SARM

pa ja sam vec porasto ihahaj... aj uputi me de gresim... opisi mi kako izgleda harizmaticni lik i sta radi...

Sorry,dugujem ti objasnjenje.
Harizmatican lik za razliku od sarmantnog ne mora biti simpatican, vec pleni pojavom koja privlaci, deluje tajanstveno, odusevljava, zaslepljuje.... Harizma ne mora biti samo pozitivna, postoje licnosti koje su se kroz istoriju pokazale kao negativne, ili su imale tesku narav ili odisale nesimpaticnoscu, a ipak opcinjavale mase (Hitler je primer negatvne licnosti za koju se smatra da je bila u izvesnoj meri harizmaticna ili Napoleon koji je imao tesku narav i kolerican temperament). Naravno postoje i pozitivne harizmaticne osobe, koje imaju veliku duhovnu snagu.
Dok sarmantna osoba odise necim pozitivnim, lepo nam je da je posmatramo u odredjenim situacijama, na pr dopadne nam se nacin na koji hoda, izgovara neko slovo, povlaci dim iz cigarete, drzi casu.... To sve ne znaci da nam je ta osoba smesna ili da treba da stavlja gace na glavu da bi bila sarmantna ili da cuti sa gacama na glavi da bi bila harizmaticna.

Sorry,dugujem ti objasnjenje.
Harizmatican lik za razliku od sarmantnog ne mora biti simpatican, vec pleni pojavom koja privlaci, deluje tajanstveno, odusevljava, zaslepljuje.... Harizma ne mora biti samo pozitivna, postoje licnosti koje su se kroz istoriju pokazale kao negativne, ili su imale tesku narav ili odisale nesimpaticnoscu, a ipak opcinjavale mase (Hitler je primer negatvne licnosti za koju se smatra da je bila u izvesnoj meri harizmaticna ili Napoleon koji je imao tesku narav i kolerican temperament). Naravno postoje i pozitivne harizmaticne osobe, koje imaju veliku duhovnu snagu.
Dok sarmantna osoba odise necim pozitivnim, lepo nam je da je posmatramo u odredjenim situacijama, na pr dopadne nam se nacin na koji hoda, izgovara neko slovo, povlaci dim iz cigarete, drzi casu.... To sve ne znaci da nam je ta osoba smesna ili da treba da stavlja gace na glavu da bi bila sarmantna ili da cuti sa gacama na glavi da bi bila harizmaticna.

sacem ti dam rep... :)

naraFski da je tako, harizmaticna osoba zrachi znaci da ponovim.... zraci... u drustvu se samo njoj ukazuje postovanje, kada ona pocne da govori svi ostali zacute, kada se pozdravite sa takvom osobom obicno vas prodju zmarci kao sto je npr. pokojni sloba treso i otkido ruqu svima dok ovi nisu smeli ni da beqnu... itd itd.... nikada nije smesna pa cak ni kada se zaebava sto inace jako voli jer ne bi bila harizmaticna da ne poseduje savrsen dar za humor...

ako osoba A kaze da je osoba B šarmantna to je svakako veća zasluga osobe A. Prije svega, ona detektuje osobine osobe B koje smatra interesantnima, i koje potom svjesno ili nesvjesno pokušava da što više isprovocira. Osoba B, koja takodje svjesno ili nesvjesno osjeti tu provokaciju reaguje, i upušta se u igru sa osobom A, čime kod ove izaziva dodatne simpatije s obzirom da je pušta da bude aktivna u `iskorišćavaju` tih nekih karakteristika osobe B koje su je privukle k njoj. Dakle, to je taj šarm, a inicijalna kapsula jeste neka prijemčiva osobina..svako ima neku takvu osobinu, ali svako ne umije da se igra, i zato često možemo da ukapiramo ljude koji su npr. zgodni, inteligentni itd. ali- nisu šarmantni, jer nisu u stanju da drugima dopuste da participiraju u tim svojim osobinama. Osoba B posebno je šarmantna, ukoliko je u stanju da pored igre sa osobom A pronadje `kvaku` i kod osoba C, G, L...koje drugačije reaguju na neke impulse, te da se prilagodi njihovim ličnostima, ne naravno u smislu da zanemari svoju..zapravo, u pitanju je sposobnost komunikacije-oni komunikativniji po pravilu su i šarmantniji ;) a kvalitetna komunikacija prije svega pretpostavlja volju da sa nekim komunicirate, i da ga upoznajete..ona podrazumijeva dijalog, ne monolog, i tu nema mjesta sujeti, koja ne umije da se fokusira na drugog, tj. drugu :) a sujetni nikad nisu šarmantni ;)

Dakle, ne treba komplikovati i mistifikovati stvari- želite da budete šarmantni drugima, poštujte druge ;) to je prvi, i najvažniji korak ;) to već znači da ste sasvim dovoljno udaljeni od sujete, a to opet povlači da se umijete šaliti na svoj račun, jer što se manje zavlače sa tom sujetom žena i čovjek uvide da je univerzum zapravo veoma ritmičan i humorističan ;) a kad ste raspjevani i nasmijani, velika je vjerovatnoća i da ste šarmantni ;) tad slobodno pridjite nekoj finoj lepojki i zahvalite joj se na divnom mirisu njenog šampona..;) vjerovatno će vam tad reći da odiebete, ali- biće joj to simpatično, vjerujte mi ;)

Poslednja izmena:
...harizmaticni ljudi su kao magnet - zrace samopouzdanjem i privlace, sarmeri flertuju da bi od ljudi dobili ono sto zele...nije isto ali harizmaticni mogu biti i sarmeri i obratno... iza sarmantne i harizmaticne licnosti moze da se krije i psihopata

Sta mislite

zasto su neki ljudi sarmantni a neki ne :neutral:

Kad je neko lisen sarma sta mu nedostaje...???

