

Elem, Sukimirski se oslanjao na ove izvore i zato kaže, bez daljih reinterpretacija da su Sarmati Srbi!:bye:

Evo, samo oko ovoga je Tandoori Masala dokazao da ne govoriš istinu, pokazavši citate iz same knjige! :rtfm:

Za tvoju informaciju da li ima neko nešto protiv mene jedan podatak- neko sa krstarice me je napao virusom da sam se jedva odbranio a da nemam vrhunsku zaštitu ne samo da ne bih mogao izlaziti na net nego bi mi i kompjuter morao kod majstora. U naredna 2 sata ću imati adresu sa koje je napad izvršen, u toku je total scan i javno ću je objaviti pa nek dotičnog štetočinu banuju, ako ga nađu. Sramota čime se sve neki ne služe!

Za tvoju informaciju da li ima neko nešto protiv mene jedan podatak- neko sa krstarice me je napao virusom da sam se jedva odbranio a da nemam vrhunsku zaštitu ne samo da ne bih mogao izlaziti na net nego bi mi i kompjuter morao kod majstora. U naredna 2 sata ću imati adresu sa koje je napad izvršen, u toku je total scan i javno ću je objaviti pa nek dotičnog štetočinu banuju, ako ga nađu. Sramota čime se sve neki ne služe!

Ово ме баш интересује, пре неки дан када сам писао на теми о Јеврејима (ПДФ историја) о Милошевићу, бива избрисана тема а мој комп доживео пад система (одмах после брисања теме) хмм... вероватно пинг оф дед :lol:

Žao mi je što to čujem i ohrabrujem te da to učiniš, tako da poslije možemo da se vratimo temi.

Back