I sta je za vas sarmantna osoba ?

:cao:

Mislim da je to individualno, da ne možemo naići na osobu koja bi bila šarmantna svima.
Ko nam je šarmantan? Nama će imati šarma osoba koja ima osobine kojima se divimo, koje i sami želimo da posedujemo.. a za šarm je potreban i kontakt. tj retko kome će biti šarmantna osoba koja ni najmanje ne obraća pažnju na nju. Dakle, u interakciji je suština.

Šarm je socijalna veština koja se uči socijalizacijom. Rečju, "šarm" je posledica društvenog života u okvirima jedne kulture. Kroz socijalizaciju u određenoj kulturi se uči kako očitati / "prepoznati" kod: "šarm". Javlja se tokom društvene interakcije i bitno je da svi u interakciji imaju slične (kulturne) kodove prema kojim dekodiraju poruke i dalje kategorišu sadržaj interakcije (uključujući i "osobine" (epitete) učesnika u interakciji).

Mislim da je to individualno, da ne možemo naići na osobu koja bi bila šarmantna svima.
Ko nam je šarmantan? Nama će imati šarma osoba koja ima osobine kojima se divimo, koje i sami želimo da posedujemo.. a za šarm je potreban i kontakt. tj retko kome će biti šarmantna osoba koja ni najmanje ne obraća pažnju na nju. Dakle, u interakciji je suština.

Da, osoba koja ima nesto sto nas privlaci je sarmantna... nama...
i potrebna je interakcija...
Da neko svojim licnoscu izazove interakciju...
Ako osoba ne uspe na nas da ostavi utisak, tesko da je sarmantna...
Sarmantna osoba budi u nama ono lepo i dobro ....

Već natuknuto, ali uzeću slobodu. :zper:

Zilahy je u svom "Araratu" dao najbolji opis harizme koji sam ikad doživela.

Grofica Dukay imađaše međ poslugom jedno žensko čeljade koje je sasma preziralo Hitlera. Tim više bejaše draga mađarskoj plemkinji; koja ni sama nikakve ljubavi spram Vođe nije imala. Desi se jednom da grofica izađe iz kuće, i primeti kako je zaboravila nacrt govora koji je taj dan trebala održat; ili tako šta. Stoga se vrati. Neočekivano.

Gorepomenuta vrla preziračica se, u odsustvu grofičinom, zamajavala radiom, i pri tom naletela na prenos Hitlerov govora pred oduševljenom i vrištavom masom. Premda je od odlaska do povratka grofičinog prošao tek treptaj oka; zatekli su je kako, obnevidela i ekstatična, leži na podu i rida.

Grofica se učinila nevešta i nije komentarisala ispad. Posle par dana je pronašla neki beznačajan previd i otpustila ju.

Mada pisac ne navodi, uvek sam podozrevala da je Frau sela u prvi voz za Munchen.

Sta mislite

zasto su neki ljudi sarmantni a neki ne :neutral:

Kad je neko lisen sarma sta mu nedostaje...???

I sta je za vas sarmantna osoba ?

:cao:

mislim da se unutrašnje stanje i uopšte kvaitet ljudi nekom čudnom hemijom prenosi na okolinu, pa tako se dešava da vam je neko šarmantan i harizmatičan a neko ne.
Mislim da ne postoji unapred odredjen šablon niti kalup po kome se ljudi svrstavaju u šarmantne ili ne.
U glavnom, sve se svodi na ono: "lepota je u oku posmatrača", po meni, isto važi i za šarm.

slažem se potpuno

Imate i loše ljude koji su šarmantni. Kako da definišemo šarm...duhovitost + da znaš šta treba a šta ne da kažeš + izgled ( neke crte lica, takođe i zgodniji deluju šarmantnije ) + faktor X ( harizma )

Imate i loše ljude koji su šarmantni. Kako da definišemo šarm...duhovitost + da znaš šta treba a šta ne da kažeš + izgled ( neke crte lica, takođe i zgodniji deluju šarmantnije ) + faktor X ( harizma )

Da harizmaticni ljudi mogu biti zli...

A da li los covek moze biti sarmantan??? Ili je samo slatkoreciv, sto nije sarmantnost ...

Može...imaš puno šmekera koji na šarm osvajaju žene, a da su ovako slabi ljudi.
A zašto misliš da šarmantni ljudi teško da mogu da budu loši?

Može...imaš puno šmekera koji na šarm osvajaju žene, a da su ovako slabi ljudi.
A zašto misliš da šarmantni ljudi teško da mogu da budu loši?

Ne mislim, nego mislim da pravi sarm nije isto sto i harizma....

Mislim da samo dobri ljudi mogu biti zaista sarmantni...

a da harizmaticni ljudi su vezinom zli...

Pravim tu razliku...

Slažem se da šarm i harizma nisu isto. Harizma je redak talenat koji imaju lideri. Šarm naravno ne srećeš kod svake druge osobe, ali je ipak češći.

Back